Connect with us
Winter in My Town

Educație

Concurs de chimie, cu 500 de elevi, desfășurat la Lugoj

Publicat

în

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017 la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” din Lugoj s-a desfașurat concursul regional de chimie „Memorial Octavian Larionescu” – ediția a IX-a. Au fost înscriși 568 de elevi din clasele VII-XII, provenind de la 50 de școli din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Cluj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Prezenți la concurs au fost 499 de elevi însoțiți de profesorii care i-au pregătit sau unii chiar de părinți. Subiectele, cuprinzând probleme de grade de dificultate variate, au fost elaborate de profesori diferiți, din Lugoj și zonă,  respectiv din Timișoara și Cluj. În timpul concursului, concurenții au fost supravegheați de profesori de la Colegiul Național „C. Brediceanu”, de la Școala Gimnazială „A. Odeanu”, de profesorii de chimie din Lugoj și zonă, cât și de 31 de studenți voluntari, majoritatea foști elevi ai colegiilor „C. Brediceanu” și „I. Hasdeu” din Lugoj, actualmente studenți și masteranzi la UVT, UPT sau UMF Timișoara, Facultățile de Chimie, Farmacie, Medicină și Stomatologie.

Lucrările au fost evaluate pe loc, în prezența concurenților, fiecare concurent aflând în timp util punctajul obținut. Coordonatorii proiectului doresc să mulțumească tuturor celor implicați (conducerii școlii, colegilor, foștilor absolvenți și actualilor elevi, personalului din școală) pentru sprijinul acordat și promtitudinea cu care au răspuns solicitărilor.

La ora 17, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor câștigători ai concursului. S-au acordat în total 11 premii I, 19 premii II, 16 premii III, 118 mențiuni, iar din partea asociației profesorilor de chimie „Profchim Lugoj – Zonă” încă 50 de mențiuni speciale. Elevii care au obținut premii, au fost recompensați pe lângă diplome și cu sume consistente de bani: premiul I – 200 lei, premiul al II-lea – 150 lei și premiul al III-lea – 100 lei.

RETIM

Acești bani au fost obținuți prin sponsorizări, de la firme din zonă (S.C. Sorel Amigo SRL, Trimsol –România, SC. Nistor Expo-Art SRL, Asociația Banart-Timișoara), de la persoane fizice (foști absolvenți ai colegiilor Brediceanu și Hasdeu) și de la asociația profesorilor de chimie „Profchim Lugoj – Zona”. Fondul total de premiere s-a ridicat în acest an la suma de 6700 lei. Dorim să mulțumim pe această cale sponsorilor noștri, care prin donațiile lor, nu au făcut doar o bucurie câștigătorilor, ci au recompensat munca susținută a elevilor, perseverența și performanța.  

 

Câștigătorii din acest an sunt:

  • la clasa a VII-a (211 concurenți), premiul I: Laza Crina Ersilia de la Șc. Gimn. „A. Odeanu” Lugoj – prof. Dobrean Alina și Mihaloianis Alexis de la C.N.”I. De Hunedoara”- prof. Petruțiu Ileana,  premiul II: Dobrean Timeea de la Șc. Gimn. „Harul” Lugoj – prof. Dobrean Alina, Felszegi Kincső, de la L. T. cu Pred. în Lb. Maghiară  Gherla – prof. Timsa Ildiko, Florea Ariana de la C.N.”I. De Hunedoara”- prof. Petruțiu Ileana, Gavriliță Iasmina și Suiugan Andreea ambele de la C. N. ”C.D. Loga” Timișoara – prof. Popescu Bianca, și Chiorean Timeea Magdalena de la Şc. Gimn. „A. Odeanu” Lugoj – prof. Dobrean Alina;  premiul III: Banu Noemi de la L.T. ”W. Shakespeare” Timisoara – prof . Petrean Diana, Buştean Angela de la Şc. Gimn. „A. Odeanu” Lugoj – prof.  Dobrean Alina, Călin Radu Andrei de la C. N. „Traian Lalescu” Reșița – prof.  Avram Alina, Lisețchi Andreea de la L. T. ”David Voniga” Giroc – prof. Secoșan Marieta, Proca Dragoş Gheorghe de la Şc. Gimn. „Filaret Barbu” Lugoj – prof. Dobrean Alina, Simion Vlad de la C. N. ”C.D. Loga” Timișoara – prof . Popescu Bianca și Stanoev Anca de la   N. „T. Doda” Caransebeș – prof. Mihu Mihaela Petronela;
  • clasa a VIII-a (64 concurenți), premiul I: Gheju Alexia de la Șc. Gimn. „A. Odeanu” Lugoj – prof. Schmidt Eliane,  premiul II: Berbeceav Tania de la C. N. „C.D.Loga” Timișoara – prof. Hittner Ana – Roza, Boantă Dragoș-Petru de la Șc. Gimn. Nr. 5 Petrila – prof. Matei Silvia și Costi Andreea de la C.N. „C. Brediceanu” Lugoj – prof. Schmidt Eliane;  premiul III: Ionescu Rareș de la Lic. Teor. „T. Vuia” Făget – prof. Balog Valentina ; clasa a IX-a (74 concurenți), premiul I: Marquardt Chantal de la C.N. „C. Brediceanu” Lugoj – prof. Schmidt Eliane, premiul II: Crișan Cristian de la Lic. Teor. ”G. Moisil” Timișoara și Boloca Mădălina de la C. N. „T. Lalescu” Reșița – prof. Meilă Loredana, iar premiul III: Colţatu Bianca de la C.N.”I. de Hunedoara” – prof. Petruțiu Ileana;
  • clasa a X-a (94 concurenți), premiul I: Alexandru Roxana de la Col. Naț. Bănățean Timișoara – prof. Briac Corina, Bătinaș Bianca de la C. N.”C.D. Loga” Timișoara – prof. Popescu Bianca, Crăciun Claudiu de la Naț. Bănățean Timișoara  – prof. Vert Silvia și Gruin Silvia Milita de la Lic. Ped. „C. Sylva” Timișoara – prof. Militaru Mihaela Simona;  premiul II: David Bogdan de la C. N.”C.D. Loga” Timișoara – prof. Popescu Bianca, Filip Raluca de la Col. Naț. Bănățean Timișoara  – prof. Briac Corina, Maşniţă Anna-Maria de la C.T. „V. Braniște” Lugoj – prof. Stan Dana, Matache Cristina Mihaela de la Lic. Ped. „C. Sylva” Timișoara – prof. Militaru Mihaela Simona și Rus Vlăduţ de la C.N.”I. De Hunedoara”- prof. Petruțiu Ileana;  premiul III: Colceriu Diana Alexandra de la C. N. ”I. Hașdeu” Lugoj – prof.  Fedorca Letiția, Gabor Sebastian de la Lic. Teor. ”G. Moisil” Timișoara – prof. Sporea-Iacob Florina, Ghimboașă Petronela Valentina de la C. N.  „C.D. Loga” Caransebeş – prof. Ghimboașă Nicoleta și Hora Darius de la C.N.”I. De Hunedoara”- prof. Petruțiu Ileana;
  • clasa a XI-a (32 concurenți), premiul I: Pașca Laura Bianca de la C. N. „C.D. Loga” Timișoara – prof. Hittner Ana – Roza, premiul II: Dumitrescu Patrick de la C. N. „C.D. Loga” Timișoara – prof. Popescu Bianca și Herișanu Oana-Victoria de la Lic. Tehn. „Sf. Nicolae” Deta – prof. Jilavu Ana; premiul III: Mandae Raluca Alexandra de la Lic. Ped.  „C. Sylva” Timișoara – prof. Militaru Mihaela Simona;
  • clasa a XII-a (24 concurenți), premiul I: Botean Cătălin de la C.N. „C. Brediceanu” Lugoj – prof. Vîlcu-Micu Maria și Caunii Bianca Damaris de la L. Pedagogic „C. Sylva” Timișoara – prof. Sandu Diana, premiul II: Adămuț Tabita de la Col. Naț. Bănățean Timișoara – prof. Briac Corina și Chitan Darius Andrei de la  N. ”I. Hasdeu” Lugoj iar  premiul III: Bejerea Raluca de la C. N. ”I. Hașdeu” Lugoj. Rezultatele și subiectele au fost afișate pe site-ul www.profchim.ro.

 

Ioan Aurelian Sima, directorul Colegiului “Coriolan Brediceanu”, le mulțumește tuturor participanților la acest concurs, deopotrivă elevi și profesori, și îi felicită pentru rezultatele frumoase obținute. În mod special, mulțumește doamnelor profesoare Maria Vîlcu-Micu și Eliane-Maria Schmidt pentru efortul depus pentru organizarea și buna desfăsurare a acestui concurs, ajuns la a IX-a ediție, fără de care acest concurs, tot mai amplu de la un an la altul, nu ar fi existat.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Educație

Lugojeanul student la Oxford din topul celor buni elevi matematicieni ai lumii

Publicat

în

sergiu-novacSergiu Novac, acum student la Oxford, este de departe cel mai bun elev al Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu” din ultimele decenii și o mândrie pentru învățământul lugojean. În ultimul an de liceu, Sergiu Novac a făcut parte din echipa olimpică a României, formată din șase elevi, care la final s-au s-a clasat în ierarhia mondială pe locul 17 din 112 țări participante. Sergiu a mai participat, în același an, și la alte concursuri la care a obținut rezultate de excepție. A luat medalia de aur la Olimpiada Națională și argintul la Balcaniada care a avut loc la Chișinău.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Performanțe de excepție, în toți anii de liceu

În ultimii trei ani, petrecuți la Lugoj, a câștigat aurul la Olimpiada Națională, în clasa a X-a- medalia de argint la Balcaniadă, iar în clasa a IX-a s-a remarcat la Olimpiada Pluridisciplinară din Rusia, unde a obținut mențiune. Elevul a fost pregătit de profesoara Adriana Mariș. Pregătirea lui Sergiu presupune timp alocat studiului, pasiune și implicare. Sergiu spune că a ales acest drum conştient de eforturile pe care va trebui să le facă, însă nu regretă şi le mulţumeşte celor care l-au sprijinit.

”E nevoie de mult timp pentru studiul individual, dar nu aș putea spune că regret ceva.  Au fost foarte multe persoane, care au fost alături de mine şi m-au ajutat. Nu pot să nu o menționez pe doamna profesoară Mariș, chiar doamna profesoară Pană care m-a descoperit în clasa a V-a. Mereu există lucruri pe care le poți învăța și am ajuns la concluzia că cu cât știi mai multe cu atât îți dai seama cât de multe ai mai putea știi”, spune Sergiu.

Aurelian Sima, directorul Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”, îl consideră pe Sergiu cel mai bun ambasador al învăţământul lugojean.

RETIM

“Sergiu reprezintă un vector de imagine atât pentru școala noastră, dar și pentru orașul nostru, un vector de imagine în țară, dar și în străinătate și când spun acest lucru o fac bazându-mă pe rezultatele extraordinare obținute de el, la olimpiadele și concursurile școlare pe matematică unde de fiecare dată a obținut premiul I la Olimpiada Națională, medalia de argint la Internațional, la Londra, reprezentând România”, a spus Aurelian Sima.

Sergiu Novac studiază în prezent la prestigioasa universitate Oxford, din Marea Britanie.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii de la Brediceanu, implicați într-un proiect european de Primărie și UrbanizeHub România

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, în parteneriat cu UrbanizeHub Romania și Colegiul National „Coriolan Brediceanu”, a desfășurat proiectul „Lugoj – For kids, By kids”.
În cadrul proiectului s-au desfășurat activități de identificare a obstacolelor pe care le întâmpină elevii în deplasarea cu bicicleta, spre școală, respectiv activități pentru stabilirea unor soluții și propuneri care vor fi transmise ulterior municipalității. Principalul aspect din cadrul acestui proiect este acela de a stimula participarea și implicarea elevilor în luare celor mai bune decizii, rolul pe care îl poate avea consiliul elevilor, pe termen lung, în relația cu municipalitatea.
„În cadrul proiectului pilot, desfășurat în parteneriat cu Urbanize Hub și Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, au avut loc până în prezent, 2 întâlniri și 2 ateliere, în care copiii au lucrat în echipe și s-au implicat pentru a găsi soluții pertinente la problemele cu care se confruntă zi de zi. În urma acestor ateliere s-a creat o platformă care conține toate zonele problematice specificate și analizate de grupul de lucru, precum și soluțiile propuse de către copii cu ajutorul specialiștilor în domeniul urbanismului. Acest exercițiu presupune responsabilitate, participare civică și co-design, cu o abordare nouă, realizat pentru și de către copii”, au transmis reprezentanții Primăriei Lugoj.
Luni, 22 Noiembrie, la Cinematograful „Béla Lugosi” (strada Alexandru Mocioni 5), începând cu ora 13:00, a avut loc festivitatea de încheiere a proiectului, unde elevii au prezentat propunerile lor. Lugoj – For kids, By kids este un proiect finanțat integral de Institutul European de Inovare și Tehnologie, prin inițiativa Noului Bauhaus European al Comisiei Europene. Inițiativa are suportul Departamentului de Geografie, Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Citiţi mai departe

Educație

Administrația începe formalitățile pentru o nouă grădiniță la Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul va avea o nouă grădiniță, însă nu prea curând. Administrația lugojeană a făcut deja primul pas spre deschiderea viitoarei unități de învățământ, care va fi construită pe locul unei școli ai căror elevi vor fi mutați din locația actuală.

Potrivit licitației de pe SEAP, se vor achita 35.000 de lei pentru “DALI – Lucrări de transformare a imobilului, situat pe str. Bocșei, nr. 11, din Lugoj în grădiniță”, unei firme din Botoșani. 

“Școala 1 nu mai are elevi. Cele trei clase rămase vor fi mutate la Anișoara Odeanu. Pe Bocșei vom face o grădiniță cu program prelungit pentru aproximativ 100 de copii. Am decis și achiziția terenului din fața și din spatele clădirii (terenuri retrocedate de fostele administrații). Estimăm că lucrările vor începe în toamna anului viitor și vor dura un an”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.

RETIM

Administrația nu a anunțat încă suma totală la care se va ridica investiția.

Citiţi mai departe

Educație

Mai multe școli din Lugoj și din satele din jur își țin în continuare elevii acasă

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Mai multe școli din Lugoj și din satele din jurul orașului își țin în continuare elevii acasă, pentru că nu s-au vaccinat destui profesori din cadrul unităților de învățământ. Chiar dacă de luni, 22 noiembrie, elevii revin la școală în bănci, există multe școli unde rata de infectare nu permite acest lucru.

Astfel, elevii vor face în continuare școala în online. La Lugoj, acest scenariu are loc la Grădinița cu Program Prelungit 1 și la Școala Gimnazială 3, iar în zona orașului, nu vor merge la școală fizic elevii de la Bara, Bethausen, Criciova, Fârdea, Margina și Mănăștiur. 

Din cele 605 unități școlare din Timiș, 106 au rămas că fac școală online, 496 își recheamă elevii la clase, iar 3 au activitatea suspendată.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite