Connect with us

Social

Primarul Lugojului se pune bine cu slujitorii Domnului. Finanţări nerambursabile de peste 250 de mii de lei de la bugetul local

Publicat

în

Primarul Lugojului se pune bine cu bisericile. A întocmit un proiect prin care se vor acorda finanţări neramburasabile de peste 250 de mii de lei pentru mai multe culte.

Cincisprezece biserici sau comunităţi religioase din Lugoj primesc bani de la bugetul local. Proiectul se va discuta, joi, în şedinţa Consiliului Local Municipal şi are toate şansele să fie aprobat fiind propus de primarul Francisc Boldea, rerezentant al majorităţii PSD&ALDE.

Suma alocată de la bugetul local este de peste 250 de mii de lei, iar parohiile vor primi între 3.000 şi 35.000 de lei fiecare.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Finanţările sunt neramburasbile şi se fac în baza Ordonanţei 82/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

RETIM

Iată, mai jos, lista lăcaşelor de cult care primesc bani de la buget.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Povestea incredibilă a modului în care miliardarul Iosif Constantin Drăgan a plătit datoriile unui întreg cartier din Lugoj

Publicat

în

Un cartier din Lugoj, orașul în care s-a născut, la 20 iunie 1917, miliardarul Iosif Constantin Drăgan, poartă numele omului de afaceri, decedat în 2008. Foarte puțini știu, însă, cum a ajuns Drăgan să dea numele acestui cartier și ce gest incredibil a făcut omul de afaceri, la câțiva ani după aceea.

Zoli Stefan Toth(Foto) este cel care l-a convins pe miliardar să accepte ca unul dintre cele mai sărace cartiere din oraș să-i poarte numele. Toth este acum profesor, însă, în anii ‘90 lucra ca jurnalist, la ziarul local Redeșteptarea, patronat de Drăgan.

În 1996, în luna august, a izbucnit o grevă la fabrica „Textila”, unde lucrau majoritatea muncitorilor din cartierul în care locuia jurnalistul, numit pe atunci ITL, de la Întreprindere Textila Lugoj. Zoli Toth a relatat timp de patru săptămâni despre situația fabricii. Articolele sale au ținut prima pagina a ziarului local și i-au atras atenția lui Drăgan, care, când a ajuns în România, l-a chemat la o întâlnire, dornic să ajute fabrica să scape de faliment.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Așa au intrat în contact cei doi. Până la urmă, Drăgan nu s-a înțeles cu conducerea și sindicatul celor de la Textila, așa că sprijinul său a constat doar în aducerea unor clienți importanți, care au mai prelungit puțin viața cunoscutei întreprinderi lugojene. Peste mai puțin de un an, însă, profesorul Zoli Toth l-a căutat pe Drăgan și i-a făcut o propunere.

RETIM

“Eu i-am propus ca să poarte cartierul ITL numele lui. Și m-a întrebat ce avem de câștigat din asta. I-am spus << Dumneavoastră aveți de câștigat! Ați făcut atâtea pentru Lugoj și Lugojul nu a făcut nimic pentru dumneavoastră, acum vin eu și vreau să fac asta>>. A fost foarte încântat. I-a plăcut și a spus da, pe loc. Mi-a spus să-i fac o hârtie, oficială, în care să solicit asta. Eu, fiind președinte la asociația de proprietari, am adunat comitetul și am făcut o hârtie din partea cartierului, nu din partea mea. Am dus hârtia la Fundația Drăgan și, la puțin timp, am primit răspunsul lui, cu acordul oficial. Apoi am dus o cerere la Consiliul local și, de atunci, cartierul poartă numele Iosif Constantin Drăgan”, povestește Zoli Toth.

După povestea cu numele cartierului, profesorul Toth a ținut legătura cu miliardarul, căruia îi trimitea mesaje cu ocazia sărbătorilor sau a zilei de naștere și de fiecare dată primea un răspuns de mulțumire de la acesta. În 2000, Zoli Toth i-a cerut lui Drăgan să-l îndrume cum să scape cartierul de datorii. Locuitorii, în mare parte pensionari și șomeri, aveau restanțe mari la gaz, apă, canal, și salubritate. Răspunsul miliardarului a fost unul neașteptat.

“În ianuarie 2000, am făcut o hârtie către profesorul Drăgan, în care i-am prezentat situația cartierului și i-am cerut să mă ajute cu sfaturi, să scot cartierul din această situație. Răspunsul a fost sponsorizarea cu 263 de milioane de lei, care erau bani mulți la vremea aia (n.r. – un salariu mediu era circa 2,2 milioane de lei vechi). Banii nu i-am primit în mână, ci am făcut copii după situația locuitorilor din cartier, pe care i le-am trimis, și banii au intrat în conturile Meridian și Romgaz. Noi am făcut copii după ordinul de plată, ca să avem și noi în contabilitate”, își amintește Toth.

Foto butangas.ro

După Revoluție, miliardarul Iosif Constantin Drăgan a fost extrem de legat de orașul natal, unde a făcut mai multe investiții. A înființat o universitate, un post local de televiziune, unul de radio, un ziar săptămânal, a deschis o tipografie și o fabrică de butelii. Astăzi, holdingul deținut de soția sa, Veronica Gușă de Drăgan mai are în proprietate la Lugoj doar universitatea și stația de butelii.

Citiţi mai departe

Social

A ajuns prima tranșă de vaccin antigripal în Timiș. Cine are prioritate la vaccinat

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică Timiș a primit prima tranșă de vaccin antigripal de tip tetravalent, în cantitate de 17.893 doze repartizate de către Ministerul Sănătății în cadrul campaniei anuale de vaccinare antigripală.

Aceasta urmează să fie distribuită, în zilele următoare, personalului medical din unitățile spitalicești, Unități primiri Urgențe, secțiile și compartimentele de terapie intensivă și boli infecțioase, angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Timiș, instituțiilor de ocrotire socială, precum și medicilor de familie, în vederea vaccinării cu prioritate a persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni şi gravide.

Vaccin antigripal tetravalent este recomandat pentru profilaxia gripei la adulți și copii peste șase luni. În România, vaccinul antigripal nu este în schema obligatorie. Ministerul Sănătății îl asigură, totuși, pentru următoarele grupe de risc – bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani și personal medical. Din aceste categorii fac parte aproximativ 3 milioane de români.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Viitorul gemenilor Răzvan și Ștefan depinde de tine! Ajută-i în lupta lor cu autismul!

Publicat

în

Copiii sunt bucurie, speranță, entuziasm, fericire pură! Pentru familia Racoviță, bucuria de a fi părinte a fost umbrită de un diagnostic greu de acceptat: autism! În România, statisticile arată că rata acestui diagnostic a crescut cu 3,85%, față de anul trecut! Mai exact, 4 copii – în special băieți – dintr-o sută se nasc cu autism! O statistică alarmantă care afectează din ce în ce mai multe vieți.

Mădălina și Ștefan au observat că ceva nu este în regulă cu gemenii lor, Răzvan și Ștefan, la vârstă de un an și opt luni, după ce au ajuns la spital cu o toxiinfecție alimentară.

,,Dacă înainte de spitalizare alergau toată ziua, ne strigau, răspundeau la nume, vorbeau – știau aproximativ 15-20 cuvinte. La ieșirea din spital, nu mai mergeau, nu mai vorbeau. Am făcut tot felul de investigații, iar diagnosticul a fost: autism, retard psihic grav și hiperactivitate. Nici acum nu ne explicăm cum până la internare copii se comportau perfect normal, iar de la ieșirea din spital nu au mai fost aceeași. Ne gândim tot timpul că tratamentul administrat nu a fost cel corect,” ne-a împărtășit tatăl gemenilor vădit afectat de situația în care se află copii săi.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

,,A fost un șoc. Nu ne venea să credem. Am început să caut cât mai multe informații pe internet: terapii, tratamente, medici, clinici de investigații, neurologie, psihiatrie, psihologie. Nu am avut bani, așa că până la 5 ani am făcut terapie doar 2 ore/ săptămână cu fiecare copil. Abia de doi ani am început să mergem cu ei zilnic la recuperare, asta după ce ne-am înființat o asociație și am obținut ceva donații de la oameni cu sufletul mare. Altfel, copii noștri nu aveau nicio șansă, ne-a povestit mama celor mici.

RETIM

Un copil diagnosticat cu autism are nevoie de minim 8 ore de terapie ABA, timp de 7 zile pe săptămână. Acest tip de terapie se bazează pe repetiție, pe reprezentare vizuală. Este un proces anevoios care dă însă rezultate dacă este făcut în mod susținut cu ajutorul unui specialist, dar și cu sprijinul permanent al familiei.

Mădălina și Cristian sunt angajați ca asistenți personali, ceea ce înseamnă că de multe ori abia pot plăti cheltuielile de întreținere a familiei, darămite să acopere și costurile terapiilor și medicației speciale.

,,Am rămas fără prieteni! Nu ne mai întâlnim cu nimeni. Nu avem vacanțe. Nu avem o zi liberă. Suntem numai cu copii, zi de zi la terapie, la joacă. Copii trebuie însoțiți în permanență de doi adulți, mai ales pe stradă, pentru că nu stau pe loc, fuge fiecare în altă parte”, ne-a mărturisit Mădălina.

Cu ajutorul terapiei, gemenii învață nu doar să interacționeze mai ușor cu cei din jur – fac logopedie – dar învață și culorile, animale, formele geometrice, să numere, să scrie litere și să le recunoască. Alcătuiesc chiar sași cuvinte scurte și îi încântă mai ales jocurile de rol.

,,Sunt în grupa pregătitoare la o școală pentru copii cu nevoi speciale. Lui Ștefan îi place să deseneze și să scrie litere, silabe. Lui Razvan îi place să se joace cu trenulețul. Face construcții lungi din sine și poduri. De când facem în mod susținut terapie se văd rezultate: băieții se îmbracă singuri, se spală singuri pe mâini, se încalță, se descurcă cu puțin ajutor și la masa de prânz. Avem noroc cu bunicii. Îi putem lăsa în grija lor 2-3 ore pe săptămână cât mergem la cumpărături, facem curățenie. să facem cumpărături, curățenie…”, povestește mama gemenilor.

De altfel, bunica maternă este și cea care le gătește celor mici. Gemenii au intoleranță la gluten, iar alimentația lor trebuie controlată în permanență.

,,E foarte greu! Alimentele fără gluten sunt mult mai scumpe! O lună de terapie costă 2.300 de lei pentru fiecare copil, deci 4.600 de lei pentru amândoi. Astfel, într-un an avem nevoie de 55.200 de lei pentru terapia ABA a copiilor. Pe lângă asta, ei au nevoie de terapie senzorială. De asemenea, medicația costă aproximativ 1.500 lei lunar”, ne-au explicat soții Racoviță.

Un copil diagnosticat cu autism și considerat recuperat, poate face tot ceea ce fac copii de vârsta lui. Merge la grădiniță, la școală, se joacă, poate învăța o limba străină ori să cânte la un instrument. Îi va fi însă greu să mențină un contact vizual, va accepta mai greu schimbările, nu va putea înțelege sensul figurat al cuvintelor, cu toate acestea viitorul adult va fi unul independent care post educe o viață împlinită alături de familie și prieteni.

,,Fără terapie zilnică, un copil cu autism nu va reuși să dobândească abilitățile necesare pentru o viață cât de cât independentă, practic e condamnat să depindă permanent de părinți. Ștefan și Răzvan au nevoie de ajutorul nostru. Prin orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă”, acești copii primesc o șansă în plus la un trai mai bun, la un viitor în care pot trăi pe propriile picioare. Donează și tu pentru frații Racoviță!” Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă.

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/razvan-stefan-racovita/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Ștefan și Răzvan Racoviță!

Citiţi mai departe

Social

FOTO Ce a pregătit tanti Emilia la ultimul Banat Brunch al sezonului, nu departe de Lugoj

Publicat

în

Ultimul Banat Brunch al lui 2022 a avut loc sâmbătă, pe 17 septembrie, la Coșteiu de Sus. Satul, aparținător de Margina, este unul dintre cele mai greu accesibile din Banat. Tocmai faptul că este retras îi oferă locului o aură aparte. Înconjurat de dealuri verzi cu văcuțe care pasc nestingherite de ploaia mocănească, Coșteiu de Sus este locul ideal pentru un brunch, sau dejun bănățean, fără pereche.

La Coșteiu de Sus, în fundătura dealurilor, mai trăiesc aproximativ 100 de persoane. Majoritatea sunt bătrâni, pentru care sălbăticia acestui ținut este modul perfect de viață. Cea mai cunoscută dintre gospodării este fără îndoială cea a Emiliei Popa, pe care toată lumea o știe ca Tanti Emilia. De la ea a pornit evenimentul numit Banat Brunch în zona de vest a țării. 

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

În curtea lui tanti Emilia au călcat, în ultimii ani, sute de români din toate regiunile țării, dar și străini curioși de mirosuri și de peisaj. Tanti Emilia a fost prima gazdă care și-a deschis porțile și a pus pe masă zeci de feluri de mâncare tradițională, gătită după rețete mai vechi de 200 de ani. Pofta cu care femeia gătește și povestește despre mâncare te face să tresari și să vrei să guști cât mai repede din preparatele de pe mese.

„Eu am fost prima în județul Timiș, care am făcut Banat Brunch. Am fost în zona Sibiului și am fost încântată de ceea ce am văzut acolo și am zis să încercăm. La mine, acum, e a șaptea ediție. Îmi place ceea ce fac. Pe oameni îi atrage mâncarea tradițională și peisajul.

Citește aici cum a fost la ultimul Banat Brunch al lui 2022, la tanti Emilia de la Coșteiu de Sus.

Citiţi mai departe

Cele mai citite