Cultură
Lugojenii de rând nu au întâietate. Concert prioritar pentru elitele din oraș, plătit din bani publici
Lugojenii de rând iubitori de muzică de orchestră nu se mai pot înscrie la concertul din cadrul proiectului de 200.000 de lei pus la cale de primărie din bani publici. Chiar dacă primăria a făcut public concertul în toată presa locală, prin anunțuri plătite, administrația a uitat inițial să le spună ziariștilor să includă informații despre cum pot participa lugojenii la spectacol. Mai apoi, în doar câteva ore, primăria susține că biletele gratuite s-au epuziat.
Mai mult, pe pagina evenimentului de pe Facebook, la link-ul care te duce spre o pagină de rezervare de bilete, evenimnetul apare ca fiind sold out (trad. are loc cu casa închisă). Lugojenii spun că link-ul a afișat mesajul încă de săptămâna trecută, de când a fost distribuit pe pagina oficială a Primăriei Lugoj. Explicația dată de primărie este că biletele disponibile s-au dat în câteva ore, deși mesajul despre concert a ajuns la foarte puțini lugojeni. Restul locurilor sunt rezervate pentru oamenii de cultură, politicieni și elite din oraș.
“Au fost puse la dispoziția lugojenilor 150 de bilete pe platformă. Sunt gratuite. Platforma a funcționat foarte bine, însa, într-adevar, biletele s-au epuizat în câteva ore. Restul de bilete vor fi atribuite direct de către primărie către oamenii de cultură din Lugoj, managementului instituțiilor de învățământ, consilierilor locali și județeni, managementului principalelor întreprinderi din Lugoj, aproximativ 200 de locuri”, a explicat Buciu pentru Lugojeanul.ro
Romanian Chamber Orchestra este proiectul Asociației Trib’Art, care organizează la Lugoj Festivalul „Orașul Jazz”. Manifestarea a înregistrat un eșec răsunător anul trecut, când, din cauza proastei organizări și mediatizări, a reușit să adune doar câteva zeci de spectatori. A fost, însă, finanțat cu 200 de mii de lei de la bugetul local. Anul acesta a primit din nou finanțare, de peste 200 de mii de lei, pentru cea de-a doua ediție a festivalului.
În total, în acest an, Trib’Art a obținut aproape 300 de mii de lei de la Primăria Lugoj, pentru două proiecte. Iar Ascociația Scena Muzicală, cea care organizează concertul Romanian Chamber Orchestra, o asociație dezvoltată tot de Trib’Art, a mai obținut încă 200 de mii de lei.
sursa foto: Facebook/Romanian Chamber Orchestra
Cultură
Recital de pian cu daruri muzicale de Moș Nicolae, la Școala de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj
Vineri, 6 decembrie 2024, la ora 12:00, Școala de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj va găzdui un eveniment deosebit dedicat tradițiilor de Moș Nicolae. Profesor Carmen Schöner va organiza un recital deosebit, având ca temă „Moș Nicolae” cu daruri muzicale, în cadrul căruia, tânăra muziciană Patricia Roșca va interpreta lucrări din repertoriul clasic, aducând în fața publicului piese semnate de mari compozitori precum George Enescu, Nestor Kraja, Franz Liszt și Paul Pabst.
Recitalul va avea loc în sala Elisabeta Toth a școlii, un spațiu perfect pentru a savura interpretarea tinerei eleve a Școlii de Muzică „Filaret Barbu”, pregătită de Prof. coordonator Mihaela Zamfirescu. Intrarea la eveniment este liberă, iar organizatorii încurajează iubitorii de muzică să participe la acest moment special care promite nu doar daruri muzicale, ci și o atmosferă de sărbătoare.
Cultură
Expoziție de caricaturi-portret „Celebrități ale Sportului Românesc”, semnată CRIV, la Galeria ARMI
La Galeria ARMI, de la Casa Armatei Militar, lugojenii poat admira expoziția de caricaturi-portret intitulată „Celebrități ale Sportului Românesc”, semnată de renumitul caricaturist Cristian Vecerdea, cunoscut sub pseudonimul CRIV. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naționale a României și este deschis vizitatorilor de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, până la data de 31 decembrie.
Expoziția prezintă aproximativ 35 de lucrări ce aparțin Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”. Printre personalitățile sportive portretizate se numără nume emblematice precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Gică Hagi și David Popovici, ale căror trăsături sunt transpuse cu umor și finețe prin talentul inconfundabil al artistului.
CRIV, care și-a început cariera artistică în 1979, a devenit un nume apreciat în domeniul caricaturii, atât în țară, cât și peste hotare. De-a lungul anilor, artistul a expus lucrări în țări precum Austria, Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Belgia, cucerind publicul cu portretele sale satirice ale unor personalități din politică, cultură, armată și sport.
Cristian Vecerdea a declarat că această expoziție s-a născut dintr-o provocare lansată de Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf”, unde lucrările sale decorează holurile spațiului de cazare destinat sportivilor aflați în cantonament. “A fost o provocare aruncată de Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf, unde directorul acestui complex îmi este întâmplător și prieten și am încercat să pavoazăm puțin spațiul de cazare al sportivilor, pentru că acolo se cazează și sportivi pe tipul cantonamentelor, și așa ne-a venit ideea să le punem pe holurile complexului sportiv și fiecare sportiv să se amuze în timpul liber”, spune Criv.
Cultură
„Frozen – Regatul de Gheață”, premieră pentru copii la Lugoj
Luni, 2 decembrie, de la ora 18:00, Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj va găzdui premiera spectacolului „Frozen – Regatul de Gheață”, pus în scenă de Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani. Regizorul Dan Mirea aduce pe scenă o adaptare scenică a celebrului musical hollywoodian inspirat din basmul „Crăiasa Zăpezilor” de Hans Christian Andersen, într-o montare care promite să cucerească atât pe cei mici, cât și pe cei mari.
În centrul poveștii se află iubirea dintre două surori, Elsa și Anna. După ce Elsa, cu puterile sale neobișnuite de a controla gheața, îngheață întregul regat într-o iarnă fără sfârșit, Anna pornește într-o aventură plină de peripeții pentru a-și găsi sora înstrăinată. Povestea este plină de răsturnări de situație și momente emoționante, ce fac din acest spectacol o experiență captivantă pentru toate vârstele.
„Am încercat să folosesc o cheie originală, fără să denaturez povestea, deși am modificat puțin finalul. Spectacolul se bazează pe conflictul clasic dintre bine și rău, așa cum întâlnim în toate basmele,” a declarat regizorul Dan Mirea.
Regizorul promite o surpriză de proporții: spectacolul este conceput pentru a include elemente 4D, oferind copiilor stimuli senzoriali care îi vor transpune direct în universul magic al poveștii. „Acest spectacol s-a născut din dorința copiilor de a vedea și o variantă teatrală a filmului Disney. Este un spectacol gândit pentru a fi o experiență memorabilă,” a adăugat regizorul.
Cultură
Povestea donațiilor primite de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj vă invită, miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 18.00, la vernisajul expoziției temporare: DONAȚII ȘI DONATORI: CONTRIBUȚII LA ÎMBOGĂȚIREA PATRIMONIULUI MUZEULUI LUGOJEAN ÎN ANUL 2024.
Manifestatea este o modalitate de a prezenta vizitatorilor o parte a donațiilor intrate în colecțiile muzeului lugojean, în anul 2024, datorită gesturilor de mare generozitate ale doamnei Camelia Gașpar dar și ale prof.univ.dr.Ioan Iovan.
Astfel, patrimoniul cultural al instituției noastre s-a îmbogățit cu peste 300 obiecte etnografice(mobilier țărănesc, război de țesut, salbă din bani de argint, costume populare etc.) care au alcătuit nucleul unui muzeu rural al satului Lugojel, aparținând colecției personale a Cameliei Gașpar, dar și cu tablouri și sculpturi realizate de importanți artiști români contemporani, din colecția Ioan Iovan.
Le mulțumim donatorilor pentru încrederea acordată și pentru faptul că au acceptat, cu generozitate, ca moștenirea colecțiilor private să devenă accesibilă pentru generațiile viitoare, prin actul lor de mecenat.
Această expoziție temporară se dorește a fi, pe de o parte, un gest de gratitudine față de generozitatea donatorilor noștri, dar, în egală măsură, și un eveniment dedicat Zilei Naționale a României pentru că, gestul de a dona unui muzeu bunuri culturale valoroase, și a le transforma, astfel, în exponate destinate publicului larg, face parte din sfera sentimentelor naționale.
Talentații elevi ai Corului Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” ne vor bucura cu un moment artistic.
Daciana Vuia
-
Politicăo săptămână în urmă
PSD face prima propunere pentru funcția de viceprimar, la următoarea ședință a Consiliului Local Lugoj
-
Actualitateo săptămână în urmă
Pe cine au votat lugojenii pentru funcția de președinte. Lovitură majoră pentru PSD și PNL
-
Politicăo săptămână în urmă
Lugojenii au ales președintele. Câți alegători au votat în Lugoj; Cine merge în turul doi conform exit-poll
-
Opiniio săptămână în urmă
Călin Georgescu și rețeta nocivă pentru viitorul României