Connect with us

Educație

Peste 400 de elevi din Lugoj încep de luni probele scrise la Bacalaureat

Publicat

în


414 elevi din Lugoj, dintre care 351 din seria curentă și respectiv 63 din serii anterioare, au întrat luni dimineața în sălile de examen, odată cu debutul Bacalaureatului. Prima probă pe care o vor susține absolvenții de liceu este cea la Limba și literatura română. La Lugoj, există două centre de examinare, la Brediceanu și la Hașdeu.

Crama Aramic

Cei 414 elevi provin de la liceele:

Shopping City Timișoara

– Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” – 127 de candidați (114 din seria curentă și 13 din promoțiile anterioare);
– Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” – 206 candidați (178 din seria curentă și 28 din promoțiile anterioare);
– Liceul tehnologic „Valeriu Branişte” – 62 de candidați (42 din seria curentă și 20 din promoțiile anterioare);
– Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” – 19 candidați (17 din seria curentă și 2 din promoțiile anterioare).

RETIM

Tot la Lugoj vor susține Bacul și absolvenții Liceului Tehnologic „Traian Grozăvescu” din Nădrag și cei ai Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget. După proba de la Limba și literatura română de luni, examenul continuă cu proba la Limba și literatura maternă marți, proba obligatorie a profilului miercuri 3 iulie și proba la alegere joi, 4 iulie.

Elevii vor primi primele rezultate pe 8 iulie, până la orele 12 dimineața. Între orele 12 și 16 aceștia vor putea depune contestații. Rezultatele finale ale examenului se afișează pe 13 iulie.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

O nouă grădiniță va fi reabilitată! Aproape un milion de euro a primit Primăria Lugoj pentru acest obiectiv

Publicat

în

Claudiu Buciu, consilierul primarului interimar Bogdan Blidariu, a anunțat aprobarea finanțării lucrărilor de “Reabilitare energetică – Grădinița PP4 – Aleea Brazilor 3 – Lugoj”. Buciu spune că sunt cuprinse mai multe lucrări în vederea eficientizării energetice.Acestea constă în:

Crama Aramic

* Izolarea termică a pereților exteriori cu vată minerală bazaltică cu grosimea de 15 cm;

Shopping City Timișoara

* Termoizolarea cu vată minerală bazaltică cu grosimea de 20 cm a plăcii existente peste ultimul nivel;

RETIM

* Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic;

* Înlocuirea elementelor deteriorate ale învelitorii;

* Înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitorii;

* Înlocuirea elementelor şarpantei care prezintă degradări;

* Contravântuirea corespunzătoare a şarpantei în ambele direcţii și ancorarea şarpantei în structura de rezistenţă a clădirii;

* Colectarea apelor pluviale de la acoperiş prin jgheaburi şi burlane exterioare;

* Refacerea în totalitate a trotuarului de protecție din jurul clădirii;

* Achiziția si montarea unui sistem fotovoltaic;

* Modernizarea instalației electrice de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate, înlocuirea corpurile de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie;

* Se va monta o centrală termică care să asigure necesarul de energie pentru încălzire și se propune montarea unui sistem de încălzire în pardoseală;

* Achiziția și montarea unui sistem de ventilare a aerului cu recuperare de căldură de minim 75%;

* Echiparea obiectivului cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată.

După finalizarea lucrărilor consumul anual specific de energie finală pentru încălzire va fi redus cu 78%. Valoarea finanțării aprobate este de 4.448.340,75 RON. Pe lângă aceste intervenții, Municipiul Lugoj va asigura finanțarea și pentru alte lucrări necesare ca urmare a eficientizării energetice, pentru refacerea integrală a curții, achiziționarea unui noi loc de joacă și înlocuirea mobilierului.

Citiţi mai departe

Educație

Patru profesoare din Lugoj, printre „Campionii comunității noastre”. Proiectul deosebit pentru care au fost premiate

Publicat

în

14 oameni și echipe care și-au pus amprenta în comunitatea în care trăiesc și lucrează au fost premiați de Fundația Comunitară Timișoara în cadrul campaniei Campionii comunității noastre 2022.

Crama Aramic

Campionii comunității nostre 2022 au fost aleși din cadrul proiectelor desfășurate în acest an de către de Fundația Comunitară Timișoara și sunt un exemplu de implicare, dăruire și inovație pentru că au căutat soluții pentru a transforma un vis în realitate.

Shopping City Timișoara

Cei 14 campioni și echipe de campioni fac parte dintre cele mai diferite domenii, de la educație la cercetare, de la arhitectură, la IT, însă cu toții au pus umărul ca locul în care trăiesc să devină un loc mai bun pentru cei din jur.

RETIM

Campionii comunității noastre 2022 sunt: Daniela Brînzei (Școala Gimnazială nr 2, Timișoara), Costin Bleotu (Banat IT), echipa Biblicicleta Lugoj (Laura Secoșan, Simona Banda, Alina Polk și Daniela Țicu), Florina Ianculescu (Colegiul Național Bănățean), echipa Oana Florea și Oana Pătrașcu (Grup de inițiativă din Bocșa), Cosmin Ciorman (Liceul Teoretic General Dragalina Oravița), Simona Smultea (Asociația CevaDeSpus), Ancuța Sârbu (Asociația Educația la Sat), Mădălina Mahu (Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară), Adina Rău (Institutul Național de Cercetare Fizica Pământului), Mihaela Sichim (ATU Advertising); Echipa Hamilton România, Mihaela Pișleagă (Grupul de inițativă Micii Grădinari) și Mihai Petru Mărghitaș (Grupul de inițiativă Pro Liebling).

Echipa Bibliocicleta Lugoj

Patru cadre didactice pasionate, din Lugoj, s-au reunit în cadrul proiectului Bibliocicleta Lugoj.  Laura Secoșan, Simona Banda, Alina Polk și Daniela Țicu au prins curaj și s-au format un grup de inițiativă pentru promovarea lecturii și a cărților, ținând evenimente lunare în parcurile din oraș. AU reușit să strângă în jurul lor o adevărată comunitate de copii, părinți și bunici, care le așteaptă să vină cu bibliocicleta lor să le spună povești. Echipa celor patru a primit premiul Campionul Comunității noastre 2022 pentru promovarea în tandem a ciclismului și a lecturii, prin programul RO Bike Valley.

„Ne dorim să le mulțumim public și să le oferim recunoașterea și aprecierea noastră celor care se implică activ și își dedică timpul și energia pentru a schimba lumea în care trăiesc. Pas cu pas, datorită implicării acestor oameni în educația copiilor, sport, accesibilizarea pentru persoane cu deficiențe, cercetare pe înțelesul tuturor, societatea noastră se schimbă în bine”, a spus Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.

Despre Fundația Comunitară Timișoara

Fundația Comunitară Timișoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii și donatori individuali și am finanțat peste 270 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 19 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii de la „Brediceanu” se pregătesc să sărbătorească Ziua Națională a României într-un mod inedit

Publicat

în

Între 185 de ani de tradiție academică și 103 ani de învățământ neîntrerupt în limba română, Liceul ”Brediceanu” de azi privește cu respect și recunoștință spre trecut, cu mândrie spre prezent, cu speranță spre viitor, cu mulțumire în jur, cu dragoste în jos și cu reverență în sus.

Crama Aramic

Cu doar câteva zile înainte ca națiunea română să își comemoreze, o dată în plus, semnarea actului său de naștere, la 1 decembrie 1918, prin ”voința întregului neam”, o parte din elevii și profesorii actuali ai Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj s-au întâlnit pe parcursul acestei săptămâni pentru a pregăti o manifestație, nu ad-hoc, dar nu mai puțin spontană spre finalul ei, de celebrare a Zilei Naționale a României, imaginată ca un flash mob, dar cântat.

Shopping City Timișoara

RETIM

Aproape 300 de elevi, din 20 de clase (din cele 28 ale liceului), s-au alăturat diriginților lor sau profesorilor de la clasă, pentru a transmite, cu acest prilej, cunoscuților lor, familiilor, prietenilor și întregii țări, viziunea și convingerea noastră comună că ”Educația nu înseamnă umplerea unui vas, ci aprinderea unei flăcări!”.

În vremuri nesigure – politic, social, economic și ecologic – în care comunicarea interumană, deși nelimitată de tehnologie sau bariere geografice, este uneori cel mai greu de realizat în mod direct, nemijlocit, spiritul patriotic și simțământul național pot constitui o bază de plecare și un mijloc de inițiere a acestei comunicări solidare, fie și pentru 10 minute de ridicare a 300+ voci într-o cântare comună.

Cele 3 cântece alese cu acest scop s-au constituit și ele în tot atâtea mesaje de chemare la acțiune solidară, atitudine pașnică, tolerantă și constructivă, nu spre distrugere – prin forța armelor sau a cuvintelor – ci prin implicare emoțională și aplecare spre valorile comune (adevăr, fraternitate, spirit pacifist, familie, ocrotirea noilor generații, cinstirea strămoșilor, eforturi îndreptate spre dezvoltarea individuală și prosperitatea comună, perseverență în fapte bune, reziliență și conservarea spiritului ludic, chiar și la vârsta, sperăm, înțelepciunii…).

Pentru a demonstra aceasta, profesorii, de obicei aflați în fața elevilor, ”înfruntându-i” de la înălțimea catedrelor și a anilor de experiență de viață și profesională, au coborât astăzi, firesc, între copii, ”înarmați”, nu cu temutele cataloage, ci cu baloane și partituri, și au chemat mai întâi ”la lupta” (muzicală) cele 3 ”batalioane” în ținută tricoloră, apoi s-au alăturat lor în colindul adresat ”urbi et orbi” cu ajutorul frumoaselor versuri din ”Ninsă ramură de brad”, pe cât de puțin cunoscute, pe atât de aproape de sufletul fiecăruia.

Iar la final, după ce mesajul comun al tuturor participanților ”Peste-ntreaga Românie, La mulți ani, cu bucurie!” a fost lansat în eter cu ajutorul acelorași ”avioane” rotunde, colorate în nuanțele drapelului național, profesorii participanți au arătat că și ei știu și ”vor să cânte, să viseze și să râdă, să nu uite să se joace câteodată, și că, atâta timp cât mai respiră, vor să rămână copii, să se bucure de viață”, indiferent de obstacole, pentru că ”în viață nu există: <<Nu pot>>”.

Cu această motivație și concluzie, participanții la activitatea de astăzi nu au uitat, sperăm, să se întoarcă acasă poate mai bucuroși, poate mai solidari, poate mai inspirați de un eveniment ca cel de la 1 Decembrie 1918 spre a deveni, cu adevărat, Oameni mari și Români adevărați, ”uniți în cuget și-n simțire”.

La mulți ani României, La mulți ani Românilor!

prof. Daniela Mariana Popovici – organizator activitate

Citiţi mai departe

Educație

Lugojul primește încă o finanțare. Peste un milion de euro pentru renovarea integrală a unei grădinițe

Publicat

în

Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, în prezent consilier al primarului interimar Bogdan Blidariu a anunțat că a fost aprobată încă o finanțare (5.262.838,88 RON) nerambursabilă din fonduri europene, pentru municipiul Lugoj.

Crama Aramic

„Modernizarea infrastructurii destinate învățământului este principala noastră prioritate. Această modernizare devine obligatorie, mai ales în contextul creșterii galopante a cheltuielilor destinate iluminatului și încălzirii acestor spații. Am depus proiecte pentru toate spațiile destinate învățământului la nivelul municipiului Lugoj, cu excepția celor care încă mai au probleme legate de regimul proprietății, ori pentru care nu există posibilitatea de finanțare prin programele lansate până în prezent. Mare parte din cereri au fost deja aprobate. Astăzi, Ministerul Dezvoltării a anunțat că s-a aprobat finanțarea și pentru Reabilitarea energetică a Grădiniței PP5”, a transmis Buciu.

Shopping City Timișoara

Lucrările de reabilitare, care se vor executa sunt:

RETIM

– izolarea termică a pereților exteriori cu vata minerală bazaltică;

– termoizolarea plăcii de peste ultimul nivel cu vată minerală bazaltică;

– înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic;

– înlocuirea elementelor deteriorate ale învelitorii, înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitorii;

– modernizarea instalației electrice și de iluminat;

– instalarea unui sistem fotovoltaic complet echipat care va satisface o mare parte din consumul de energie electrică necesară;

– se va realiza un sistem complet nou pentru încălzire-răcire-ventilare; sistemul de încălzire se va monta în pardoseală; sistemul de ventilare a aerului va presupune recuperarea căldurii în procent de minimum 75%;

– obiectivul va fi dotat și cu o stație de încărcare pentru mașini electrice.

Scopul principal al intervențiilor este acela de a reduce cu până la 70% consumurile de energie necesare funcționării clădirii.

„Contractul pentru întocmirea documentației tehnico-economice este deja în curs de atribuire. Proiectarea și execuția vor dura aproximativ 20 de luni. Estimăm că lucrările vor începe în toamna anului viitor”, a mai adăugat Buciu.

Citiţi mai departe

Cele mai citite