Connect with us

Cultură

Proiectul cultural „Lugojul creativ”, un nou festival dedicat tinerilor

Publicat

în

Deoarece în Lugoj se organizează destul de puține activități ce vizează adolescenții și preocupările lor majore au apărut proiecte care vin în sprijinul tinerilor. Un astfel de proiect este  cel conceput de Maria-Alexandra Pricop.

Astfel în perioada 13-17 iunie 2022 va avea loc proiectul cultural intitulat Lugojul Creativ, proiect realizat prin finanțarea nerambursabilă alocată de către Primăria Municipiului Lugoj pentru activități nonprofit de interes local.

Proiectul cultural Lugojul creativ adună o serie de activități artistice grupate în sesiuni de workshop ce sunt destinate elevilor și tinerilor lugojenii cu vârstele cuprinse între 10-16 ani. Acesta propune să ofere o evadare din mediul digital pe durata a cinci zile. De asemenea,  proiectul propune creșterea oportunităților de activități recreative pentru elevii și tinerii din municipiul Lugoj, prin dezvoltarea abilităților creative și expresive, încurajarea gândirii libere a acestora. Tinerii sunt așteptați să ia parte la ateliere de realizare lumânări, literatură, modelaj ceramic, pictură, educație civică,  dar și jocuri de societate, activități de grup. Îndrumătorii de activități preselectați vor fi persoane competente, cu experiență în domeniu astfel se așteaptă obținerea unor rezultate palpabile, vizibile. La final acestui proiect, rezultatele măsurabile ale cursurilor vor fi expuse publicului lugojean unde se vor acorda premii și diplome de participare drept încurajare și apreciere celor implicați.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Toate activitățile propuse vor fi gratuite pentru tinerii lugojeni și așteptăm un număr total de 100 de participanți în acest proiect, înscriși în prealabil.

RETIM

Se vor forma grupe de câte 25 participanți în funcție de vârste iar programul activităților va începe de dimineață de la orele 09:00. Atelierele și jocurile se vor desfășura zilnic până la orele 14:00, programul reluându-se după-amiază de la orele 18:00 pentru activități de jocuri și seară de film.

Din echipa de implementare a proiectului fac parte Centrul de Tineret Lugoj, FITT și Asociația Studiul. Proiectul este finanțat nerambursabil din Bugetul Local al Municipiului Lugoj. Suma finanțată este de 51.000 lei.

,, Am observat faptul că în Lugoj se organizează foarte puține activități ce vizează adolescenții din municipiu. Am dorit să fac ceva pentru ei. Contează extrem de mult această perioadă din viață lor astfel, doresc să îi surprind și să le deschid imaginația, să le ofer noi modalități de exprimare și nu în ultimul rând să le ofer șansa de a se reconecta între ei după o perioadă de mult consum online/ mass-media.  Doresc ca acest proiect să fie reprezentat de profesionalism și originalitate datorita faptului că traineri ce vor susține ateliere sunt persoane competente cu experiență în acest domeniu. Printre aceștia amintim de Kikodar ( atelierul de ceramică cu o experiență de peste 10 ani în domeniu), Artisanal Pourings (creator local de obiecte luminoase și parfumate), Ștefan Curelici ( absolvent al Facultații de Arte din Timișoare, UVT, și premiat în arte vizuale), Mihai Curelici ( absolvent al Faculții de Filozofie și Teologie, UVT ).

Până în acest moment, am primit nenumărate apeluri din partea părinților, care și-au exprimat dorința de a-și înscrie copiii la ateliere. La început mi-a fost teamă că poate nu va exista public, însă într-un timp foarte scurt, 85% din locurile disponibile s-au ocupat.

Am viziunea de a continua proiectul Lugojul Creativ, transformând acest program, într-un festival dedicat tinerilor. Prin ei, Lugojul va avea un viitor bun, previzibil! ” spune, Maria-Alexandra Pricop

 

Dan TIMARU

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cor de copii la Academia de Arte „Lugoj Clasic” din Lugoj. Participarea este gratuită

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația „Enthousiasmos” anunță lansarea Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, în cadrul căreia va funcționa și corul de copii dirijat de maestra Claudia Crețiu. Proiectul a luat naștere la inițiativa mezzosopranei Aura Twarowska, artist de renume mondial, care a decis să dăruiască mai departe tinerilor din vasta experiență dobândită pe marile scene ale lumii.

„Invităm toți copiii, iubitori de cântec, să se înscrie pe website-ul www.enthousiasmos.ro sau la adresa de e-mail claudiacretiu@gmail.com. Mai multe informații puteți afla la nr de telefon: 0752677183. Repetițiile se vor desfășura în Lugoj, în cadrul următoarelor locații: la Casa Bredicenilor, pe strada V. V. Delamarina, nr.4 si la Clubul Copiilor, pe str. Comuna din Paris, nr.5. Reînviind spiritul tradiției corale al orașului de odinioară, maestra Claudia Crețiu va aduce în atenția lugojenilor momente unice, în atmosfera unei seri de concert ce va avea loc în luna septembrie, odată cu inaugurarea Academiei, scriind alături de cei implicați încă o filă în istoria muzicii locale și naționale. Participarea la cor este gratuită.”, spune Diandra David, purtătorul de cuvânt al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

Reprezentanții Academiei sunt de părere că pregătirea și competența Claudiei Crețiu își vor lăsa puternic amprenta asupra corului recent înființat.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Urmând secția dirijat Cor Academic, la clasa prof. univ. dr. Marin Constantin, în 1998 și Masterul în Stilistică Dirijorală, în 1999, la Academia de Muzică București, Claudia Crețiu a devenit artist liric corepertitor și apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră “Madrigal” și al Corului de Cameră “Da Capo”. În ceea ce privește activitatea desfășurată în urbea natală, a cântat în Corul Ion Vidu și a fost dirijor al: Corului “Armonii” al Școlii de Muzică “Filaret Barbu” (2001 – 2019) și al Corului Mixt al Bisericii „Harul”. În prezent, activează în calitate de profesor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”,

RETIM

„Tiberiu Brediceanu, Ion Vidu, Traian Grozăvescu, Sabin Drăgoi, Filaret Barbu sau Liviu Tempea sunt doar câteva nume cu rezonanță, care au adus mândrie Lugojului prin activitățile artistice remarcabil desfășurate. Întrucât momentul actual cere cu impetuozitate reluarea cursului firesc al istoriei, fiți pregătiți să scrieți o nouă pagină în tradiția corală lugojeană”, transmit reprezentanții  Academiei de Arte “Lugoj Clasic”.

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Fonduri nerambursabile de aproape un milion de lei, pentru cei care fac proiecte cultural-educative de interes local

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță deschiderea celei de-a doua sesiuni pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Lugoj, pentru activităţi nonprofit de interes local în anul fiscal 2022.

Banii se acordă de la bugetul local, în vederea desfăşurării de către persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, persoane juridice de drept public, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat prin bugetul autorităților administrației publice centrale sau, după caz, din bugetul local, cu excepția celor în subordinea cărora funcționează, precum și persoanele juridice de drept public, finanțate integral din venituri proprii, pentru realizarea unor programe, proiecte sau acțiuni culturale, cultural – educative, precum și pentru proiectele din domeniul culturii scrise.

Bugetul programului este 977.000 lei dintre care 847.000 lei, pentru evenimentele culturale și cultural-educative, iar 130 mii lei pentru proiectele din domeniul culturii scrise. Durata derulării proiectelor este perioada octombrie – decembrie 2022. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se poate procura de la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, Biroul Relaţii cu Publicul, cam. 7, şi de pe site-ul instituţiei www.primarialugoj.ro.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Solicitanţii vor putea depune documentaţia prevăzută în ghidul solicitantului în original şi copie conformă cu originalul la registratura Primăriei Municipiului Lugoj. Data limită de depunere a proiectelor este 08.2022, respectiv 30 zile de la data publicării pe site-ul instituției.

RETIM

La încheierea procedurii de evaluare şi selecţionare se va afişa pe site-ul Primăriei Municipiului Lugoj, www.primarialugoj.ro şi se va comunica prin corespondenţă scrisă rezultatul selecţiei precum şi nivelul sumelor aprobate în vederea încheierii contractelor.

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Regal de artă plastică la Lugoj. Operele a peste 100 de artiști vor putea fi admirate la Galeria ProArte și Muzeu

Publicat

în

Lugojul va avea parte de o toamnă culturală bogată. În aceste zile se pregătesc ultimele detalii, pentru un festival internațional de artă, care va debuta în 29 septembrie. Cu această ocazie, vor fi inaugurate Galeria Pro Arte, închisă de mai bine de cinci ani, și noile spații expoziționale ale muzeului lugojean.

International Lugoj Art Festival” va prezenta operele a peste 100 de artiști plastici, din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Truicart Events Brand, Muzeul de Istorie și Etnografie și Primăria Lugoj.

„Pregătim cea mai mare manifestare de artă plastică românească, organizată la Lugoj, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie cât și în Galeria Pro Arte. Sunt spații care vor fi pregătite mulțumită colaborării dintre Truicart Events Brand, Primăria și Muzeul din Lugoj. Este o manifestare amplă, care presupune opt expoziții. Manifestările vor debuta cu Salonul național de artă plastică „Atitudini contemporane”, care, pentru prima dată, va avea loc la Lugoj, aflat la cea de-a 15 ediție. Vom continua cu expoziția retrospectivă Marcela Ciocoiței, avem expoziția personală Ioana Ionescu Truică, vom avea un dialog scenografic între Dumitru Popescu și Ion Truică, avem o altă secțiune, la Muzeu, unde vin maeștrii tapiseriei românești, vom avea o expoziție de sculptură, a lui Gheorghe Zaharia și expoziția de Grafică Dan Tudor Truică și Ioan Pompiliu Bălașa”, ne-a declarat Dan Tudor Truică, organizatorul evenimentului.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Evenimentele vor debuta în data de 29 septembrie. Zilnic va fi vernisată câte o expoziție, până în data de 6 octombrie și vor putea fi vizitate până la sfârșitul lunii.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Cântăreața comparată adesea cu Maria Tănase cântă la Lugoj, în acest weekend

Publicat

în

Lugojul va avea partea de un weekend întreg dedicat jazz-ului! Este vorba despre cea de-a doua ediție a Festivalului “𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐉𝐚𝐳𝐳”, care se va desfășura în perioada 𝟐𝟐-𝟐𝟒 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞, la Lugoj. Dacă prima ediție nu a fost cu noroc, organizatorii speră ca în acest an să reușească să refacă imaginea acestei manifestări. Pentru asta, artiștii invitați să concerteze sunt de un alt nivel. Fără îndoială, Maria Răducanu este capul de afiș al festivalului. Concertul ei va avea loc, duminică 24 iulie și va încheia cea de-a două ediție a acestui eveniment.

Pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor vor mai urca și alți artiști de valoare. Regăsiți întregul program, la finalul articolului.

Una dintre cele mai bune voci ale jazzului românesc ajunge la Lugoj

Organizatorii, de la Tribul Artistic, spun că șarmul Mariei Răducanu este absolut năucitor. O apariție care nu are cum să nu îți lase o amprentă pe suflet. Trăiește fiecare notă pe care o interpretează la nivel celular. Vocea-i asemănătoare cu a unei soprane te poartă când pe marile scene de operă ale lumii, când prin vechile restaurante de mahala. De la lin la puternic, de la strigăt la șoaptă, vocea Mariei Răducanu îți stârnește întreaga ființă precum un uragan. Atât de profundă este și atât de mult reușește să trasmită.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Măiestria și lejeritatea interpretativă îl fac pe cel căruia vocea-i distinsă a Mariei îi atinge urechile să se piardă și să se regăsească, să zâmbească și să se întristeze, să plutească printre îngeri și să se înrădăcineze din nou în pământ.

RETIM

Atunci când interpretează, Maria coboară în adâncul propriei ființe, scotocind până la ultima simțire, ca să aducă la suprafață, ca din miezul pământului, cele mai profunde trăiri. Diversitatea interpretărilor Mariei pornește de la jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și ajunge până la fado cu muzică populară românească. De altfel, cântă, în stilu-i unic, piese din repertoriul Mariei Tănase, cu care a fost comparată adesea.

Eveniment pentru toată familia

Evenimentul va avea loc pe platoul Casei de 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐠𝐨𝐣 și în împrejurimi. Vor fi amplasate două scene și vor fi amenajate o zonă de food court și una de expoziție cu vânzare de produse ale artizanilor locali. În plus, va exista un perimetru dedicat workshop-urilor susținute de artiștii participanți la festival și nu numai, o zonă pentru activități dedicate copiilor și una de relaxare.

„Un eveniment complet și complex, pentru că aduce la Lugoj nume mari ale jazzului din țară și din străinătate, dar și pentru că vor avea loc și altfel de activități, precum workshopuri muzicale susținute de artiștii care vor fi și pe scena festivalului. Evenimentul este dedicat întregii familii. Copiii vor avea parte de activități captivante, coordonate de animatori: atelier de pictat pe tricouri, concursuri pe echipe și face painting. Pentru că vom petrece mult timp împreună, vom avea posibilitatea să consumăm tot felul de bunătăți și băuturi de la standurile amenajate. Artizanii își vor găsi loc și ei în programul nostru. Vă așteptăm în număr cât mai mare, mai ales că, spre deosebire de anul trecut, restricțiile pandemice au fost eliminate”, ne-a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Tribul Artistic.

Accesul la festival este liber.

Pʀᴏɢʀᴀᴍᴜʟ ᴄᴏɴᴄᴇʀᴛᴇʟᴏʀ:

𝑽𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Lucian Crista Trio
Balkanamera
Bega Blues Band
VanDerCris

𝑺𝒂̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒂̆ 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Vali Ivănescu Springtime
Lucian Nagy Quartet
Nicolas Simion Trio
Éles Gábor Trió

𝑫𝒖𝒎𝒊𝒏𝒊𝒄ă 24 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Sárosi Péter&Azara
Cobzality
FanQbello
𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐑𝐀̆𝐃𝐔𝐂𝐀𝐍𝐔

Evenimentul este organizat de Asociația Trib’Art și finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite