Cultură
Ambulanța pentru Monumente intervine pentru salvarea bisericii de lemn de la Jupânești

Zona Făgetului păstrează azi majoritatea bisericilor de lemn din Banat. Cândva cu sutele, dominând cu turnurile lor peisajele satelor bănăţene, bisericile au dispărut rând pe rând. Unele au fost înlocuite de biserici noi de piatră, altele s-au pierdut odată cu sistematizările austriece, dar multe, prea multe, au dispărut datorită abandonului şi neglijenţei umane. Nicolae Săcară, povesteşte că la sfârşit de secol 19 erau peste 200 de biserici în Banat, în perioada interbelică în jur de 50, iar astăzi în Timiş şi Caraş în jur de 25. În fiecare an, însă, o nouă biserică este periclitată, de foc, de ploi şi zăpezi, de abandon, dar mai ales de restaurări brutale, cu pierderi uriaşe de material original.
Biserica de lemn din Jupâneşti este probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, ca tipologie de plan, îmbinări şi volumetrie, însă informaţii în ceea ce o priveşte sunt extrem de puţine. Cei câţiva cercetători care s-au aplecat asupra sa, o datează undeva între sfârşit de secol 17 şi început de secol 18, deşi datări precise nu există.
Astăzi regăsim această preţioasă biserică uitată în cimitir, cu acoperişul distrus de ploi şi zăpezi. Oamenii din sat au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile dese din această vară. Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a comunităţii locale, să intervină asupra învelitorii de şindrilă foarte deteriorată, prelungind astfel viaţa monumentului şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Mitropolia Banatului ne pune la dispoziţie materialele de intervenţie (şindrilă, laţi, etc.) în valoare de 3500 de euro. Deposib Expert ne oferă o reducere la substanţa Bochemit cu care vom trata şindrila.
Se caută voluntari
Ambulanţa pentru Monumente Banat face apel la voluntari pentru a salva această frumoasă bisericuţă. Cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a Primăriei Oraşului Făget, vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe,]n perioada 17-24 august, trebuie să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren. Acceptăm şi voluntari pentru o perioadă mai limitată de timp.
Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.
sursa Ambulanța pentru Monumente Banat
Cultură
Academie de Arte la Lugoj, sub conducerea mezzosopranei Aura Twarowksa
La inițativa și sub direcția artistică a mezzosopranei Aura Twarowksa, Primăria Muncipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația Enthousiasmos inaugurează în acest an Academia de Arte “Lugoj Clasic”. Având o carieră apreciată la nivel internațional, Aura Twarowska a excelat de-a lungul timpului în arta cântului, susținând mai multe cursuri de perfecționare în tehnica vocală. Câștigând experiență în calitate de Director Artistic al Concursurilor Internaționale de Canto „Sabin V. Drăgoi” și „Tiberiu Brediceanu” și devenind o bună cunoscătoare a nivelului artistic și al problemelor care apar în rândul tinerilor, renumita mezzosoprană s-a decis să răspundă nevoilor actualei generații de muzicieni prin înființarea Academiei de Arte.
Proiectul se va desfășura în luna septembrie, în orașul străbătut de râul Timiș și va cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.
Oraș cu puternică tradiție muzicală, Lugojul a dăruit marilor scene ale lumii voci de neegalat, instrumentiști și compozitori ce au marcat istoria muzicii la nivel mondial.
„Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a crea artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Vrem să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Sunt recunoscătoare colegilor mei artiști, cât și personalităților invitate din alte domenii, care au acceptat să mi se alăture în acest proiect.” a declarat Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.
Academia de Arte „Lugoj Clasic” oferă:
Masterclass-uri
- CANTO
- Măiestrie vocală și interpretativă
Aura Twarowska – mezzosoprană, Sorin Coliban – bas-bariton
- Expresie corporală
Marina Emandi – Tiron – regizor de operă
Conferințe / prezentări
- Pregătire pentru comunicarea Mass-Media / Dezinvoltură, Imagine, Dicție, Concentrare, Spontaneitate, Siguranță de sine – Claudia Robu, Producător Tv
- Educație vestimentară – designer Luciana Matei
- Lugojul, Florența Banatului – simbol al ecumenismului cultural – prof. Dr.Constantin-Tufan Stan, muzicolog
- Fiziopatologie vocală / Igienă vocală – Dr. Daniela Mihailovici, medic ORL
- Managementul carierei – Dr.Drd. Aura Twarowska, Sorin Coliban, Simona Birău
- Masterclass pian – adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”
- univ.dr.habil. Manuela Iana Mihăilescu,
- Dragoș Mihăilescu – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara
- Masterclass vioară, adresat elevilor Școlii Gimnaziale „Filaret Barbu”
- Lucian Petrila, Filarmonica „Banatul” Timișoara
- Masterclass violoncel
– Alexandra Guțu
- Cor de copii
Prof. Claudia Crețiu
Perioada de desfășurare:
Prima ediție a Academiei se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2022, după cum urmează:
–1-9 septembrie 2022, Masterclass Canto.
Gala finală – 9 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul “Traian Grozăvescu”.
–12-16 septembrie 2022, Masterclass-urile de Pian și Vioară.
Gala finală – 16 septembrie, Școala Gimnazială Filaret Barbu
–19-23 septembrie 2022, Masterclass violoncel.
Gala finală – 23 septembrie, Casa Bredicenilor
1-30 septembrie 2022, Corul de Copii.
Concert final 30 septembrie 2022, ora 18:00, Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan”.
Detalii despre înscriere
Pentru a vă înscrie la Masterclass-ul dorit, vă invităm să completați formularul postat pe site-ul Academiei sau să sunați la numărul de telefon: 0752677183.
Pentru Masteraclass-urile de CANTO va avea loc o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și o înregistrare audio sau video, de maximum 5 minute.
Fiind anul în care Academia de Arte ia naștere, participanții beneficiază de sprijinul finaciar al Primăriei Municipiului Lugoj, participarea la Masterclass-uri fiind gratuită. Cazarea se află în sarcina celor care se înscriu.
Cultură
Au apărut proiectele de desființare a mai multor instituții din Lugoj. Ministrul Culturii îl atacă pe primar
Consilierii locali lugojeni se întâlnesc în ședință luni, 27 iunie. Pe ordinea de zi, se regăsesc și proiectele de desființare a mai multor instituții de cultură din Lugoj și preluarea activităților acestora de către Primăria Lugoj, printr-o nouă structură care urmează fie înființată. În această situație se află Serviciul de administrare a Cinematografului, Casa de Cultură, Galeria de Artă și Școală de Artă.
Conform proiectelor de hotărâre, instituțiile menționate se vor desființa, începând din 01.09.2022. Personalul tehnic va fi preluat în termen de 60 de zile, începând cu 01.07.2022, de către Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Lugoj. Funcțiile de conducere și o parte din cele de execuție, ocupate sau vacante, care nu se mai regăsesc în Aparatul de specialitate al Primarului vor fi desființate. Patrimoniul instituțiilor va fi preluat de către Unitatea Administrativă a Municipiului Lugoj.
Ministrul Culturii: „A venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj”
Propunerea de desființarea a ajuns la urechile ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îl taxează politic pe primarul din Lugoj.

„Domnul ministru, e total dezinformat”
Claudiu Buciu, primarul Lugojului consideră că ministrul a fost dezinformat, de către colegii săi social-democrați din Lugoj, care nu i-au comunicat și faptul că aceste instituții vor continua să funcționeze, sub o altă structură.
„Nu vreau să-i dau un răspuns domnului ministru! Cred că este total dezinformat. Probabil nici nu a deschis și nici nu a citit proiectele de hotărâri, altfel ar fi putut să observe că niciuna din activitățile respective nu dispare. Ele vor funcționa în continuare în cadrul Primăriei Lugoj. Dispar, într-adevăr, unele funcții, ocupate de oameni care au avut alte preocupări, în loc să facă cultură. Poate vă amintiți controlul Curții de Conturi, care a scos la iveală cum se cheltuiau banii lugojenilor pe chefurile și balurile PSD-ului, organizate de aceste structuri. Toți acești oameni își vor pierde posturile. Cultura va fi finanțată de la bugetul local și, după cum s-a văzut deja în acest an, chiar vom aloca sume mai consistente pentru actele și evenimentele culturale de calitate. Cele trei formații artistice, Corul Ion Vidu, Teatrul Traian Grozavescu și Ansamblul Folcloric Lugojana vor putea funcționa în continuare sub umbrela noii structuri înființate”, a declarat primarul Lugojului.
Cultură
Reșita bate Lugojul, la capitolul jazz. Unul dintre cei mai în vogă artiști ai lumii vine în Banatul Montan
Reșițenii vor avea parte în această vară de un concert de mare ținută. Cântărețul american de jazz, Gregory Porter, câștigător de două premii Grammy, va concerta în centrul Reșiței, în 4 august. Cam în aceeași perioadă la Lugoj se va ține o nouă ediție a Festivalului „Orașul Jazz”, care anul trecut a strâns doar câțiva zeci de spectatori și din cauza faptului că artiștii invitați au fost niște necunoscuți care nu i-au făcut pe lugojeni să participe la concerte.
Biletele pentru concertul cântărețului american Gregory Porter pot fi cumpărate de pe site-ul www.iabilet.ro, la prețuri cuprinse între 63,57-105,95 lei (circa 1000 de bilete) și 158,93 lei (300 de bilete). Locurile cele mai scumpe sunt situate la terasele din piața centrală a orașului și includ consumație de 100 de lei. La două dintre cele trei terase (Soho House și Ros del Garden) până la această oră s-au și vândut aproape 50 de bilete.
Anunțat de municipalitate încă de anul trecut, concertul extraordinar al dublului laureat Grammy a devenit o certitudine.
„Gregory Porter este un artist de mare ținută, care a cântat cu Sting și cu alte nume celebre la nivel mondial. La Reșița, în 4 august, de la ora 20, va fi o seară Love Songs, cu cântece de dragoste, de care reșițenii și nu numai sper să se bucure”, a declarat primarul Ioan Popa.
Pentru concertul cântărețului american vor fi create circa 900 de locuri, în Centrul Civic din Reșița.
A debutat la 40 de ani
Gregory Porter este un cântăreț, compozitor și actor american. A câștigat de două ori premiul Grammy pentru cel mai bun album vocal jazz: mai întâi în 2014 pentru Liquid Spirit și apoi din nou în 2017 pentru Take Me to the Alley.
Nascut in 1971 in Sacramento, Porter se pregatea de o promitatoare cariera in fotbalul american, pe care a intrerupt-o din cauza unei accidentari la umar.
Incurajat de mama sa care era pastor, cânta de mic în biserică, obișnuindu-se treptat cu audiența si emoțiile scenei. De altfel, mama sa este motivul pentru care a devenit muzician profesionist la vârsta de 40 de ani, urmându-i astfel sfatul dat în ultimele sale clipe de viață.
Cultură
Un lugojean a cumpărat cea mai mică Biblie din lume. Poate fi citită cu un microscop care mărește de 1.000 de ori
Un lugojean a achiziționat la începutul acestei luni cea mai mică Biblie din lume. Este vorba despre pastorul baptist Ionel Tuțac, cel care este și posesorul celei mai mari colecții de Biblii din România.
„Nano Bible” are 4,76 mm x 4,73 mm x 0,4 mm şi a fost realizată de un grup de specialişti de la Institutul Tehnologic din Haifa. Cea mai mică Biblie din lume este, de fapt, un cip, placat cu aur, iar pentru a putea fi citită este nevoie de un microscop care măreşte textul de 1.000 de ori.
„E una din ultimele patru achiziții pe care le-am făcut recent, în Israel, fiind invitat la Micul dejun cu rugăciune, de la Parlamentul Israelului. Cu acest prilej, am primit două Biblii cadou, una în ebraică, alta bilingvă, ebraică-engleză, de la pastorul David Zadoc. Alte două Biblii le-am achiziționat de la Societatea Biblică din Israel. O Biblie mică, sub forma unui breloc și cea mai mică Biblie din lume, care este o inițiativă a unor specialiști în IT, de la Universitatea din Haifa. E o biblie pe care mi-am dorit-o de mult, pentru că am aflat de existența ei și ca orice exemplar unic, care apare pe piață, mi-l doresc. Poate fi citită cu microscopul care mărește de o mie de ori caracterele. S-a lucrat vreo șapte ani de zile, la realizarea acestui proiect. Prima biblie realizată în Israel, sub această formă, a fost dăruită Papei Benedict, cu ocazia vizitei în Israel”, spune Ionel Tuțac.
Potrivit pastorului, o astfel de Biblie ajunge la aproximativ 4.000 de dolari.
Cea mai mare și diversificată colecție de Biblii din România
Ionel Tuțac este colecționarul românul care deține cel mai mare număr de Biblii. Colecția sa depășește 1.100 de exemplare și crește săptămânal, cu noi cărți achiziționate sau primite în dar.
„Este și cea mai diversificată colecție. În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708, am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, afirmă pastorul.
Timișoreanul vizează să deschidă un Muzeu al Bibliei, la Timișoara, însă până la realizarea acestei dorințe, Ionel Tuțac organizează expoziții cu o parte a colecției sale, pe care o duce prin mai multe orașe din țară.
-
Actualitate15 ore în urmă
Fiul unui procuror din Lugoj, mesaj pentru „inapții” din presă, „haterii și invidiosiii”
-
Politică5 zile în urmă
PSD Lugoj și-a ales conducerea și vrea să câștige alegerile locale din 2024
-
Social2 zile în urmă
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
-
Administrație3 zile în urmă
S-a votat organigrama! Câți oameni pleacă, câți ar trebui să vină în Primăria Lugoj