Connect with us

Cultură

Fotografii și texte de epocă, expuse la Muzeul de Istorie din Lugoj

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Artă plastică și Etnografie Lugoj găzduiește în perioada 15 aug.-1 nov. 2018, expoziția „Conștiința națională la românii lugojeni”. Manifestarea, organizată sub semnul Centenarului Unirii din 1 dec. 1918, încearcă să reliefeze, cu ajutorul fotografiilor documentare și a textelor de epocă, modul în care s-a dezvoltat conștiința națională la românii lugojeni în doua jumătate a secolului al XIX-lea.

La baza numeroaselor inițiative sociale, culturale și politice ale locuitorilor, care au scos Lugojul din anonimat, confirmându-l ca centrul al mișcării de emanciparea a românilor bănățeni, au stat puternicele sentimente naționale: iubirea față de limbă și neam.

Vernisajul expoziției va avea loc,  miercuri, 15 aug. 2018, ora 19.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojul găzduiește una dintre cele mai importante manifestări de artă contemporană din România

Publicat

în

Una dintre cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, sub egida International Lugoj Art Festival, în perioada 29 septembrie – 31 octombrie 2022, în generoasele spații ale Galerie de Artă și ale Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Manifestarea este organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent.

„Începând din acest an artele vizuale din România vor avea o nouă manifestare de anvergură prin organizarea primei ediții a International Lugoj Art Festival. Acest proiect propune 8 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, scenografie, sculptură și creație vestimentară, vom ajunge la corespondențe muzicale prin realizarea unor serii de concerte. Manifestarea este realizată de Primăria Municipiului Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Galeria de Artă Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent, fondator TRUICART Events Brand. Vor fi lansate 4 albume de artă, care vor prezenta diferite secțiuni ale festivalului. Cu acest prilej, împreună cu toți colegii și prietenii ce vor fi prezenți la acest vernisaj care va încheia seria manifestărilor festivalului, vom sărbători evenimentul cu numărul 1000 organizat sub egida TRUICART Events Brand.”, transmite Dan Tudor Truică, organizatorul acestui eveniment.

Iată, mai jos, programul întregului festivalul.

29 septembrie, ora 18.00

“Maeștrii tapiseriei românești”

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Artiștii prezenți pe simeze sunt: Carmen Bazilescu, Adriana Canija Popa, Edit Cociuba, Ana Hoble, Ruxandra Sibil Mermeze, Mihai Moldovanu, Ruxandra Stefana Munteanu, Gabriela Naftanaila Leventu, Magdalena Paree Hahn, Victoria Caraiman Pastuch, Lucia Puscasu, Ana Maria Rugescu, Nicolae Zimbroianu si Zoe Vida Porumb. 

“Veșmânt”

Cristiana Maria Purdescu

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Expoziția intitulată „Veșmânt” va cuprinde 12 creații vestimentare, reinterpretări o unor motive populare tradiționale, lucrări extrem de prețioase și pline de încărcătură emoțională. Recital de pian prof. Eliana Zah și studenții săi, Cut David și Isabelle Vegh. În program lucrări compuse de W.A. Mozart, F.M. Bartholdy, E. Satie, C. Debussy, A. Diabelli, J. Strauss Sr.

30 septembrie, ora 18.00 

“Atemporal, dialoguri scenografice”

Ion Truică și Dumitru Popescu

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „ATEMPORAL – dialoguri scenografice” va cuprinde lucrări antologice semnate de Ion Truică și Dumitru Popescu, doi dintre cei mai importanți scenografi români, doi artiști care au scris istorie prin calitatea actului creator, două simboluri ale plastici contemporane românești. Un dialog ATEMPORAL bazat pe calitate și responsabilitate.

01 octombrie, ora 18.00

“Arta conchistadorului”

Marcel Aciocoiței

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „Arta conchistadorului” va cuprinde lucrări de pictură și grafică din colecții particulare. Acest demers cultural necesar va fi dublat și de lansarea albumului mult așteptat, “Marcel Aciocoiței – Arta conchistadorului”, albumul cu numărul 4 din colecția TRUICART Events Brand “Artă și destin”, care va conține texte critice, fotografii alături de colegi și o parte semnificativă a operei marelui maestru. Un eveniment gândit din dragoste, prețuire și respect față de memoria unui artist vizual emblematic pentru arta contemporană românească.

“Acorduri grafice”

Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „Acorduri grafice” va cuprinde lucrări recente și neexpuse semnate de Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică.

04 octombrie, ora 18.00

Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”

Galeria de Artă Lugoj

Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”, a reprezentat din 2008 până în prezent, pentru manifestările de artă contemporană românească un eveniment cu totul special atât prin format cât și prin diversitatea lucrărilor prezentate pe simeze. Ajuns la cea de a XV-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în 58 de orașe și în 115 spații expoziționale. Astăzi, pentru organizatori, această expoziţie are un caracter internaţional prin larga conexiune postmodernă.

Artiștii prezenți pe simeze la cea de-a doua etapă a celei de-a 15-a ediții a Salonului sunt: Roxana Alexa, Alina Axane, Octavian Bică, Lucia Boulescu, Andana Călinescu, Septimiu Căpățînă,  Valentina Chirvase, Daniel Crăciun, Lucia Crenguța, Ana Croitoru, Cornelia Victoria Dedu, Marius Frățilă, Adrian Gălan, Ioana Lidia Ilea, Sanda Ionescu, Simona Adelina Ionescu, Luminița Nicolau, Rebeca Emanuella Mănescu, Aurelia Matei, Lucia Eleonora Pășcuț,  Elena Safta, Evangelia Taka, Delia Vancea, Virginia Videa și Dorina Zah.

“Contra.punct”

Gheorghe Zaharia

Galeria de Artă Lugoj

Maestrul Gheorghe Zaharia va aduce prin expoziția personală de sculptură intitulată „CONTRA.PUNCT”, câte un accent tridimensional în toate secțiunile paralele găzduite în spațiile expoziționale ale Galeriei de Artă Lugoj. 

05 octombrie, ora 18.00

“Meridiane Spirituale”

Ioana Enescu Truică

Galeria de Artă Lugoj

Această expoziție prezintă o parte din creația din ultimii ani, reprezentări figurative ale civilizațiilor și oamenilor pe care artista i-a cunoscut sau doar zărit în multele și minunatele călătorii pe meridianele spirituale avute.

Finalul acestor expoziții va fi consemnat în data de 31 octombrie 2022.

Citiţi mai departe

Cultură

Succes de la prima ediție. Peste 100 de copii au urmat cursurile academiei înființate la Lugoj de fosta solistă a Operei din Viena

Publicat

în

Peste 100 de tineri au participat, în acest an, la prima sesiune a cursurilor Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, deschisă de Aura Twarowska, celebra artistă, fostă solistă a Operei din Viena. Totul a fost gratuit, toate costurile fiind suportate de organizatori cu sprijinul Primăriei și Consiliul local Lugoj.

Pentru un oraș de mărimea Lugojului, un astfel de proiect este unic și ar fi fost greu de realizat dacă nu ar avea în spate inițiativa unui om cu nume, care să se implice și să-și folosească conexiunile pentru realizarea cu succes a unei asemenea inițiative.

Notorietatea fostei cântărețe de la Opera din Viena, dar și a mentorilor pe care i-a adus la Lugoj, au atras un număr record de participanți. Proiectul a debutat la începutul lunii septembrie și cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.

La Academiei de Arte “Lugoj Clasic” s-au înscris tineri și copii de la Universitatea de Muzică București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, Liceul de Muzică „Ion Vidu” Timișoara, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Școala de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, și mulți alții din Lugoj și împrejurimi, de la școli fără profil de artă.

“După multe cunoștințe dobândite pe băncile școlii și după 12 ani de experiență la Opera din Viena și mulți, mulți ani pe foarte multe scene de operă din întreaga lume, îmi place, în acest moment al carierei mele, să investesc în copii și în cultura orașului meu natal, pentru că Lugojul este un oraș cu tradiție culturală dar și cu perspectivă. Așa îl văd și de aceea îmi place să lucrez pentru orașul meu. Un proiect imaginat și creat de mine, finanțat de Primăria și Consiliul local Lugoj este Academia de Arte “Lugoj Clasic”, care se desfășoară chiar acum în luna septembrie. Este un proiect de mare succes, care a depășit orice estimare. Acest succes se măsoară în numărul de participanți, până la această oră având 104 de tineri și copii înscriși. Am avut cursuri de canto, de pian, de operă, de regie, acum se desfășoară cele de vioară și violoncel și avem un cor. Spectacol final va avea loc la joi, 29 septembrie, la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, unde așteptăm cât mai multe persoane să vină alături de noi”, spune Aura Twarowska, inițiatoarea proiectului.

Cine este Aura Twarowska

Mezzosoprana Aura Twarowska, inițiatoarea proiectului este unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Banatului. A debutat pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998.

Cariera sa artistică s-a îmbogățit cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România.

Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu scenele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Aici debutează cu rolul Marcellina din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.

Aura Twarowska a cântat pe scene importante ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole pana acum), Wiener Musikverein (Goldenesaal si Brahms Saal) Carré Theater și Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Națională București, Opera Naţională Română Timișoara, Ateneul Român, Sala Palatului, Radiodifuziunea Romana etc.

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori de renume mondial

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal și Horia Andreescu.

A cântat alături de soliști mari ai lumii ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto și alții.

Pe lângă muzică, are o licență în Științe Economice (Timișoara), studii postuniversitare de Management Cultural (Cluj Napoca) și un PhD (București) în care îmbina specializarea muzicală cu cele de management. Din 2021 este Doctorand la Management, Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor/ UVT.

Este Fondator și Director Artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic și al Concursurilor Internaționale de Canto „Tiberiu Brediceanu” și ” Sabin V. Dragoi”, cât și al Academiei de Arte Lugoj Clasic, din 2022. Aura este Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj și Membru de Onoare AFAR. Este decorată de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, și apreciată de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale românești în țară și în străinătate. Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. Este membru în Board-ul de Directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023

Citiţi mai departe

Cultură

Propunere făcută în urmă cu șapte ani, pentru titlul de Cetățean de Onoare, pierdută în sertarele Primăriei Lugoj

Publicat

în

O solicitare din partea profesorului și muzicologului Constantin-Tufan Stan din Lugoj așteaptă de șapte ani să fie rezolvată de către administrația municipiului. Este vorba despre propunerea de acordarea a titlului de Cetățean de Onoare unei personalități de talie mondială, pianistul Paul Dan, care trăiește acum în Germania, însă s-a născut la Lugoj, în urmă cu 78 de ani.

„În urmă cu șapte ani am propus, în scris, Primăriei și Consiliului Municipal Lugoj, acordarea titlului de Cetățean de Onoare magistrului și pianistului-concertist Paul DAN, profesor de pian și muzică de cameră la Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim. Cu excepția înmânării unei adrese prin care mi se confirma, pe un ton condescendent-protocolar, înregistrarea cererii, nu s-a întreprins nimic în acest sens. Din păcate, cererea mea a sunat, ca în atâtea alte rânduri, la urechea surdului. Reluăm, animați de speranțe, legitima noastră solicitare”, scrie profesorul Constantin-Tufan Stan, pe pagina sa de Facebook.

Profesorul lugojean spune că așteaptă, în continuare, o firească inițiativă din partea Comisiei de Cultură a administrației locale, care să onoreze eclatanta carieră artistică a lui Paul DAN. Constantin-Tufan Stan amintește și de un alt episod din 2008, privind respingerea acordării titlului de Cetățean de Onoare genialului compozitor lugojean György Kurtág, cel mai titrat creator român contemporan (nu se atinsese, potrivit regulamentului, pragul de două treimi din numărul consilierilor care ar fi trebuit să agreeze onoranta propunere), care a generat sensibilități și reacții negative în mai multe centre culturale europene. Kurtág a primit titlul de Cetățean de Onoare, însă la o propunere ulterioară.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului, spune că Primăria nu are în baza de date nicio solicitare înregistrată în acest sens. „Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj, cea mai înaltă distincție a Consiliul local se acordă pe baza unui regulament clar. Conform acestuia, pentru persoanele pentru care se solicită acordarea titlului, se depune un dosar care cuprinde mai multe documente, cu privire la activitatea persoanei propuse, și un certificat de cazier. După analizarea acestui dosar, primarul sau consilierii locali inițiază proiectul de hotărâre, care este dezbătut într-o ședință a Consiliului local. Pentru a recunoaște întreaga activitate a reputatului pianist Paul Dan, cine este interesat poate depune acest dosar administrativ la Primăria Lugoj”, a declarat Blidariu.

RETIM

Cine este Paul Dan

Constantin-Tufan Stan a transmis Consiliului local din Lugoj toate informațiile despre cariera celebrului artist.

Maestrul Paul DAN, născut în cetatea lui Ioan Vidu în anul 1944, este un artist cu o certificată reputaţie internaţională, o mândrie a oraşului nostru. A dobândit primele cunoştinţe pianistice prin stăruinţa unchiului său, Imre Dan, şi cu aportul lui Iosif Willer, personalitate providențială a Lugojului cultural. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică din Timişoara, cu Ella Philip, apoi la conservatoarele de muzică din Cluj şi Bucureşti, cu Gheorghe Halmoş, respectiv Florica Musicescu. În 1968, după absolvirea Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a participat cu succes la Concursul Internaţional de Pian „Johann Sebastian Bach” de la Leipzig, în urma căruia a obţinut o bursă de studii (DAAD) la Facultatea de Muzică din München, finalizată printr-un masterat cu maestrul Hugo Steurer.

În timpul studiilor (1966-1968) i s-a acordat o bursă „George Enescu”, iar în anul 1970 i s-a atribuit, la München, Premiul „Pfitzner”. În perioada 1973-1975 a predat pianul la Academia de Muzică „Musashino” din Tokyo. În anul 1974 a interpretat, împreună cu New Japan Philarmonics, Concertul nr. 5 („Imperialul”) de Beethoven, pe un stadion, în prezenţa a 20.000 de spectatori, sub bagheta maestrului Yamada, de la Radio-Televiziunea japoneză.

A reprezentat arta interpretativă europeană, ca reputat ambasador cultural, în Asia şi Africa, concertând în China, Taiwan, India, Thailanda, Afganistan, Africa de Sud şi Iran. Din anul 1978 este profesor de pian şi muzică de cameră la prestigiosul for al învăţământului superior artistic german, Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim.

A concertat în compania unor renumite orchestre simfonice: Wiener Symphoniker, Stuttgarter Symphoniker, Nationaltheater Mannheim, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, New Japan Philharmonics, Tokyo Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Orchestra, sub baghetele dirijorale ale unor mari maeştri: Bruno Weil, Wolf-Dieter Hauschild, Wolfgang Rennert, Jan Koetsier, Hubert Soudant, Sergio Sossi, Gabor Ötvös, Kurt Wöss, Tadaaki Odaka şi Kazuo Yamada. Interpretările sale au fost difuzate de Rundfunkanstalten, ORF Wien, ORF Innsbruck, Radio France, NHK Tokyo, BBC London, Rundfunkanstalten Basel şi Zürich. A realizat înregistrări de referinţă cu Toshiba „EMI” Records Tokyo, CBS „Ondine” London, Aulos Connaisseur şi Ambitus.

Începând cu ediţia a III-a a Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, Lugoj – 2015, maestrul Paul DAN a instituit un important premiu, care-i poartă numele, prin care răsplăteşte excelenţa artistică din oraşul său natal, hăruit cu o unică vocaţie muzicală.

Citiţi mai departe

Cultură

FOTO Istoria uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Lugoj

Publicat

în

Gabriel Ciupa, un împătimit al istoriei lugojene, cunsocut în comunitate pentru lucrările de editare pe care le face pe fotografii vechi, a povestit într-o postare istoria uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Lugoj. În prezent reabilitată și așteptându-și noii chiriași, clădirea Prefecturii, așa cum o știu lugojenii, a avut o istorie bogată începând cu anul inaugurării sale.

Istoricul cladirii incepe in anul 1859 cand este inaugurata si devine sediul administrativ al Districutului Lugoj aflat in cadrul entitatii adminsitrative Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan. In anul 1860 cladirea devine sediul Comitatului Caras si este ales comitele suprem Emanoil Gojdu (functie ocupata la Lugoj in 31 ianuarie 1861…). Comitatul Caras din anul 1860 era format din districtele: Lugoj,Faget,Bocsa,Bega si Oravita. Lugojul nu a fost niciodata resedinta Comitatului Severin din perioada regatului ungar asa cum eronat se afla pe panoul informativ de pe cladire si confuzia provine de la judetul Severin creat mult mai tarziu in 1926.

In 9 decembrie 1880 cladirea devine sediul Comitatului Caras-Severin avandul comite suprem pe Karoly Tabajdy. Comitatul Caras si Severin s-a format prin unirea comitatelor Caras si Severin si astfel Lugojul avea sa devina resedinta cele mai mari regiuni din istoria sa adminsitrativa ce se intinde de la raul Mures pana la Dunare … Comitatul Caras -Severin din anul 1880 cu resedinta la Lugoj avea in administrare Districtele: Lugoj, Mures, Faget, Bega, Timis, Caransebes,Teregova (district nou format si includea sate de la est de Lugoj), Bocsa, Resita, Iam, Oravita, Moldova,Orsova.

In 1926 cladirea va fi sediul judetului Severin prin impartirea regiunii administrative Caras -Severin in doua unitati adminitrative; judetul Caras cu resedinta la Oravita iar judetul Severin cu resedinta la Lugoj cu suprafata de 6422 km patrati si a existat pana in 1950… Judetul Severin cu resedinta la Lugoj era format din subdiviziunile administrative: Lugoj, Caransebes Birchis, Faget, Orsova, Teregova, Balint si Sacul.

sursa: Facebook

Citiţi mai departe

Cele mai citite