Connect with us

Social

Un sat de lângă Lugoj încă sărbătorește ziua de 23 august cu mici, bere și dansuri populare

Publicat

în

Un sat de lângă Lugoj încă sărbătorește ziua de 23 august, considerată ziua națională în timpul erei ceaușiste. În comunism, 23 august era Ziua Națională a României. Pe atunci, oamenii se strângeau în familii și mai apoi mergeau la manifestările care aveau loc în orașele mari ale țării.

La final de manifestare, toată lumea era servită cu mici și bere, un eveniment în sine având în vedere că puțini își permiteau să mănânce așa ceva în afară de ziua dedicată lui Ceaușescu.

La Lugoj, evenimentele dedicate sărbătorii aveau loc an de an în zona Plopi de pe malul Timișului. Aici, lumea se strângea și servea mici și bere la discreție, dansa și se bucura de timpul liber alături de familie și prieteni.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Într-o comună de lângă Lugoj se organizează și acum o petrecere în ziua de 23 august. Primarul Gavojdiei, de care aparține satul Lugojel, neagă că manifestarea ar avea de-a face cu sărbătoarea comunistă, însă recunoaște că nostalgia este prezentă în timpul acesteia.

RETIM

“Este o serbare câmpenească, vor cânta formația Titel Brestoviceanu, iar în deschidere va fi Ansamblul Bănățeana din Gavojdia. Începe la ora 19 în aceiași locație. Nu are niciun fel de legătură cu 23 august. Este doar o amintire că Antonescu nu a trădat. A fost doar o amintire a tinereții. Toată lumea s-a simțit bine la un mic, la o bere de 23 august. Nu are niciun fel de legătură, doar așa de nostalgie a tinereții”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Dănuț Stoica, primarul din Gavojdia.

În zilele noastre, 23 august 2018 nu înseamnă altceva decât împlinirea a 74 de ani de când România a întors armele împotriva naziștilor, moment care a schimbat radical evoluția ulterioară a statului nostru.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Legendarul Goran Bregović cântă într-un oraș de lângă Lugoj

Publicat

în

Embargo Fest va avea loc în perioada 12-14 august 2022, lângă Recaș, locația Două Dealuri, și va aduce în fața publicului peste 50 de trupe și artiști. Ediția de anul acesta poartă motto-ul „Back to the Roots”, iar la fața locului vor fi amenajate patru scene: Main Stage, The Fortress, Culto-Cort și Nemesis Sound Community.

Embargo Fest este singurul festival de amploare care promovează minoritățile și interculturalitatea specifică zonei Banat. Alături de concerte, la fața locului, vor exista o sumedenie de activități: proiecții de film, spectacolele de teatru pentru copii și adulți, ateliere de circ, dezbateri pe teme ecologice, zonă de distracții pentru copii, târg de produse bio și artizanat, ateliere cu meșteșugari și alte activări ale sponsorilor și a partenerilor.

Invitatul special de anul acesta este celebrul artist internațional Goran Bregović care va susține un concert extraordinar alături de Wedding and Funeral Band, vineri 12 august.

Persoanele cu dizabilități și refugiații din Ucraina vor avea acces gratuit, la fel și copiii sub 14 ani și persoanele de peste 65 de ani. Parcarea și camping-ul vor fi de asemenea gratuite.

Citiţi mai departe

Social

Lugojul găzduiește o nouă ediție a festivalului de mâncare mediteranean, cu fructe de mare și delicatese turcești

Publicat

în

Lugojul devine în acest weekend cartierul general al fructelor de mare și al delicateselor turcești. Celebra caravană al unui eveniment renumit în toată țara, care a pornit să colinde prin orașele mari, organizează și la Lugoj o ediție de festival mediteranean. 

Lugojenii vor putea gusta din creveți, scoici, calamari, caracatiță, pui de baltă, homari, king crab și multe alte bunătăți. Pentru cei care nu vor să guste preparate pe bază de fructe de mare, organizatorii vor pregăti delicioasele mâncăruri turcești cum sunt Adana kebab, frigărui de berbecuț sau pui, dar și celebrele baclavale turcești (de nucă, fistic, vișine, ciocolată), precum și deliciosul rahat turcesc. 

Evenimentul este programat pentru acest weekend, între 5 și 7 august, între orele 12:00-22:00, în parcarea magazinului Kaufland din Lugoj.

Citiţi mai departe

Social

FOTO Lugojenii, în pericol din cauza tencuielii care cade de pe clădirile istorice din oraș

Publicat

în

Lugojenilor le cade din nou tencuiala în cap de pe clădirile istorice din oraș. Administrația locală nu a luat nicio măsură pentru a evita evenimentele de acest gen, ce pot avea urmări extrem de grave dacă tencuiala s-ar desprinde chiar în timp ce oamenii trec pe dedesubt.

De această dată, lugojenii au suprins imagini cu tencuiala căzută la nici 100 de metri de primărie, pe strada Andrei Șaguna. Acolo, tencuiala a căzut de la etajele superioare ale unei clădiri, chiar pe trotuarul din fața imobilului.

Nu este primul eveniment de acest gen la Lugoj. De-a lungul anilor, în toată zona centrală a orașului au fost surprinse bucăți de tencuială căzute pe trotuare. Unele dintre acestea au cauzat chiar și incidente, soldate cu lugojeni care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

sursa foto: Facebook

Citiţi mai departe

Social

Terapie în prisaca lui Petru Erdőș. Somnul în zumzet de albine liniștește mintea, iar aerul emanat de stupi fortifică trupul

Publicat

în

Petru Erdőș are peste 300 de stupi, în livada lui din satul Silagiu, județul Timiș. Produce miere, propolis, lăptișor de matca, ceară, iar mai nou folosește albinele și pentru ceea ce el numește: terapie prin somn pe patul de stupi.

Una din îndeletnicirile, de pe acest pământ, care a însoțit existența omului peste milenii este creșterea albinelor. Nu se știe exact când au apărut albinele pe planeta noastră dar se presupune că acestea existau încă din era terțiară. Cert este că în antichitate, mierea era foarte cunoscută. Abia din secolul XIX putem vorbi despre apicultură modernă.

Iohanes Mehring în anul 1857 inventează presa pentru producerea fagurilor artificiali, Franz Hruska în anul1865 extractorul de miere, iar A.I. Root cam tot pe atunci produce presa cu valț. Karl von Frisch descifrează semnificația „dansului” la albine, limbaj prin care acestea își transmit informațiile cu privire la direcția și distanța unor surse melifere nou depistate. Cu timpul apicultura devine o adevărată știință iar mierea și celelalte produse din stupină  sunt consumate de către întreaga planetă. Condițiile deosebite de climă, sol și baza melifera din țara noastră au determinat ca apicultura să constituie din cele mai vechi timpuri o  ocupație de bază și a românilor.

Din mulțimea apicultorilor din zilele noastre se remarcă și Petru Erdőș din localitatea Silagiu, județul Timiș. Pasiunea pentru creșterea albinelor a apărut spontan, atunci când a primit de la un vecin un roi de albine. Așa a început aventura apicolă despre care ne vorbește chiar apicultorul bănățean

„În anul 1993 am găsit în grădină, într-un cais, un roi de albine. Roiul venise de la un vecin al meu care mi l-a oferit cadou. Mi-a dat chiar un stup, în care să îl instalez și echipamentul de protecție, cu care trebuia să adun roiul din pom. Nu aveam nicio cunoștință în domeniul apicol și uite așa a început aventura cunoașterii în ale stupăritului. An de am mi-am mărit efectivul și am ajuns la 30 de stupi. Fetele mele au crescut printre albine și când am văzut că le pasionează m-am hotărât să fac din această îndeletnicire o afacere de familie. Am accesat fonduri europene în anul 2016 și am mărit efectivul stupilor la 150 de familii. Patricia și Doriana, fiicele mele s-au implicat tot mai mult în această activitate așa că în 2020 am mai accesat un fond european și astăzi stupina noastră numără peste 300 de familii”, povestește apicultorul.

Cele două fete, Patricia și Doriana, au studiat Inginerie Alimentară munca a devenit una științifică, profesionistă

„Toată familia este angrenată în această activitate. Suntem o echipă, ca un stup de albine din care desigur că nu lipsește regina mamă, adică soția mea. Eu de profesie sunt bucătar și am transmis fetelor și această pasiune spre gastronomie. Așa se explică faptul că astăzi în familie avem o firmă apicolă ApiDor și una de Cataring, Sio Silva Almaj Munca în stupină relaxează atunci când o faci cu plăcere și pasiune. Am observat că atunci când plecam în pastorală cu stupina și dormeam în rulotă, în mijlocul albinelor, somnul meu era mult mai odihnitor. O pace se așternea în sufletul meu peste noapte și nu numai psihic mă simțeam fortificat ci și fizic. Așa mi-a venit ideea să dezvolt această terapie și să o împart semenilor mei”, spune Petru.

A construit căsuțe de lemn, în care a așezat sub fiecare câte 4 stupi plini cu albine. Cei care dorm în ele cel puțin o ora vor constata că li se schimbă starea de spirit. Transformarea este uimitoare.

„Somnul în zumzet de albine liniștește creierul iar aerul parfumat emanat de stupi fortifică trupul. Terapia din stupină de pe dealurile Silagiului sper să devină o practică la care în viitor va adera multă lume. Trăim într-o lume stresantă și mai ales poluată așa că este nevoie de noi practici în refacerea organismului uman. Procedeul este foarte simplu și la îndemâna tuturor. Nu costă mimic și satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât pot să dau semenilor mei un crâmpei de sănătate. Tehnica este următoarea: Dormi pe un pat sub care se află 4 stupi în care se găsesc cel puțin 200.000 de albine. Albinele nu au cum să ajung[ la tine, ci doar îți transmit întreaga energie creatoare din stup. Veniți să simțiți efectul odihnitor din stupina mea!”, spune apicultorul. 

Petru Erdőș este convins că numărul celor care vor apela la terapia somnului în zumzet si aerul medicinal de albine va crește și și-a propus să mai construiască câteva dormitoare în stupina sa. Cei interesați îl pot contacta la numărul de telefon, 0720 058 397                                                                                         Dan TIMARU

 

 

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite