Connect with us

Actualitate

Un artist aflat în carantină la Lugoj s-a apucat să facă curățenie în centru unde este cazat

Publicat

în

Artistul Cezar Dometi, semifinalist Vocea Romaniei sezonul 2 Și semifinalist Eurovison Romania 2013, este în carantină instituționalizată la internatul liceului „Valeriu Braniște”, din Lugoj. Chiar dacă locuiește în București și la intrarea în țară i s-a promis că va fi trimis într-un centru aproape de casă, lucrurile nu au stat chiar așa. A ajuns în internatul de la Lugoj, unde ceea ce a găsit i-a lăsat un gust amar. Aici sunt cazate câteva zeci de persoane, iar condițiile sunt extrem de proaste.

RETIM

Fire optimistă, Cezar nu a dezarmat și dimpotrivă s-a apucat să facă curățenie în centru, iar zilnic postează pe pagina sa de Facebook imagini cu activitățile sale. A precizat că ceea ce a arătat despre centrul de la Lugoj nu este o critică, ci o face pur și simplu pentru a arăta oamenilor că e nevoie de sprijin.

„Vreau să arăt tuturor condițiile mizere și gestionarea defectuoasă a instituțiilor de stat cu privire la criza generată de COVID19. Mă numesc Cezar Dometi, sunt artist, scriitor, un om cu o gândire analitică îndreptată spre evoluția colectivului, un om empatic și cu un set de principii sănătoase și fac tot ce-mi stă în putere pentru a ajuta oamenii care îmi ies în cale prin experiența dobândită până acum. Mai concret, fac asta de când mă știu prin: muzica pe care o scriu, evenimentele la care particip, voluntariat activ și multe alte lucruri în care sunt implicat.  Situația este în felul următor și va zic step by step ce s-a întâmplat și în ce condiții suntem. Eu am venit din Germania asumat, știind că o sa fiu băgat în carantină. Am zis, 14 zile e ok. După îmi pot continua misiunea.

Germania este tara care după cum bine știm, face parte împreună cu alte țări din ROȘIE. Mi s-a spus de dimineața(de la 4 la 1pm) de cum am ajuns în vama Cenad, cum că ne vor baga în carantină în cea mai apropiata locație de unde avem domiciliul. (Am semnat și o declaratie pe propria răspundere cu privire la acest lucru). Lucru care s-a întâmplat, din cate știu, cu o parte din cei prezenți în vama în intervalele orare menționate mai sus. Noi, fiind un grup de 6 persoane, pe noi ne-au lăsat ultimii pentru repatrierea noastră. La momentul ăla am fost așa: 2 din Iasi, 1 din Petroșani, 1 din Drobeta, 1 persoana din CT și eu din București.

Din nefericire pentru 4 dintre noi, lucru pe care l-am aflat la fața locului, a fost să aflăm cu stupoare ca locul în care suntem „carantinați” este un internat (deasupra noastră fiind chiriași cu o intrare separată față de a noastră). Pentru mine nu asta este problema!! Deci, continuați să citiți!!!

Locația este în incinta Liceului tehnologic „Valeriu Braniște”. La intrarea în internat este mizerie. Mizerie ce prezintă dovezi clare de focar de infectie + animale nedomesticite(iubesc animalele) care împrăștie gunoaiele zi de zi prin curte pentru că nu exista vreo persoană care să facă asta.

Condițiile de „cazare” sunt următoarele. Câte 4 în cameră(1 dintre noi a fost trimis ieri în CT), paturi separate și decente. Fără dezinfectant în cameră, prosoape sau vreun mijoc prin care ni le putem procura singuri. Mâncarea este ok, de 3 ori pe zi. Baia este la comun cu restul de persoane venite din zona roșie (min 20 + O SINGURA FATA din Spania dacă nu mă înșel, restul barbati domiciliați din aceasta zonă)
un nr de 3 chiuvete, 3 dușuri comune + 4 toalete mizere și pline de fecale, făra vreun instrument de curățare la momentul respectiv.
Intrările în camera se fac de pe un hol comun. Nu poartă toti măști si mănuși, iar din câte știu eu, exista cel puțin un un domn în vârstă care prezintă simptome COVID19(tuse seacă, din pacate nu pot să-i iau temperatura😒) și cu care împărțim toate cele menționate mai sus – Da, am atras atenția dar încă nu s-a întamplat nimic. Noi nu prezentăm(deocamdată) nici un fel de simptome, dar eu și colegii cu care sunt în camera împărtășim imaginea cum că nu vrem sa agrăvam oricum situația datorită acestor improvizații. Totul este gestionat de mai marii oameni care sunt la cârma puterii și iau decizii”, arată Cezar, într-o scrisoare deschisă pe care a publicat-o pe pagina sa.

Contactat de Lugojeanul.ro, artistul a declarat că situația este neschimbată și la ora actuală și că le-au fost aduse doar niște pubele în plus unde să pună gunoiul.

Cezar Dometi spune că ceea ce a scris nu e o critică ci doar „o trezire la realitate din partea guvernanților si a celor care dau bir cu fugitii si nu au eficiență în a gestiona astfel de situații”. Artistul își dorește ca, imediat după ce va ieși din carantina, cu ajutorul unui ONG să strângă fonduri și să meargă în centrele de carantină unde e nevoie și să ajute oamenii aflați acolo.

Vedeți aici întreaga scrisoare deschisă a lui Cezar Dometi.

 

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăria Lugoj caută personal medical pentru centrele de vaccinare

Publicat

în

Având în vedere prevederile O.U.G. nr.3 din 15 ianuarie 2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, pentru implementarea eficientă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Municipiul Lugoj invită personalul medico-sanitar și registratorii medicali (operatori date) să-şi exprime intenția de a face parte din echipele care vor desfășura activitate la Centrele de vaccinare împotriva Covid-19 nr.1 și nr.2, amenajate la Sala de sport “Lavinia Miloșovici” Lugoj, str. Caransebeșului nr. 2B.
Activitatea Centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 Lugoj se va desfășura după următorul program: luni – sâmbătă, 0800-2000.
Personalul medico-sanitar implicat în activitatea de vaccinare trebuie să își exercite profesia cu respectarea Legii nr.95/2006 și a OUG nr.144/2008.
Echipele centrelor de vaccinare Covid-19 pot fi compuse din medici din specialitățile epidemiologie, medicină generală, medicină şcolară, medicină de familie şi alte specialități, medici rezidenți, asistenţi medicali şi registratori medicali (operatori date).
Persoanele interesate își vor exprima intenția, printr-o cerere scrisă transmisă pe adresa de e-mail contact@primarialugoj.ro sau depusă la sediul Primăriei Municipiului Lugoj – Biroul relații cu publicul, specificând și perioadele de timp în care pot presta serviciile (zile disponibile și interval orar).
Modalitatea și documentele necesar a fi depuse în vederea încheierii contractelor de prestări servicii se vor stabili în perioada următoare și vor fi aduse la cunoștința celor interesați prin intermediul site-ului www.primarialugoj.ro și presa locală.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Un ambulanțier din Lugoj a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Publicat

în

Serviciul de Ambulanță al Județului Timiș a anunțat astăzi, că unul dintre ambulanțierii din Lugoj a murit, după ce s-a infectat cu coronavirus. Nicolae Pantalia împlinise, în 15 ianuarie, 56 de ani.

RETIM

„De astăzi SAJ Timiș, a devenit mai sărac, a pierdut un coleg, un prieten, un om, a cărui absență va fi mereu resimțită. COVID-19 este UN ADEVĂR , DIN NEFERICIRE UNUL UCIGAȘ, FERIȚI-VĂ DIN CALEA LUI!”, au postat cei de la Ambulanța Timiș, pe pagina lor de socializare.

Colegii săi spun că s-au rugat pentru însănătoșirea lui Nicu, însă, astăzi, au primit vestea tristă.
„Am sperat, ne-am rugat pentru însănătoșirea lui, dar acest cumplit virus a fost mai puternic și l-a smuls dintre noi. Îl vom păstra pe mai departe în amintirea noastră. Dumnezeu să-l ierte și să-i primească sufletul în grădina sa”, au mai scris aceștia.

Citiţi mai departe

Actualitate

Eșec la Lugoj în prima zi de vaccinare COVID -19, din etapa a doua. De ce au stat oamenii la coadă

Publicat

în

FOTO Arhiva

A început și la Lugoj vaccinarea persoanelor din etapa a doua. Cum pe platforma de vaccinare apar trei centre, înscrierile permise au fost pentru cele trei fluxurile de vaccinare. Din păcate, la Lugoj funcționează, în momentul de față, doar un centru, la spital. Încă două, care sunt pregătite la Sala de sport „Lavinia Milosevici” nu au fost deschise încă, ceea ce a dus la o situația neplăcută. La centrul de la spitalul din Lugoj, zeci de persoane au așteptat să le vină rândul la vaccinare, personalul nu a reușit însă să facă față la toate programările.

RETIM

Ionuț Cocoș, directorul unității medicale din Lugoj a transmis că toate persoanele înscrise vor fi vaccinate.

„Vom face eforturi ca toate persoanele înscrise pe platformă să fie vaccinate. Dacă situația o impune, o să fie contactate telefonic pentru reprogramare în timp util. Pentru orice informații suplimentare, oamenii ne pot suna la 0786.397.206”, ne-a transmis conducerea Spitalului „Dr. Teodor Andrei”.

Cele două centre de la Sala de sport „Lavinia Milosovici”, ar urma să fie deschise la sfârșitul săptămânii, atunci când vor avea asigurat și personalul necesar.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite