Iulius Mall

Un jurnalist care a mers prea departe

Image: Richard Engel interview CIA museum curator Toni HileyEste visul oricarui ziarist: intr-o dimineata proasta, in care nu gaseste niciun subiect care sa treaca de redactorul sef si de care sa se apuce, suna telefonul. La celalalt capat al firului, o voce ii spune ca are informatii despre un trafic de droguri in care este implicat si serviciul principal de informatii din tara. Orice jurnalist ar crede ca tocmai a dat de stirea vietii lui si s-ar pune pe treaba, reactia fiind una normala intr-o meserie in care informatia, oricat de slaba sau de neclara, inseamna totul.

Asta a patit si Gary Webb. Lui chiar i-a sunat telefonul intr-o dimineata si, desi se ocupa deja de o poveste despre infestarea Americii cu droguri, vocea din receptor i-a spus despre cum CIA este implicata in toata povestea, ca serviciul ar fi in spatele intregului proces de trafic de droguri din Nicaragua, in acest mod spijinind trupele Contras ale rebelilor.

Publicitate

Webb a inceput imediat investigatia, a aflat lucruri uimitoare, s-a apropiat extrem de mult de adevar si a ajuns chiar sa viziteze fostele plantatii de canabis si pistele de pe care decoalu avioanele pline cu droguri spre Statele Unite. Totusi, chiar daca s-a apropiat foarte mult de adevarul absolut, Webb asta nu a ajuns niciodata sa aiba acea dovada suprema, care nu poate fi contestata de nimeni, care sa dovedeasca faptul ca CIA ar fi intr-adevar implicata in scandalul care a aparut peste ocean chiar la inceputul erei internetului.

Gary Webb a mers prea departe si, cu declaratiile unor martori, a iesit in presa si a povestit cum ca CIA este de vina pentru raspandirea drogurilor in America. Povestea lui a facut inconjurul tarii, continentului si a lumii, dar mai tarziu a fost demontata de ziarele mari, el lucrand pentru o publicatie mai mica, San Jose Mercury News, care nu se putea pune cu gigantii New York Times, Washington Post sau LA Times.

Si totusi, Gary Webb a scris si, pana in 2004, atunci cand si-a tras doua gloante in cap, a sustinut sus si tare ca povestea lui e cea reala si ca serviciul de informatii american este implicat pana in gat in traficul de stupefiante din Nicaragua. Adevarul probabil ca nu il vom afla prea curand, insa clar este un lucru, acela ca un jurnalist, oricat de sigur ar fi pe sursele lui si pe ce vrea sa scrie, trebuie la randul lui sa stie unde sa se opreasca. Mai spun alti ziaristi ca unele povesti nu trebuie tiparite niciodata. Poate ca pentru Gary Webb era mai bine ca aceasta investigatie sa nu vada niciodata tiparul…

P.S.: Scriu asta dupa ce am fost sa vad Kill the Messenger, filmul realizat dupa povestea de viata a lui Gary Webb, un jurnalist american care a trait toate cele povestite mai sus. Inca ruleaza la cinema, cel din Timisoara, ca la noi nu e gata, asa ca va recomand sa mergeti sa il vedeti, sigur o sa va incante.

1 comments
  1. Daca tot ai vazut filmul, cum de n-ai retinut ca in plin scandal Lewinsky, CIA a publicat un raport de 400 de pagini in care recunostea toata tarasenia? Apoi, cat de naiv sa fi sa crezi ca te poti sinucide tragandu-ti in cap doua focuri de arma cu un pistol? Studiaza cazuistica si vezi cate sinucideri cu doua focuri in cap au fost in istoria criminologiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate