Iulius Mall

Podul de Fier a ramas fara iluminat ornamental! Primaria nu a anuntat inca Elba despre problema

lugojul stinge lumina de ora pamantului 21 martie lugojeanul 2013Podul de Fier, prima trecere peste ape din Lugoj, a rămas de câteva zile fără iluminatul ornamental cu care lugojenii s-au obișnuit de câțiva ani. Din primele informații, se pare că de vină ar fi o defecțiune la instalația care înfrumuseța noaptea podul simbol al orașului de pe Timiș. Deși defecțiunea a apărut acum mai multe zile, până la această oră primăria lugojeană nu a înștiințat Elba, firma care se ocupă de această parte de iluminat a orașului, pentru a o remedia. Totuși, chiar dacă a rămas temporar fără iluminat, vestea bună este că podul se pregătește de reabilitare.

Unul dintre cele mai importante mărci ale Lugojului, Podul de Fier, a primit suma de 200.000 de lei din bugetul local al orașului din 2014, pentru efectuarea unei expertize de reabilitare pe parcursul acestui an. Cel mai cunoscut simbol al orașului, Podul de Fier, care a împlinit 100 de ani în 2006, este într-o stare continuă de degradare, motiv pentru care administrația a decis ca, pentru conservarea cât mai bună a monumentului, pe care s-a instalat anul trecut o limită de tonaj, acesta să fie analizat de experți și reparat. Din suma alocată se va realiza însă doar expertiza de reabilitare, care va oferi administrației locale toate datele necesare pentru demararea lucrărilor de reparație.

Publicitate

Construcția Podului de Fier a fost finalizată în luna august a anului 1902. În lungime de aproximativ 100 de metri, trecerea peste apă este delimitată de patru căsuțe de vamă, în care momentan se desfășoară activități comerciale. Podul obișnuia să despartă, la vremea inaugurării, orașul în două părți, cea română și cea germană, lucrarea fiind finalizată în perioada dominației austro-ungare. Pentru construcția podului, fierul folosit a fost adus de la Reșița, cu cari cu boi, astfel că ridicarea lui a fost o muncă asiduă. În ultimii ani, podul a fost înfrumusețat de administrația locală, prin instalarea de lumini ornamentale, care oferă monumentului, deși vechi de peste 100 de ani, o alură modernă.lugojeanul-news-everywhere,-everytime-banner

1 comments
  1. 200.000 de lei pentru expertiză. Dar să vedem dacă se găsesc bani şi pentru investiţie. Altfel, totul este în van. Expertiza are un termen strict de valabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate