Connect with us

Actualitate

Proiectul centrului multifuncțional de la Lugoj a depășit termenul de implementare. Ce se întâmplă cu finanțarea europeană

Publicat

în

Centrul multifuncțional care se construiește în Lugoj, pe locul fostei cazarme de pe strada Banatului, se află pe lista proiectelor din Timiș, contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare 31 decembrie 2023.

RETIM

ADR Vest anunță că toate aceste proiecte vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană. În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată pentru etapizare de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest.

„Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor. Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială”, este anunțul celor de la ADR Vest.

AUTOLIV

Ce se întâmplă cu fost cazarmă din Lugoj

Transformarea fostei cazarme din Lugoj în centru multifuncțional este unul din puținele proiecte pentru care administrația Boldea a obținut finanțare europeană. Privită ca un succes major, la aceea vreme, punerea în aplicare a proiectului a eșuat în mai multe rânduri, iar lucrările s-au blocat de mai multe ori.

Proiectul a fost reluat de actuala administrație. Dar lucrările s-au blocat din nou, din cauza proiectului tehnic, care a fost greșit întocmit.

Lucrările de reabilitare au început undeva după luna martie, când a fost semnat contractul de execuție. Au început concomitent la corpul principal, să-i spunem noi clădirea C1 de pe strada Banatului, la corpurile secundare din curte unde s-au făcut demolările conform proiectului și la curtea interioară unde va fi construită o scenă. Problemele au apărut undeva la sfârșitul lunii august, la corpul principal și au legătură cu starea planșeelor de beton, care nu a fost constatată corect în momentul proiectării și a trebuit toată structura de rezistență a planșeelor de beton a corpului principal fie reproiectată. În momentul de față, s-a reușit acest lucru, adică proiectantul a refăcut tot proiectul cu privire la structura de rezistență, cu privire la o soluție de armare a planșeelor de beton. Totodată, nu e un secret, faptul la corpurile secundare a fost o diferență de aproximativ trei metri, a dimensiunilor clădirilor în teren față de proiectul tehnic”, spune primarul  interimar Bogdan Blidariu.

Bugetul eligibil al proiectului este de 22,6 milioane de lei, din care 19,8 milioane urmează să fie propus pentru etapizare prin Programul Regional Vest, al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Primarul interimar Bogdan Blidaru spune că, în cazul puțin probabil în care proiectul nu va fi finanțat prin Programul Regional Vest, finalizarea lucrărilor se va face cu bani de la bugetul local

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Luna iunie se anunță călduroasă și secetoasă. Prognoza vremii până în 17 iunie, emisă de meteorologi

Publicat

în

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi, 21 mai, prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 21 mai – 17 iunie 2024.

RETIM

„În prima parte a perioadei, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descãrcãri electrice în Oltenia, Banat şi în Crişana, local în Transilvania şi Maramureş şi izolat în celelelate regiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã în general de 15…20 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 şi 28 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade Celsius, cu valori uşor mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și estice”, au explicat specialiştii ANM.

Vremea 21 – 27 mai 2024

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în jumătatea de nord a teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi ușor sub cel normal pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și sud-vestice și deficitare în rest.

AUTOLIV

Prognoza meteo 27 mai – 3 iunie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în vest, nord și local în centru. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele de deal și de munte.

Vremea 3 – 10 iunie 2024

Mediile valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și estice.

Prognoza meteo 10 – 17 iunie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste mediile climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și estice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în sudul și estul teritoriului și apropiat de cel specific pentru această perioadă în rest.

Citiţi mai departe

Actualitate

De la 1 iulie, benzina și motorina vor fi mai scumpe. Câți bani în plus vom scoate din buzunar pentru un plin

Publicat

în

La benzinăriile din România, s-a observat o ieftinire a carburanților în ultimele zile, iar motorina a ajuns să coste mai puțin faţă de benzină. Însă vin veşti proaste pentru şoferi. După ieftinirile de la pompă, de la 1 iulie preţurile vor creşte considerabil atât la motorină, cât şi la benzină, atunci când se va majora acciza, așa cum au decis autoritățile încă de anul trecut.

RETIM

Șoferii au avut parte în ultimele zile de ieftiniri la pompă.

Dacă în aprilie prețul litrului de motorină era de 7,46 lei, acum s-a ieftinit cu mai bine de 20 de bani. Așa a ajuns să fie mai ieftină chiar decât benzina, care acum se vinde la un preț mediu de 7,24 de lei, potrivit antena3.ro.

AUTOLIV

De la 1 iulie, după creșterile cumulate ale accizelor la carburanți, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani, scrie sursa citată.

Plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi, în medie, cu 20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Citiţi mai departe

Actualitate

Un ciclon care a provocat pagube în Europa, ajunge în Romania. Vestul țării printre regiunile afectate

Publicat

în

Un ciclon care a afectat recent mai multe țări din Europa se îndreaptă rapid spre România, aducând cu el condiții meteorologice severe. Meteorologii avertizează asupra unor fenomene extreme precum ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină, informează digi24.ro.

RETIM

Meteorologul ANM Mihai Huștiu a declarat la Digi 24, că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și va afecta întreaga țară. „Activitatea ciclonică din Europa Centrală, provenind dinspre Marea Mediterană, avansează către România. Dacă astăzi și mâine vom avea averse, vijelii și grindină localizate în zonele montane și izolat în vest, centru și nord, de marți seară ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest. Miercuri și joi, toate regiunile vor fi afectate de averse, vânt puternic, vijelii și grindină”, a spus Huștiu.

Se preconizează rafale de vânt de până la 70 km/h marți și miercuri. În același timp, un val de aer cald și umed va aduce temperaturi ridicate, cu maxime de 28 de grade Celsius pe parcursul săptămânii, atingând 30 de grade în weekend.

AUTOLIV

Între timp, ciclonul a provocat deja pagube semnificative în Germania, Belgia, Franța și Olanda. Regiuni întinse din aceste țări s-au confruntat cu inundații severe după ploile abundente de sâmbătă.

Inundațiile au dus la închiderea unei centrale electrice și la mobilizarea a circa 850 de pompieri și membri ai protecției civile în Germania. Belgia, Olanda și Franța au raportat, de asemenea, numeroase incidente și pagube considerabile, echivalentul unei luni de ploi căzând în mai puțin de 24 de ore în unele zone.

Citiţi mai departe

Actualitate

S-a schimbat legea, în 16 mai. Toți comercianții care au casă fiscală și nu au făcut asta riscă închisoarea

Publicat

în

Comercianții de produse și prestatorii de servicii obligați la folosirea caselor de marcat trebuie să acorde o atenție deosebită unor modificări recente la Legea evaziunii. Concret, cei care folosesc aparate neconectate la sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau aparate alterate riscă, din 16 mai 2024, pedepse penale. În același timp, se majorează pedeapsa pentru alterarea, distrugerea sau ascunderea de memorii de aparate, arată Avocatnet.ro

RETIM

Conform sursei citate, modificările la Legea evaziunii sunt cele incluse în Legea 126/2024, care au intrat în vigoare în data de 16 mai 2024. Printre mai multe măsuri antievaziune se numără și unele ce vizează obligația de folosire a caselor de marcat.

O faptă complet nouă care a fost inclusă pe lista celor ce constituie evaziune fiscală – anume folosirea de aparate neconectate la sistemul e-Case de marcat al ANAF sau de aparate care au fost alterate pentru a nu transmite anumite date fiscale ori pentru a transmite date fiscale false. Pentru această faptă, comercianții și prestatorii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi sau o amendă penală.

AUTOLIV

Mai multe modificări ale legii le puteți găsi pe Avocatnet.ro

Citiţi mai departe

Cele mai citite