Connect with us

Social

VIDEO Dr. Iren Alexoi: „Reduceți excesul de grăsimi!”

Publicat

în

Înainte de a explica mesajul să vedem însă unde găsim grăsimile: uleiuri, unt, margarine, slănină, carne grasă, brânzeturi grase, semințe, nuci. Acestea sunt alimente pe care de multe ori le mâncăm cu plăcere, în cantități mari și zilnic, fără să ne gândim la consecințe.

Ce e drept mâncărurile care conțin grăsimi sunt savuroase….

Corpul nostru are nevoie de lipide sau grăsimi. Ele au rol structural foarte important în cazul hormonilor, asigură permeabilitate membranei celulare, asigură absorbția vitaminelor A, D, E, K și nu în ultimul rând formează <cămara de rezervă> a organismului: ȚESUTUL ADIPOS.

Dar ce pățim dacă mâncăm prea multe grasimi…ne îngrășăm, ni se înfundă arterele, se îmbolnăvește ficatul, se încarcă colonul, se dereglează activitatea hormonală mai ales prin hiperexces de estrogeni… și nu mai este decât un pas până la boli cronice cardiovasculare, ficat gras, cancere (de colon, de sân…).

Gândiți-vă că 100 ml de ulei valorează 890 kcal.

Mult de tot, pentru că rația calorică aproximativă (e doar un exemplu) ar trebui sa fie 1600-1800 la o femeie de 70 kg sau 2000-2200kcal la un barbat de 70 kg….Dacă noi adăugăm ulei în orice mâncare punem pe masă s-ar putea să ne depășim cu mult rația calorică.

Consecințe? Din nou, ne îngrășăm și de aici apar toate problemele de sănătate.

Trebuie să fim atenți la tipul de grăsimi, modul de preparare și NEAPĂRAT LA CANTITATE.

Medicii ne sfătuiesc ca să nu se depășească 25 ml ulei pe zi.

CE FACEM?

  • Suntem atenți la alimentele pe care le cumpărăm și citim etichetele să vedem câte grăsimi contin. Ne ferim de cele în care adaosul de grăsime este evident – produse de patiserie, prăjituri, gogoși – se simt unsuroase când punem mâna pe ele și nici nu mai este nevoie să citim eticheta.
  •  Măsurăm uleiul cu lingură – o lingură poate avea 15 ml ulei sau cu lingurița – o linguriță are 5 ml ulei.
  •  Putem cumpăra sprayuri cu ulei – un puf 2 ml.
  •  Putem cumpăra oliviere cu spray sau diverse recipiente cu cap de pulverizare atașat. Așa controlăm cantitatea de ulei dar si modul de distribuție pe o suprafață mai mare pe o salată sau în tigaie.
  • Folosim pensula de patiserie ca să ungem tigaia sau legumele, carnea. Cu siguranță cantitatea de ulei folosită la gătit va fi mult mai mică.
  • Folosiți dopuri speciale care limitează curgerea uleiului,
  • O porție de unt nu ar trebui să depășească 10g -(o lingură sau un pachețel de excursie).
  • O porție de semințe sau nucifere nu trebuie să depășească 30 g sau un pumn mic.

Iată câteva sfaturi pentru a reduce <excesul de grăsimi> . Grăsimile sunt ca parfumurile franțuzești, extrem de dulci și îmbietoare – și sunt de păstrat în sticle mici, iar atunci sunt minunate pentru sănătate.

Va sfătuiește cu drag,

dr. Iren Alexoi

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Dramă într-o familie din Măguri. Un copil de 13 ani este inconștient din 2018, după un accident rutier

Publicat

în

O familie din Măguri trăieşte un coşmar de peste un an şi jumătate. Din august 2018, Mario, un băiat jucăuş şi plin de viaţă, este ţintuit la pat. Mama băiatului a stat cu copilul aproape un an în spital, însuşindu-şi cunoştinţe de medicină care o ajută să îl trateze acasă pe copil.

August 2018. În satul Măguri, aparţinând municipiului Lugoj, are loc un tragic accident rutier. Un copil de 11 ani este lovit de o maşină. Părinţii susţin că băiatul era pe marginea drumului când a fost lovit de autovehiculul care circula cu viteză. Ancheta accidentului este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, procurorii de aici având misiunea să stabilească modul în care s-au petrecut lucrurile.

Chiar dacă medicii îi dădeau şanse minime de supravieţuire, Mario a supravieţuit miraculos. A rămas, însă, cu sechele grave. Băiatul este inconştient, având nevoie să fie hrănit artificial.

Cum poate fi ajutată familia

În casa modestă, dar curată mama băiatului se îngrijeşte de copil, învăţând în cele 11 luni cât a stat cu Mario în spital tot ce ţine de administrarea tratamentelor.
„A stat şapte luni intubat, nu i s-au dat şanse că trăieşte. L-au scos de la aparat, a început să respire şi aproape 11 luni am stat cu el în spital. De atunci, este tot în starea asta vegetativă. A avut trei operaţii, două la cap, una la plămâni. Nu mişcă, nu vorbeşte. La dureri mai mişcă picioarele, mişcă mâinile”, a declarat Claudia Vodă, mama băiatului.
Întrebată ce nevoi are, în cazul în care cineva ar vrea să o ajute, Claudia Vodă nu a cerut bani. A spus doar că are nevoie de „pampers, aleze, dezinfectanţi, seringi, sonde de aspirat, ce este nevoie pentru un copil care este la pat”. Mama băiatului a mai declarat că ar ajuta-o şi o maşină de spălat haine după ce vechea maşină de spălat s-a stricat.

La solicitarea noastră, mama băiatului a pus la dispoziţie şi un cont bancar prin intermediul cărora cei care doresc, pot să o ajute: Banca Transilvania EURO – RO81BTRLEURCRT0536336101 LEI – RO34BTRLRONCRT0536336101 Beneficiar: Vodă Elisa Claudia

Citiţi mai departe

Social

A fost instalat termoscanerul de la Primăria Lugoj. Toţi cei care au peste 37,3 de grade nu vor putea să intre

Publicat

în

Termoscanerul de la Primăria Lugoj a fost instalat astăzi. Toate persoanele care vor intra în clădire vor fi scanate. Cei care au o temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi trimişi la medic.

„Astăzi a fost instalat primul termoscaner, cel de la Primăria Lugoj. Toţi ce care intră vor trebui să treacă prin el, fie că sunt angajaţi, fie că sunt persoane care vin cu treabă. La cei care au peste 37,3 grade temperatură, va exista un semnal optic şi acustic, iar personalul de la pază îi va îndruma către medicul de familie sau către spital. Termoscanerul acesta nu poate da greş, pentru că măsoara temperatura în peste 100 de puncte ale corpului omenesc”, a declarat, pentru Lugojeanul.ro, Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Costul unui astfel de dispozitiv este de peste 13 mii de lei.

 

Citiţi mai departe

Social

Se redeschid gradual terasele și restaurantele din Lugoj, în urma discuțiilor dintre patroni și guvern

Publicat

în

În ciuda pandemiei de coronavirus, un număr mare de români își doresc nimic altceva decât să… stea la terase! Din acest motiv, reprezentanți ai domeniului HORECA s-au întâlnit, la început de săptămână, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta măsurile care se vor impune începând cu 1 iunie, dată de la care terasele din Lugoj și restul țării se vor redeschide în mod gradual.

Activitatea va fi reluată în trei faze: în prima fază, care începe de la 1 iunie, se vor redeschide terasele localurilor care dispun de asemenea amplasamente. Faza a doua începe de la 15 iunie, dată de la care va fi permisă parțial și activitatea în interiorul restaurantelor sau cafenelelor. 

În faza a treia, de la 1 iulie încolo, urmează ca o relaxare majoră a restricțiilor să aibă loc și să includă absolut toate localurile. Aceste faze nu vor fi respectate “dacă vor exista derapaje majore în cifrele Comitetului pentru Situații de Urgență”.

Citiţi mai departe

Cele mai citite