Social
Primăria Lugoj, încă o bătaie de joc la adresa persoanelor care suferă de alergii
Într-un comunicat de presă, Primăria Lugoj anunță că, în 28 septembrie „între orele 10.00-15.00, Municipiul Lugoj în parteneriat cu ANPM Timiș, va organiza o campanie de eradicare a plantei invazive Ambrosia artemisiifolia (ambrozie) de pe terenurile aparținând domeniului public, prin efectuarea unor lucrãri de cosire a terenurilor infestate cu aceastã plantã.
Campania intitulată „28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia” se va desfășura în ziua și intervalul orar menționat la nivel național la propunerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național a ambroziei, precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă.
Pe această cale, Primăria Municipiului Lugoj face un apel către toți proprietarii (persoane fizice sau juridice) de terenuri infestate cu ambrozie să participe activ la această acțiune prin cosiri pe terenurile proprii în vederea prevenirii înmulțirii acestei plante si reducerii consecințelor negative asupra sănătătii populatiei.
Combaterea ambroziei este reglementată de lege, nerespectarea prevederilor legislației în vigoare se sancționeazã cu amendă contravențională. Punctul de colectare a materialului vegetal rezultat în urma acțiunii este la sediul SC Salprest SA, str. Plopilor nr. 22, Lugoj”, se arată în comunicatul primăriei.
Când trebuia eradicată ambrozia
Acțiunea este o sfidare și o bătaie de joc la adresa persoanelor care au alergie la această plantă. Specialiștii arată că ambrozia este periculoasă pentru populație începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. Chiar și pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, în raportul special dedicat acestei plante (pe care îl găsiți aici) se arată clar care este perioada în care ambrozia produce alergii. În același raport este precizată inclusiv perioada când trebuie distrusă ambrozia.
„Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor”, se arată în raportul Ministerului.
La nivelul județului Timiș a funcționat chiar o comisie specială pentru combaterea fenomenului, care ar fi trebuit să identifice zonele cu probleme si să le prezinte Prefecturii Timiș, care la rândul ei ar fi trebuit să aplice amenzi. Până în prezent nicio primărie din Timiș nu a fost amendată pentru că nu a luat măsuri pentru eradicarea acestei plante.
Acțiunea Primăriei Lugoj vine după ce, la începutul acestei veri, instituția lugojeană a raportat Prefecturii Timiș că pe raza municipiului nu a fost identificată planta care provocă probleme grave de sănătate tot mai multor persoane. (vezi raportul aici)
Social
Câte vaccinuri anti-coronavirus au fost administrate la Lugoj. Într-o zi au fost vaccinate 240 de persoane
Miercuri, 20 ianuarie, 240 de persoane au primit fie prima, fie a doua doză de vaccin anti-coronavirus la Lugoj. În campania de vaccinare care a început domol în orașul de pe Timiș, singurul centru funcțional în etapa a doua este cel de la spital. Aici, în total, au fost administrate 847 de vaccinuri.
La nivelul județului Timiș, s-au administrat 13.715 doze de vaccin, până la raportarea de miercuri, 20 ianuarie. Din totalul dozelor administrate până în prezent, s-a înregistrat un număr de 28 reacții adverse, de intensitate scăzută spre moderată (ex: durere la locul administrării, mialgii, subfebrilități, cefalee, reacție urcicariană remisă imediat, prurit).
Vaccinarea este o măsură complexă de prevenție în pandemia de coronavirus, alături de celelalte obligații ce ne revin, cele mai importante fiind respectarea regulilor şi a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măştii, spălatul pe mâini şi distanţarea fizică).
Social
Lugojeanul Aris Marta a fost operat la Viena. Mesajul emoționant postat după intervenție
„Îngerii mei! Ați învins! Eu știam ca, posibile complicații ce spunea doctorul ca pot apărea nu vor fi. Eu spuneam ca am o armata de îngeri ce se roaga pentru mine si el zâmbea cu gura pana la urechi. Și asa a fost. Operația a fost gata mai repede decât a fost estimata și fără urma de complicație din toate cele posibile. Sunt mândru de puterea rugăciunilor voastre și recunoscător lui Dumnezeu. Acum începe drumul recuperării și partea doua a tratamentului pana la vindecarea totala! Am cerut telefonul sa va pot scrie esențialul, acum revin la terapie intensiva”, a scris Aris Marta pe Facebook, imediat după ce a fost trezit din operația de la Viena.
Lugojeanul pentru care s-au mobilizat mii de suflete, luptând cu o boală îngrozitoare, limfom non-Hodgkin, a reușit să scape de prima parte a problemei, medicii austrieci operându-l marți seara și îndepărtând tumoarea facială.
Aris este acum la terapie intensivă, postând pe contul său de Facebook și o fotografie cu locul intervenției, dar și mesajul emoționant prin care le mulțumește tuturor celor care s-au implicat în sprijinirea acestui demers. Lugojeanul mai are însă nevoie de bani, pentru tratamentul post-operator. Lugojenii cu suflet mare sunt așteptați să doneze în continuare în conturile deschise pentru ca Aris să poată să se vindece până la capăt.
Aris Marta are 41 de ani și este cunoscut ca fiind un om liniștit, bun și care obișnuia să sară în ajutorul semenilor lui de fiecare dată când a avut șansa. Povestea lui o găsiți aici, alături de documente și fotografii care explică situația dificilă în care se află. Îl puteți ajuta donând o sumă de bani direct în contul său, la:
IBAN: RO36BRDE360SV32355313600
BRD – Cod Swift BRDEROBU
Moneda : Lei
Titular cont : Marta Aris Richard
Social
Rata de infectare cu noul coronavirus crește la Lugoj. Suntem pe primul loc la nivel de județ în România
Apar tot mai multe infectări cu noul coronaviurs la Lugoj, în utlima perioadă, asta în timp ce la nivel de județ avem cele mai multe infectări raportate în ultimele 14 zile din toată România. Rata de infectare la Lugoj era, luni la prânz, de 3,20 de cazuri la 1000 de locuitori.
Județul Timiș avea rata de infectare de 4,44 la mia de locuitori la 18 ianuarie. Este de departe cea mai mare rată de infectare din țară la nivel de județe. Recașul a depășit ca oraș pragul de 7 infectări la mia de locuitori.
42 de localități din județ au, potrivit raportării de lunii, rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori. Acestea sunt:
Timișoara – 5,57; Lugoj – 3,16; Buziaș-3,86, Gătaia-4,19, Recaș – 7,26; Beba Veche-8,41, Biled – 3,14; Birda-6,17, Boldur-4,00, Brestovăt – 3,39, Bucovăț –7,86; Chevereșu Mare-4,96, Comloșu Mare- 4,16, Criciova-4,72, Coșteiu-3,28, Darova-3,20, Dudeștii Noi – 3,56, Dudeștii Vechi – 3,42, Dumbrava-4,32, Dumbrăvița – 8,08; Fârdea – 4,65, Foeni -3,99, Ghiroda – 8,81; Giarmata-3,92, Giroc – 7,72; Gottlob -3,00, Iecea Mare – 3,73, Liebling – 5,79; Lovrin-3,15, Mașloc – 3,25; Moravița – 5,78, Moșnița Nouă-8,50; Parta-4,50; Racovița- 3,56, Remetea Mare – 3,80, Săcălaz – 5,80, Sacoșu Turcesc-4,21, Sag- 5,67, Sânandrei – 4,00, Sânmihaiu Român – 4,16, Satchinez – 4,90, Voiteg-4,01.
Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1000 locuitori sunt:
Ciacova – 1,93; Deta- 2,10, Jimbolia- 2,29, Sânnicolau Mare – 2,54, Banloc-1,93, Becicherecu Mic-2,08; Bogda-1,94, Cărpiniș – 1,90; Cenei – 2,29, Curtea–1,55, Denta-2,46, Giulvăz-1,85, Ghilad-1,89, Jamu Mare – 2,33, Lenauheim-2,50, Livezile-2,33, Margina – 2,20, Orțișoara – 2,10; Otelec- 1,64, Peciu Nou – 2,63, Periam-1,59, Pișchia -2,70, Sandra- 2,24, Saravale-2,30, Stiuca- 1,74, Teremia Mare-2,13, Tomești – 1,52, Tomnatic-2,10, Topolovățu Mare-1,50, Tormac- 2,72, Traian Vuia-1,77, Uivar-1,93.
Eșec la Lugoj în prima zi de vaccinare COVID -19, din etapa a doua. De ce au stat oamenii la coadă
-
Actualitate3 zile în urmă
Lugojenii se implică în sprijinirea lui Aris, care se confruntă cu cea mai mare încercare a vieții lui
-
Actualitate3 zile în urmă
Eșec la Lugoj în prima zi de vaccinare COVID -19, din etapa a doua. De ce au stat oamenii la coadă
-
Administrație3 zile în urmă
Transfer de urgență. Cele 274 de locuințe aflate în administrarea Meridian 22 vor trece la Primărie