Primarul Francisc Boldea a susținut, joi, o conferință de presă, după mai mulți ani în care a refuzat să mai apară în fața ziariștilor. Edilul șef a început extrem de agresiv, amenințând cu procese pe cei care și-au permis să scrie că e vinovat de situația financiară a spitalului.
“De șapte ani, în fiecare zi, sunt jignit. Nu am zis niciun cuvânt până astăzi, când mi-a luat un avocat, care o să se ocupe de problema asta, pentru a nu mai suporta toate jignirile și minciunile spuse. Sunt unele lucruri în care aveți dreptate, sunt unele mici greșeli, dar cel mai important este să se afle realitatea. De aceea am făcut și conferința aceasta”, a spus Boldea.
Francisc Boldea a fost deranjat că s-a scris despre el că se află în concediu și că a subfinanțat spitalul lugojean, care se află într-o situație financiară dificilă, cu somații de la furnizori, din cauza datoriilor acumulate (vezi aici).
“Prima minciună e cu spitalul. De fapt prima minciună e cu mine, că sunt în concediu. Eu, anul asta, am fost o singură zi în concediu, de ziua mea. În al doilea rând minciuna legată de oxigenul de la spital(vezi aici). Ce să înțeleg eu, dacă odată îmi cere 233 de mii, vine cu o altă hârtie și îmi cere 204 mii și vine cu a treia și zice 233 de mii. Care e serioasă din ele și trebuie pusă în buget? Am luat-o de bună pe prima, cea primită în iulie.
Aș vrea să fac câteva precizări importante. Aș vrea să vă anunț că, în 2018, la spital am dat 3,3 milioane de lei și mi-au dat înapoi 1,7 milioane de lei, adică 50 la sută. Nu au fost în stare să-i cheltuiască. Și dumneavoastră ziceți că noi subfinanțăm. Tot pentru spital, în 2019, le-am dat prin buget 400 de mii pentru materiale, le-am rectificat în iunie cei 223 de mii, dar ei nu au plătit ce trebuia să plătească la Linde, pentru gaz, i-au folosit în altă parte. La investiții, pe anul acesta, conform bugetului, le-am dat 3,4 milioane. Până astăzi, în bătaie de joc, au cheltuit 224 de mii. Și e jumătatea lui august. Apoi le-am mai dat un milion de lei, din relația cu ministerul pentru tomograf. Total pentru sănătate le-am dat 5,6 milioane. La ăștia se mai adaugă încă un milion de lei și am ajuns la 6,6 pentru sănătatea din Lugoj. În total, din acești bani, au cheltuit până acum 848 de mii de lei. Este inadmisibil, cum puteți scrie că primarul poate să-i dea bani ca să cheltuie cum vrea. El zice adă-mi 1000 de antinevralgic, 1000 de alea, 10 din alea, care nu sunt cuprinse în buget, nu sunt sume cuprinse în buget. Lasă să plătească Boldea, că după aceea o înfundă el! Ei trebuie să cheltuie banii care i-au prins în buget! Cine, în lumea asta semnează, în plus, sume care nu sunt aprobate de Consiliul Local. Cinci bani, nu semnează”, spune primarul Francisc Boldea.
Edilul șef i-a recomandat directorului spitalului din Lugoj, Erwin Floroni să nu mai cheltuie toți banii din contractul cu casa pe salarii și să folosească o parte pentru a-și achita datoriile. Printre acuzațiile lansate la adresa conducerii spitalului au mai fost și cele legate de faptul că au prea multe paturi, prea mulți angajați și grad de ocupare prea mic, de circa 60%.
Lugojeanul.ro l-a contactat și pe directorul spitalului, Erwin Floroni. Acesta a spus că primarul aberează. “Numărul de angajați nu se stabilește în fucție de gradul de ocupare al paturilor. Asta e cea mai mare aberație posibilă. Numărul de angajați se stabiește de numărul de paturi din spital. Pentru că poți în luna iulie să ai 30% grad de ocupare a paturilor, iar în ianuarie să ai 100%. De aia, îți dă o medie de 60% pe an, pentru că așa se ia pe an, nu pe lună. Sunt luni în care, în care Lugojul fiind cu multe sate, oamenii au de lucru la camp și evită să vină la spital. Rata de ocupare a patului e sezonieră. Ce fac, în ianuarie angajez personal și în iunie îl dau afară? Cum să fac? Normarea personalului nu o facem noi. Normarea e după legislației, la numărul de paturi. Noi suntem oricum sub normare”, a declarat Floroni.
Directorul spitalului spune că prin contractul de management are ca obiectiv creșterea gradului de ocupare cu 5 % pe an. “Adresabilitatea a crescut cu 15% în perioada 2017-2019, deci cu 7,5% pe an. Ceea ce este foarte bine”, a mai spus managerul.
Floroni arată că nici în privința salariilor angajaților, Francisc Boldea nu are dreptatea, acestea fiind stabilite de către Ministerul Sănătății.
Directorul spitalului lugojean explică și de ce nu reușește să cheltuie banii pentru investiții, pe care îi primește de la bugetul local. “Cheltuirea banilor pe dezvoltare ține strict de proiectele pe care pot să le realizez. În fiecare an, trebuie să prind bani pe dezvoltare având în vedere că trebuie făcute anumite proiecte. Proiectele nu le fac eu. Ca și la primărie, le face un proiectant. Acestea se avizează mai rapid sau mai greu. În funcție de câte avize au nevoie. De exemplu, proiectul cu chirurgia este de doi ani de zile la avizat. Probabil că o să-l primesc anul acesta prin noiembrie, cel mai devreme. Eu banii trebuie pun. Dacă proiectul e în derulare, vine Curtea de Conturi și mă întreabă cum am dat drumu la un proiect dacă nu am banii asigurați. De consumat, pot să-i consum doar când e gata proiectul și îi dau drumu la execuție. Bugetul de anul asta s-a aprobat în mai sau chiar în iunie, de la Primărie. Păi eu dacă încep în iunie proiectare, cum să gat proiectul în același an? Nu am cum! Dacă nu o termin, normal că trebuie să dau banii înapoi. Și știe și domnul primar foarte bine aceste lucruri. I-am cerut să-mi dea banii pe investiție multianulă. Nu vrea! Nu a fost de acord, că nu poate să îi pună pe multianuală!”, a declarat directorul spitalului.
Erwin Floroni îi amintește primarului că, el a fost cel l-a convins să accepte funcția de director. “Atunci mi-a spus <<Îți dau tot ce îți trebui>>. Atât vreau, nu vreau nimic pentru mine”, a încheiat Floroni
Reversul medaliei.Acum 3 ani dl.Floroni se supara daca cineva spunea ceva rau de dl.Boldea.