Connect with us


Social

Bănăţeanul care a transformat mălaiul într-un produs vedetă. „M-au întrebat dacă e tort?”

Publicat

în

PMP

Pe Ioan Marta îl găsești în fiecare marți, în piața din Lugoj, unde își vinde produsele de la cele peste 100 de oi pe care le crește la Fârliug, în Caraş-Severin. Marta a devenit însă un adevărat personaj pe la târgurile tradiţionale din întreaga țară. Fermierul este uşor de recunoscut, pentru că de fiecare dată este îmbrăcat în ţinuta pe care a moştenit-o de la bunicii săi, care are peste 100 de ani.

USR

Brânză, mălai și răchie

Marta vinde la târguri brânză „untoasă”, ţuică şi un produs banal în Banat, mălaiul copt, numit şi mâncarea săracilor din cauza puţinelor ingrediente din care este făcut: făină de porumb, apă şi sare. Cărăşeanul îl prezintă şi îl vinde ca pe o vedetă. Îl ambalează frumos, îl eticheteză şi îi dă forma unui tort.

“Am fost la Bucureşti şi când l-au văzut răgăţenii au crezut că e tort. Chiar m-au şi întrebat, dacă e tort”, spune Marta râzând. Nu ne dezvăluie reţeta sa de mălai, dar spune că unul din secrete e faptul că îl coace într-un ţest, timp de o zi şi o noapte. Prezentarea, la fel de inmportantă ca şi produsele Pentru un kilogram de mălai copt în formă de tort, Marta cere 15 lei şi spune că au fost târguri la care a vândut şi 40 de bucăţi.

Cărăşeanul este însă convins că totul ţine de prezentare şi de modul cum îşi promovează produsele. “Contează foarte mult. L-am dus pe un vecin de-al meu la un festival şi în prima zi s-a îmbrăcat şi el, ca mine, în costum tradiţional. A făcut cam cât mine, vreo 30 de milioane de lei vechi. A doua zi, a zis că el nu mai se îmbracă aşa şi a venit într-un tricou şi în blugi. Seara l-am întreba <florine, câţi bani ai făcut azi?>>, iar el mi-a spus că de 10 ori mai puţin”, povesteşte Marta, care mai foloseşte un tertip ca să-şi atragă clientela: glumele interzise minorilor, spuse în grai bănăţean.

Pe lângă mălai şi brânza, Ioan Marta are un produs căruia puţini îi rezistă. La propriu! Este vorba de ţuica de cireşe, care se vinde la un preţ record. “La mine la stand găsiţi, de fiecare dată, ţuică curată de prune şi ţuică de cireşe. Asta de cireşe e extraordinară. E medicament! Este foarte căutată de cunoscători şi se vinde cu 100 de lei litru. Dacă nu te pricepi să o bei, te pune jos cât clipeşti”, spune bănăţeanul.

Crește o rasă de oi rar întâlnită în România

Pentru fiecare produs pe care îl vinde Ioan Marta are o poveste de “marketing”. De exemplu, ca să-şi promoveze brânza le povesteşte clienţilor despre oile ”extraordinare”, pe care le creşte. “Eu cresc doar oi de lapte. Sunt unul dintre puţini crescători din ţară care deţine oi pure din rasa Awassi. Mai sunt câţiva care au, însă încrucişate cu rase de la noi. Astea sunt nişte oi de lapte, care sunt aduse de la arabi şi au blana şi faţa roşie. Sunt mai pretenţioase, le trebuie mai multă curăţenie, dar şi dau lapte mai mult şi mai bun. De asta brânza mea e aşa de untoasă şi are gust atât de bun”, spune Marta, care ne dezvăluie că mai are un secret. Toate produsele lui sunt ferite de chimicale. “Nu dau cu ierbicide sau alte soluţii. M-am certat chiar cu vecinii pentru că au dat pe porumb cu ierbicid. Mai bine dau cu sapa, dar ştiu că tot ce am e sănătos şi nu e contaminat”, mai spune spune fermierul.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

VIDEO La minus șase grade, lugojeanul Ștefan Hodi a făcut și în 2020 tura până la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Publicat

în

PMP

Ștefan Hodi, biciclistul Lugojului, omul care a pus orașul de pe Timiș pe harta mondială a ciclismului, a ajuns și în acest an la Alba Iulia de 1 Decembrie. Așa cum face de 20 de ani, Hodi, în vârstă de 54 de ani, a înfruntat frigul de -6 grade Celsius și a parcurs cei peste 350 de kilometri dus-întors până în orașul Marii Uniri.

USR

“La mulți ani, România, în primul rând! Mă aflu la Alba Iulia și vin de la Lugoj. Din anul 2000, vin în fiecare an, vin din dragoste și pentru a comemora Unirea și strămoșii noștri. Vin de plăcere, într-adevăr este greu pentru că este rece, anul acesta a fost un an mai dificil cu situația pandemiei, dar noroc că azi noapte a ieșit Alba Iulia din carantină și am putut intra. Până să ajung stăteam puțin în dubii dacă ajung să vin la Cetatea Marii Uniri sau nu. Dar dacă ajungeam și până la intrarea în Alba Iulia și mă întorceau organele, mă întorceam înapoi dar eram cu visul împlinit că am încercat să vin și să fiu din nou la Alba Iulia”, a explicat Hodi pentru publicația locală Ziarul Unirea.

Hodi a ratat tura de Alba Iulia doar de trei ori în ultimii 20 de ani, de fiecare dată dintr-un motiv întemeiat. Lugojeanul a parcurs România de 10 ori pe bicicletă, dar și Europa de 5 ori. La cursa pentru cicliștii amatori Paris-Brest, a reușit în 2015 să parcurgă o distanță de 1230 de kilometri în doar 88 de ore.

Citiţi mai departe

Social

Povestea lugojeanului care s-a întors din Anglia și a pus pe picioare una din cele mai profitabile afaceri locale

Publicat

în

Ziarul Adevărul a prezentat, de 1 Decembrie, poveștile mai multor români care s-au întors din străinătate ca să muncească acasă.  Printre ele și povestea lugojeanului Benu Marinescu, cel care a creat Benfast.

PMP

În 2016, amenaja în garajul casei părinteşti un fast-food în care producea mâncare pe care o livra la domiciliu. La scurt timp după aceea a predat afacerea părinţilor şi a plecat în Anglia, dar după doi s-a întors în România pentru a dezvolta afacerea începută în garaj, arată adevărul.ro

USR

Este, pe scurt, povestea lui Beniamin Marinescu, un tânăr antreprenor din Lugoj, judeţul Timiş, care a plecat în străinătate, dar s-a întors în România pentru a dezvolta aici o afacere.

„În 2016 am deschis un mic fast-food numit Benfast în garajul părinţilor mei. Şase luni mai târziu am reuşit să ne mutăm într-un spaţiu de aproximativ 40 de metri pătraţi din oraş. Am funcţionat aşa timp de un an, cu o medie de 5-7 angajaţi. După un an, din cauza birocraţiei şi a provocărilor pe care le-am întâmpinat, am decis să las afacerea părinţilor şi m-am mutat în Anglia, împreună cu soţia mea”, povesteşte Benu, aşa cum îi spun prietenii.

În Anglia, lugojeanul a deschis o mică firmă de marketing.

„Am avut clienţi mici şi mijlocii pe care îi ajutam să îşi crească afacerea în mediul online. Am decis să ne întoarcem, totuşi, anul trecut pentru a continua visul meu, de aduce Benfast la un nivel pe care mi l-am dorit dintodeauna. M-am întors în august 2019 şi timp de o lună am analizat performanţa, iar în următoarele luni am pregătit sistemul operaţional pentru a putea să creştem cifra de afaceri, să o dublăm practic. Am reuşit să facem asta şi în acelaşi timp ne-am pregătit pentru ca în iunie 2020 să deschidem prima locaţie mare în centrul oraşului, unde funcţionăm acum. Am reuşit să ajungem la 20 de angajaţi, iar în septembrie 2020 am deschis, la Dedeman al doilea punct de lucru, ajungând la 25 de angajaţi”, povesteşte Beniamin.

Vezi aici video cu poveste tânărului din Lugoj.

Citiţi mai departe

Social

Restaurantele din Lugoj se adaptează la pandemie! Livrările la domiciliu au crescut în 2020

Publicat

în

PMP

Perioada nefastă pe care industria restaurantelor o traversează odată cu pandemia i-a determinat pe patroni să se adapteze la nevoile nou apărute, astfel că localurile lugojene sunt în majoritatea cazurilor încă deschise. Restaurantele au renunțat pentru o perioadă la mese și au transpus meniurile în online.

USR

Unul dintre aceste restaurante, care s-a adaptat la pandemie și oferă un meniu complet disponibil pentru livrare la birou sau domiciliu este Guinness The Pub. Recent renovat și redeschis, clienții nu au apucat încă să se bucure la maxim de noua înfățișare a localului lugojean. Din fericire, preparatele Guinness pot fi comandate cu un simplu telefon.

“Avem disponibil un meniu stufos pentru delivery, cu pizza, preparate de tip platouri festive cu tot ce e nevoie pentru o masă copioasă în familie, burgeri, coaste, paste, salate și alte bunătăți. Comenzile se preiau telefonic, iar în curând se vor prelua direct printr-o aplicație de food delivery”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Alex Cătălincescu, managerul pubului.

La Guinness The Pub găsești o gamă variată de pizza, iar dacă vrei să mănânci pe săturate, la fiecare două pizza comandate, a treia este din partea casei. La fel și băutura, pentru că pizza merge foarte bine cu o răcoritoare. O altă specialitate a restaurantului sunt platourile tradiționale, cu grill sau mezeluri, ideale pentru mese îmbelșugate în familie sau de sărbătorile ce bat la ușă.

“Oferim livrare gratuită la orice comandă, iar în curând vom fi printre primele localuri din oraș care vor oferi livrare prin sistemul aplicației de food delivery Takeaway.ro, însă mai avem câteva lucruri de pus la punct acolo”, am mai precizat Alex.

Platourile pot fi comandate doar de pe-o zi pe alta, iar livrarea se realizează de la 12 la 22 în fiecare zi. Comenzile se preiau la numărul de telefon 0799 599 899.

Poți consulta aici meniul pentru delivery de la Guinness The Pub.

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite