Social
Proiect transfrontalier al Institutul Intercultural Român, defăşurat la Măguri
Zeci de copii din localitatea timișeană Măguri, acolo unde trăiește una dintre cele mai mari comunități de romi din Timiș, au fost incluși într-un proiect româno – sârb, cu finanțare europeană.
Proiectul își propune să faciliteze accesul tinerilor și copiilor din medii defavorizate la cultură și artă. În cadrul proiectului, astăzi a fost organizată o expoziție a lucrărilor realizate de copiii din Măguri.
“În ultimele săptămâni, 30 de copii din Măguri au creat şi decorat căsuţe de păsări, cutiuţe pentru bijuterii, semne de carte, rame pentru fotografii şi alte obiecte care sunt foarte frumoase şi le dau mai multă încredere în ei şi în ceea ce pot să facă”, Oana Bajka, reprezentant al Institutului Intercultural Timișoara.
Ateliere de creație similare celor de la Măguri au mai avut loc în cadrul proiectului transfrontalier și în cartierele timișorene Kuntz și Iosefin, dar și în Banloc. Parteneri ai proiectului sunt Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Nevo Parudimos din Reșița, Primăria orașului Zrenjanin din Serbia și Centrul pentru Arte Fine și Aplicate Terra din Kikinda, Serbia.
Social
Episcopii catolici din România se întâlnesc la Lugoj și Timișoara
Episcopia Greco-Catolică de Lugoj va găzdui Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), eveniment ce va reuni episcopii romano-catolici și greco-catolici din țară. Credincioșii sunt invitați să participe la celebrările liturgice oficiate de înalții prelați, având astfel oportunitatea rară de a lua parte la slujbele oficiate de toți episcopii catolici din România.
Programul celebrărilor liturgice include:
- Marți, 24 septembrie, ora 18.30: Sfânta Liturghie de deschidere la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj.
- Miercuri, 25 septembrie, ora 18.00: Sfânta Liturghie în rit bizantin la biserica greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Timișoara.
- Joi, 26 septembrie, ora 8.00: Sfânta Liturghie în rit latin la biserica romano-catolică „Millenium” din cartierul Fabric, Timișoara.
Lucrările Conferinței se vor desfășura la Casa Calfelor Kolping din Timișoara, consolidând unitatea Bisericii Catolice din România și comuniunea cu Sfântul Scaun.
Actualitate
Polițiștii din Timiș donează 300 de ghiozdane complet echipate pentru elevii din medii vulnerabile
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Timiș, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), a demarat campania „Vreau să devin cineva”, care are ca obiectiv sprijinirea elevilor din medii vulnerabile. În cadrul acestei inițiative, polițiștii au misiunea de a distribui 300 de ghiozdane complet echipate către elevii din județul Timiș, care fac parte din centre de incluziune, centre de zi și unități școlare.
Până în prezent, 60 de copii au primit deja ghiozdanele, iar restul vor fi distribuite până la începerea anului școlar. De asemenea, în timpul vacanței de vară, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost prezenți în taberele școlare și în unitățile de tip afterschool, desfășurând activități educative în cadrul campaniei „Împreună pentru o vacanță sigură!”. Aceste activități au avut scopul de a oferi elevilor cunoștințele necesare pentru a face alegeri sigure și responsabile, prevenind comportamentele riscante și asigurând o vacanță lipsită de incidente neplăcute.
Campania continuă, iar autoritățile își exprimă speranța că aceste inițiative vor contribui la creșterea gradului de siguranță și la sprijinirea copiilor din comunitățile dezavantajate.
Social
Aproape 400 de terenuri cu ambrozie, nicio amendă aplicată. Doar 32 de proprietari au curățat buruiana
Nicio amendă nu a fost aplicată de primăriile din Timiș proprietarilor de terenuri pe care s-a identificat ambrozia, o plantă care provoacă alergii extrem de severe și care, conform legii, trebuie obligatoriu combătută. Administrațiile locale, în atribuțiile care revine sarcina de a și amenda proprietarii care nu curăță terenul, au transmis doar avertismente, deși au identificat aproape 400 de astfel de cazuri în întreg județul.
„Pentru combaterea buruienii ambrozia, vă pot comunica că, în urma vizitelor pe teren efectuate de reprezentanții UAT-urilor, au fost identificate 396 de amplasamente cu ambrozie. În urma avertismentelor verbale date de către UAT-uri, această plantă a fost înlăturată din 32 de locații aflate pe raza Dudeștii Noi, Criciova și Teremia Mare. Primăriile nu au transmis că ar fi aplicat vreo sancțiune contravențională sub formă de amendă”, spune Simona Jurcă, șef serviciu, Direcția Agricolă Timiș.
Alergia la ambrozie este o reacție alergică provocată de polenul eliberat de plantă. Simptomele includ strănut, secreții nazale abundente, mâncărime la nivelul ochilor și congestie nazală. Aceasta apare în timpul sezonului de polenizare a plantei, în general între august și octombrie.
Social
Un tânăr își caută părinții biologici. S-a născut la Lugoj și a fost adoptat
Cristian Emanuel Popescu, născut la data de 15 martie 2003 în Lugoj, județul Timiș, face un apel pe rețelele de socializare, pe pagina Copiii niciodată uitați ai României pentru a-și găsi părinții biologici. Deși a avut parte de o familie adoptivă minunată, acum, în momentul în care urmează să devină tătic, simte nevoia să-și cunoască rădăcinile.
„Astăzi gândul meu fuge departe… atât de departe încât să îmi dau seama că uneori în viață ne lovim de situații greu de înțeles și imposibil de judecat… de aceea mi-aș dori din tot adâncul sufletului meu să înțeleg și eu povestea destinului meu”, mărturisește Cristian într-o postare emoționantă.
Cristian își amintește că la naștere a primit numele Cristian Emanuel Popescu sau Cristian Emanuel Popici, iar părinții săi biologici se numeau, conform informațiilor pe care le deține, Alina și Cosmin Popescu sau Alina și Cosmin Popici. Se știe că mama sa era originară din Orșova și că era foarte tânără la momentul nașterii sale.
Deși viața i-a oferit un drum frumos alături de familia adoptivă, tânărul mărturisește că și-a dorit mereu să afle dacă mai are frați sau surori și să-și cunoască rădăcinile. „Tare mult aș dori să îmi cunosc rădăcinile, să știu și eu de unde am plecat în viață”, scrie Cristian.
Acum, Cristian face apel la cei care ar putea avea informații despre părinții lui și l-ar putea ajuta să-i găsească. „Știu că forța internetului este uriașă și mai știu că voi toți care urmăriți această pagină minunată mă puteți ajuta DISTRIBUIND anunțul meu cât mai mult posibil, poate cumva o să ajungă și la mama mea”, adaugă el.
Cristian așteaptă cu nerăbdare orice veste care l-ar putea ajuta să își găsească părinții biologici și le mulțumește anticipat tuturor celor care îi sunt alături în această căutare.
- Administrațieo săptămână în urmă
De când se închide Podul de Fier și câte luni vor dura reparațiile
- Administrațieo săptămână în urmă
CJT alocă bani pentru 14 localități care își vor actualiza PUG-urile. Lugojul este ocolit din nou
- Administrațieo săptămână în urmă
Consiliul Județean Timiș a depășit cifra de 2.500 de angajați. Viitorul președinte: „Ne dorim un organism mai suplu”
- Administrație5 zile în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări