Connect with us

Cultură

Corul Vidu nu se desființează! Pleacă timișorenii, care primeau bani pentru că făceau parte din cor

Publicat

în

FOTO Arhiva

În ultimele zile, pe rețelele de socializare circulă mai multe mesaje, prin care, de pe conturi false sau nu, se induce ideea că primarul Lugojului ar fi decis desființarea Corului „Ion Vidu”. Lugojeanul.ro a cerut oficial primarului Claudiu Buciu să lămurească această situație și să explice în ce măsură discuția cu desființarea corului lugojean este reală.

Meniul zilei, Octavian

„Zvonurile circulă de la cei care încasau bani și nu o să mai încaseze. Eu am expus foarte clar lucrurile. Vreau un cor al Lugojului și al lugojenilor. Înțeleg plusul de valoare pe care l-au adus coriștii din Timișoara, dar trebuie să înțelegem că suntem ceea ce suntem, nimic mai mult, însă putem deveni mai buni oricând, dar asta cu lugojeni. Știm cu toții că repetiții nu se făceau mai deloc și că doar unii de la cor încasau bani. Și e vorba de foarte mulți bani, de zeci de mii de lei. Lugojenii nu erau plătiți”, a declarat primarul Lugojului.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Claudiu Buciu spune că nu era corect ca doar o parte din coriști, cei veniți din Timișoara, împreună cu dirijorul, să fie plătiți pentru activitatea la cor, care oricum era extrem de limitată. Primarul Lugojului afirmă că poartă discuții cu câteva persoane din Lugoj care ar putea să preia activitatea de dirijor al corului și să coordoneze o activitate mai intensă.

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

VIDEO Filmul românesc de animație „Merge și-așa” va rula în Lugoj, la Cinema Bela Lugosi

Publicat

în

Un film de animație românesc, tonic și amuzant, “Merge și-așa”, în regia lui Valentin Urziceanu, va rula din 3 iunie pe ecranele a peste 65 de cinematografe din 41 de orașe din România, iar în Lugoj se va vedea la Cinema Bela Lugosi. Lungmetrajul intenționează să deschidă un dialog despre diversitate, acceptare și convergența dintre o serie de culturi și naționalități de pe teritoriul Europei.

Meniul zilei, Octavian

Publicul va putea vedea filmul în avanpremieră începând cu 1 iunie. Detalii despre film și program se găsesc pe site: https://mergesiasafilm.ro/.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

 „Merge și-așa”, distribuit de către Mockra Productions, îmbină atât două tehnici (animație și live action) cât și două planuri de acțiune, cel în care o mână de oameni dintr-o echipă creativă analizează filmul de animație pe care îl are în lucru și un plan în care se derulează chiar povestea din filmul respectiv.

RETIM

“Filmul vorbește despre aventură, despre reziliență, despre încercarea de a-l ajuta pe cel de lângă tine cu riscul propriei vieți, despre comunitate și, până la urmă, despre ambiția unui tânăr. Un spectator de orice vârstă are, zic eu, disponibilitatea să rezoneze cu o poveste inițiatică. Umorul filmului prinde și la publicul adult, dat fiind faptul că se bazează, deseori, pe recontextualizarea unor replici celebre ale cinema-ului. În plus, tipologiile personajelor sunt foarte diverse, la fel și vârstele lor, așa încât mulți dintre noi ne-am putea regăsi.”, povestește regizorul și scenaristul filmului, Valentin Urziceanu.

„Merge și-așa” este o satiră despre film, muzică și viață. Giani este un băiat de etnie romă care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz-ul Manouche. În Europa sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, el călătorește din București în Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație în fața constrângerilor din viața reală. Asemeni unui Deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul într-unul fericit, ca în povești.

 

Animația are ca producător ABI Fundație iar muzica originală este semnată de Stian Vågen Nielsen (Norvegia) și Radu Captari (România). Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Florin Mititelu, Ioana Calotă, Ion Kivu, George Ioan Fodor, Daniela Ioniță, Adrian Dima, Kristina Cepraga și Irina Ungureanu.

Film realizat cu sprijinul CENTRULUI NAȚIONAL AL CINEMATOGRAFIEI, OMD ROMANIA, PUBLICIS GROUPE MEDIA BUCHAREST.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Itsy Bitsy, Music Channel, Zile și Nopți, Cinemap, IQads, Liternet, Observator Cultural, The Romania Journal, Spotmedia, MovieNews, filme-carti.ro, All About Romanian Cinema, Cinefan.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Revine cel mai mare eșec cultural al Lugojului! Finanțarea acordată de Primărie este și mai mare decât anul trecut

Publicat

în

FOTO Orașul Jazz 2021

După ce, anul trecut, a tocat 198.000 de lei, de la bugetul local, pe un festival de trei zile, la care au participat maxim 30 de spectatori, Asociația Trib’Art primește, în acest an, și mai mulți bani de la Primăria Lugoj, pentru a organiza cea de-a doua ediție a festivalului atât de criticat de lugojeni.

Meniul zilei, Octavian

Orașul Jazz, ediția a II-a, se află pe lista proiectelor finanțate de Primăria Lugoj, în cadrul Agendei culturale pentru 2022, și a obținut una dintre cele mai mari finanțări, adică 210.000 de lei, peste 42.000 de euro. Lista proiectelor mai are nevoie doar de aprobarea consilierilor locali, care au fost convocați pentru data de 20 mai, în ședință extraordinară.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

În total, Agenda culturală a Lugojului cuprinde 31 de proiecte. Cele mai mari finanțări sunt: 300.000 de lei, pentru Lugoj Beer Fest – organizat de către Asociația Festivaluri pentru Tineri; 210.000 de lei, pentru Orașul Jazz – organizat de către Asociația Trib’Art; 200.000 de lei, pentru Festivalul Marea Muzică, organizat de către Asociația Scena Muzicală și Ruga lugojeană 191.250 de lei, în organizarea Asociației Lumea Voluntarilor. Iată, mai jos, lista cu toate cele 31 de proiecte, care au primit finanțare din partea Primăriei Lugoj.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Tezaur impresionant, descoperit la Găvojdia. Un specialist urmează să stabilească exact vechimea pieselor

Publicat

în

Un tezaur impresionant a fost scos la lumină în județul Timiș.  Este vorba despre peste 400 de monede de argint descoperite pe un câmp din comuna Găvojdia.

Meniul zilei, Octavian

Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații el se datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara.” – declară Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

RETIM

Bărbatul care a descoperit tezaurul spune că are acest hobby și este autorizat de doi ani, însă e cea mai mare descoperire pe care a făcut-o.

Am autorizație pentru detectorul de metale din 2020. Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăți. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiștii de la Muzeul Banatului și de la DJC Timiș  și am reușit să cercetăm întreaga zonă și să dezgropăm înca aproape 400.”  – spune Petru Eugen Bănățean Dunea, autorul descoperirii.

Reprezentanții autorităților spun că e este extrem de important ca cei care descoperă astfel de piese să anunțe specialiștii din muzee.

„Este important ca astfel de evenimente să fie corect gestionate. De aceea salutăm gestul celui care a făcut această descoperire. El a anunțat imediat autoritățile și, astfel, cercetarea întregii zone de către specialiști a decurs corect. Colaborarea utilizatorilor autorizați de detectoare de metale cu specialiștii din muzee și cu cei din direcțiile județene pentru cultură este esențială pentru protejarea corespunzătoare a patrimoniului. Orice verigă lipsă în această colaborare, poate duce la deteriorarea majoră și chiar definitivă a unor obiecte și situri.” – spune Sofia Berdea, arheolog la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Ultimul tezaur asemănător descoperit este cel de la Timișoara din 2006, compus din 416 de denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenței monedelor de schimb poloneze. În momentul de față, monedele se află la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă.

Citiţi mai departe

Cultură

Ediția a noua a unui festival e organizată de două ori la Lugoj. Primăria dă bani pentru ambele manifestări

Publicat

în

Situație incredibilă la Lugoj. Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri, care se desfășoară în localitate, este organizat, în acest an, de două ori. Este vorba despre un concurs de interpretare instrumentală care poartă numele Clarei Peia, o cunoscută pianistă lugojeană care a cântat alături de Orchestra Societății Filarmonice locale și Corul „Ion Vidu”.

Meniul zilei, Octavian

Prima ediție a acestui festival a avut loc în 2013, când profesorul lugojean Constantin T. Stan, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România a inițiat acest proiect. De-a lungul timpului, sute de copii au participat la acest festival, unii dintre ei fiind astăzi muzicieni cunoscuți în țară și peste hotare. Constantin T. Stan s-a străduit, în fiecare an, să organizeze în cele mai bune condiții manifestarea. A căutat sponsorizări și sprijin de la diverse asociații și instituții, a adus muzicieni de valoare în juriul concursului și întotdeauna a reușit să ducă la superlativ acest eveniment.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

În acest an, are loc ediția a noua a acestui festival. Doar că e organizată de două ori! Primul eveniment e programat în 13-14 mai, iar cel de-al doilea în 27-29 mai. Copiii care au dorit să se înscrie la acest concurs sunt bulversați și nu mai și nu mai știu care este de fapt Festivalul „Clara Peia”, care este originalul, și care este falsul!

RETIM

Cum s-a ajuns la această situație absurdă

Profesorul Constantin Stan explică cum s-a ajuns în această situație absurdă. „Eu ies la pensie. Câțiva colegi au vrut să se rupă de mine și să facă ei, cum vor ei. Am avut și o ședință, în care au hotărât să numească festivalul Elisabeta Toth, omagiu adus fostei directoare, datorită căreia există școala acum. Am zis că e foarte bine! Directoarea m-a întrebat dacă vreau să continui cu Clara Peia, i-a spus că da și totul a fost foarte bine. Când colo, eu deja postasem de mult afișul cu festivalul, apare un nou concurs Clara Peia, ediția a noua. Asta îi culmea! Diferă doar că al meu e internațional, iar al lor e național, al lor e pentru pian, al meu e pentru pian, vioară și muzică de cameră. Primăria, în primă fază, i-a finanțat doar pe ei și mie mi-au respins proiectul. Mă gândeam că o să fac din banii mei, dar am făcut contestație și am depus documente din care rezultă că sunt autorul proiectului și mi-au aprobat și mie finanțarea”, susține Stan.

Acesta spune că Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj a apărut ca organizator, încă de la prima ediție, deoarece era instituția în care își desfășura activitatea, însă proiectul îi aparține și ca dovadă aduce documentul de mai jos.

Liliana Bidiviu, directoarea Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj spune că decizia a fost luată de întregul colectiv al instituției. „Eu vă pot spune doar că, noi am continuat organizarea concursului. Am depus un proiect, care a fost evaluat la Primărie, a primit finanțare din partea Primăriei, că avem regulament avizat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Sper să nu sugerați că am luat eu o această hotărâre, în mod singular. Această hotărâre a fost luată în patru consilii profesorale, un consiliu artistic, care este obligatoriu să funcționează și se specifică clar care sunt membrii, și apoi consiliul de administrație a hotărât”, afirmă Liliana Bidiviu, care susține că școala este organizator al manifestării și nu un singur profesor.

„Întrebați-l pe domnul Stan, să vă spună el de ce sunt două manifestări. Dumneavoastră știți cine a organizat până acum? Eu vă spun că noi am făcut totul corect. Am făcut toți pașii legali, corect, cu colegialitate, cu diplomație și a reieșit această continuare a unei manifestări, pe care o organiza școala, nu o persoană fizică. Noi eram un colectiv întreg, care făcea munca. Asta dumnevoastră nu știți, că noi nu eram vizibili și nici eu nu am vrut să mă fac cunoscută, pentru că m-am gândit că imaginea școlii e imaginea școlii și școala înseamnă concursul. Nu am vrut promovarea unei singure persoane și nici nu am stat de-a curmezișul ca o singură persoană să se promoveze. Ori s-a confundat cu concursul și nu știu dacă a fost spre binele școlii”, a declarat directoarea Liliana Bidiviu

Constantin Stan consideră că cineva trebuie să schimbe denumirea manifestării, pentru a se evita bulversarea participanților. Spune că, dacă cei de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj nu vor să pună un alt nume festivalului, va ceda și va alege el un alt nume. Pentru anul acesta, însă, vom avea două festivaluri cu același nume, ambele ajunse la ediția a noua.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite