Connect with us

Educație

Finanțare record, obținută de municipiul Lugoj, din PNRR. Circa 7 milioane de euro, pentru reabilitarea mai multor școli

Publicat

în

Claudiu Buciu, fostul primar al Lugojului, în prezent consilier al primarului interimar a anunțat, astăzi, că Lugojul primește de la Ministerul Dezvoltării circa 34 de milioane de lei, pentru reabilitarea unor școli. Este vorba despre finanțări din cadrul PNRR, pentru reabilitarea energetică a clădirilor unor școli și licee din Lugoj. Ce mai mare sumă de peste 17,9 milioane de lei este alocată pentru Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”. Iată, mai jos, mesajul postat de Buciu.

„Renovări integrale

RETIM

Încă 6 cereri de finanțare au fost aprobate astăzi de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNRR – Valul renovării:

1. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5, str. Ceahlăului, nr.21, Lugoj” – 5.262.838,88 RON;

2. „Reabilitare Energetică Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”, corp C2, C10, str. Gheorghe Doja, nr. 41, Lugoj” – 17.913.803,75 RON;

3. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4, Aleea Brazilor, nr.3, Lugoj” – 4.483.340,75 RON;

4. “Reabilitare Energetica Liceul Teoretic Iulia Hasdeu corp C3, Lugoj” – 817.075,66 RON;

5. “Reabilitare energetica Scoala Gimnaziala nr. 4 , strada V.V. Delamarina,nr.21 corp C2,corp C3 si strada Stefan cel Mare,nr,7 , corp C1 , C2,C4,Lugoj” – 5.340.633,30 RON;

6. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, str. Făgetului nr.52, Lugoj” – 1.314.538,12 RON;

În ce vor consta majoritatea lucrărilor?

Toate aceste clădiri, în care își desfășoară activitatea instituții de învățământ din Municipiul Lugoj, vor fi renovate (și consolidate, unde va fi cazul) astfel încât acestea să devină eficiente din punct de vedere energetic.

Vor fi înlocuite toate sistemele actuale de încălzire, cu sisteme moderne, nepoluante și cu consumuri reduse de energie. Vor fi montate panouri fotovoltaice pe toate clădirile. Vor fi introduse sisteme de ventilație care să asigure un aer proaspăt și curat în permanență.

Vor fi eficientizate energetic toate clădirile (schimbat ferestre, acoperișuri, aplicat materiale izolatoare moderne), astfel încât costurile de funcționare ale acestora să fie cât mai reduse și să asigure un comfort sporit elevilor și dascălilor.

Vor fi schimbate toate componentele sistemului de iluminat din sălile de clase, necesitatea noilor sisteme rezultând din studiile luminotehnice făcute pentru toate spațiile de învățământ. Si, nu in ultimul rând, se vor face toate acele intervenții necesare astfel încât aceste clădiri să fie, in sfarsit, avizate ISU.

Urmare a acestor renovări integrale va dispărea și necesitatea ca părinții să mai plătească ceva la “fondul clasei”, toate spațiile de învățământ urmând a fi renovate integral.

În următoarea perioadă așteptăm aprobările și pentru alte cereri depuse, cereri ce privesc și alte instituții de învățământ, clădiri ale spitalului, căminul pentru persoane vârstnice ori sediul primăriei. A fost o muncă colosală, de peste doi ani, depusă împreună cu colegii din conducerea primăriei, cu colegii din aparatul de specialitate, cu consultanții, proiectanții ori experții tehnici implicați.

Nu putem face nimic peste noapte. Facem apel la Lugojeni să înțeleagă că, spre exemplu, toate aceste clădiri nici măcar nu erau întabulate cànd echipa noastră a ajuns în primărie. Nici măcar nu existau în inventarul primăriei unele dintre ele. Practic am plecat de la un mare zero. Urmează proiectarea și execuția lucrărilor care estimăm că va demara începând cu vara anului viitor.

Pas cu pas însă reușim să facem ceea ce trebuie.

Vă mulțumim pentru înțelegere și răbdare dragi Lugojeni!”

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

VIDEO Clip cu mesaj despre violența între elevi, într-o școală de lângă Lugoj

Publicat

în

Elevii unei școli dintr-o comună de lângă Lugoj au realizat un clip impresionant despre violența în școli și posibilele efecte ale acesteia. De la un simplu joc copilăresc, elevii ajung nu de puține ori la acte de violență, unele dintre ele nedorite, care pot avea urmări grave pentru sănătatea acestora și viitorul lor ca oameni.

RETIM

Ideea clipului a venit de la Silviu Boian, profesor la școala din Gavojdia. Acesta, alături de elevii din clasa a șaptea, au pus în scenă mai multe activități care, deși aparent nevinovate, pot duce la accidentări care să aibă repercusiuni pe viață pentru unii elevi. Clipul a fost realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței.

„Am venit cu ideea clipului după ce am realizat câte tragedii se pot întâmpla de la un joc nevinovat. Copiii răspund acum mai bine la clipuri decât la orice altă formă de informație, așa că am zis să le vorbim pe limba lor cu acest clip inedit. Mesajul nostru este nu să nu se bucure de copilărie, ci să o facă în mod cât mai sigur și responsabil”, a declarat Silviu Boian, profesor de limba română la Școala Gimnazială Gavojdia.

Citiţi mai departe

Educație

Lumea Oceanelor „se deschide” pentru cei mici, la Iulius Town Timișoara

Publicat

în

Cum erup vulcanii, cum „respiră oceanele”, cum și de ce se formează fluxul și refluxul și ce legătură are Luna cu cele două fenomene? Poate unul dintre cele mai captivante mistere de pe Pământ este însuși Oceanul Planetar. În perioada 21 – 29 ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați să afle „Misterele Oceanelor”, la Iulius Town. Participarea la proiecțiile video este gratuită, fiind necesară înscrierea. 

Multe dintre secretele din adâncurile Oceanului Planetar au fost descoperite de către exploratori, iar acum sunt prezentate la Iulius Town, în Atrium, prin intermediul proiectului educațional „Misterele Oceanelor”. Proiecțiile video se vor vedea într-un dom special și urmăresc aventura a doi peștișori care luptă să-și salveze reciful de corali, aflând informații interesante despre casa lor. În drumul lor, aceștia se vor întâlni cu mai multe animale subacvatice: rechini, balene, bancuri de pești, pisici de mare etc. Cei doi prieteni le vor povesti copiilor cât de important este să protejeze natura și să recicleze, iar la finalul proiecției va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

RETIM

La spectacole sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733. Fiecare proiecție durează 40 de minute; spectacolele au loc de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 12.00, până la ora 20.00. La fiecare spectacol pot participa maximum 30 de copii.

Nu uita: înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733, iar proiecțiile vor avea loc în perioada 21 – 29 ianuarie!

Citiţi mai departe

Educație

Elevii lugojeni au revenit în bănci în ciuda numărului mare de viroze

Publicat

în

De luni, 9 ianuarie, elevii lugojeni au revenit în bănci, așa cum s-a întâmplat cu toți elevii din România. În contextul epidemiologic, Ministerul Sănătății a transmis ce măsuri trebuie instituie la nivelul școlilor, pentru a limita cât mai mult răspândirea infecțiilor virale care au pus stăpânire pe întreaga țară.

RETIM

În fiecare zi se va realiza triajul elevilor, ca o primă măsură, iar părinții vor fi informați de îndată dacă aceștia prezintă semne de infecție respiratorie. Totodată, școlile trebuie să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor elevilor și cadrelor didactice, precum și a suprafețelor unde aceștia îș desfășoară activitatea. 

Sălile de clasă și încăperile trebuie aerisite periodic. Purtarea măștii – de către elevi și cadrele didactice – nu este obligatorie, însă este recomandată. Conform reprezentanților Ministerului Educației, accentul va fi pus pe prevenție. 

În același timp, se va ține legătura permannetă cu Direcțiile de Sănătate Publică și școlile din tot județul, ținându-se cont de recomandările făcute de acestea.

Citiţi mai departe

Educație

Ştiinţescu Timişoara anunţă rezultatele proiectelor finanţate în 2022. Printre ele, un proiect din Lugoj și unul din Boldur

Publicat

în

Fondul Ştiinţescu Timişoara este un program de finanţare derulat de Fundaţia Comunitară Timişoara. Aflat în al cincilea an de implementare, fondul a avut în 2022 un buget de 152.646 RON şi a fost dedicat ONG-urilor şi grupurilor de inițiativă din judeţele Timiş şi Arad interesate să promoveze domeniile STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică) în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani.

Astfel, peste 1.150 de copii şi tineri au fost implicaţi direct în activităţi STEAM, susţinute de 49 de mentori Ştiinţescu, pasionaţi de domenii variate cum ar fi: fizică şi chimie, arte vizuale şi teatrale, grădinărit urban sau programare, robotică şi imprimare 3D. În total peste  2.280 de ore de voluntariat au fost oferite educaţiei de către echipele de proiect.

RETIM

De asemenea, peste 1.500 de pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie au vizitat Târgul de ştiinţe de la Observatorul Seismologic Timişoara, co-organizat cu ocazia Nopţii Cercetătorilor Europeni, unde echipele de mentori Ştiinţescu au desfăşurat activităţi demonstrative şi experimente pentru publicul larg, pentru a celebra în comunitate rezultatele activităţilor lor.

Cele 10 proiecte implementate anul acesta au fost:

 • „STEAM-ability – Caravana CoderDojo”, proiectul propus de grupul de iniţiativă CoderDojo@UVT s-a desfăşurat în mai multe şcoli rurale din judeţul Timiş;
 • „Grădina de pe Uranus”, o iniţiativă ce a avut loc la Liceul Waldorf Timişoara;
 • „LABORATORUL MICULUI SAVANT BOLDUREAN”, un proiect implementat la Şcoala gimnazială din Boldur;
 • „Micro grădina mobilă”, propus de grupul de iniţiativă Microgrădinarii, proiectul a fost dedicat copiilor beneficiari ai Fundației „Rudolf Walter” şi elevilor de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara;
 • „SUMMER CAMP LIEBLING 2022”, o tabără de vară pentru elevii din Liebling;
 • „ArtDen” implementat de Asociaţia de intervenție și regenerare comunitară, un proiect care s-a desfăşurat la Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj;
 • „Teatrul şi meseriile sale” implementat de Asociaţia Solidart;
 • Proiectul „Micul Inginer Agronom” implementat de grupul de iniţiativă EcoAgri Timişoara pentru copii preşcolari;
 • „Științe și tehnologie pentru elevii Liceului Teoretic Special Iris” implementat de Asociaţia pentru sprijinirea copiilor şi tinerilor ambliopi şi nevăzători „IRIS” Timişoara;
 • „Viitorul în 3D” implementat de Asociația pentru dezvoltarea profesională continuă-PRAEDU, proiect ce s-a desfăşurat în Chișineu-Criș, judeţul Arad.

Obiectivele programului Științescu la Timișoara sunt:

 1. să încurajeze pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți copii și tineri, prin intermediul unor procese de învățare bazate pe abordări practice, interdisciplinare și de colaborare;
 2. să stimuleze creativitatea, autonomia și implicarea în crearea de conținut educațional a cât mai multor copii și tineri;
 3. să contribuie la dezvoltarea și diversificarea educației STEAM în școli, dar și în cât mai multe contexte în comunitate;
 4. să încurajeze filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STEAM modernă.

Detalii despre programul de finanțare pot fi accesate pe website-ul programului (www.timisoara.stiintescu.ro), pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara (www.fctm.ro) și pe pagina de Facebook locală a programului (www.facebook.com/StiintescuTm).

Programul Ştiinţescu Timişoara 2022 este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Hella România (Forvia), la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi Fundaţia Bosch România şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Despre Fundația Comunitară Timișoara

Fundația Comunitară Timișoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani de activitate, a adunat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat peste 200 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2.000 din întreaga lume.

Citiţi mai departe

Cele mai citite