Connect with us

Cultură

Incanto Quartetto și directorul Operei Române din Timișoara îi aduc pe cei mici mai aproape muzica clasică

Publicat

în

O incursiune în marile genuri muzicale, lecții de istoria culturii, cu trimiteri directe și exemplificări referitoare la compozitori și compoziții, descrieri ale instrumentelor folosite în redarea diverselor creații artistice. Toate, pe înțelesul copiilor. De asta vor avea parte cei mai mici dintre spectatorii lugojeni, joi, 09 iunie 2022, de la ora 12:00, pe scena Teatrului “Traian Grozăvescu”.

Concertul le este special dedicat copiilor, fiind un eveniment educativ menit să îi aducă pe cei mici mai aproape de frumusețea muzicii clasice. Din postura de moderator al evenimentului, de această dată, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara.

Soliștii ce vor însufleți reprezentațiile sunt membrii Incanto Quartetto:

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Ovidiu Adrian Rusu (vioară)

RETIM

Nada Petrov (vioară)

Marius Bernecker (violoncel)

Veaceslav Mînzat (violă)

Intrarea este liberă. Este nevoie doar de o rezervare prealabilă la adresa de email scenamuzicala.ong@gmail.com. Copiii trebuie să fie însoțiți de un cadru didactic sau de părinți.

Concertul face parte din proiectul Marea Muzică, finanțat cu 200 de mii de lei de către Primăria Lugoj, ce constă într-o serie de 10 concerte și spectacole de muzică cultă, prezentate pe parcursul a 6 luni pe scena Teatrului Traian Grozăvescu din Lugoj. Prin acest proiect, ce propune o asociere între Asociația Scena Muzicală, Opera Națională din Timișoara și Filarmonica Banatul, muzica cultă de cea mai înaltă ținută ajunge în fața publicului lugojean, oferind oportunitatea deschiderii către acest gen de muzică și includerea Lugojului pe harta acestor tipuri de manifestări culturale. Selecția de spectacole și concerte a fost făcută cu rigoare și cu aplecare spre satisfacerea intereselor unui public cât mai divers, fiind incluse în program concerte de orchestră, concerte corale, spectacole de operă și concerte educaționale. 

Organizator: Asociația Scena Muzicală 

Asociația Scena Muzicală are ca obiective promovarea scenei muzicale și artistice independente din regiune, dar și de la nivel național, creșterea impactului culturii și artei în zonele urbane și rurale, organizarea de târguri, festivaluri, spectacole, concursuri, ateliere de lucru și expoziții în domeniile artă și cultură populară, artă și cultură contemporană, educație și antreprenoriat, inovație și tehnologie.

Despre Incanto Quartetto

Incanto Quartetto defineşte excelenţa în muzică de cameră în Timişoara – fapt recunoscut în primul rând de numărul impresionant de persoane, care din anul 2010, participă şi savurează concertele tematice ale Incanto Quartetto. Devenit un nume sonor în cultura oraşului, Incanto Quartetto îşi face simţită prezenţa şi aduce un aport deosebit de consistent şi valoros în toate ariile muzicii timişorene, de la concerte şi spectacole, până la educaţia copiilor şi tinerilor şi, nu în ultimul rând, reprezentarea ţării şi oraşului în spaţiile culturale din afara graniţelor noastre.

Componenţa actuală a Incanto Quartetto, definită în anul 2009, este o simbioză perfectă între muzicieni valoroşi, cu calităţi tehnice şi interpretative desăvârşite, dobândite în cadrul unor prestigioase Academii de Muzică din ţară şi din străinătate, uniţi sub egida muzicii de calitate din dorinţa de a oferi publicului timişorean un act artistic la un nivel înalt, care să lărgească orizonturi, să educe generaţii şi să aducă în sufletele celor pasionaţi de frumos o oază liniştită într-un cotidian aglomerat, debusolant şi zgomotos. Condus de violonistul Ovidiu Adrian Rusu, muzician cu o personalitate complexă şi puternică, concertmaistru al Orchestrei Operei Române Timişoara, fiind totodată unul din ce mai recunoscuţi şi apreciaţi concertmaiștrii din Europa de Est şi absolvind Conservatorul din Cluj, desăvârşindu-se la clasa profesorilor V. Spivakov şi R. Kusmaull, Incanto Quartetto îi reuneşte pe Nada Petrov (vioară) şi Marius Bernecker (violoncel), absolvenţi ai Facultăţii de Muzică Timişoara şi Veaceslav Mînzat (violă) absolvent al Conservatorului din Moscova, instrumentişti extraordinari în cadrul Orchestrei Operei Române din Timişoara, având o vastă şi prolifică experienţă de spectacol şi fiind interpreţi excelenţi de muzică de cameră.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cor de copii la Academia de Arte „Lugoj Clasic” din Lugoj. Participarea este gratuită

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația „Enthousiasmos” anunță lansarea Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, în cadrul căreia va funcționa și corul de copii dirijat de maestra Claudia Crețiu. Proiectul a luat naștere la inițiativa mezzosopranei Aura Twarowska, artist de renume mondial, care a decis să dăruiască mai departe tinerilor din vasta experiență dobândită pe marile scene ale lumii.

„Invităm toți copiii, iubitori de cântec, să se înscrie pe website-ul www.enthousiasmos.ro sau la adresa de e-mail claudiacretiu@gmail.com. Mai multe informații puteți afla la nr de telefon: 0752677183. Repetițiile se vor desfășura în Lugoj, în cadrul următoarelor locații: la Casa Bredicenilor, pe strada V. V. Delamarina, nr.4 si la Clubul Copiilor, pe str. Comuna din Paris, nr.5. Reînviind spiritul tradiției corale al orașului de odinioară, maestra Claudia Crețiu va aduce în atenția lugojenilor momente unice, în atmosfera unei seri de concert ce va avea loc în luna septembrie, odată cu inaugurarea Academiei, scriind alături de cei implicați încă o filă în istoria muzicii locale și naționale. Participarea la cor este gratuită.”, spune Diandra David, purtătorul de cuvânt al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

Reprezentanții Academiei sunt de părere că pregătirea și competența Claudiei Crețiu își vor lăsa puternic amprenta asupra corului recent înființat.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Urmând secția dirijat Cor Academic, la clasa prof. univ. dr. Marin Constantin, în 1998 și Masterul în Stilistică Dirijorală, în 1999, la Academia de Muzică București, Claudia Crețiu a devenit artist liric corepertitor și apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră “Madrigal” și al Corului de Cameră “Da Capo”. În ceea ce privește activitatea desfășurată în urbea natală, a cântat în Corul Ion Vidu și a fost dirijor al: Corului “Armonii” al Școlii de Muzică “Filaret Barbu” (2001 – 2019) și al Corului Mixt al Bisericii „Harul”. În prezent, activează în calitate de profesor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”,

RETIM

„Tiberiu Brediceanu, Ion Vidu, Traian Grozăvescu, Sabin Drăgoi, Filaret Barbu sau Liviu Tempea sunt doar câteva nume cu rezonanță, care au adus mândrie Lugojului prin activitățile artistice remarcabil desfășurate. Întrucât momentul actual cere cu impetuozitate reluarea cursului firesc al istoriei, fiți pregătiți să scrieți o nouă pagină în tradiția corală lugojeană”, transmit reprezentanții  Academiei de Arte “Lugoj Clasic”.

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Fonduri nerambursabile de aproape un milion de lei, pentru cei care fac proiecte cultural-educative de interes local

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță deschiderea celei de-a doua sesiuni pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Lugoj, pentru activităţi nonprofit de interes local în anul fiscal 2022.

Banii se acordă de la bugetul local, în vederea desfăşurării de către persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, persoane juridice de drept public, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat prin bugetul autorităților administrației publice centrale sau, după caz, din bugetul local, cu excepția celor în subordinea cărora funcționează, precum și persoanele juridice de drept public, finanțate integral din venituri proprii, pentru realizarea unor programe, proiecte sau acțiuni culturale, cultural – educative, precum și pentru proiectele din domeniul culturii scrise.

Bugetul programului este 977.000 lei dintre care 847.000 lei, pentru evenimentele culturale și cultural-educative, iar 130 mii lei pentru proiectele din domeniul culturii scrise. Durata derulării proiectelor este perioada octombrie – decembrie 2022. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se poate procura de la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, Biroul Relaţii cu Publicul, cam. 7, şi de pe site-ul instituţiei www.primarialugoj.ro.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Solicitanţii vor putea depune documentaţia prevăzută în ghidul solicitantului în original şi copie conformă cu originalul la registratura Primăriei Municipiului Lugoj. Data limită de depunere a proiectelor este 08.2022, respectiv 30 zile de la data publicării pe site-ul instituției.

RETIM

La încheierea procedurii de evaluare şi selecţionare se va afişa pe site-ul Primăriei Municipiului Lugoj, www.primarialugoj.ro şi se va comunica prin corespondenţă scrisă rezultatul selecţiei precum şi nivelul sumelor aprobate în vederea încheierii contractelor.

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Regal de artă plastică la Lugoj. Operele a peste 100 de artiști vor putea fi admirate la Galeria ProArte și Muzeu

Publicat

în

Lugojul va avea parte de o toamnă culturală bogată. În aceste zile se pregătesc ultimele detalii, pentru un festival internațional de artă, care va debuta în 29 septembrie. Cu această ocazie, vor fi inaugurate Galeria Pro Arte, închisă de mai bine de cinci ani, și noile spații expoziționale ale muzeului lugojean.

International Lugoj Art Festival” va prezenta operele a peste 100 de artiști plastici, din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Truicart Events Brand, Muzeul de Istorie și Etnografie și Primăria Lugoj.

„Pregătim cea mai mare manifestare de artă plastică românească, organizată la Lugoj, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie cât și în Galeria Pro Arte. Sunt spații care vor fi pregătite mulțumită colaborării dintre Truicart Events Brand, Primăria și Muzeul din Lugoj. Este o manifestare amplă, care presupune opt expoziții. Manifestările vor debuta cu Salonul național de artă plastică „Atitudini contemporane”, care, pentru prima dată, va avea loc la Lugoj, aflat la cea de-a 15 ediție. Vom continua cu expoziția retrospectivă Marcela Ciocoiței, avem expoziția personală Ioana Ionescu Truică, vom avea un dialog scenografic între Dumitru Popescu și Ion Truică, avem o altă secțiune, la Muzeu, unde vin maeștrii tapiseriei românești, vom avea o expoziție de sculptură, a lui Gheorghe Zaharia și expoziția de Grafică Dan Tudor Truică și Ioan Pompiliu Bălașa”, ne-a declarat Dan Tudor Truică, organizatorul evenimentului.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Evenimentele vor debuta în data de 29 septembrie. Zilnic va fi vernisată câte o expoziție, până în data de 6 octombrie și vor putea fi vizitate până la sfârșitul lunii.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Cântăreața comparată adesea cu Maria Tănase cântă la Lugoj, în acest weekend

Publicat

în

Lugojul va avea partea de un weekend întreg dedicat jazz-ului! Este vorba despre cea de-a doua ediție a Festivalului “𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐉𝐚𝐳𝐳”, care se va desfășura în perioada 𝟐𝟐-𝟐𝟒 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞, la Lugoj. Dacă prima ediție nu a fost cu noroc, organizatorii speră ca în acest an să reușească să refacă imaginea acestei manifestări. Pentru asta, artiștii invitați să concerteze sunt de un alt nivel. Fără îndoială, Maria Răducanu este capul de afiș al festivalului. Concertul ei va avea loc, duminică 24 iulie și va încheia cea de-a două ediție a acestui eveniment.

Pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor vor mai urca și alți artiști de valoare. Regăsiți întregul program, la finalul articolului.

Una dintre cele mai bune voci ale jazzului românesc ajunge la Lugoj

Organizatorii, de la Tribul Artistic, spun că șarmul Mariei Răducanu este absolut năucitor. O apariție care nu are cum să nu îți lase o amprentă pe suflet. Trăiește fiecare notă pe care o interpretează la nivel celular. Vocea-i asemănătoare cu a unei soprane te poartă când pe marile scene de operă ale lumii, când prin vechile restaurante de mahala. De la lin la puternic, de la strigăt la șoaptă, vocea Mariei Răducanu îți stârnește întreaga ființă precum un uragan. Atât de profundă este și atât de mult reușește să trasmită.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Măiestria și lejeritatea interpretativă îl fac pe cel căruia vocea-i distinsă a Mariei îi atinge urechile să se piardă și să se regăsească, să zâmbească și să se întristeze, să plutească printre îngeri și să se înrădăcineze din nou în pământ.

RETIM

Atunci când interpretează, Maria coboară în adâncul propriei ființe, scotocind până la ultima simțire, ca să aducă la suprafață, ca din miezul pământului, cele mai profunde trăiri. Diversitatea interpretărilor Mariei pornește de la jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și ajunge până la fado cu muzică populară românească. De altfel, cântă, în stilu-i unic, piese din repertoriul Mariei Tănase, cu care a fost comparată adesea.

Eveniment pentru toată familia

Evenimentul va avea loc pe platoul Casei de 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐠𝐨𝐣 și în împrejurimi. Vor fi amplasate două scene și vor fi amenajate o zonă de food court și una de expoziție cu vânzare de produse ale artizanilor locali. În plus, va exista un perimetru dedicat workshop-urilor susținute de artiștii participanți la festival și nu numai, o zonă pentru activități dedicate copiilor și una de relaxare.

„Un eveniment complet și complex, pentru că aduce la Lugoj nume mari ale jazzului din țară și din străinătate, dar și pentru că vor avea loc și altfel de activități, precum workshopuri muzicale susținute de artiștii care vor fi și pe scena festivalului. Evenimentul este dedicat întregii familii. Copiii vor avea parte de activități captivante, coordonate de animatori: atelier de pictat pe tricouri, concursuri pe echipe și face painting. Pentru că vom petrece mult timp împreună, vom avea posibilitatea să consumăm tot felul de bunătăți și băuturi de la standurile amenajate. Artizanii își vor găsi loc și ei în programul nostru. Vă așteptăm în număr cât mai mare, mai ales că, spre deosebire de anul trecut, restricțiile pandemice au fost eliminate”, ne-a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Tribul Artistic.

Accesul la festival este liber.

Pʀᴏɢʀᴀᴍᴜʟ ᴄᴏɴᴄᴇʀᴛᴇʟᴏʀ:

𝑽𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Lucian Crista Trio
Balkanamera
Bega Blues Band
VanDerCris

𝑺𝒂̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒂̆ 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Vali Ivănescu Springtime
Lucian Nagy Quartet
Nicolas Simion Trio
Éles Gábor Trió

𝑫𝒖𝒎𝒊𝒏𝒊𝒄ă 24 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Sárosi Péter&Azara
Cobzality
FanQbello
𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐑𝐀̆𝐃𝐔𝐂𝐀𝐍𝐔

Evenimentul este organizat de Asociația Trib’Art și finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite