Connect with us

Cultură

Incanto Quartetto și directorul Operei Române din Timișoara îi aduc pe cei mici mai aproape muzica clasică

Publicat

în

O incursiune în marile genuri muzicale, lecții de istoria culturii, cu trimiteri directe și exemplificări referitoare la compozitori și compoziții, descrieri ale instrumentelor folosite în redarea diverselor creații artistice. Toate, pe înțelesul copiilor. De asta vor avea parte cei mai mici dintre spectatorii lugojeni, joi, 09 iunie 2022, de la ora 12:00, pe scena Teatrului “Traian Grozăvescu”.

Concertul le este special dedicat copiilor, fiind un eveniment educativ menit să îi aducă pe cei mici mai aproape de frumusețea muzicii clasice. Din postura de moderator al evenimentului, de această dată, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara.

Soliștii ce vor însufleți reprezentațiile sunt membrii Incanto Quartetto:

RETIM

Ovidiu Adrian Rusu (vioară)

Nada Petrov (vioară)

Marius Bernecker (violoncel)

Veaceslav Mînzat (violă)

Intrarea este liberă. Este nevoie doar de o rezervare prealabilă la adresa de email scenamuzicala.ong@gmail.com. Copiii trebuie să fie însoțiți de un cadru didactic sau de părinți.

Concertul face parte din proiectul Marea Muzică, finanțat cu 200 de mii de lei de către Primăria Lugoj, ce constă într-o serie de 10 concerte și spectacole de muzică cultă, prezentate pe parcursul a 6 luni pe scena Teatrului Traian Grozăvescu din Lugoj. Prin acest proiect, ce propune o asociere între Asociația Scena Muzicală, Opera Națională din Timișoara și Filarmonica Banatul, muzica cultă de cea mai înaltă ținută ajunge în fața publicului lugojean, oferind oportunitatea deschiderii către acest gen de muzică și includerea Lugojului pe harta acestor tipuri de manifestări culturale. Selecția de spectacole și concerte a fost făcută cu rigoare și cu aplecare spre satisfacerea intereselor unui public cât mai divers, fiind incluse în program concerte de orchestră, concerte corale, spectacole de operă și concerte educaționale. 

Organizator: Asociația Scena Muzicală 

Asociația Scena Muzicală are ca obiective promovarea scenei muzicale și artistice independente din regiune, dar și de la nivel național, creșterea impactului culturii și artei în zonele urbane și rurale, organizarea de târguri, festivaluri, spectacole, concursuri, ateliere de lucru și expoziții în domeniile artă și cultură populară, artă și cultură contemporană, educație și antreprenoriat, inovație și tehnologie.

Despre Incanto Quartetto

Incanto Quartetto defineşte excelenţa în muzică de cameră în Timişoara – fapt recunoscut în primul rând de numărul impresionant de persoane, care din anul 2010, participă şi savurează concertele tematice ale Incanto Quartetto. Devenit un nume sonor în cultura oraşului, Incanto Quartetto îşi face simţită prezenţa şi aduce un aport deosebit de consistent şi valoros în toate ariile muzicii timişorene, de la concerte şi spectacole, până la educaţia copiilor şi tinerilor şi, nu în ultimul rând, reprezentarea ţării şi oraşului în spaţiile culturale din afara graniţelor noastre.

Componenţa actuală a Incanto Quartetto, definită în anul 2009, este o simbioză perfectă între muzicieni valoroşi, cu calităţi tehnice şi interpretative desăvârşite, dobândite în cadrul unor prestigioase Academii de Muzică din ţară şi din străinătate, uniţi sub egida muzicii de calitate din dorinţa de a oferi publicului timişorean un act artistic la un nivel înalt, care să lărgească orizonturi, să educe generaţii şi să aducă în sufletele celor pasionaţi de frumos o oază liniştită într-un cotidian aglomerat, debusolant şi zgomotos. Condus de violonistul Ovidiu Adrian Rusu, muzician cu o personalitate complexă şi puternică, concertmaistru al Orchestrei Operei Române Timişoara, fiind totodată unul din ce mai recunoscuţi şi apreciaţi concertmaiștrii din Europa de Est şi absolvind Conservatorul din Cluj, desăvârşindu-se la clasa profesorilor V. Spivakov şi R. Kusmaull, Incanto Quartetto îi reuneşte pe Nada Petrov (vioară) şi Marius Bernecker (violoncel), absolvenţi ai Facultăţii de Muzică Timişoara şi Veaceslav Mînzat (violă) absolvent al Conservatorului din Moscova, instrumentişti extraordinari în cadrul Orchestrei Operei Române din Timişoara, având o vastă şi prolifică experienţă de spectacol şi fiind interpreţi excelenţi de muzică de cameră.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

ArtKammerorchester prezintă la Lugoj un concert dedicat copiilor

Publicat

în

Asociația Art Time se pregătește să prezinte un eveniment muzical adresat copiilor în data de 27 septembrie 2023, de la ora 12.00 la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj, în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. „Copiii în Universul Muzicii” este un concert în care talentul și pasiunea pentru muzică a tinerilor interpreți vor străluci alături de artiștii consacrați, într-o atmosferă plină de emoție și muzicalitate.

ArtKammerorchester, compusă din artiști instrumentiști din cadrul Operei Naționale Române Timișoara, va susține acest concert inedit. Cu un repertoriu diversificat, orchestra va interpreta compoziții muzicale care vor purta publicul într-o călătorie muzicală fascinantă. Soprana Diana Zaharia și baritonul Dan Pataca vor fi în centrul atenției și vor încânta auditoriul.

Aceștia vor aduce emoție și profunzime fiecărei note, creând astfel o experiență muzicală de neuitat. Moderatorul evenimentului va fi Florin Mihoc, care va ghida publicul prin acest univers muzical captivant și va oferi informații importante despre repertoriul interpretat. De asemenea, în cadrul acestui concert extraordinar, două tinere talente promițătoare vor avea ocazia de a străluci pe scenă.

RETIM

Tania Petrov la vioară și Arsenia Cirnu la pian vor susține un minirecital care va demonstra talentul și devotamentul acestor tineri artiști pentru muzică. Un aspect demn de menționat este că acest eveniment special este oferit publicului cu intrarea liberă, mulțumită finanțării din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Misterul numelui Lugoj: Istoricii au înaintat de-a lungul timpul tot felul de ipoteze, unele uluitoare

Publicat

în

FOTO eyeinthesky.rio

Lugojul se află în mijlocul unei câmpii traversate de râul Timiș, însă numele său ascunde o poveste plină de enigme și ipoteze. De-a lungul secolelor, acest oraș și-a schimbat numele în diverse moduri, de la „Lucas” în 1334 până la „Lugosch” în secolul al XVIII-lea. Dar de unde provine cu adevărat numele Lugoj? Aceasta rămâne o întrebare fără un răspuns clar și sută la sută sigur.

Istoricul lugojean Horațiu Suciu redă, în cartea sa „O istorie a Lugojului pentru cei tineri”, mai multe ipoteze, privind etimologia numelui Lugoj. Printre acestea se numără sugestii care duc spre origini dacice, slave, maghiare sau latine.

„Etimologia toponimului Lugoj nu a fost pe deplin lămurită. Dacă Vasile V. Muntean, aduce în discuţie teza că, Lugojul provenind din dacicul liguas care ar fi însemnând <<smârc>> (etimologie descoperită prin comparaţii în limba lituaniană şi indo-europeană), I. Pătruţ propune în cartea sa <<Studii de limba română şi slavistică>> ipoteza derivării numelui oraşului din radicalul slav <<luh>>, pronunţat [lug] (luh înseamnă mlaştină). Tot acest lingvist consideră că numele oraşului ar putea veni de la o persoană cu acelaşi nume (Lug sau Logoj, Loga; și să nu uităm că în 1233, banul de Severin, a fost un Luca/Lucas). O altă ipoteză este aceea care subliniază originea maghiară a toponimului Lugoj, din cuvântul <<lugas>>, care înseamnă <<umbrar, foişor>>. Vasile Maniu scrie în cartea sa, <<Dare de seamă asupra operei d-lui Iung. Romanii şi Românii>>, că numele Lugojului provine din latinescu <<lucus>> (pădurice de baltă). În opinia lui Simion Dănilă numele toponimului Lugoj (pronunţat local Logoj) ar proveni de la logoj, pluralul lui logoz, dublet bănăţean pentru rogoz (numele unei plante erbacee, care creştea prin mlaştini şi locuri umede)”, arată Suciu

RETIM

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii nu a reușit să aducă o claritate definitivă asupra originii numelui Lugoj. În plus, se menționează și o teorie fascinantă care sugerează că numele ar putea avea origini celtice, derivând de la zeul celtic Lugos (Lug). Acest argument se bazează pe existența altor localități din Europa care au nume asemănătoare, precum Lugudunum și Lugano.

„Sigismund Schlinger aduce în discuție ideea că numele orașului Lugoj ar proveni din numele zeului celtic Lugos (Lug). Autorul consideră că numele mai multor localități din vestul Europei, precum Lugudunum, Lugano (Elveția), Lugos (oraș în provincia italiană Ravenna) și Lugo (Spania, anticul Lugus Augustus), ar fi înrudite cu Lugojul românesc și că numelelor ar proveni din zeului celților. Lugojul apare ca Lugaz pe o hartă din 1566. Deși ipoteza e atrăgătoare, rămâne aceeași incertitudine, deoarece nu este sigur că etimologia numelui acestor așezări vine de la numele zeului celților. În ceea ce privește Lugos (departamentul Gironde, regiunea Nouvelle-Aquitaine, Franța), numele micuței așezări poate proveni de la numele zeului celt Lug sau de la cuvântul <<lurago>> (pământ uscat în limba bască). Lugo (provincia Galicia, Spania) e vechea așezare romană Lucus Augusti (dumbrăva/pădurea lui Augustus), așa că etimologia acestui toponim pare evidentă, dar poate proveni și din numele zeului celtic Lugus (Lugh, Lug). Toponimul Lugo (Lugo (Lùgh) oraș din regiunea Emilia-Romagna, provincia Ravenna, Italia) derivă cel mai probabil din latinescul lūcus (pădure sacră). Etimologia lui Lugano (cantonul italian Ticino, Elveția) este și ea incertă, variantele fiind cuvintele latine lūcus (dumbravă, pădure), lakvannus („locuitor al lacului”) și zeul Lugus”, mai arată istoricul lugojean.

Chiar și cu toate aceste teorii și ipoteze, rămâne o incertitudine în ceea ce privește etimologia numelui Lugoj. O parte din această incertitudine provine din faptul că diverse localități din lume au nume similare, iar originile acestora sunt adesea greu de stabilit. Astfel, Lugojul rămâne un oraș cu un nume încărcat de mister și istorie, iar etimologia sa pare să rămână un enigmă fascinantă care continuă să captiveze cercetătorii și iubitorii de istorie.

Citiţi mai departe

Cultură

Încep cursurile pentru cea de-a doua ediție a Academiei de Arte Lugoj Clasic, înființată de Aura Twarowska

Publicat

în

În perioada 18-26 septembrie 2023, au loc, în cadrul celei de a doua ediţii a Academiei de Arte Lugoj Clasic, cursurile de măiestrie dedicate tinerilor muzicieni susţinute de bas-baritonul Sorin Coliban, mezzosoprana Aura Twarowska, cărora li se alătură pianistul Traian Moldovan (acompaniament), pianistul Dragoş Mihăilescu, violonista Alexandra Crişan, clarinetistul Dan-Florin Catina şi de chitaristul Ion Dorobanţu.

Lecţiile au loc la Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” (pentru instrumente) şi la Casa Bredicenilor şi Clubul Copiilor din Municipiul Lugoj (canto), iar participarea cursanţilor este gratuită. Academia de Arte Lugoj Clasic este un proiect organizat de Asociaţia culturală Enthousiasmos cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj.

„A doua ediţie a Academiei de Arte Lugoj Clasic a început în luna august, iar până acum ne-am focalizat atenţia pe copiii din Corurile Academiei, dirijate de Claudia Creţiu. De asemenea, am înfiinţat o formaţie corală, Camerata Voces Lugosienses. Începând din această săptămână, atenţia noastră se va îndrepta spre specializările canto, pian, vioară, clarinet şi chitara clasica. Vom avea participanţi din Bucureşti, Iaşi, Arad, Timişoara şi Lugoj. În total, ediţia aceasta va totaliza peste 100 de participanţi instruiţi în diverse specializări muzicale.”, declară mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte Lugoj Clasic.

RETIM

Aura Twarowska, artista internațională care a revenit în orașul natal

Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj şi Membru de Onoare AFAR, Aura Twarowska a debutat ca solist pe scena operei timişorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet în 1998, iar ulterior cariera sa artistică s-a extins cu numeroase roluri de operă şi partituri vocal-simfonice şi colaborări internaţionale care au condus la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007.

De atunci, a cântat pe scene prestigioase din întreaga lume şi a colaborat cu dirijori şi solişti renumiţi precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Most, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu şi alături de solişti ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto ş.a.

Este Fondator şi Director Artistic al Festivalului Internaţional Lugoj Clasic, al Academiei de Arte Lugoj Clasic şi al Concursurilor Internaţionale de Canto „Tiberiu Brediceanu” si ” Sabin V. Dragoi”. Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţă, iar din 2021 este membru în consiliul de Directori al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Detalii pot fi găsite pe site-ul asociaţiei: https://enthousiasmos.ro/academia-de-arte-2023/

Citiţi mai departe

Cultură

Vă invităm să participați la Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro

Publicat

în

Suntem încântați să vă invităm la Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu”, un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația „Ghidul Banatului”, cu sprijinul Primăriei Lugoj.

Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.

Cine a fost Casian Mărgineanțu

RETIM

Casian a fost unul dintre cei mai buni artiști fotografi din vestul țării. Primii pași în fotografie i-a făcut în 1988, cu un Zenit 11. În cei peste 25 de ani de experiență, a abordat toate genurile fotografice, de la fotografia abstractă la peisagistică, de la portret la macro sau fotografie de eveniment.

În 1995, a devenit membru al prestigiosului și selectului Fotoclub „Nufărul”din Oradea. Un an mai târziu, a fost acceptat în Asociația Artiștilor Fotografi din România, fiind cel mai tânăr membru la vremea respectivă. Același an, 1996, a reprezentat și debutul său ca fotoreporter, la Cotidianul „Timișoara”.

Au urmat mai bine de 20 ani de fotojurnalism, în care a combinat fotografia artistică cu mesajul imaginii de presa, adresat miilor de cititori. În curând, aveau să vină și recunoașterile naționale și internaționale, la diverse saloane și expoziții de pe întreg mapamondul. A obținut Marele Premiu „TROFEUL PRIETENIA”, la Salonul Internațional de Artă Fotografică din Kaposvar- Ungaria, alături de încă 3 premii naționale la Arad și Oradea. Cea mai importantă recunoaștere a venit din partea Confederației Braziliene de Fotografie și Cinematografie, odată cu conferirea titlului de „Honoris AFB” (cea mai înaltă distincție onorifică acordată unui artist străin), în cadrul expoziției de grup „Pași în lumină”. Următoarea distincție cu aceeași valoare a venit din partea Societății Japoneze de Fotografie, prin titlul „Honoris JIPF”, parafat cu sigiliul oficial și semnat de președintele JIPF, Takeshi Tokumasu, acordat pentru „…contribuția adusă la schimburile fotografice internaționale”.

De-a lungul timpului a participat la peste 200 de expoziții de grup, a organizat 4 expoziții personale, peste 15.000 de imagini publicate în presa locală și națională iar câteva din lucrările lui au ajuns în colecții particulare de pe toate continentele.

Cum puteți să participați la concurs

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat. Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare; trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com, înainte de data limită, care este 1 octombrie.

Premii: Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru:

  • Premiul 1: 2500 de lei
  • Premiul 2: 1500 de lei
  • Premiul 3: 1000 de lei
  • Două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare

Criterii de evaluare: Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii:

  • Creativitate
  • Tehnică
  • Originalitate

Anunțarea Câștigătorilor: Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.

Această competiție de fotografie vă oferă o oportunitate unică de a vă arăta talentul și de a vă bucura de recunoaștere și recompense financiare pentru munca depusă. Vă așteptăm cu nerăbdare să descoperim creațiile voastre și să celebrăm pasiunea pentru arta fotografică!

Citiţi mai departe

Cele mai citite