Connect with us

Cultură

Tradiții de Crăciun în Banat, la Muzeul de Istorie din Lugoj

Publicat

în

Foto destepti.ro

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, în  colaborare cu  elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“ coordonați de profesoara Ibolya Șipoș,  reconstituie  împreună magica atmosferă a Crăciunului, printr-o manifestare intitulată TRADIȚII DE CRĂCIUN ÎN BANAT„.

Evenimentul va avea loc vineri, 17 decembrie,  ora 13.00, la Muzeul din Lugoj.

RETIM

Muzeograful Daciana Vuia va consemna tradițiile calendarului popular bănățean din urmă cu peste un veac, legate de alimentele rituale ale ciclului hibernal, de gesturile din sfera celebrării cultului morților, dar și de semnificațiile profunde ale colindatului. Specifici Banatului sunt „pițărăii”- copii ce colindau, în dimineața de Crăciun, pe toate ulițele satului.

În egală măsură, elevii analizează comparativ, semantica obiceiurilor tradiționale de Crăciun  și influența simbolurilor occidentale asupra ciclului festiv hibernal românesc.

Proiectul  își  propune suscitarea interesului tinerilor față de descoperirea vechilor valori ale  spațiului bănățean de odinioară.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

„Sarmale cu Dragoste”, de Dragobete, la Teatrul Municipal din Lugoj

Publicat

în

Victoria Dicu, câștigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriță în 2019, și Nicodim Ungureanu, recunoscut ca cel mai bun actor în 2016, vor da viață acestor personaje pline de farmec și excentricitate. Într-o distribuție ce promite să aducă zâmbetul pe buzele tuturor, cei doi vor naviga prin aventurile și peripețiile unei întâlniri neașteptate, unde picanteria se amestecă cu tandrețea și umorul.

Biletele sunt disponibile la prețul accesibil de 35 de lei și pot fi achiziționate atât de la casieria teatrului, cât și online pe https://eventbook.ro/the…/bilete-sarmale-cu-dragoste-lugoj

 

Citiţi mai departe

Cultură

Despre istoria celor mai importante locuri din Lugoj, de Ziua Mondială a Ghizilor de Turism

Publicat

în

La inițiativa Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism, Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită anual în întreaga lume la 21 februarie. În acest an, într-o manifestare deosebită, Asociația Ghidul Banatului, în colaborare cu Biblioteca Municipiului Lugoj și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, va marca această zi specială printr-un eveniment.

Miercuri, 21 februarie, la Casa Bredicenilor din Lugoj, se va desfășura un simpozion cu tema „Poduri, Piețe, Străzi și Splaiuri din Lugoj”. Henrieta Szabo, Adriana Weimer, Olivian Gaidoș, Ivan Bloch și Maria Rogobete și ghizii de turism locali, vor împărtăși publicului informații despre locuri importante din pitorescul oraș.

RETIM

În partea a doua a programului, cunoscutul interpret de muzică folk, Vasile Gondoci, va susține un recital ce promite să încânte audiența. Evenimentul începe la ora 17 și reprezintă o oportunitate perfectă pentru a descoperi și aprecia istoria orașului Lugoj într-o atmosferă culturală și relaxată. Manifestarea este coordonată de Terezia Berghe și Dan Timaru.

Citiţi mai departe

Cultură

Invitație la concert caritabil unplugged pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

Publicat

în

FOTO Gili Barbu

Asociația Culturală Caius Brediceanu, în parteneriat cu Road-Patrol MC Lugoj și Motocicliștii Lugoj, vă invită să vă alăturați evenimentului caritabil desfășurat sâmbătă, 24 februarie, la Clubhouse Road Patrol MC Lugoj. Alex Anka și Gili Barbu vor fi protagoniștii unui concert unplugged, oferindu-le tuturor celor prezenți ocazia de a se bucura de muzică și de a contribui la un scop nobil.

Banii strânși în cadrul acestui eveniment vor fi dedicați reabilitării centrului pentru copii cu Tulburări din Spectrul Autist – Innocent Minds. Aici, copiii vor avea acces la un spațiu sigur de joacă și relaxare, iar terapeuții vor introduce terapii indispensabile, care în prezent nu sunt disponibile în Lugoj. Aceste inițiative sunt menite să faciliteze viața părinților, care adesea fac sacrificii pentru a le oferi copiilor lor cele mai bune șanse.

RETIM

Invităm comunitatea să se alăture într-un număr cât mai mare acestui eveniment, pentru a se bucura de muzică de calitate și pentru a oferi o mână de ajutor celor din jur. Intrarea este liberă, însă se recomandă o donație de 30 de lei pentru susținerea cauzei. Să fim solidari și să contribuim împreună la un viitor mai bun pentru copiii cu TSA din comunitatea noastră!

Citiţi mai departe

Cultură

Primar al Lugojului, uitat de comunitate, în cimitirul din Recaș. În mandatele lui s-a construit Podul de Fier

Publicat

în

FOTO Oliviu Gaidoș

Omul care a condus destinul Lugojului timp de 22 de ani, Arpád Marsovszky (1889-1911), a fost adus din nou în centrul atenției odată cu descoperirea mormântului său în cimitirul romano-catolic din Recaș. Marsovszky a fost primarul respectat al orașului între anii 1889 și 1911, având un impact semnificativ asupra dezvoltării urbane a Lugojului.

Declarația istoricului lugojean Oliviu Gaidoș, care a participat la identificarea mormântului lui Marsovszky, subliniază importanța pe care un primar o are în comunitate și în istorie: „Unii primari rămân mereu în amintirea comunității prin ceea ce au făcut, pe când alții sunt aruncați de contemporani la coșul de gunoi al istoriei!…Cu toate că a fost primar în perioada dualismului austro-ungar, Marsovszky a reușit să conlucreze atât cu administrația centrală de la Budapesta, cât și cu reprezentanții românilor din Lugoj, pentru a sprijini evoluția edilitară a orașului (podul de fier, asfaltarea străzilor, curentul electric, ritmul accentuat al clădirilor noi etc.)„.

RETIM

În ciuda contextului politic și social al vremii, Marsovszky a reușit să navigheze cu abilitate printre frământările naționale și sociale, lucrând atât cu administrația centrală de la Budapesta, cât și cu reprezentanții românilor din Lugoj pentru a promova dezvoltarea urbană. Proiecte precum construcția Podului de Fier, asfaltarea străzilor sau introducerea curentului electric au fost doar câteva dintre realizările sale majore.

Cu toate că mormântul său modest nu amintește rolul crucial pe care l-a avut în evoluția Lugojului, descoperirea acestuia poate reînvia memoria și recunoștința față de unul dintre cei mai respectați primari ai orașului.

Citiţi mai departe

Cele mai citite