Social
„Cluburile Generații pentru viață sănătoasă” cooptează mentori și voluntari seniori pentru copii
30 de seniori invitați ca voluntari pentru a dezvolta abilități și obiceiuri sănătoase, cât și pentru a oferi pregătire școlară și vocațională copiilor
- 200 de copii beneficiari ai activităților intergeneraționale pe teme de nutriție, igienă, sport și relații, în cadrul a 5 centre sociale
- Informații și înscrieri la numărul gratuit 0800.460.001 sau pe website-ul intergenerational.ro
Seniorii care vor să joace un rol în comunitate și să își valorifice experiența și cunoștințele în sprijinul copiilor din medii defavorizate sunt invitați să se alăture centrelor care organizează Cluburile Generații pentru viață sănătoasă. Acestea sunt destinate copiilor din comunitate, care au nevoie de îndrumare și sprijin pentru o viață echilibrată din punct de vedere fizic și relațional, de ajutor la teme sau în dezvoltarea talentelor personale, dar și de încurajare și modele umane care sa îi inspire.
Perioada pandemiei a crescut presiunea asupra familiilor defavorizate, adâncind inegalitățile sociale, agravând abandonul școlar și reducând șansa la o educație continuă și la o viață echilibrată în rândul copiilor. În susținerea acestora, centrele de zi ale comunităților își propun să compenseze în diverse moduri nevoile neîmplinite și contribuie la formarea lor prin activități educative non-formale. Este și cazul centrelor sociale din Arad, București, Buzias, Mărculești și Turnu Magurele, care continuă să funcționeze permanent în timpul pandemiei, ca centre tip școală după școală în sprijinul copiilor din comunitate:
- Asociația Oaza din loc. Arad
- Centrul Comunitar Generații din București
- Asociația Stern der Hoffnung din loc. Buziaș, jud. Timiș
- Asociația Sămărineni în Comunitate din loc. Mărculești, jud. Ialomița
- Asociația pentru dezvoltare comunitara Florian Cristescu din Turnu Măgurele, jud. Teleorman
Un număr de 30 de seniori sunt chemați să se implice în activități teoretice sau practice cu tematica vieții sănătoase, dar și în sprijinul temelor școlare sau a dezvoltării vocaționale a copiilor, având astfel oportunitatea de a-și valorifica experiența sau pasiunile. Cluburile Generații vor fi organizate sub îndrumarea Fundației Regale Margareta a României, în baza unei metodologii menite să creeze legături funcționale și benefice între copiii defavorizați și vârstnicii valoroși din comunitate. In condițiile carantinei sanitare, aceste activități vor fi desfășurate cu respectarea normelor igienico-sanitare recomandate de autorități, ori vor fi transferate în aer liber sau online.
Cluburile Generații pentru viață sănătoasă reprezintă o colecție de sesiuni tematice legate de nutriție, igienă, sport sau relații sociale, propuse și organizate de seniori voluntari în perioada octombrie 2021 – martie 2022. Desfășurate la nivelul celor 5 comunități, cluburile au ca scop creșterea calității vieții și a șanselor la o evoluție din punct de vedere fizic și relațional pentru 200 de copii defavorizați, prin dezvoltarea de abilități și obiceiuri pentru o viață sănătoasă și consolidarea acestora, dotând copiii cu produse igienice și sanitare.
Educația, îndrumarea, sprijinul practic și modelele pozitive se dovedesc de un real ajutor pentru ca acei copii ce se confruntă cu situații dificile de viață să evolueze, să renunțe la obiceiuri nocive ori modele disfunctionale, pe care adeseori le perpetueaza spre dezavantajul lor. Seniorii pot contribui pentru a le transmite principii legate de echilibrul fizic – prin alimentație, sport, igienă, vestimentație, ori pentru a le crea abilități emoționale adaptative – încredere și respect față de sine sau de ceilalți, combaterea adicțiilor, a devianței sau a altor tuburări comportamentale, care pot duce la marginalizare sau excludere socială ori școlară. De asemenea, interacțiunile intergeneraționale au potențialul de a optimiza empatia, cooperarea, disciplina, comunicarea cu alte generații, aducând astfel o nouă perspectivă aupra relațiilor copiilor din medii defavorizate. Mentorii seniori implicați în Cluburile Generații au posibilitatea de a susține activitatea centrelor pe parcursul unei perioade îndelungate, și după finalizarea proiectului, pentru a aprofunda și a consolida tematica abordată.
Cluburile Generații pentru viață sănătoasă creează pentru copiii participanți premisele unei evoluții pozitive la nivel școlar, dar și la nivel personal, determinând schimbări importante la nivel de atitudine și comportament, în prezent, cât și în viitor. La nivelul comunității, colaborarea dintre generații aduce beneficii pentru copii, seniori și centrele sociale, constuiește resurse sustenabile pentru comunitate și reprezintă un model replicabil pentru orice altă comunitate.
Seniorii care doresc să facă parte din proiect se pot adresa pentru informații și înscrieri la numărul gratuit 0800.460.001 sau pe website-ul www.intergenerational.ro
Proiectul Cluburile Generații pentru viață sănătoasă este derulat de Fundația Regală Margareta a României în 5 comunități și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre Fundația Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 31 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.
Social
Zeci de mii de persoane s-au vaccinat în această toamnă, în județul Timiș. Care este noua procedură
Peste 20 de mii de persoane din județul Timiș s-au vaccinat antigripal din luna septembrie, până în prezent. Procedura de vaccinare s-a schimbat în acest an, în sensul că, pacienții își cumpără singuri vaccinul compensat din farmacii, pe baza unor rețete de la medicul de familie, după care se întorc la medicul de familie pentru vaccinare.
Dr. Căpraru Ionuț – Medic Şef Departament de Sănătate Publică:”În luna septembrie au fost vaccinate 107 persoane, din care 44,8 % au fost persoane peste 65 de ani. În luna octombrie 2023, au fost efectuate 15.592 de doze de vaccin antigripal, în care 14.749 de persoane vaccinate au fost pe bază de rețetă, iar 68,6 % din totalul dozelor au fost la persoanele peste 65 de ani. În luna noiembrie, în primele 15 zile au fost efectuate 5.683 de doze de vaccin antigripal, în județul nostru, din care 5.331 la persoanele peste 65 de ani”.
La Lugoj, 1.307 persoane au fost vaccinate în luna octombrie și 598 de persoane vaccinate până la finalul lunii noiembrie. În total, în intervalul 1 octombrie – 28 noiembrie, s-au vaccinat 1.905 lugojeni.
Vaccinarea antigripală va continua în Tmiș până în lunile februarie-martie
Social
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
Într-un gest plin de generozitate și recunoștință, Emil Constantin, cunoscut sub numele de „Marius, copilul străzii” pentru că a crescut în gara din Lugoj, continuă să aducă bucurie și speranță în viețile celor mai nevoiași în această perioadă festivă. Așa cum a făcut și în anii trecuți, Marius organizează o acțiune umanitară de distribuire a alimentelor și dulciurilor în preajma sărbătorilor.
Cu sprijinul unor oameni apropiați, Marius a pregătit 200 de pachete pe care le împarte în această perioadă unor copii și unor bătrâni cu mai puține posibilități financiare.
„O parte din pachete le duc în comuna Constantin Daicoviciu, alta la Maciova. O să mai duc și la spitalul din Caransebeș și la Centru „Sf. Nicolae” din Lugoj. Pachetele pe care le-am pregătit conțin în mare parte dulciuri și sunt pentru bătrânii și copii care nu au posibilități financiare. Eu vreau să le mulțumesc celor care s-au alăturat demersului meu și m-au ajutat la cumpărarea acestor cadouri”, ne-a declarat Marius.
Ajuns astăzi la aproape 40 de ani, Marius și-a făcut un rost în viață. S-a căsătorit și are o fetiță de 12 ani. Însă își amintește cu recunoștință de perioada dificilă în care a trăit pe străzile Lugojului. Cu ajutorul oamenilor cu suflet din Lugoj și din afara orașului, tânărul a reușit să depășească această etapă dificilă a existenței sale.
Prin acțiunile umanitare, Marius vrea să transmită și un mesaj de speranță și solidaritate în comunitate. Gesturile sale ne amintesc că, în spiritul sărbătorilor, compasiunea și generozitatea pot aduce lumina necesară în inimile celor care trec prin momente dificile.
Social
Programul manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale la Lugoj
Vineri, 1 Decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Primăria Municipiului Lugoj și Consiliul Local al Municipiului Lugoj împreună cu Garnizoana Lugoj și Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj vor organiza o serie de manifestări.
Cu începere de la ora 10.00, la Monumentul Unirii din Piaţa J. C. Drăgan se va desfășura Ceremonia militară cu depuneri de coroane si jerbe de flori dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României. Evenimentul va debuta cu acordarea onorului personalităților oficiale si oficierea serviciului religios. În continuare se vor susține alocuțiuni urmate de depuneri de coroane din partea unor instituţii, asociaţii şi partide politice. În încheiere va avea loc defilarea detașamentului de onoare.
De la ora 16.00 va avea loc în Piața J.C. Drăgan un Spectacol festiv dedicat Zilei Naționale a României susținut de Ansamblul Folcloric ”LUGOJANA”, care încununează 60 de ani de activitate artistica, oferind publicului lugojean un spectacol ce va aduce pe scenă un număr cât mai mare de dansatori, instrumentiști, soliști vocali, ambasadori ai folclorului românesc, dar mai ales ambasadori culturali ai Lugojului, oraș recunoscut din vechime ca fiind capitala culturală a Banatului.
Social
Unul din șapte copii din Regiunea Vest are părinți plecați la muncă în străinătate. Timișul se află pe primul loc
Unu din șapte copii din vestul Românei are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. În cifre absolute, vorbim despre 48.177 de copii.
La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Timiș este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 2.125 de copii, urmat de județul Caraș-Severin pe locul doi, cu 1.015 copii înregistrați, județul Hunedoara pe locul trei, cu 1.001 copii, și județul Arad pe locul patru cu 986 de copii.
Conform acelorași statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel național, dintre cei 72.627 de copii, 2.781 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.
Rezultatele programului complex de sprijin social, psihologic și educațional derulat Salvați Copiii România în județele Caraș-Severin și Hunedoara pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familie şi intrarea în sistemul de protecţie specială constituie o bună practică pentru prevenirea separării copilului de familie: aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.
Sprijin de la Salvați Copiii
Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.
Pe parcursul programului, peste 1.186 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvați Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare:
- 286 de copii în risc de separare de familie au fost identificaţi şi au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional
- 200 părinţi/reprezentanţi ai copiilor au beneficiat de programe de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică;
- 202 dintre copii au frecventat zilnic centrele de zi din Reșița și Petroșani dezvoltate în cadrul proiectului;
- 84 de copii au beneficiat de servicii comunitare integrate;
- 109 dintre copii au participat la tabere la munte în vacanţele şcolare;
- Peste 700 de persoane, copii, părinți, membri ai comunității etc., au beneficiat de servicii de informare şi consiliere cu privire la asigurarea drepturilor copilului şi prevenirea/reducerea situaţiilor de risc la care pot fi expuşi copiii.
- Aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.
În cele două judeţe au fost create reţele inter-instituţionale locale compuse din reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi alte domenii conexe care au contribuit la îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie, cu focus pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în judeţele Caraș-Severin și Hunedoara.
Copiii dezvoltă probleme psiho-emoționale și sociale
În vederea îmbunătăţirii procesului de identificare și monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei. O serie de recomandări metodologice în acest sens, însoţite de instrumentele comune de colectare a datelor au fost trimise în atenţia direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi inspectoratelor şcolare judeţene, urmând să fie utilizate în perioada de final a acestui an calendaristic.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a declarat: „Copiii care rămân în țară, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, sunt nevoiți să se confrunte cu probleme psiho-emoționale și sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înțelege pe deplin și a depăși traumele. Situația celor care nu au rude în țară în grija cărora să rămână este și mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autoritățile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvați Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru acești copii, care să contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora și la prevenirea instituționalizării lor.”
- Actualitateo săptămână în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Social4 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Culturăo săptămână în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Administrațieo săptămână în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani