Social
Restaurantele din Lugoj, scăderi în vânzări și clienți agresivi după introducerea certificatului verde
Restaurantele din Lugoj nu au rămas neafectate de introducerea certificatului verde necesar pentru clienții care vor să le treacă pragurile. Cu doar 30% din populație vaccinată în România, numărul de clienți a scăzut de la introducerea măsurilor restrictive, pentru că 70% dintre persoane nu se califică din start pentru a putea lua masa în restaurante.
Astfel, localurile din toată țara au început să se bazeze pe delivery, adică pe livrarea de mâncare acasă sau la serviciu, acolo unde o comandă clientul. Chiar și așa însă, patronii de restaurante spun că se simte deja o scădere drastică a cifrei de afacere, și că, dacă cei care administrează localurile nu au un plan pus la punct, pot ajunge chiar la faliment.
“Lucrurile au mers decent chiar și cu limitarea locurilor pe sală sau diferite restricții până în septembrie. Problema cea mai gravă a venit de pe la sfârșitul lunii septembrie și mai apoi a continuat în octombrie. Oamenii se supără pe noi, agenții comerciali, de ce le cerem certificat verde, unii sunt agresivi și refuză să comande la pachet pentru că le-am cerut certificat verde”, ne-a explicat Benu Marinescu, administratorul Benfast.
Primele semne că lucrurile o iau spre foarte rău sunt cele legate de salarii și de materia primă din restaurante, resurse care se termină primele.
“Datorită inflației, salariile încep să nu mai ajungă pentru necesarul normal iar materia primă, utilitățile au crescut nu doar la persoanele fizice ci și la firme. Suntem într-un moment foarte delicat din toate punctele de vedere. E o frustrare generală cauzată de reguli care apar și dispar peste noapte”, mai spune reprezentantul Benfast.
Scăparea localurilor lugojene nu va fi una ușoară, după acest val de restricții. Aceasta se bazează, spun reprezentanții domeniului restaurantelor, pe cât de bine este pregătit localul să facă față unei provocări care în următoarele luni se va înrăutăți, înainte de a se relaxa.
“Personal, cred că cei care își cunosc cifrele bine vor rezista și vor găsi soluții, dar cu siguranță e o provocare foarte mare. Nu cred că în lunile următoare va fi o relaxare ci din contră, lucru ce va duce la și mai multe dificultăți”, a concluzionat Benu Marinescu.
Social
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în perioada următoare, în municipiul Lugoj se va desfășura proiectul „ACCES PE PIAȚA MUNCII ÎN COMUNITĂȚILE DEFAVORIZATE DIN LUGOJ” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) – prin care se propune facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a un număr de 222 de persoane din diferite categorii sociale din municipiul Lugoj, ducând astfel la scăderea fenomenului de marginalizare a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială existente în municipiul Lugoj.
Social
Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș
Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.
Social
O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic
Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat
Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.
Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate.
Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.
Social
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.
Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.
O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.
Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.
-
Actualitate5 zile în urmă
Soția unui consilier local din Lugoj, implicată în cazul cercetat de Parchetul European
-
Actualitate18 ore în urmă
Un lugojean va conduce poliția județului Arad
-
Actualitate4 zile în urmă
Lugojenii invitați să se alăture forțelor polițienești ale județului Timiș
-
Actualitate5 zile în urmă
Rupt de beat și fără permis, un șofer a provocat un accident lângă Lugoj