Connect with us
Winter in My Town

Lugoj

TrenItalia, cum arata un sistem functional de trenuri intr-o tara normala si cat de usor e de folosit

Publicat

în

excursie venetia 2015 foto san marco ponturi obiective canal grande trenitalia ghid how to (19)A.S.: Aici puteti citi 22 de ponturi pentru o excursie la Venetia

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Nu trebuie sa ajungi in Statele Unite sau Japonia sa iti dai seama cat de inapoiati suntem ca popor, ca dezvoltare, infrastructura, economie si asa mai departe. Italia nu e nici pe departe cea mai dezvoltata tara din Europa, dar cateva zile intr-un oras din tara in forma de cizma sunt de ajuns pentru a realiza ca mai avem mult, extrem de mult, infinit pana departe. Un simplu exemplu ar fi sistemul de transport feroviar din Italia.

TrenItalia e compania de stat care se ocupa de bunul mers al trenurilor si duce dintr-o parte in alta a tarii sute de mii de persoane, multe dintre ele turisti. Sistemul pus la punct de acestia e impecabil, aproape complet automatizat si fara probleme. Trenurile sunt majoritatea bine intretinute, multe dintre ele noi, iar cele de mare viteza arata, dupa cum bine stiti, ca niste nave spatiale.

Fiecare gara mijlocie sau mare e dotata cu automat de bilete, in mai multe limbi de circulatie internationala, cumpararea unui bilet fiind floare la ureche. Apesi pe engleza, selectezi gara de destinatie, alegi trenul care iti convine cel mai bine, alegi cum sa platesti, cash sau cu card, bagi banii sau pui cardul in dreptul senzorului si gata, in 10 secunde ai biletele. Odata biletul luat, acesta trebuie validat.

Dacă nu introduceți biletele în mașinărie înainte de îmbarcare și vine controlul... amendă usturătoare

Dacă nu introduceți biletele în mașinărie înainte de îmbarcare și vine controlul… amendă usturătoare


In tren urci dupa ce iti verifici garnitura pe una dintre zecile de tabele din gara sau de pe peroane. Fiecare gara, cat de mica, are tabele de afisaj functionale, clare, dar si punct de informare la care angajatii chiar stau si chiar raspund la intrebarile calatorilor, politicos, cu rabdare, in italiana, engleza si chiar spaniola, am auzit in gara din Mogliano Veneto, un satuc de langa Venetia. La fel se intampla si pe peron, unde stau angajatii companiei, gata sa iti raspunda la intrebari.
Fiecare peron are afisaj, cum fiecare gara are tabele electronice cu trenurile care urmeaza sa treaca prin statie

Fiecare peron are afisaj, cum fiecare gara are tabele electronice cu trenurile care urmeaza sa treaca prin statie


Preturile biletelor sunt in functie de ce tren alegi. Exista regional, regional de viteza, intercity, dar si sagetile albe sau rosii, trenurile lor de foarte mare viteza.
Frecciabianca, ajunge la peste 250 de kilometri, dar e totusi un tren mediu ca viteza

Frecciabianca, ajunge la peste 250 de kilometri, dar e totusi un tren mediu ca viteza


Frecciarossa/Frecciargento, 300 de kilometri la ora si peste, are classa exclusive, opt scaune in tot vagonul, fiecare cu servitorul lui

Frecciarossa/Frecciargento, 300 de kilometri la ora si peste, are classa exclusive, opt scaune in tot vagonul, fiecare cu servitorul lui


Nu stau rau nici regionalele si regionalele de viteza, care sunt trenuri normale, dar extrem de curate si precise.
Un Regionale Veloce, nimic impresionant din afara...

Un Regionale Veloce, nimic impresionant din afara…


... in interior insa, gasesti curatenie, eleganta si bun gust

… in interior insa, gasesti curatenie, eleganta si bun gust


Cat poate sa prinda un asemenea tren? Poza asta spune totul. Sa spunem doar ca, la viteza asta, un regio romanesc s-ar plimba de mult pe langa sine, nicidecum pe ele.
Un Regionale Veloce intre Mestre si Treviso, lejer, la 134 de km/h, viteza la care un InterRegio ar sari de pe sine

Un Regionale Veloce intre Mestre si Treviso, lejer, la 134 de km/h, viteza la care un InterRegio ar sari de pe sine


Vrei sa mananci ceva in tren. Nu o faci in poala, ca la Romania, ci pe masute, ca in avion.
Mananci un covrig, bei o cafea, citesti ziarul, totul civilizat, nu in brate sau pe calatorul din fata ta

Mananci un covrig, bei o cafea, citesti ziarul, totul civilizat, nu in brate sau pe calatorul din fata ta


Revenind la garile italiene, in Mestre de exemplu, un oras de 80.000 de locuitori, pe langa ca aveau McDonalds si alte cafenele, dar si o librarie, infopoint si vreo 10 automate de bilete, existau nu mai putin de 16 linii, iar accesul la acestea se faceau exclusiv prin subteran.
Stazione Mestre, 16 linii, acces prin subteran cu lift pentru cei cu multe bagaje sau bicicleta

Stazione Mestre, 16 linii, acces prin subteran cu lift pentru cei cu multe bagaje sau bicicleta


Majoritatea celor care stau in Mestre au o singura destinatie, Venezia Santa Lucia, statie a carui nume il veti auzi non-stop din difuzoarele garii, pentru ca zeci de trenuri merg spre Venetia in fiecare zi din orice gara din regiune. Cum ajungi in gara venetiana, te intampina semnele albastre pe care scrie numele statiei, dar si anuntul de la bordul trenului. Astfel, esti constient in fiecare secunda de unde te afli, fara sa existe sansa sa treci printr-o gara si sa ratezi o oprire.
Un moment de neuitat, prima intrare in Venezia Santa Lucia

Un moment de neuitat, prima intrare in Venezia Santa Lucia


Credeti ca doar in orasele mari e asa organizare? La fel am gasit si la Mogliano Veneto, unde gara, desi mica, e la fel de bine pusa la punct, dar si la Treviso, unde exista panouri de afisaj mari, 12 lini, accesibile tot prin subteran si 6 case de bilete, dintre care patru deschise in dimineata de sambata, cand dupa cum puteti vedea, nu era chiar foarte aglomerat.
Gara din Treviso, cam ca aeroportul din Timisoara de bine dotata

Gara din Treviso, cam ca aeroportul din Timisoara de bine dotata


Un bilet de tren intre Stazione Mestre si Venezia Santa Lucia costa 1,25 de euro, cu 25 de centi mai putin decat cel de autobuz. Pe langa ca e mult mai curat si mai punctual decat un autobuz, in tren ai loc sa stai jos, poti citi un ziar si poti admira privelistea in liniste pana la destinatie, iar pe aceasta ruta, cum de altfel in toata Italia, chiar ai ce vedea.
Pe drumul ce trece din Mestre in Venetia, deasupra lagunei, privelistea, mai ales la prima tura, te va da gata garantat

Pe drumul ce trece din Mestre in Venetia, deasupra lagunei, privelistea, mai ales la prima tura, te va da gata garantat


Daca vrei sa fumezi, in tren nu ai voie, iar daca esti prins, ai pus-o urat de tot. In schimb, exista locuri special destinate in gari pentru fumatori, astfel ca toata lumea e fericita, cei care fumeaza se strang in jurul locului, in timp ce nefumatorii il evita.
Vrei sa fumezi? Stai locului langa stalp si iti fumezi tigara, dupa care te urci in tren, unde fumezi doar daca ai bani... de amenda

Vrei sa fumezi? Stai locului langa stalp si iti fumezi tigara, dupa care te urci in tren, unde fumezi doar daca ai bani… de amenda


Facand o paralela cu CFR, nu am decat cuvinte de lauda pentru cei de la TrenItalia, desi vineri seara, cand aveam mare nevoie de un tren, au decis sa intre in greva si sa opreasca pana si regionalele in gari pana la 18:00, dar pe buna dreptate. Daca ofera servicii de o asemenea calitate, au tot dreptul sa isi ceara ceea ce li se cuvine cu ajutorul unei greve.

RETIM

P.S.: Daca va pregatiti sa vedeti Italia cu trenul sau va folositi de sistemul feroviar italian, faceti un click aici pentru toate detaliile.

P.P.S.: Trenul (cel din Italia, evident) a devenit al doilea cel mai placut mijloc de transport pentru mine. Pana data viitoare…

I'll be back, Italy, soon... I promise!

I’ll be back, Italy, soon… I promise!

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Lugoj

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj se desființează de la 1 ianuarie

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj va fi desființată, de la 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut de Claudiu Buciu, primarul Lugojului, care a anunțat că are această intenție încă din momentul în care a fost instalat în funcție.

„Casa de Cultură a Municipiului Lugoj va fi desființată, în luna ianuarie 2022. Deocamdată nu are alocat buget decât pentru salarii. Va fi înființată o direcție pentru cultură în cadrul Primăriei, iar bugetul pentru activități culturale va fi alocat acestei direcții. Activitățile nu vor dispărea! Angajații de la tehnic au fost transferați la Primărie, cu contract pe perioadă nedeterminată. Instrumentiștii vor fi transferați la Școala Populară de Arte, unde vor preda ore copiilor din Lugoj, după un program și o curriculă a Ministerului Educației”, a declarat Buciu.

În acest an, Casa de Cultură nu a avut activități, iar directorul Tudor Trăilă spune că a depus o agendă de acțiuni culturale care ar fi trebuit aprobate și finanțate de Consiliul Local Lugoj încă de la începutul acestui an.

RETIM

„Anul acesta, cu toate că am depus Agenda Culturală la Primărie și am solicitat alocarea bugetului pentru buna desfășurarea a activităților, aceasta nu a fost înaintată Consiliului Local spre aprobarea. Situația este incertă așa că nu știu care va fi viitorul instituției pe care o conduc”, a declarat Trăilă.

Casa de Cultură a municipiului Lugoj are ca obiect de activitate promovarea artelor spectacolului și a culturii scrise. Modalitățile de exprimare artistică se realizau prin cor; teatru; folclor; muzică cultă. Odată cu schimbarea administrației locale, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj nu a mai fost susținută financiar de către Primăria Lugoj și din bugetul local au fost alocate sume doar plata salariilor.

Citiţi mai departe

Lugoj

OFICIAL Orășelul Siguranței din Lugoj va fi finanțat cu 500 de mii de lei, de către CJT

Publicat

în

Consiliul Județean Timiș a demarat în acest an, pentru prima dată în istoria județului, bugetarea participativă, program în cadrul căruia Comisia de validare a declarat eligibile 16 proiecte din cele 69 înscrise. În perioada 5 – 21 iunie 2021, timișenii au putut să voteze online unul dintre proiectele publicate pe platforma instituției, procedura de vot încheindu-se cu un total de 11.493 voturi exprimate. Persoanele care au votat și-au asumat pe proprie răspundere că au domiciliul sau reședința în județul Timiș și că au votat o singură dată.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, proiectele eligibile urmând a fi finanțate până la concurența sumei prevăzute pentru bugetul participativ în anul 2021.

În baza criteriului celui mai mare număr de voturi au fost selectate două proiecte câștigătoare care, împreună, se încadrează în plafonul de 1 milion de lei alocați: Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata (4.538 voturi, sumă solicitată 500.000 lei) și Orășelul Siguranței – MINI-LUG (3.199 voturi, sumă solicitată 431.278 lei).

Acestea urmează să fie incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției, cu sprijinul voluntar al echipei de inițiatori. Consiliul Județean Timiș își rezervă dreptul de a verifica exactitatea și corectitudinea datelor/informațiilor furnizate de către utilizatori și de a modifica proiectele în sensul adaptării din punct de vedere tehnic sau financiar.

RETIM

Orășelul Siguranței

Asociația Civilug a intrat în competiție pentru finațarea proiectelor din bugetul participativ al județului Timiș, cu Orășelul Siguranței – MINI-LUG. Proiectul propus de către asociația lugojeană este unul educativ și unic în această parte a țării. Concret, inițiativa Civilug constă în crearea unui orășel în miniatură care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș.

„Conceput din dorința de a îmbunătăți aspectul urban și calitatea vieții cetățenilor, „Orășelul Siguranței” a fost proiectat ca un parc de distracții tematic, unde copiii se vor putea bucura de plimbări cu bicicleta, trotineta, rolele sau kartul, pe un traseu special amenajat, într-un mediu sigur, atractiv și cu multiple posibilități de a petrece timpul liber. Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate: pietoni, șoferi sau bicicliști”, arată reprezentanții asociației.

Proiectul are și o componentă civică, plasând pe spațiul amenajat în afara carosabilului diferite clădiri importante, care se pot întâlni în orice localitate (primărie, școală, poliție, spital, magazin/piață, fabrică). Menirea acestora poate fi înțeleasă prin desfășurarea unor activități agreabile, organizate în grup: jocuri de rol, proiecții, jocuri de societate, expoziții, prezentări, creații literar-artistice, etc.

 

 

 

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Cele mai importante avantaje ale draperiilor opace

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dacă sunteți în căutare de o draperie nouă pentru casa dvs., în special draperii pentru un dormitor, ar trebui să luați în considerare beneficiile draperiilor opace. Draperiile opace sunt o alegere foarte practică, care vă va oferi un somn mai bun în timp ce economisiți bani. Dacă aveți copii mici, aceste draperii sunt deosebit de importante de luat în considerare. Draperiile opace vor îmbunătăți orice dormitor sau spațiu de locuit.

Cel mai mare beneficiu al unei draperii opace este capacitatea sa de a bloca intrarea luminii într-o cameră. Acest lucru este important pentru copiii mici și pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte. Dormitul în timpul zilei poate fi dificil din cauza luminii solare; cu toate acestea, draperiile opace pot opri pătrunderea a până la 99% din lumina soarelui într-o cameră. Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt expuse riscului de probleme de sănătate din cauza obiceiurilor lor neregulate de somn. Trecerea la draperiile opace va reduce riscul pentru sănătate, creând o atmosferă propice somnului.

Un alt beneficiu al draperiilor opace este capacitatea lor de a reduce costurile de energie electrică. În majoritatea locuințelor, 10-25% din pierderile de energie termică provin din ferestre. Cu toate acestea, folosind draperii opace, factura dvs. de energie ar putea fi redusă cu până la 25%. În timpul iernii, draperiile opace vor ajuta la menținerea căldurii în cameră, în timp ce vara, acestea au capacitatea de a reflecta căldura din cameră. Ambele circumstanțe vă asigură că economisiți bani la factura de energie electrică.

RETIM

Jaluzele opace

Similar cu draperiile opace, jaluzelele opace sunt alegerile perfecte pentru acoperirea ferestrelor mai mici. Beneficiile jaluzelelor sunt comparabile cu cele ale draperiilor opace. Cu toate acestea, jaluzelele opace vă oferă controlul asupra cantității de lumină care intră în cameră.

Draperiile opace fac o diferență surprinzătoare în orice cameră și reprezintă o investiție utilă. Înainte de a cumpăra draperii opace, acordați-vă timp pentru a căuta recenzii pentru orice model pe care îl luați în considerare, pentru a vă asigura că acest tip de draperie vă vor satisface nevoile.

Întrebări frecvente despre draperii și jaluzele opace

Draperiile opace funcționează cu adevărat?

După cum sugerează și numele lor, draperiile opace sunt panouri din țesătură care împiedică intrarea luminii într-o cameră. Acestea sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că dormiți mai bine. Dar beneficiile lor depășesc somnul mai bun – ele pot reduce costurile energetice prin reducerea razelor solare fierbinți care vă pot încălzi casa. În plus, pot proteja mobilierul și pardoseala de expunerea la razele solare excesive și razele UV. În acest caz, acestea reprezintă o alternativă mai accesibilă la jaluzelele care sunt menite să economisească energie. Draperiile opace sunt, de asemenea, perfecte pentru persoanele care amenajează o sală de divertisment sau de film sau chiar un fotograf care creează o cameră întunecată. Jaluzelele opace pot fi, de asemenea, foarte eficiente în blocarea luminii nedorite.

La ce ar trebui să fiu atent când cumpăr draperii și jaluzele opace?

Cele mai bune draperii opace sunt cele care funcționează. Multe draperii și jaluzele comercializate ca opace nu elimină toată lumina, ci doar filtrează o parte din ea. Jaluzelele opace de înaltă calitate au modele care reduc spațiile prin care poate pătrunde lumine, cum ar fi cusăturile, au țesături complet opace și, de asemenea, reduc căldura. Țesătura unor astfel de jaluzele are o tehnologie în curs de brevetare, care are canale laterale suprapuse în formă de U pe partea din față și din spate. Aceste canale laterale au fiecare micro creastă, care absoarbe / reflectă lumina, făcând aceste jaluzele mai bune la blocarea luminii decât alte modele de întunecare a încăperii.

Care este diferența dintre draperiile termice și cele opace?

Scopul principal al draperiilor termice este izolarea. Spre deosebire de perdelele sau draperiile  opace, acestea merg un pas mai departe cu izolația din spumă acrilică integrată între mai multe straturi de țesătură. Acest lucru reduce efectiv mai mult zgomot și captează aerul fierbinte înăuntru și ține aerul rece afară (și invers). Draperiile opace sunt proiectate numai pentru a împiedica intrarea luminii exterioare.

Citiţi mai departe

Lugoj

O primărie de lângă Lugoj oferă bani pentru cei care îi pârăsc pe cei care aruncă gunoaie pe drumuri

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Măsură inedită luată de către o primărie de lângă Lugoj. Pentru a încerca să-i determine pe cetățeni să ajute la prinderea celor care aruncă ambalaje și gunoi pe drumurile publice, administrația locală a anunțat că fiecare persoană care trimite poze cu „infractorii” prinși în flagrant vor primi 200 de lei.

„Primăria Comunei Darova oferă 200 de lei recompensă persoanelor care ne trimit fotografii în care sunt surprinse persoanele care aruncă hârtii sau gunoi pe domeniul public. Amenzile pentru cei care vor fi prinși aruncând gunoi sunt cuprinse între 1000 și 5000 de lei”, au anunțat cei de la primărie.

Fotografiile pot fi trimise atât în mesaj privat pe pagina de Facebook a instituției, cât și pe adresa de email primariadarova@yahoo.com

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite