Connect with us


Opinii

EDITORIAL Francisc Boldea nu mai vrea să fie ales! Sau ne crede proști!

Publicat

în

Am așteptat cu nerăbdare programul actualului primar. Sincer! Fiind unul dintre candidații cu șanse, am fost curios să văd ce propuneri noi are pentru următorii patru ani. L-a publicat, zilele trecute, sub forma unui flayer, pe pagina sa de Facebook. Trebuie să recunosc că sunt extrem de dezamăgit. Francisc Boldea ne propune 13 proiecte pentru patru ani de zile!

PMP

Cu riscul să fiu făcut din nou sluga contracandidaților săi, de către actualul edil, o să-mi permit să spun că oferta lui Boldea pentru următorul mandat e una dintre cele mai slabe dintre cele pe care le-am văzut până acum.

USR

E un program sfidător la adresa oamenilor care trăiesc în acest oraș și denotă o nepăsare crasă și o totală rupere de realitate. Nu vreau să mă leg de ceea ce și-a trecut domnul Boldea la capitolul realizări, pentru că sunt așa cum sunt și nu se mai schimbă nimic. Însă, ca orice lugojean, îmi doresc un altfel de viitor pentru orașul în care trăiesc și îmi cresc copiii.

Majoritatea dintre cele 13 proiecte propuse de Francisc Boldea sunt eșecuri și promisiuni neonorate din mandatul unu, doi și trei. Iată:

 • finalizarea și darea în folosință a bazinului acoperit
 • proiecte de sistematizare urbană în zona centrală a orașului, zona platoului Casei de Cultură a Sindicatelor, Strada Mocioni pe tronsoanele 1 și 2, zona de la intrarea în baza de agrement Ștrand
 • Acordarea de 90 de terenuri pentru locuințe
 • Construirea a 60 de locuințe sociale prin ANL
 • Continuarea programului de modernizarea a străzilor
 • Modernizarea școlilor din municipiu
 • Crearea de zone de agrement în Balta Lată, Ștrand, Parcul “George Enescu”, fosta terasă Concordia.
 • Construirea unui teatru de vară în incinta fostei cazarme
 • Sediu nou pentru DASC Lugoj în incinta fostei cazarme
 • Îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii edilitare
 • Îmbunătățirea și modernizarea de infrastructurii de sănătate
 • Atragerea de fonduri europene pentru investiții – în derularea proiectul pentru zonele urbane defavorizate prin GAL 5,5 milioane de euro, proiectul de dotare cu nouă autobuze electrice plus stații de încărcare – milioane de euro, în evaluare Centrul Cultural Multifuncțional de la vechea cazarmă 4,8 milioane de euro și

Proiecte pentru care primarul Francisc Boldea nu are și nici nu va avea vreun merit:

 • Continuarea colaborării cu Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babes și cu Universitatea Drăgan pentru diversificarea învățământului superior în municipiu.
 •  în faza de precontractare construcția și dotarea unei săli de sport la Liceul Braniște 1,3 milioane de euro

Acesta e tot programul pe care actualul primar îl propune pentru următorii patru ani. 

Asadar, cei care vreți să-l votați pe Francisc Boldea sau cei care îl sprijiniți să mai ocupe încă patru ani funcția de primar, vă rog să vă gândiți bine ce faceți, pentru că nu faceți un bine Lugojului. Vor fi încă patru ani, în care, dezvoltarea orașului va bate pasul pe loc și la finalul viitorului mandat va fi foarte greu să mai reparăm ceea ce s-a stricat. Mergeți la vot, dar înainte de a pune ștampila pe buletin, uitați-vă ce se întâmplă în orașele din apropiere, cât de superioare sunt Lugojului de astăzi. Votați cu gândul la cum v-ați dori să fie orașul în care trăiți. Pentru că de omul care va conduce orașul în următorii ani depinde totul!

 

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL Aleea cu arțari și schimbul de primari

Publicat

în

Citeam zilele trecute, pe Facebook, o postare semnată de către primarul Lugojului, Claudiu Buciu, care spunea:

PMP

,,De câteva zile, una din firmele care a asfaltat cam tot ce se putea asfalta în Lugoj în ultimii 12 ani, sub conducerea echipei PSD, face presiuni asupra funcționarilor publici din primărie dar și asupra mea să se achite o factură pentru lucrări efectuate – chiar înaintea campaniei electorale – în doar trei zile, conform documentelor prezentate. Din fericire, în primărie, există și funcționari onești care refuză plata acestei facturi în valoare de 1.132.837,77 RON.

USR

Vă asigur că nu vom aproba nicio plată cu privire la aceste lucrări până când nu vom face o expertiză tehnică asupra modului cum au fost executate (calitativ și cantitativ).

Banii lugojenilor nu mai pot fi tratați ca fiind exclusiv la discreția politicienilor care conduc temporar orașul. Toți cei care au semnat procesul verbal de receptie vor răspunde în fața legii„.

Revin asupra acestui subiect pentru că am auzit multe voci care afirmau că schimbarea de gardă din administrația publică nu va aduce nimic nou și că starea de fapt existentă se va menține și pe mai departe, urmând vechiul făgaș, tradițional, al politicii locale. Nu sunt un cântăreț în strună al noului primar și am și eu multe așteptări de la el, dar vreau să atrag atenția concitadinilor mei că omul acesta nu va putea să schimbe anumite obiceiuri înrădăcinate în mentalul colectiv  fără ajutorul nostru. Mai știu că în gena noastră dominantă latină există o mare toleranță la mediocritate. Noi vrem o țară ca afară, numai că, în momentul în care ni se va cere și nouă să avem comportamentul cetățeanului occidental, vor apărea nemulțumiri.

Disciplinarea cetățeanului sau a firmelor care nu respectă legea se face umblându-i la buzunar. Nimic nu ustură mai tare ca asta. După ce au înțeles că nu-i de glumit cu noul primar, am văzut cum anumite firme au și început cârpirea lucrului prost făcut. Malul Timișului, de la Autogara Atlassib spre Podul de Fier a intrat în cosmetizare. Zona începe să aibă alt aspect, mai uman. S-au pus bănci, s-au plantat plante ornamentale și copaci, arțari și Iarbă de Pampas. Nu știu dacă arborii și plantele acestea decorative vor supraviețui până la primăvară și nici cât de inspirată este alegerea acestora, dar vreau să se înțeleagă de către toată lumea că Aleea cu arțari și schimbul de primari vor fi borna 0 a unui nou început. Început la care trebuie să contribuim fiecare cu binele nostru!

Dan TIMARU

 

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Săgeți liberale trimise de noul primar al Lugojului

Publicat

în

Primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, i-a trimis câteva săgeți liberale liderului interimar al PNL Timiș, Alin Nica. Nemulțumirea lui Claudiu Buciu pleacă de la lipsa de respect cu care au fost tratați lugojenii, cărora nu li s-a dat un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare.

PMP

Buciu îl acuză pe Nica de faptul că l-a impus pe listă pe Cosmin Șandru, președintele organizației de tineret PNL Timiș, un tip care are o sumedenie de contracte cu primari liberali. Ba mai mult, Primăria Dudeștii Noi, condusă de Alin Nica, a avut numeroase contracte cu firma lui Dumitru Dinulescu, socrul lui Șandru, aceasta fiind singura și cea mai importantă calitate care îl recomandă pe Cosmin Șandru ca să ocupe locul pe listă. Claudiu Buciu îi cere lui Alin Nica să refacă listele pentru alegerile parlamentare, altfel să nu mai vină la Lugoj să-și facă, în următoarea perioadă, campanie electorală.

USR

Bă, nu știu cum să vă spun, dar asta m-a uns la inimă. Așteptam demult un lugojean să le-o tragă timișorenilor. M-am săturat de aroganța acestora care ne tratează ca pe o rudă săracă. E drept că și noi umblăm de vreo trei decenii cu nădragii rupți în cur, dar asta nu îi dă dreptul lui Alin Nica, proaspăt scăpat din urma gâștelor pe care le păștea la Dudeștii Noi, să ne sară de pe liste.

Nici nu s-a instalat bine în slujba poporului, că dumnealui, Alin Nica o pune de un capitalism de cumetrie, de o doctrină bazată pe interese financiare de grup, abdicând de de la principiile pe care le-a tot enunțat în campania cu care tocmai a câștigat încrederea electoratului. Vehemența cu care Claudiu Buciu l-a atacat pe Alin Nica mă face să privesc cu încredere viitorul Lugojului.

Avem nevoie de un primar a cărui coloană vertebrală să nu se aplece în fața nimănui. Să apere niște principii. Să nu se abată de la ele, nici măcar atunci când e vorba despre imaginea propriului partid. Nu știu dacă săgețile trimise spre Timișoara sunt cele din sigla partidului, și nici nu știu dacă ele nu au făcut și victime colaterale, dar știu că mulți lugojeni au început să fie mândri de felul în care le sunt reprezentate, și mai ales, apărate drepturile, fie ele și politice. Așteptările lugojenilor sunt mari, dar semnele bune ale unei zile se cunosc încă din zori, iar zorii unui nou început lugojean, vestesc vremuri mai bune.
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Leul rănit și hienele flămânde

Publicat

în

Viața în jungla politică are legile ei nescrise. Politicienii sunt precum animalele de pradă. Carnivorele mari mănâncă erbivore mici, carnivorele mici mănâncă erbivorele și mai mici. Iar, la rândul lor carnivorele, mari sau mici, se mănâncă între ele, ori de câte ori au prilejul. Atât timp cât mâncare este din belșug, democrația acestei junglei este în floare.

PMP

Regele animalelor politice stăpânește autoritar peste întreaga adunare și împarte democrație după pofta inimii sale. Nimeni nu scâncește și nimeni nu întinde mâna spre halca stăpânului. Așa cum e ea, democrația junglei politice, merge perfect, mai ales când politicienii se întâlnesc rar și stau la o distanță confortabilă unul față de celălalt.

USR

Din când în când însă, se întâmplă câte un incident ciudat. Când șeful dă semne de slăbiciune, toată adunătura de supuși începe să mârâie. Mai grav este când leul din fruntea partidului este rănit și trage să moară, desigur, politic. Atunci începe carnavalul. Să vezi hienele flămânde cum dau târcoale conducătorului iubit până mai ieri, căruia îi făceau plecăciuni supuse și îi cântau osanale când mai primeau și ele un os de ros, din marea lui mărinimie.

Numai în acest moment, hienele își doresc cu adevărat mai mult decât aveau. Până acum, acest deziderat era ascuns doar într-un ungher al minții lor. Acum, când simt miros de sânge, cer asta cu glas strident. Vor să fie respectate, să li se dea locul care cred că li se cuvine, să fie adulate, la fel cum a fost cel care acum este pe ducă. Acum, hienele încep să se viseze lei. Exersează, în fața oglinzii, comportamentul leului. Scheaună în baie, încercând să imite răgetul lui… și nebunia continuă și în viața reală.

Cam așa văd eu situația actuală din PSD Lugoj. Leul, desigur un leu mai mic, un leu de Buchini, trage să moară politic. E rănit de moarte și hienele îi dau târcoale. Vor să îl sfâșie. Să îi ia locul. Să devină lei. Dar hienele astea vor rămâne veșnic hiene. Mănâncă stârvuri. Așa vor face mereu. Dar nu e vina lor. Așa au fost învățate, ba mai mult, au suferit în timp mutații genetice, iar gena lor dominantă le dictează comportamentul hidos. Deprinderile moștenite de la înaintașii lor au devenit un mod de a fi.

Sunt vremuri tulburi și nimeni nu mai poate recunoaște hiena ajunsă leu. Este o luptă continuă, o imensă mizerie morală, o repetabilă povară, de care niciun politician nu poate scăpa. Nici măcar Francisc Boldea. Acum, hienele au prins cu dinții lor puternici beregata conducătorului. Nu îi vor mai da drumul decât atunci când vor veni alți lei ca să îl salveze. Dar nu mai e niciun leu primprejur… sunt doar hiene!
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite