Connect with us

Lugoj

REPORTAJ: Judecata craterelor! Primaria Lugoj, chemata in instanta de 3 ori pentru gropile de pe strazile orasului

Publicat

în

asfaltare coloman wallisch lugoj 27 aprilie 2013 florii lugojeanul (2)Două procese pe rol și unul soluționat, acesta este bilanțul în ceea ce privește litigiile primăriei Lugoj cu șoferii care, după ce și-au avariat mașinile pe străzile din oraș, au apelat la instanță pentru a-și cere drepturile ce li se cuvin. Cum primăriile sunt responsabile de orice daună provocată la autoturismele ce au circulat pe străzile aflate în administrarea instituției, asiguratorii apelează, atunci când cred că este cazul, la soluționarea cauzelor în instanță. Până acum, trei cazuri au fost semnalate și la Lugoj, două dintre ele fiind încă pe rol, iar al treilea terminându-se cu victoria în instanță a primăriei.

Cele două procese pe rol, intentate administrației locale de către asiguratorii a doi șoferi lugojeni au început în 2012 și respectiv 2013. Daunele au fost constatate în primul caz pe strada Făgetului, iar în al doilea pe strada Colloman Wallisch, în ambele cazuri fiind vorba despre mașini afectate de starea proastă a carosabilului. Dacă vor prezenta aceleași probe și în aceste două cazuri, câștig de cauză nu vor mai avea tot cei de la primărie, care au pus tot greul pe umerii celor de la CNADNR, spunând în fața instanței în cazul deja câștigat că drumurile pe care au avut loc incidentele sunt naționale și se aflau la momentul producerii daunelor în administrația companiei naționale de drumuri, fapt acceptat de instanța bucureșteană, acolo unde a ajuns cazul deja soluționat.

Problema în cele două cazuri nesoluționate apare datorită faptului că, din 2011, străzile pe care s-au constatat daunele și pentru care s-a ajuns la judecată au fost predate în administrarea Lugojului. „Străzile Colloman Wallisch, aparținând DN 68B și Făgetului, ce face parte din DN 68A sunt administrate de Lugoj de la 9 august 2011, când au fost predate în scris primăriei, astfel că toate problemele ce apar trebuie să fie rezolvate de primăria Lugoj”, ne-a declarat Monica Mitroi de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timiș din cadrul CNADNR.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Dosarele nerezolvate sunt pe rol la judecătoria Lugoj, străzile fiind în administrația orașului, conform declarației celor de la Direcția de Drumuri Timiș, lucru afirmat de reprezentanții compartimentului juridic al primăriei lugojene, care spun că în cazul celor două procese rămase vor căuta alte căi de apărare. Pentru că strada Colloman Wallisch a fost în administrarea CNADNR înainte de începerea primului litigiu, soluționat în 2013 la București, primăria a putut da vina pe compania națională, însă în cazul celorlalte două litigii nu se mai poate apela la această cale de apărare.

RETIM

„Ce e în intravilanul orașului, e în răspunderea noastră. Dacă, în cazul unor lucrări, CNADNR preia temporar drepturile de administrare pe unele străzi, atunci CNADNR își asumă răspunderea pentru orice se întâmplă în acea perioadă. Ca regulă generală însă, primăria e obligată să repare, asfalteze și să răspundă de orice stradă este în intravilanul Lugojului”, ne-a declarat juristul Dan Ciucu, secretar al municipiului Lugoj. Acesta a mai adăugat că, în asemenea litigii, reclamantul trebuie să demonstreze clar că este vina primăriei pentru avaria pe care un drum prost îngrijit a provocat-o unei mașini, dovadă ce nu se poate rezuma doar la faptul că șoseaua este în administrarea primăriei.

Pentru a avea o șansă în a câștiga procesele cu primăriile în astfel de cazuri, asiguratorii trebuie să acționeze în instanță direct Compania de Drumuri și Autostrăzi, dacă avariile nu se constată pe străzile aflate în administrarea primăriei, iar dacă acestea se află în intravilanul orașului, să verifice întâi dacă sunt administrate sau nu de către municipalitate. De asemenea, pe lângă aflarea administratorului drumului cu precizie, reclamantul trebuie să dovedească și că acesta este de vină pentru avaria suferită, pentru că, potrivit legii, administratorul nu poate fi tras la răspundere doar pentru că este administrator, dacă nu există probe concludente că avaria a fost cauzată din neglijența acestuia.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

PSD Lugoj se pregătește pentru alegeri. Călin Dobra candidează

Publicat

în

Social-democrații lugojeni se pregătesc să-și aleagă noul președinte. Vineri, de la ora 18, vor avea loc alegeri locale interne. Dosarele de candidatură se depun până joi, 23 iunie, la ora 16. După alegerile locale, când fostul președinte Francisc Boldea s-a retras, conducerea filialei a fost asigurată de către Călin Dobra.

„Nu mi-am depus candidatura, dar o să o depun. Am și anunțat în cadrul organizației. Nu știu dacă voi avea contracandidat. Sper să am, pentru că nu e bine când nu există concurență. Pe lângă președinte se va mai alege un secretar executiv, trei vicepreședinți și 10 membri ai Biroului politic municipal”, a declarat Dobra.

PSD Lugoj urmează să decidă și cine va fi viitorul candidat pentru funcția de primar, pentru alegerile locale din 2024. Călin Dobra a declarat că nu a luat o decizie în acest sens.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

 

RETIM

Citiţi mai departe

Lugoj

FOTO Impact violent între un cap de TIR și o motocicletă pe centura Lugojului

Publicat

în

Un accident între șoferul unui cap de TIR și un motociclist a avut loc vineri după-masa la Lugoj, pe centura ocolitoare a orașului. Din primele informații, șoferul autocamionului nu s-a asigurat atunci când a efectuat manevra de întoarcere, moment în care a intrat în coliziune cu motociclistul care circula regulamentar.

La fața locului au ajuns imediat mai multe echipaje de poliție și ambulanță. Motociclistul este cel care are nevoie de intervenția medicilor. Bărbatul este parte a unui grup de motocicliști străini, călătorind prin Europa în șaua motoarelor. Un elicopter SMURD a fost solicitat să intervină pentru a-l prelua pe bărbat.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Accidentul a avut loc la ultimul sens giratoriu de pe centură spre Timișoara, aproape de intrarea pe autostradă. Circulația este blocată în acest moment pe centura orașului, urmând să revină la normal în următoarele ore. Polițiștii vor stabili modul în care a avut loc accidentul.

RETIM

Știre în curs de actualizare.

Citiţi mai departe

Lugoj

Tot mai multe falimente la Lugoj. Spații comerciale scoase la vânzare pe bandă rulantă

Publicat

în

Lugojul se confruntă cu tot mai multe falimente. Zeci de firme mici și mijlocii își închid în această perioadă activitatea, din lipsă de clienți și majorarea prețurilor în toate domeniile. Magazine de mobilă, carmangerii, de produse IT sau cafenele, sunt doar câteva dintre afacerile afectate de criza prețurilor la energie și alimente.

Din cauza acestor factori, patronii de afaceri mici renunță la a mai presta, moment în care imobilele în care își desfășoară activitatea rămân goale. Din lipsă de alternative, proprietarii încep să le scoată la vânzare pe internet, sperând la o cheltuială în minus.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Două imobile centrale de pe aceiași stradă au fost recent scoase la vânzare pe site-urile de profil. Unul dintre imobile, ambele situate pe strada Nicolae Bălcescu, are un preț de pornire de 430.000 de euro. Locația a fost pentru ani buni locul în care își desfășura activitatea unul dintre singurele pub-uri la subsol din oraș. Acum, după ce mai multe afaceri au închiriat locul, proprietarul a decis să scoată imobilul cu totul la vânzare.

RETIM

La câteva numere mai încolo, un alt imobil de pe Bălcescu este scos la vânzare. Acesta dispune de peste 500 de metri pătrați utili, front stradal, renovări recente, pe scurt toate condițiile pentru o afacere. Prețul de pornire nu este afișat în cazul acestei listări. Pe lângă cele două proprietăți, Lugojul abundă de spații comerciale care stau goale, scoase la vânzare de luni bune pe internet, în toate zonele din municipiu.

sursa foto: OLX.ro

Citiţi mai departe

Lugoj

FOTO Desfășurare de forțe pe străzile din Lugoj după furtună. Mai mulți lugojeni, revoltați că au fost rugați să ajute

Publicat

în

Desfășurare impresionantă de forță joi dimineața, pe străzile din Lugojul grav afectat după furtuna devastatoare de pe timpul nopții. Zeci de angajați ai primăriei, utilaje, forțe de ordine, polițiști și pompieri au intervenit pentru a curăța orașul după efectele furtunii. Copaci rupți crengi împrăștiate, acoperișuri de bloc căzute și mașini sau clădiri avariate, acestea au fost rezultatele unei furtuni cu grindină, descărcări electrice și vânt de până la 90 de kilometri la oră.

Potrivit unui bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș, la Lugoj s-a intervenit pentru degajarea a trei copaci căzuți pe carosabil, 5 indundații de gospodării, 8 degajări de acoperișuri de bloc luate de vânt și un acoperiș de casă.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Primăria a intervenit pentru degajarea drumurilor și aleilor afectate de furtună. Zeci de muncitori au fost scoși pe străzi pentru a curăța asfaltul și malurile Timișului, dar și alte zone din oraș. Până la această oră, primăria nu a făcut un bilanț al intervenției. Mai multe zone din oraș au fost afectate la alimentarea cu energie electrică, inclusiv clădiri din administrația locală, din cauza căderilor unor stâlpi sau ruperii unor cabluri de tensiune.

RETIM

Între timp, apelul primăriei prin care lugojenii erau rugați să își facă ordine în fața caselor sau blocurilor a fost întâmpinat cu refuzuri pe bandă rulantă. Pe rețelele sociale, mai mulți lugojeni au dat dovadă de lipsă de spirit civic. Zeci de locuitori ai orașului s-au arătat indignați și chiar revoltați că au fost rugați să curețe aleile din fața caselor de țigla căzută sau resturile vegetale aduse de vânt.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite