Connect with us

Social

VIDEO Dr. Iren Alexoi: „Reduceți excesul de grăsimi!”

Publicat

în

Înainte de a explica mesajul să vedem însă unde găsim grăsimile: uleiuri, unt, margarine, slănină, carne grasă, brânzeturi grase, semințe, nuci. Acestea sunt alimente pe care de multe ori le mâncăm cu plăcere, în cantități mari și zilnic, fără să ne gândim la consecințe.

Ce e drept mâncărurile care conțin grăsimi sunt savuroase….

Corpul nostru are nevoie de lipide sau grăsimi. Ele au rol structural foarte important în cazul hormonilor, asigură permeabilitate membranei celulare, asigură absorbția vitaminelor A, D, E, K și nu în ultimul rând formează <cămara de rezervă> a organismului: ȚESUTUL ADIPOS.

Dar ce pățim dacă mâncăm prea multe grasimi…ne îngrășăm, ni se înfundă arterele, se îmbolnăvește ficatul, se încarcă colonul, se dereglează activitatea hormonală mai ales prin hiperexces de estrogeni… și nu mai este decât un pas până la boli cronice cardiovasculare, ficat gras, cancere (de colon, de sân…).

Gândiți-vă că 100 ml de ulei valorează 890 kcal.

Mult de tot, pentru că rația calorică aproximativă (e doar un exemplu) ar trebui sa fie 1600-1800 la o femeie de 70 kg sau 2000-2200kcal la un barbat de 70 kg….Dacă noi adăugăm ulei în orice mâncare punem pe masă s-ar putea să ne depășim cu mult rația calorică.

Consecințe? Din nou, ne îngrășăm și de aici apar toate problemele de sănătate.

Trebuie să fim atenți la tipul de grăsimi, modul de preparare și NEAPĂRAT LA CANTITATE.

Medicii ne sfătuiesc ca să nu se depășească 25 ml ulei pe zi.

CE FACEM?

  • Suntem atenți la alimentele pe care le cumpărăm și citim etichetele să vedem câte grăsimi contin. Ne ferim de cele în care adaosul de grăsime este evident – produse de patiserie, prăjituri, gogoși – se simt unsuroase când punem mâna pe ele și nici nu mai este nevoie să citim eticheta.
  •  Măsurăm uleiul cu lingură – o lingură poate avea 15 ml ulei sau cu lingurița – o linguriță are 5 ml ulei.
  •  Putem cumpăra sprayuri cu ulei – un puf 2 ml.
  •  Putem cumpăra oliviere cu spray sau diverse recipiente cu cap de pulverizare atașat. Așa controlăm cantitatea de ulei dar si modul de distribuție pe o suprafață mai mare pe o salată sau în tigaie.
  • Folosim pensula de patiserie ca să ungem tigaia sau legumele, carnea. Cu siguranță cantitatea de ulei folosită la gătit va fi mult mai mică.
  • Folosiți dopuri speciale care limitează curgerea uleiului,
  • O porție de unt nu ar trebui să depășească 10g -(o lingură sau un pachețel de excursie).
  • O porție de semințe sau nucifere nu trebuie să depășească 30 g sau un pumn mic.

Iată câteva sfaturi pentru a reduce <excesul de grăsimi> . Grăsimile sunt ca parfumurile franțuzești, extrem de dulci și îmbietoare – și sunt de păstrat în sticle mici, iar atunci sunt minunate pentru sănătate.

Va sfătuiește cu drag,

dr. Iren Alexoi

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

S-a stabilit data în care se poate deschide ștrandul din Lugoj. În ce condiții va rămâne închis

Publicat

în

Primăria a stabilit data în care va putea să deschidă ștrandul din Lugoj. Primarul Francisc Boldea spune că din punct de vedere administrativ ștrandul lugojean e pregătit să funcționeze de la 15 iunie, însă sunt așteptate noile reglementări de la București.

„Dacă vremea permite și nu apar alte probleme îl deschidem în 15 iunie. Am curățat bazinele, urmează ca mâine să introducem apa în bazine. A mai avut la sala bazinelor să tragem o șapă de beton care se rezolvă chiar acum. Sperăm să permită și timpul și apa să se încălzează, iar Guvernul să permită deschiderea ștrandurilor. Noi suntem pregătiți din toate punctele de vedere”, a declarat primarul Lugojului. Programul de funcționare rămâne același ca și anul trecut:

  • marți – vineri –  orele 10.00 – 18.00
  • sâmbăta și duminica – orele 09.00 – 18.00
  • luni  – închis

Tarifele sunt neschimbate:

  • 5 lei/persoană pentru elevi și studenți,
  • 10 lei/persoană pentru adulți,
  • preșcolarii au acces gratuit pe baza actului de naștere.
Citiţi mai departe

Social

Lugojenii, iubitori de terase de-o viață. Concordia, locul unde se relaxau orășenii cu mici, bere și fum

Publicat

în

Odată cu deschiderea teraselor de la 1 iunie, lugojenii au dat buzna la o cafea, la un suc, un pahar de vin sau o vorbă cu amicii. Plăcerea lugojenilor pentru vizitarea teraselor nu este însă nouă. De când e oraș modern, lugojenilor le plăcea să stea la terase, în compania muzicii bune, a băuturilor reci și a țigaretelor, mult mai în vogă  odinioară decât sunt în prezent. 

Poate cea mai renumită terasă din toate timpurile care a funcționat la Lugoj este Concordia. Situată lângă liceul Iulia Hașdeu și biserca cu două turnuri, terasa Concordia era locul de întâlnire a tuturor celor care își doreau să socializeze sau să se răcorească în aer liber, cu o halbă de bere și o porție de mici în față. Aici, lugojenii de toate vârstele și-au întâlnit viitorii parteneri de viață, în timp ce alții au pus bazele unor afaceri sau a unor prietenii ce încă se păstrează.

Acum, din fosta grădină de vară nu a mai rămas decât o curte, în care primăria a amenajat un spațiu de joacă pentru copii, cu jucării gonflabile. Alte terase sau grădini de vară importante a Lugojului, care au funcționat timp de zeci de ani în oraș, au fost Acapulco sau Ștrand.

foto: Facebook

Citiţi mai departe

Social

Când se redeschide spitalul din Lugoj pentru toate categoriile de pacienți

Publicat

în

Au trecut mai bine de trei luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, iar spitalul din Lugoj a fost printre primele din țară care au fost golite complet pentru a face loc pacienților care ar fi contactat boala. Din fericire însă, la spitalul din orașul de pe Timiș nu au ajuns bolnavi decât foarte puțini pacienți, raportat la media pe țară. 

Având în vedere scăderea constantă a numărului de cazuri din ultima perioadă, managerii de spitale din toată țara se pregătesc să își redeschidă unitățile medicale, cel puțin parțial în primă fază, pentru o gamă largă de probleme medicale.

La Lugoj, situația este una bună, un singur pacient mai fiind internat dintre cei care au avut coronavirus. Spitalul se va redeschide treptat începând cu 15 iunie, dacă autoritățile centrale nu vor decide altfel.

“Noi am început deja să facem internări din urgențe, respectând starea de alertă și măsurile ce se impun și doar la cazuri care necesită neapărat asta, se fac și consultații în ambulatoriu cu programare. Însă fiind spital suport Covid, doar din 15 iunie încolo putem vorbi de o reluare a activității normale”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni. 

Și spitalul Victor Babeș din Timișoara, principalul spital pentru coronavirus din județ, își deschide treptat porțile pentru restul categoriilor de bolnavi începând cu din aceste zile.  

Citiţi mai departe

Cele mai citite