Social
VIDEO Eşti la dietă şi vrei să mergi la restaurant. Ce trebuie să eviţi

Ești într-o perioadă în care vrei să îți schimbi stilul de viață și alimentație? Nu ai posibilitatea să mănânci acasă și trebuie să alegi un restaurant? Ai fost invitat/ă să sărbătorești ceva la un local?
Primul gând este poate, să mă duc sau să nu mă duc? Ce pot eu mânca din toate bunătățile din listă? Dacă mi-e poftă de ceva și depășesc măsura? Cum e mai bine să procedez?
Te ajut eu! Bucură-te de ieșire, dar ține cont de câteva reguli!
- În primul rând interesează-te unde te duci ca să știi din timp cam ce fel de mâncare se servește și să ai o idee cam ce trebuie să comanzi.
- Dacă mănânci seara la restaurant, poți lua o gustare înainte de a pleca pentru a nu fi foarte înfometat/ă când comazi și să comanzi mai mult decât este necesar.
- Ai grijă la supe/ciorbe – conțin de obicei mult ulei adăugat, sare în exces, mulți cartofi și rădăcinoase fierte. Asta nu te ajută deloc deși te gândești că e o simpla ciorbă. Uleiul este hipercaloric, excesul de sare duce la retenție de apă iar cartofii și rădăcinoasele fierte au indice glicemic mare.
- Supele cremă – întrebați dacă au adaos de cartof sau amidon sau adaos de ulei și smântână. Pe acestea le evitați!
- Învățați-vă să întrebați despre modul de gătire și ingredientele unui fel de mâncare la restaurant! Dacă ciorbele/supele sunt făcute oarecum light atunci sunteți în siguranță.
- Puteți alege orice fel de salate cu conținut de legume, frunze și proteine vegetale sau animale. Atenție doar la dresing pe care neapărat să îl cereți separat și îl folosiți doar pentru gust, într-o cantitate foarte mică de dressing. De obicei conține foarte multe calorii.
- Puteți alege variantele de aperitive cu hummus, cu guacamole.
- Bruschetele cu roșii, avocado, ton etc.. Ca și model de meniu: O porție de bruschete și o salată.
- Orice fel de carne la grătar (evitați totuși carnea de porc) fără sos adăugat la care adăugați o salată sau legume. Peștele sau fructele de mare la grătar sunt cea mai bună alegere.
- Aveți grijă cum sunt preparate legumele. Verificați cât ulei sau unt se folosește la prepararea lor. Alegeți legume la grătar, dar să nu fie stropite cu ulei în exces sau legume la aburi.
- Evitați cartofii la restaurant.
- Dacă mâncați în perioada prânzului puteți alege și un meniu care conține carbohidrați: spaghete cu sos de roșii făcut proaspăt în restaurant – cu o linguriță de parmezan sau spaghete à la primavera cu legume. Puteți împărți porția cu un prieten și să adăugați o salată lângă.
- Dacă în meniu există, puteți opta pentru orez brun sau quinoa. Sunt alimente mai sigure, care nu ne îngrașă.
- La desert – o cupă de înghețată, o salată de fructe sau un desert delicios pe care îl împarți cu cineva. Asta să nu faci însă mai mult de o dată pe săptămână.
- Evită restaurantele chinezești. Meniurile lor conțin sare, uleiuri în exces și glutamat de sodiu. Nu prea găsești nimic de dietă în meniul lor, nici măcar legumele.
- Fiți responabili și constienți de alegerile pe care le faceți. În adoptarea unui stil de viață sănătos ne putem bucura gusturile dar trebuie să fim un pic mai atenți!
Sper ca sfaturile mele să vă fie de ajutor. Vizionare plăcută și Poftă bună! ⇓⇓⇓
Vă sfătuiește cu drag, dr. Iren Alexoi
Social
VIDEO Câinele cu ochelari de soare care i-a cucerit pe lugojeni
Un câine care pare să fie din celebra rasă chow chow i-a cucerit pe lugojenii care au trecut în ultimele zile prin centrul orașului. Alături de o femeie care interpreta cântece la un acordeon, câinele a atras privirile trecătorilor mai ales datorită ochelarilor de soare pe care îi purta.
Liniștit, cu mișcări suave și parcă învățat cu atenția, cățelul i-a lăsat pe lugojeni să-l pozeze și admire. Între timp, stăpâna patrupedului a reușit să se bucure de mici atenții din partea celor care au apreciat muzica ei, dar și imaginea inedită a întregului act artistic stradal.
Social
Cel mai important lac de lângă Lugoj a devenit arie protejată. Adio piste de canotaj
Pistele de canotaj la care visau Elisabeta Lipă și fostul primar Boldea la Surduc devin istorie. Asta după ce lacul a devenit oficial arie naturală protejată. Timișul intenționa să deschidă două piste de canotaj, dintre care una la Surduc, însă acestea rămân pare-se pe vecie la nivel de idei, alături de cea de pe malurile Begăi.
Terenurile pe care Consiliul Județean Timiș le-a pregătit pentru centrul de canotaj au fost trecute miercuri spre o altă destinație, aceea de realizare a unor centre multifuncționale pentru dezvoltare zonală. Proiectul de infrastructură era promovat pentru finanțare din bani de la UE, iar Fârdea alocase deja terenuri pentru acestea.
”Dreptul de administrare a fost transmis în vederea realizării și valorificării obiectivului de investiție de interes județean ”Piste de canotaj pe lacul Surduc și facilități infrastructurale suport”. Prin Hotărârea Consiliului Județean Timiș nr.62/30.03.2016 s-a aprobat promovarea proiectului de investiții Pistă de canotaj pe lacul Surduc și infrastructură facilități complementare în cadrul proiectului trasfrontalier “Promoting sustenable tourism on Banat/Bega lakes”.
Proiectul nu a mai putut fi finalizat deoarece lacul Surduc, fiind inclus în categoria ariilor naturale protejate, nu a mai putut fi preluat în custodia județului Timiș, motiv pentru care se impune revocarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr.62/30.03.2016 precum și a pozițiilor nr. 3, M 5.5.4, Axa 5 Turism, din Anexa nr. 1 și nr. 25 din Lista proiectelor de rezervă, din Anexa 2, din HCJT nr.164/30.08.2017”, se mai spune în documentație.
Consiliul Județean Timiș a găsit imediat o soluție, terenurile urmând să devină bunuri de interes județean, care vor fi utilizate pentru construcția Centrului Multifuncțional pentru Dezvoltare Zonală.
Social
Primăria Lugoj caută operatori pentru recensământul agricol. Ce condiții trebuie îndeplinite

Social
Care este numărul maxim de taximetre care vor circula prin Lugoj în următorii ani
Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi, în ședința din 25 februarie, și un proiect privind aprobarea numărului maxim de autorizații de taxi care se vor elibera în Lugoj, în următorii cinci ani.
În fapt, proiectul a fost inițiat deoarece aplicabilitatea HCL 19/2016 a încetat cu 29.01.2021, impunându-se emiterea unei noi hotărâri prin care să fie stabilit numărul maxim de autorizații.
„Având în vedere gradul de aglomerare în trafic, cererea și oferta permanentă, precum și numărul insuficient de locuri de parcare, transformate în stații de așteptare clienți, este necesar ca numărul de autorizații care a fost stabilit prin HCL 19/2016 să fie menținut la 130 și în următorii cinci ani”, arată inițiatorii proiectului.
Acestea vor fi acordate în baza Regulamentului de transport în regim de taxi, aprobat de către Consiliul local, în 2017.
-
Educație3 zile în urmă
Prima unitate de învățământ din Lugoj care se închide din cauza infectărilor, la două săptămâni după revenirea în clase
-
Administrație2 zile în urmă
Primăria Lugoj plătește o grămadă de bani, aceleiași firme, pentru servicii pe care le-a achiziționat și în 2016
-
Administrație4 zile în urmă
Decizie a primăriei privind tarabele cu mărțișoare la Lugoj, de 1 și 8 martie, pentru acest an
-
Actualitate4 zile în urmă
Lugojul se află de aproape o săptămână în scenariul verde. Ce se întâmplă cu școlile și restaurantele