Lugojeanul Flavius Luca, care deține o casă pe str. Victor Vlad Delamarina, a dat în judecată Primăria Lugoj din cauza trotuarelor cu dale, care nu au fost realizate corect și produc infiltrații de apă și igrasie în pereții casei.
“Proprietarul casei este mama mea, dar eu am făcut toate demersurile. Am decis să dau în judecată Primăria Lugoj, în 2018, după ce în anii precedenți am observat că, de la an la an, am tot mai multă igrasie. Asta s-a întâmplat după ce au spart trotuarul din asfalt și au pus dale. Până atunci, noi nu am avut nicio problemă de acest fel. Când au pus dalele, pentru că nu le-au pus corect și au folosit doar nisip, fără să facă izolație, au început și infiltrațiile. Pe de altă parte, eu trebuie să bag acum o grămadă de bani să-mi ridic curtea, pentru că au ieșit cu trotuarul mult peste nivelul curții. Dacă îmi ridic curtea, apa se va duce tot în pereți, așa că trebuie să fac lucrări suplimentare pentru izolații și tot felul de soluții ca să-mi protejez casa”, spune Flavius Luca.
Ce spune expertul
Lugojeanul dovedește în instanță cu un raport de expertiză tehnică, realizat de către un specialist, că imobilul pe care îl deține este distrus de infiltrațiile de apă și igrasie. Expertiza a fost realizată de către un expert tehnic atestat și desemnat de Judecătoria Lugoj, în cadrul procesului dintre familia lugojeanului Flavius Luca și Unitatea Administrativ Teritorială Lugoj, adică Primăria Lugoj.
Obiectivul expertizei a fost să se stabilească dacă există infiltrații de apă și igrasie pe soclul clădirii și să se stabilească dacă acestea sunt urmare a lucrărilor efectuate asupra trotuarului. Constatările expertului sunt clare și arată că există aceste infiltrații de apă și sunt cauzate de modificarea trotuarului.
“La fața locului, am identificat umezeală pe peretele de subsol, amplasat la fațada principală, extinsă în zona de colț a încăperii, umiditatea fiind identificată pe o înălțime variabilă. Am constat că deși încăperea a fost zugrăvită de dată recentă se pot identifica și exfolieri locale ale stratului de zugrăveală, parțial glet. De asemenea am identificat mirosul persistent de mucegai, ce poate indica zone cu umiditate ridicată a pereților de subsol. Mirosul la data inspecției era un miros înțepător, neplăcut, specific zonelor afectate de umiditate. Umiditatea observată, indică faptul că apa a fost absorbită în pereții subsolului. (…) În zona peretelui exterior la nivelul soclului din mozaic buciardat am identificat de asemenea zone afectate de igrasie, în urma infiltrațiilor de apă, zone identificate pe o înălțime de 15-20 de cm față de nivelul trotuarului actual”, arată expertul.
În același raport s-a stabilit că aceste infiltrații sunt cauzate de soluția de trotuar cu dale aleasă de către administrația locală, mai exact de modul în care a fost realizată lucrarea.
“În opinia expertului, aceste zone afectate de umezeală se datorează modificării soluției inițiale de trotuar din asfalt impermeabil, cu cel existent din dale – permeabil, fără a se lua măsuri de impermeabilizare în zona de alipire trotuar cu soclu demisol existent. În soluția unui trotuar din asfalt, acesta este prevăzut în zona de alipire cu soclul casei cu un dop de mastic bituminos și este un trotuar de tip impermeabil, care în condițiile asigurării pantelor corespunzătoare de scurgere, nu permite acumularea apelor meteorice în soclul clădirilor existente. Trotuarul din dale, montat pe un strat de nisip este un trotuar permeabil, nisipul fiind un material permeabil”, concluzionează expertul.
Clădirile din centrul orașului, tot mai afectate de la an la an
În ultimii ani, Primăria Lugoj a realizat zeci de mii de metri pătrați de trotuar dalat. Majoritatea în zona centrală a orașului, acolo unde sunt foarte multe clădiri istorice, care reclamă în prezent probleme de igrasie și infiltrații de apă.

“Acolo unde au aceste probleme trebuie să ceară Primăriei Lugoj să refacă trotuarele și să folosească soluții de izolare. Dacă nu ajung la o soluție amiabilă trebuie să deschidă procese. Cei care doresc, îi pot ajuta, le pot spune ce au de făcut. Mă pot găsi la birou, la centrul comercial pe care îl dețin, din centrul orașului. Îi pot pune în legătură cu avocatul meu și îi poate ajuta. E o problemă gravă, care dacă nu e rezolvată va distruge toate clădirile. De la an la an, acestea vor fi tot mai tare afectate de infiltrațiile de apă și ca proprietar ai costuri enorme ca să rezolvi această problemă. Rezolvarea va fi însă parțială dacă primăria nu va reface aceste trotuare așa cum trebuie, cu izolație care să nu mai permită infiltrare apei”, spune Luca.
Lugojeanul spune că va deschide un alt proces împotriva Primăriei Lugoj, în care va cere daune și suportarea tuturor cheltuielilor pe care le va avea cu reabilitarea casei pentru scoaterea igrasiei din pereți.