Connect with us

Actualitate

Un artist aflat în carantină la Lugoj s-a apucat să facă curățenie în centru unde este cazat

Publicat

în

Artistul Cezar Dometi, semifinalist Vocea Romaniei sezonul 2 Și semifinalist Eurovison Romania 2013, este în carantină instituționalizată la internatul liceului „Valeriu Braniște”, din Lugoj. Chiar dacă locuiește în București și la intrarea în țară i s-a promis că va fi trimis într-un centru aproape de casă, lucrurile nu au stat chiar așa. A ajuns în internatul de la Lugoj, unde ceea ce a găsit i-a lăsat un gust amar. Aici sunt cazate câteva zeci de persoane, iar condițiile sunt extrem de proaste.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Fire optimistă, Cezar nu a dezarmat și dimpotrivă s-a apucat să facă curățenie în centru, iar zilnic postează pe pagina sa de Facebook imagini cu activitățile sale. A precizat că ceea ce a arătat despre centrul de la Lugoj nu este o critică, ci o face pur și simplu pentru a arăta oamenilor că e nevoie de sprijin.

„Vreau să arăt tuturor condițiile mizere și gestionarea defectuoasă a instituțiilor de stat cu privire la criza generată de COVID19. Mă numesc Cezar Dometi, sunt artist, scriitor, un om cu o gândire analitică îndreptată spre evoluția colectivului, un om empatic și cu un set de principii sănătoase și fac tot ce-mi stă în putere pentru a ajuta oamenii care îmi ies în cale prin experiența dobândită până acum. Mai concret, fac asta de când mă știu prin: muzica pe care o scriu, evenimentele la care particip, voluntariat activ și multe alte lucruri în care sunt implicat.  Situația este în felul următor și va zic step by step ce s-a întâmplat și în ce condiții suntem. Eu am venit din Germania asumat, știind că o sa fiu băgat în carantină. Am zis, 14 zile e ok. După îmi pot continua misiunea.

Germania este tara care după cum bine știm, face parte împreună cu alte țări din ROȘIE. Mi s-a spus de dimineața(de la 4 la 1pm) de cum am ajuns în vama Cenad, cum că ne vor baga în carantină în cea mai apropiata locație de unde avem domiciliul. (Am semnat și o declaratie pe propria răspundere cu privire la acest lucru). Lucru care s-a întâmplat, din cate știu, cu o parte din cei prezenți în vama în intervalele orare menționate mai sus. Noi, fiind un grup de 6 persoane, pe noi ne-au lăsat ultimii pentru repatrierea noastră. La momentul ăla am fost așa: 2 din Iasi, 1 din Petroșani, 1 din Drobeta, 1 persoana din CT și eu din București.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Din nefericire pentru 4 dintre noi, lucru pe care l-am aflat la fața locului, a fost să aflăm cu stupoare ca locul în care suntem „carantinați” este un internat (deasupra noastră fiind chiriași cu o intrare separată față de a noastră). Pentru mine nu asta este problema!! Deci, continuați să citiți!!!

Locația este în incinta Liceului tehnologic „Valeriu Braniște”. La intrarea în internat este mizerie. Mizerie ce prezintă dovezi clare de focar de infectie + animale nedomesticite(iubesc animalele) care împrăștie gunoaiele zi de zi prin curte pentru că nu exista vreo persoană care să facă asta.

Condițiile de „cazare” sunt următoarele. Câte 4 în cameră(1 dintre noi a fost trimis ieri în CT), paturi separate și decente. Fără dezinfectant în cameră, prosoape sau vreun mijoc prin care ni le putem procura singuri. Mâncarea este ok, de 3 ori pe zi. Baia este la comun cu restul de persoane venite din zona roșie (min 20 + O SINGURA FATA din Spania dacă nu mă înșel, restul barbati domiciliați din aceasta zonă)
un nr de 3 chiuvete, 3 dușuri comune + 4 toalete mizere și pline de fecale, făra vreun instrument de curățare la momentul respectiv.
Intrările în camera se fac de pe un hol comun. Nu poartă toti măști si mănuși, iar din câte știu eu, exista cel puțin un un domn în vârstă care prezintă simptome COVID19(tuse seacă, din pacate nu pot să-i iau temperatura😒) și cu care împărțim toate cele menționate mai sus – Da, am atras atenția dar încă nu s-a întamplat nimic. Noi nu prezentăm(deocamdată) nici un fel de simptome, dar eu și colegii cu care sunt în camera împărtășim imaginea cum că nu vrem sa agrăvam oricum situația datorită acestor improvizații. Totul este gestionat de mai marii oameni care sunt la cârma puterii și iau decizii”, arată Cezar, într-o scrisoare deschisă pe care a publicat-o pe pagina sa.

Contactat de Lugojeanul.ro, artistul a declarat că situația este neschimbată și la ora actuală și că le-au fost aduse doar niște pubele în plus unde să pună gunoiul.

Cezar Dometi spune că ceea ce a scris nu e o critică ci doar „o trezire la realitate din partea guvernanților si a celor care dau bir cu fugitii si nu au eficiență în a gestiona astfel de situații”. Artistul își dorește ca, imediat după ce va ieși din carantina, cu ajutorul unui ONG să strângă fonduri și să meargă în centrele de carantină unde e nevoie și să ajute oamenii aflați acolo.

Vedeți aici întreaga scrisoare deschisă a lui Cezar Dometi.

 

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cum să ai grijă de noua ta saltea

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Este foarte important să știi cum să ai grijă de noua ta saltea, astfel încât să poți dormi cât mai bine. Prin îngrijirea noii tale saltele, acesta te va ajuta să o menții în stare bună pentru o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă o durată de viață mai extinsă. 

Dacă tocmai ai cumpărat o saltea nouă, poate fi o experiență cu adevărat extraordinară să dormi în sfârșit bine. Cu toate acestea, există persoane care nu reușesc să aibă grijă de saltele. Cel mai adesea, asta înseamnă că salteaua lor se deteriorează mult mai repede și că sunteți în căutarea unui pat nou, în doar câțiva ani. Acest ghid îți va oferi sfaturi pentru a îți face salteaua să reziste cât mai mult posibil.

1. Aerisește și ventilează-ți salteaua

Aerisirea saltelei este adesea trecută cu vederea și te poate ajuta cu adevărat să îți păstrezi patul într-o stare fantastică. Dacă nu reușești să îți aerisești și să îți ventilezi salteaua, poți ajunge la o durată de viață mai scurtă, deoarece umezeala poate începe să îți deterioreze salteaua. Aerisirea este, de asemenea, esențială în momentul sosirii noii tale saltele.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Imediat după livrare, salteaua trebuie să fie aerisită timp de cel puțin 8 ore, pentru a fi reîmprospătată după depozitare și transport. În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut la sosirea saltelei sau a doua zi.

Permiterea saltelei să respire periodic va ajuta la menținerea acesteia în stare bună. Ar trebui să încerci să îți aerisești salteaua săptămânal.

2. Folosește întotdeauna un topper sau o protecție de saltea

Îți recomandăm cu tărie utilizarea unei protecții sau a unui topper de saltele. Tipul de topper sau protecție pe care le utilizezi va depinde de rezultatele de care ai nevoie. Unele persoane optează pentru o protecție simplă care poate fi spălată cu lenjeria de pat, pentru a proteja salteaua. Alții optează pentru un topper mai gros, pentru o senzație mai moale.

Folosind un topper sau o protecție la alegere, vei prelungi durata de viață a saltelei. Acest lucru se datorează faptului că o protecție de saltea va acționa ca o barieră de apărare împotriva factorilor precum:

 • Sudoare
 • Umiditate
 • Pielea moartă
 • Bacterii
 • Vărsări și scurgeri

O protecție pentru saltele este o necesitate pentru a vă ajuta să profitați la maximum de salteaua ta. Modelele detașabile sunt relativ ieftine și le poți spăla săptămânal, pentru a te asigura că murdăria este păstrată la distanță de noua ta saltea.

3. Întoarce salteaua și rotește-o

Toate saltelele cu două fețe trebuie întoarse și rotite în mod regulat. Unele saltele au straturi substanțiale de umplutură de tapițerie și trebuie să fie întoarse pentru a asigura o așezare uniformă pe întreaga suprafață a patului. Întorcându-ți noua saltea, ajuți la uniformizarea umpluturii și la prevenirea scufundărilor în saltea. Dacă nu îți întorci salteaua, riști ca toate urmele de uzură să apară în același loc. Acesta este motivul pentru care te sfătuim întotdeauna împotriva alegerii saltelelor unilaterale, care te limitează doar la posibilitatea de a utiliza o singură parte.

 • Întoarce salteaua complet în fiecare lună
 • Rotește salteaua la fiecare două luni
 • Dacă nu este întoarsă regulat, se vor forma indentări în zona pe care dormi
 • Este recomandat ca două persoane să întoarcă salteaua, deoarece orice saltea de calitate va fi grea
 • Rotirea și întoarcerea vor uniformiza așezările naturale
 • Îngrijirea lunară a saltelei poate prelungi semnificativ durata de viață a saltelei

Așezarea naturală va avea loc mai ales dacă nu îți întorci și rotești salteaua! Vei observa că zona pe care dormi se va așeza mai mult decât zona în care nu o faci. Acesta este cazul tuturor saltelelor și se remarcă în special la saltelele mai mari, în care utilizatorii dorm pe părțile opuse ale patului. O saltea nouă se va comprima mai mult în zonele cele mai utilizate, motiv pentru care întoarcerea este atât de importantă. Cu toate acestea, întoarcerea și rotirea neregulată a saltelei va duce la o așezare inegală.

Citiţi mai departe

Actualitate

Nu abandonați deșeurile în spații neautorizate! 

Publicat

în

În perioada 17 septembrie – 4 octombrie 2021, RETIM împreună cu ADID Timiș derulează o nouă campanie de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la prevenirea  abandonării deșeurilor în spații neautorizate, pentru evitarea formării rampelor ilegale. 

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

În tot județul există mii de locații în care se formează în mod constant rampe ilegale de deșeuri. Din aceste puncte sunt colectate în mod constant mii de tone de către operatorul de salubritate în fiecare lună. Aceste operațiuni de colectare costă în plus, de fapt ne costă pe noi, cetățenii,  SUTE DE MII de lei, bani care ar putea fi folosiți mai eficient în alte scopuri. Pentru lucruri care contează cu adevărat într-o comunitate!

Pe lângă banii risipiți, aceste rampe ilegale de deșeuri prezintă următoarele riscuri:

 • Risc epidemiologic
 • Risc pentru mediul înconjurător
 • Risc de perturbare a circulației pietonale și auto

Aceste situații, în loc să se restrângă, se perpetuează de ani de zile! Dar, acum a venit momentul să spunem STOP acestui fenomen. Cu ajutorul dvs. putem reduce mult numărul rampelor clandestine.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Ce puteți face dvs când observați persoane care aruncă deșeuri în locuri neautorizate?

 • Fotografiați sau filmați incidentul și indicati locația pe GPS cu ajutorului telefonului, dacă este posibil
 • Sesizați incidentul, anunțând autoritățile competente din domeniu. Incercati sa descrieți situatia la care sunteți martori cu cat mai multe detalii care pot fi de folos la identificarea persoanei.
 • Ce puteți face dvs când descoperiți rampe ilegale?
 • Fotografiați sau filmați rampa și indicati locația cu ajutorul cu GPS-ului, daca este posibil

Trimiteți aceste fotografii pe email către autoritățile competente de pe raza localitatii unde se gaseste rampa.

Soluții oferite de RETIM si ADID pentru debarasarea in mod legal de deseuri voluminoase si periculoase.

Deșeurile voluminoase si periculoase se colectează în cadrul campaniilor organizate de RETIM si ADID Timis trimestrial și anunțate în prealabil. Nu le abandonati pe spațiile publice sau lângă pubele!

Acestea trebuie păstrate în gospodării până la momentul sosirii în fiecare localitate a containerului dedicat colectării lor.

Pentru a afla unde pot sa depună deșeurile din construcții sau alte deșeuri care nu se colectează de catre RETIM, cetățenii sunt rugați să contacteze primăria de care aparțin.

 REȚINEȚI! ! Conform OUG 92/2021  abandonul si eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă si constituie o contravenție și se sancționează cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Găsiți mai multe informații despre campania in derulare pe www.retim.ro, Call Center +40 374 885 692 sau pe

www.adidtimis.ro.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Poliția Timiș caută șefi de post adjuncți pentru comunele din zona Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş organizează concurs pentru ocuparea a 14 posturi vacante de ajutor șef de post, specialitatea ordine publică, prin încadrare directă din sursă externă a persoanelor cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale, după cum urmează:

 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Bogda, poziția 1194;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Ghiroda, poziția 1220;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Mașloc, poziția 1225;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Pișchia, poziția 1233;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Becicherecu Mic, poziția 1282;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Giulvăz, poziția 1322;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Criciova, poziția 1383;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Găvojdia, poziția 1386;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Mănăștiur, poziția 1494;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Tomești, poziția 1504;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Saravale, poziția 1530;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Saravale, poziția 1531;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Lenauheim, poziția 1581;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Tormac, poziția 1587;

Important de precizat este că cei care doresc să se înscrie la concurs trebuie să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului, respectiv studii medii, absolvite cu diplomă de bacalaureat. Înscrierea se realizează, în perioada 13.09 – 24.09.2021 (inclusiv în zilele nelucrătoare, pe data de 24.09.2021 doar până la orele 16:00), online la adresa de e-mail sursaexterna@tm.politiaromana.ro

Cererile de înscriere însoțite de documentația solicitată transmise după data de 24.09.2021, orele 16:00, nu vor fi luate în considerare.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojenii, chemați la dezbatere publică pe tema îmbunătăţirii calităţii spaţiilor publice din oraş

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, împreună cu UrbanizeHub România, invită lugojenii la o dezbatere publică, în cadrul campaniei „Noi revitalizăm orașul”, pe tema îmbunătăţirii calităţii spaţiilor publice din oraşul Lugoj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Evenimentul are loc în data de 20 septembrie 2021, de la ora 17:00, în fosta piață din cartierul Micro IV. Cetățenii sunt invitați vină cu opinii și sugestii despre îmbunătățirea spațiilor publice din oraș. Întâlnirea face parte din campania, în care, la începutul lunii august, Primăria Municipiului Lugoj a lansat un chestionar online, unde lugojenii au votat un „Top 5 spaţii publice din Lugoj, care au nevoie de intervenție”. Peste 300 de persoane au răspuns la acest chestionar, iar rezultatele vor fi comunicate pe pagina web oficială și pagina de Facebook a Primăriei Lugoj.

Campania „Noi revitalizăm orașul” are ca scop consultarea și implicarea cetățenilor în procesul de decizie al administrației locale și a debutat în iunie, anul trecut, când Primăria Municipiului Lugoj şi Urbanize Hub România s-au întâlnit cu locuitorii din cartierul „Eftimie Murgu”, pentru prima consultare publică, pe tema „Transformăm zona într-un loc plăcut pentru comunitate”.

Această întâlnire poate fi urmărită aici: https://youtu.be/6-tGUbVz8rM

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

UrbanizeHub România este una dintre cele mai importante grupări de specialiști în dezvoltare urbană, de la noi din țară și din Europa. În colaborarea cu Primăria Lugoj UrbanizeHub implică o echipă interdisciplinară, formată din specialiști în comunicare, facilitare și design thinking, în peisagistică, în geografie economică, arhitectură și urbanism. În portofoliul UrbanizeHub se află colaborări importante cu Comisia Europeană, Banca Mondială, Ministerul Dezvoltării, EIT Climate-KIC Europe, dar și cu mai multe orașe din România.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite