Educație
“ESCAPE” de la Brediceanu, cel mai bun proiect la nivel naţional
În data de 14 decembrie 2017 a avut loc, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, ceremonia de acordare a Premiilor Naţionale eTwinning 2017, festivitate organizată de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în calitatea sa de Centru Național eTwinning România. Au participat peste 70 de persoane din ţară, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Agenţiei Naţionale pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, ambasadori eTwinning, profesori candidați la premiile naționale eTwinning, selectați pentru etapa finală.
În cadrul acestui eveniment, au fost acordate 8 premii, pe categorii, celor mai bune proiecte eTwinning, desfășurate în anul școlar 2016-2017 și un premiu pentru proiecte Erasmus+ / KA2 și eTwinning, acordat în parteneriat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei și Agenţia Naţională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, prin profesoara Adriana Mariş, a obţinut premiul I la categoria învăţământ liceal, pentru proiectul ESCAPE – Enhanced Skills, Competence And Practice for the Economy, implementat de instituţia lugojană în anii şcolari trecuţi. Diploma a fost oferită de d-na Ariana Bucur, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi d-na Simona Velea, cercetător științific, coordonator pedagogic eTwinning, de la Institutul de Științe ale Educației. Premiul s-a concretizat în aparatură modernă, în valoare de peste 3600 lei, pentru desfăşurarea în continuare, în cele mai bune condiţii, a proiectelor europene în care Colegiul Brediceanu se implică an de an.
Premiul a venit să încununeze activitatea desfăşurată în cadrul proiectului de o echipă complexă, formată din peste 10 cadre didactice şi mai mult de 30 de elevi de liceu, pe parcursul a trei ani şcolari şi se alătură celorlalte distincţii dobândite în timp: Certificatul Naţional de Calitate, Certificatul European de Calitate, premiile obţinute de elevi în cadrul festivalului internaţional “Rainbow over the Danube” şi în cadrul altor competiţii prilejuite de activităţile de proiect.
Acțiunea eTwinning, componentă a Programului Erasmus+ al Comisiei Europene, se adresează tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de unități școlare și inspectorilor școlari, fiind implementat în România de către Institutul de Științe ale Educației.
Educație
Mulți dintre copiii dați în plasament, în Timiș, violenți cu colegii și cu probleme la învățătură
Monitorizarea mai atentă a familiilor care au luat copii în plasament, în legătură cu situația școlară a acestor copii. Este solicitarea făcută în ședința Consiliului Județean Timiș, de către fostul inspector școlar general, Marin Popescu. Acesta susține că foarte mulți dintre copiii dați în plasament au probleme la învățătură și chiar sunt violenți cu colegii.
„Din vizitele pe care le-am făcut în unitățile de învățământ, în zona rurală, informațiile pe care le am, din discuțiile cu directorii unităților de învățământ, există o mare problemă. Faptul că foarte mulți copii, care sunt plasați în familii, au probleme cu situația școlară. De foarte multe ori, familiile nu mai sunt preocupate de educația acestor copii. Nivelul de violență în unitățile de învățământ a crescut și unii dintre actori sunt acești copii. Ca urmare e nevoie de o monitorizare mult mai atentă, vizavi de acest detaliu”, a spus Popescu.
Educație
FOTO Ziua Națională, sărbătorită în avans la Școala „Eftimie Murgu” din Lugoj
Atmosfera de sărbătoare a invadat Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj miercuri, 29 noiembrie, când elevii și cadrele didactice au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca în avans Ziua Națională a României.
Activitățile specifice evenimentului au debutat solemn, odată cu intonarea Imnului Național al României. Ulterior, cei peste 600 de elevi și cadre didactice au format împreună un tricolor impresionant în cadrul unui flash-mob, aducând un omagiu culorilor naționale.
Un moment deosebit a fost reprezentat de elevii îmbrăcați în costume populare, care au încheiat evenimentul cu o impresionantă Horă. Programul artistic a continuat cu evoluția în holul școlii a unui grup vocal, oferind un minirecital alcătuit din cântece și versuri patriotice, urmat de o suită de dansuri populare care a captivat atenția participanților.
În holul școlii au fost expuse obiecte și costume tradiționale românești, iar o scurtă prezentare a marcat evoluția evenimentelor din 1 decembrie 1918, aducând în prim-plan istoria și tradițiile românești.
Pe lângă activitățile care au readus în atenție tradițiile și istoria, elevii ciclului primar au avut parte de experiențe moderne, confecționând stegulețe și insigne, descoperind valorile naționale prin intermediul tehnologiei moderne, utilizând coduri QR și personalizând spațiul dintre clase cu stele pe care au fost imprimate numele unor personalități din România. Implicarea părinților și a bunicilor a fost esențială pentru reușita evenimentului, aceștia contribuind atât la prezentarea și degustarea produselor tradiționale românești, cât și la servirea tuturor participanților cu o porție autentică de mâncare făcută la ceaun.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al sponsorilor și al părinților, care au contribuit la crearea unei atmosfere de sărbătoare și solidaritate în Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj.
Educație
Înscrieri deschise la workshop-uri gratuite pentru pasionații de muzică din Lugoj
În perioada 20-24 noiembrie, Asociația Scena Muzicală organizează 5 workshop-uri pentru pasionații de muzică din Lugoj, prin proiectul Marea Muzică, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”. Înscrierile sunt deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar participarea este gratuită.
Pentru că pasiunea pentru muzică nu are vârstă, lugojenii vor putea participa începând de luni, 20.11.2023, până vineri, 24.11.2023, la 5 workshop-uri creative în care vor fi abordate teme distincte, în funcție de interesele participanților. Copiii se vor putea bucura de o activitate educativă și interactivă ce le va lărgi orizonturile muzicale, în timp ce adolescenții își vor putea dezvolta cunoștințele și vor putea socializa cu tineri care le împărtășesc pasiunea. Nici părinții nu sunt trecuți cu vederea. Aceștia vor avea ocazia să petreacă timp de calitate alături de cei mici și vor avea șansa de a dezvolta o nouă conexiune emoțională prin explorarea unor interese comune:
- Luni, 20.11 – Workshop de percuție cu tema „Jocuri de echipă și comunicare nonverbală cu ajutorul muzicii și a ritmului”, susținut de Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara.
- Marți, 21.11 – Workshop de improvizație cu tema „Jocul în joacă”, susținut de Ionuț Pîrvulescu, actor al Teatrului Auăleu Timișoara.
- Miercuri, 22.11 – Workshop de canto cu tema „DoReMi pentru toți”, susținut de Ana-Maria Stănoia, soprană a Operei Naționale Române din Timișoara.
- Joi, 23.11 – Workshop de chitară cu tema „Fascinația chitarei!”, susținut de Ion Dorobanțu, Lector Univ. Dr. al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
- Vineri, 24.11 – Workshop de muzicoterapie cu tema „Community sound”, susținut de Eliana Zah, organizator al concursului „Music for your Soul” în Lugoj.
Fiecare workshop va fi organizat în 2 grupe: prima grupă de la ora 15:30, iar cea de-a doua de la ora 17:30. Pentru a putea menține un nivel de implicare înalt cu toți participanții, fiecare grupă va conține maximul 20 de persoane.
Viitorii participanți au posibilitatea de a selecta intervalul de timp dorit și workshop-urile pentru care optează în cadrul următorului formular de înscrieri: https://forms.gle/eUtDC2fn3movo7gs8. De asemenea, pot trimite un email la adresa inscrieri.mareamuzica@gmail.com.
Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.
Educație
Povestea singurei școli private din Lugoj, care funcționează deja de peste 20 de ani
Povestea Școlii „Harul” este impresionantă prin modul în care a luat naștere și rezistă în inima orașului Lugoj. Liceul Teoretic „Harul” de astăzi a început ca o școală privată, dedicată învățământului preșcolar și primar și, de-a lungul anilor, a evoluat într-o instituție care oferă până la cursuri liceale, marcând un impact semnificativ în comunitatea locală. În prezent aproape 600 de copii primesc educație în această instituție.
Colega noastră Daniela Decean l-a avut invitat, la podcastul „Direct la Subiect„, pe Emanuel Olariu, managerul instituției. Discuția cuprinde de la principiile și valorile fundamentale pe care Liceul Teoretic „Harul” se străduiește să le insufle elevilor săi, contribuind la formarea unei generații de tineri pregătiți pentru provocările viitorului, până la problemele zilnice cu care se confruntă.
Prin intermediul podcastului, de mai jos, aducem prim-plan povestea captivantă a primei școli private din Lugoj, dezvăluind aspecte inedite și inspiraționale ale acestei călătorii educaționale de aproape un sfert de secol.
- Actualitateo săptămână în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură6 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Social2 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Administrațieo săptămână în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani