Connect with us

Administrație

Libertatea de exprimare, pe moarte la un liceu din Lugoj

Publicat

în

libertatea de exprimareLa Colegiul „Hasdeu” din Lugoj a fost balul bobocilor vinerea trecuta. Bun, nimic grav pana aici, pentru ca toata lumea s-a distrat, toata lumea a fost incantata de artistii adusi si, desi s-au cam certat elevii pe Facebook ca la usa cortului pentru cine a luat titlurile de Miss si Mister, nimic nu a fost mai deosebit fata de alte baluri. Totusi, un prieten mi-a povestit ca, in momentul in care a vrut sa puna in scena un numar de stand-up, mai exact o sceneta, a fost respins categoric si fara argumente de o profesoara din organizare.

Meniul zilei, Octavian

Sa ne intelegem de la inceput ca textul nu prezinta niciun fel de injuraturi, de cuvinte urate sau jignitoare, nici la adresa elevilor, a publicului sau a participantilor la bal, dar nici la cea a profesorilor sau parintilor copiilor sau mai stiu eu ce. Mai mult, sceneta a mai fost jucata de acelasi baiat la balurile de prin oras, dar si la baluri de caritate sau evenimente la care au participat si 500 de persoane. Nici macar la unul dintre aceste evenimente nu s-a aruncat cu rosii dupa el, ba chiar s-a ras si lumea a gustat glumele mai bine decat se astepta tipul.

Totusi, cadrului didactic i s-a parut ca nu e potrivit textul pentru spectacol, desi nu a fost deranjat de numerele bobocilor in care s-au folosite manele, melodii de hip-hop cu injuraturi in engleza sau de alte aspecte care pot fi catalogate ca „putin sau mai mult vulgare”.

Totusi, e vorba de niste tineri care isi serbeaza tocmai tineretea. Asa cum e ea in zilele noastre, cu tigari fumate in baie, cu nopti pierdute prin birturi, cu dependenta de Facebook, chiul in masa si cu alte probleme, pe care si eu si probabil ca si profesorii astia le-au avut, intr-un fel sau altul, aceasta tinerete trebuie respectata si sarbatorita alaturi de elevi. La fel, asa trebuie respectat si dreptul la libera exprimare si la desfasurarea actului artistic, act artistic care a fost interzis pe scena, pentru ca si arta e, daca nu stiu unii dintre profesorii lugojeni, tot un mod de exprimare.

RETIM

Culmea e ca tovarasului asta al meu i s-au făcut „promisiuni” ca va fi chemat sa dea cu subsemnatul pentru ca a indraznit sa propuna numarul pentru bal, iar cand a fost refuzat a avut curajul sa-si exprime nemultumirea, la fel de galant si fara injuraturi, pe o retea de socializare. Deci tot el, care a fost ingradit de drepturile esentiale ale omului, unul dintre el fiind cel la libera exprimare, pentru care oamenii ca mine și ca restul jurnalistilor din tara asta lupta in fiecare zi, este vinovatul.

Sincer, eu nu am nicio concluzie, dar intreb: suntem de vina noi, care vrem sa ne exprimam liber, sau sunt de vina ei, care au impresia ca vremurile nu s-au schimbat si ca totul este controlabil prin amenintari sau reprimari, ca se intampla asemenea… nu stiu, crime? Ca pana la urma si dreptul omului la viata, odata suprimat, duce la deces, deci suprimarea dreptului la exprimare, mai ales pentru ca este atat de important pentru mine, il consider aproape la fel de grav. Ce e un om pe care il opresti din a se exprima, pana la urma, daca nu o unealta?

P.S.: Daca tot nu a fost lasat sa isi prezinte numarul la bal, comediantul a facut un videoclip in care a parodiat situatia. Din nou, cuvinte normale, fara prostioare, fara jigniri. Dupa mine, e unu la zero pentru el, desi nu tin un scor pentru ca nimeni nu are de castigat din asemenea situatii. Daca sunteti curiosi, il gasiti aici.

6 Comments

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Fostul primar al Lugojului, criticat vehement pentru achiziții în domeniul floral, are un moștenitor

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Fostul primar al Lugojului, Francisc Boldea, a fost mereu criticat pentru sumele exorbitante pe care le plătea pentru flori, pe care angajații de la Sere și Spații Verzi le montau prin oraș în fiecare an. Zeci de mii de lei a plătit primăria orașului pentru flori în fiecare an. 

Noul primar, Claudiu Buciu, a strâns un adevărat cult „anti-floral” în jurul său, înainte de alegeri, promițând lugojenilor că nu va cumpăra flori sau arbuști pentru oraș, din puținii bani publici, ci doar gazon.

Deși s-a ținut de promisiune cu iarba, noul edil al orașului a ajuns la a doua achiziție de flori și arbori pentru municipiu, în ciuda promisiunilor. Primăria a plătit nu mai puțin de 32.000 de lei pentru 5.000 de mușcate, flori care vor fi livrate și plantate în curând în diferite zone din oraș. Pe magnolii, achiziționate de curând, Buciu a mai dat 8.220 de lei. Primăria nu a comunicat niciuna dintre cele trei achiziții, de magnolii, mușcate sau gazon, acestea fiind însă publice datorită platformei SEAP.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Cinematograful din Lugoj se redeschide. Data la care vei putea merge la film

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Cinematograful din Lugoj este primul dintre obiectivele de interes din oraș care se redeschid, la mai bine de un an de când a fost închis din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit administrației locale, locația urmează să fie deschisă pentru public începând cu 1 iunie.

Deocamdată primăria nu a anunțat dacă cinematograful se deschide complet sau la capacitate redusă, însă cert este că în interior lugojenii vor trebui să poarte masca de protecție, dar și să păstreze o distanță de cel puțin un scaun între ei.

Un alt obiectiv important pentru care se decide sau nu redeschiderea este piața ocico de vechituri.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria Lugoj are 5,5 milioane de lei, din care vrea să cumpere mai multe clădiri din oraș

Publicat

în

Consilierii locali au aprobat alocarea a 5,5 milioane de lei pentru achiziția mai multor imobile din Lugoj. Unul dintre acestea este cel care găzduiește Casa de Cultură a Sindicatelor, unde primarul Claudiu Buciu a declarat că s-a început o corespondență cu marile confederații sindicale, care dețin în proprietate imobilul și se așteaptă răspunsul acestora la oferta Primăriei Lugoj.

Meniul zilei, Octavian

O altă clădire „celebră” și terenul aferent, pe care Primăria ar vrea să și-o treacă  în proprietate este Unitate A, a fostei Intreprinderi Textile Lugoj. Primarul Lugojului spune că, aici, ar urma să funcționeze sediul celor trei noi societăți ale consiliului local: cea de apă și canal, cea de salubritate și cea de administrare a patrimoniului public.

Tot din banii menționați mai sus, primarul mai speră să achiziționeze și clădirile actualei societăți Meridian 22, care sunt în executare silită din cauza datoriilor și vor fi scoase la licitație, clădirile de pe Insula din Cotu Mic, cu care Meridianul a garantat un împrumut bancar, dar și terenurile aferente Școlii Generale nr.1.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Consilierii locali din Lugoj își cumpără tablete de 40 de mii de lei. „Facem economie la hârtie”

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni vor avea tablete pe care să-și descarce documentele necesare desfășurării activității din cadrul Consiliului Local Municipal Lugoj. Achiziția acestor tablete se va face cu bani de la bugetul local, la o valoare estimată de 40 de mii de lei. În ședința, de joi, 6 mai, când s-a aprobat bugetul local, un consilier a cerut ca acești bani să fie direcționați către alte cheltuieli. Este vorba despre Paul David, de la USR, care a considerat că fiecare consilier își poate asigura suportul electronic pentru a lucra în sistem online.

Meniul zilei, Octavian

„Acei bani pentru tablete, se pot redirecționa spre altceva, deoarece după cum se vede cu toți ne putem conecta la ședință și să ne citim toate documentele. Din punctul meu de vedere aș prefera ca acei bani să fie cheltuiți pentru altceva, pentru premierea copiilor sau orice altceva”, a spus David.

Viceprimarul Bogdan Blidariu a răspuns solicitării și a spus că decizia fost luată după discuțiile cu mai mulți consilieri locali, care au cerut astfel de dispozitive, acestea urmând să fie folosite și în momentul în care ședințele nu se vor mai ține în sistem online, pentru descărcarea proiectelor de hotărâre și arhivarea lor. În felul acesta se renunță la tipărirea acestora și transmiterea pe suport de hârtie, pentru fiecare consilier în parte. Blidariu a anunțat că grupul de consilieri PNL nu va vota amendamentul lui David. De altfel, acest amendament a fost respins, iar achiziția va fi făcută în zilele următoare.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite