Connect with us

Social

VIDEO Eşti la dietă şi vrei să mergi la restaurant. Ce trebuie să eviţi

Publicat

în

Ești într-o perioadă în care vrei să îți schimbi stilul de viață și alimentație? Nu ai posibilitatea să mănânci acasă și trebuie să alegi un restaurant? Ai fost invitat/ă să sărbătorești ceva la un local?

RETIM

Primul gând este poate, să mă duc sau să nu mă duc? Ce pot eu mânca din toate bunătățile din listă? Dacă mi-e poftă de ceva și depășesc măsura? Cum e mai bine să procedez?

Te ajut eu! Bucură-te de ieșire, dar ține cont de câteva reguli!

  •  În primul rând interesează-te unde te duci ca să știi din timp cam ce fel de mâncare se servește și să ai o idee cam ce trebuie să comanzi.
  •  Dacă mănânci seara la restaurant, poți lua o gustare înainte de a pleca pentru a nu fi foarte înfometat/ă când comazi și să comanzi mai mult decât este necesar.
  •  Ai grijă la supe/ciorbe – conțin de obicei mult ulei adăugat, sare în exces, mulți cartofi și rădăcinoase fierte. Asta nu te ajută deloc deși te gândești că e o simpla ciorbă. Uleiul este hipercaloric, excesul de sare duce la retenție de apă iar cartofii și rădăcinoasele fierte au indice glicemic mare.
  •  Supele cremă – întrebați dacă au adaos de cartof sau amidon sau adaos de ulei și smântână. Pe acestea le evitați!
  •  Învățați-vă să întrebați despre modul de gătire și ingredientele unui fel de mâncare la restaurant! Dacă ciorbele/supele sunt făcute oarecum light atunci sunteți în siguranță.
  • Puteți alege orice fel de salate cu conținut de legume, frunze și proteine vegetale sau animale. Atenție doar la dresing pe care neapărat să îl cereți separat și îl folosiți doar pentru gust, într-o  cantitate foarte mică de dressing. De obicei conține foarte multe calorii.
  •  Puteți alege variantele de aperitive cu hummus, cu guacamole.
  •  Bruschetele cu roșii, avocado, ton etc.. Ca și model de meniu: O porție de bruschete și o salată.
  • Orice fel de carne la grătar (evitați totuși carnea de porc) fără sos adăugat la care adăugați o salată sau legume. Peștele sau fructele de mare la grătar sunt cea mai bună alegere.
  • Aveți grijă cum sunt preparate legumele. Verificați cât ulei sau unt se folosește la prepararea lor. Alegeți legume la grătar, dar să nu fie stropite cu ulei în exces sau legume la aburi.
  • Evitați cartofii la restaurant.
  •  Dacă mâncați în perioada prânzului puteți alege și un meniu care conține carbohidrați: spaghete cu sos de roșii făcut proaspăt în restaurant – cu o linguriță de parmezan sau spaghete à la primavera cu legume. Puteți împărți porția cu un prieten și să adăugați o salată lângă.
  •  Dacă în meniu există, puteți opta pentru orez brun sau quinoa. Sunt alimente mai sigure, care nu ne îngrașă.
  •  La desert – o cupă de înghețată, o salată de fructe sau un desert delicios pe care îl împarți cu cineva. Asta să nu faci însă mai mult de o dată pe săptămână.
  •  Evită restaurantele chinezești. Meniurile lor conțin sare, uleiuri în exces și glutamat de sodiu. Nu prea găsești nimic de dietă în meniul lor, nici măcar legumele.
  • Fiți responabili și constienți de alegerile pe care le faceți. În adoptarea unui stil de viață sănătos ne putem bucura gusturile dar trebuie să fim un pic mai atenți!

Sper ca sfaturile mele să vă fie de ajutor. Vizionare plăcută și Poftă bună! ⇓⇓⇓ 

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Vă sfătuiește cu drag, dr. Iren Alexoi


Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Un polițist lugojean i-a salvat viața unui bătrân

Publicat

în

Un polițist lugojean a demonstrat încă o dată importanța reacțiilor rapide în situații critice. Pe data de 9 octombrie 2024, în jurul orei 14:30, Cristian Dimofte, șeful Poliției Buziaș, aflat la finalul unei ședințe de tragere, a oprit în parcarea unei societăți comerciale pentru a-și lua de mâncare. În acel moment, a fost martor la un incident dramatic: un bărbat în vârstă de 70 de ani s-a prăbușit brusc la pământ.

Fără a ezita, Cristian a intervenit prompt, oferindu-i primul ajutor și aplicând masaj cardiac. Eforturile sale au continuat până la sosirea echipajului medical de urgență, care l-a preluat pe bărbat conștient. Ulterior, pacientul a fost transportat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, unde a fost supus unei operații pe cord, iar în prezent starea lui este stabilă.

Intervenția promptă și decizia rapidă a polițistului au făcut diferența între viață și moarte. Cristian a demonstrat curaj și profesionalism, fiind lăudat pentru gestul său salvator.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Covid XEC, o nouă tulpină a coronavirusului va ajunge și în România. Ce spun medicii

Publicat

în

Covid XEC, o nouă tulpină care se răspândește în Europa, ar putea deveni varianta dominantă a virusului în această toamnă. Iar până când va apărea în România este doar o chestiune de zile, a declarat pentru „Adevărul” dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog  în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Noua tulpină este foarte contagioasă.

Un hibrid al subvariantelor Omicron, Covid XEC a apărut pentru prima oară în Germania, iar apoi a fost detectat în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania. „În curând, vom auzi despre el și În România”, a avertizat medicul epidemiolog Alexandru Coman. „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul.

Oamenii nu se mai testează

Conform sursei citate, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București a explicat că oamenii nu se mai testează. „În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”.

Medicul a spus însă că, deocamdată, această nouă tulpină nu ar trebui să ne dea motive de îngrijorare. „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.  Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”,  a mai precizat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Fără vaccin

Ce e de făcut? Cum ne putem, totuși, proteja? Căci există persoane care ar vrea să se vaccineze împotriva acestei noi tulpini, dar nu au cu ce.

„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent. Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.

Prin urmare, rămân valabile măsurile de protecție clasice, regulile de igienă pe care le cunoaștem cu toții. „Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia. Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Social

VIDEO Rotary Club și Interact Club Lugoj au promovat sănătatea prin evenimentul „Promenada Inimilor”

Publicat

în

Rotary Club Lugoj și Interact Club Lugoj s-au alăturat și în acest an evenimentului districtual „Promenada Inimilor”, organizat duminică, 29 septembrie 2024. Activitatea a avut loc pe malurile râului Timiș și a constat într-o plimbare menită să promoveze beneficiile mersului pe jos asupra sănătății inimii.

Participanții la eveniment au primit pliante cu informații utile despre un stil de viață sănătos, fiind îndemnați să adopte obiceiuri benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Acțiunea a fost dedicată Săptămânii Mondiale a Inimii, subliniind importanța prevenției și a unui stil de viață activ.

Organizatorii vor să mai repete periodic astfel de acțiuni.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Rotary Lugoj vă invită la „Promenada Inimilor”, o acțiune de promovare a mișcării ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare

Publicat

în

Rotary Lugoj continuă și în anul 2024 programul „Promenada Inimilor”, prin care își propune să încurajeze comunitatea să facă mișcare, ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

Promenada va avea loc duminică, 29 septembrie 2024, de la ora 16.00, iar locul de întâlnire este în curtea Liceului „Iulia Hasdeu” din Lugoj, de unde se va pleca pe traseu. Pe lângă promovarea unui stil de viață cât mai sănătos, participanții vor avea parte și de alte surprize plăcute!

„Promenada Inimilor este un concept simplu și inovator, care are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele și cu diverse preocupări să meargă pe jos pentru a-și menține sănătatea. Traseul nostru va fi marcat cu niște plăcuțe. Am ales o rută accesibilă, prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare. Vom avea și câțiva medici care ne vor vorbi despre inimă și despre cât de importantă este mișcarea pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, ne-a declarat Raluca Ardelean, președinta Rotary Lugoj.

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite prin mișcare.

Programul inițiat de Fundația Irlandeză a Inimii și implementat deja în peste 10 țări europene, „Promenada Inimilor”, a avut un succes răsunător și în rândul românilor. În România, programul a fost lansat în 2013, iar în ultimii ani mii de persoane au participat în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. La acțiune participă și membrii clubului Interact Lugoj.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite