Connect with us

Educație

Elevul din Lugoj care a reușit singurul 10 curat din oraș la Bacalaureat: „Am muncit patru ani pentru examen”

Publicat

în

Doar trei medii de 10 au reușit elevii din Timiș să obțină la Bacalaureat în acest an. După mulți ani, una dintre cele trei note de 10 curat este a unui lugojean. Darian Florian Vodă este absolvent de Hașdeu, pasionat de dansuri populare și un elev foarte silitor.

Darian a reușit să obțină media 10 pe linie după mulți ani de muncă. A învățat în fiecare zi, a avut încredere în el, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Cu tatăl muncitor în construcţii şi mama plecată de trei ani la muncă în străinătate, Darian susţine că nota de la BAC este rezultatul unei munci timp de patru ani.

„Munca a început încă din clasa a IX-a de când profesorii ne-au îndrumat şi pe parcursul anilor ne-am pregătit tot mai intensiv, clasa a XII-a fiind doar un fel de recapitulare pentru proba finală. BAC-ul a fost pentru noi mai mult un test pentru că noi am dat mai multe probe de BAC, să zic aşa, care au părut mai grele, iar asta ne-a ajutat să ajung la rezultate bune, alături de colegii mei, care au obţinut şi ei rezultate foarte bune”, a declarat Darian pentru „Adevărul”. 

Tânărul, a cărui mamă este plecată de trei ani la muncă în străinătate şi al cărui tată este muncitor în construcţii, susţine că şi-a ajutat părinţii la treburile casnice, dar, la rândul lor, părinţii l-au înţeles, dându-i libertate să aleagă modul în care învaţă. 

„Mama este plecată din păcate de câţiva ani. Tata lucrează la o firmă de construcţii din oraş. A trebuit să îi ajut la treburile casnice. Eu i-am înţeles, dar ei m-au înţeles şi mai mult. Au înţeles că am nevoie de libertate şi m-au lăsat să învăţ în modul în care am vrut eu”, a mai arătat Darian.

Citește întregul interviu pe Adevărul.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Un tânăr din Lugoj a dat Bacul într-o sesiune specială pentru elevii izolați la domiciliu

Publicat

în

Un elev de la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu” din Lugoj a dat examenul de Bacalaureat într-o sesiune speicală, dedicată elevilor izolați la domiciliu sau celor care au avut probleme de sănătate legate de coronavirus pe perioada desfășurării examenului normal.

Lugojeanul este unul dintre cei cinci elevi din tot județul Timiș care au fost automat înscriși la examenul special. La proba de Limbă și literatură română au fost prezenți doi candidați, la proba obligatorie a profilului a fost prezent un candidat, iar la proba la alegere a profilului au fost prezenți 4 candidați. 

La examen s-au prezentat toți candidații înscriși. La proba de limba maternă, care va avea loc joi, 9 iulie 2020, nu este înscris niciun candidat în județul Timiș.

„În acord cu prevederile legale în vigoare, în centrul de examen organizat la Liceul de Informatica ”Grigore Moisil” Timișoara au fost asigurate măsuri de prevenire și protecție împotriva infectării cu SARS-Cov2”, a precizat Marin Popescu, inspector școlar general al ISJ Timiș.

Primele rezultate se afișează vineri, 10 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui.

Citiţi mai departe

Educație

Jumătate dintre elevii lugojeni care au dat Bacul au depus contestații

Publicat

în

Un număr important de elevi lugojeni, aproape jumătate dintre cei care s-au înscris la prima sesiune a Bacalaureatului, au depus contestații după ce au primit rezultatele inițiale. Nemulțumiți de notele lor, fie că au fost sub media de trecere a examenului, fie că au fost convinși că au meritat note mai mari decât cele pe care le-au primit, elevii lugojeni, 241 la număr, au depus contestații după afișarea rezultatelor.

Pentru mulți dintre ei însă, contestația nu a schimbat cu nimic rezultatul examenului. Doar nouă elevi au reușit să își mărească mediile peste 6 după depunerea contestațiilor. Mulți dintre elevi și-au mărit unele note, și respectiv medii, motiv pentru care vor avea șanse mai mari să intre la facultățile la care își doresc să urmeze studii superioare.

La Hașdeu, 97 de elevi înscriși pe liste au depus contestații, 6 dintre ei reușind să-și mărească mediile peste nota 6. La Brediceanu, 72 de elevi au depus contestații, dintre care un elev a reușit să treacă de media 6 și să promoveze Bacul. La Vlaicu și Braniște au depus contestații 28 și respectiv 46 de candidați, câte unul de la fiecare liceu reușind să treacă de media 6 după soluționare.

Pentru cei aproape 53% dintre elevii care nu au luat Bacalaureatul din prima, a doua sesiune este programată să înceapă pe 18 august cu proba la Limba și literatura română. Înscrierea candidaților are loc între 13 și 27 iulie.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii lugojeni care au obținut 10 la Bac merg la universitățile Oxford și Babeș-Bolyai

Publicat

în

Cei doi elevi lugojeni care au obținut media 10 la Bacalaureat se gândesc deja la facultățile pe care le vor urma din această toamnă. Sergiu Novac spune că s-a decis și va merge în Anglia, la Oxford. “Mai sunt câteva amănunte de clarificat, legate de procedură, dar mai mult ca sigur voi merge acolo. Am aplicat la ei încă din toamna trecută, am dat un examen la matematică și am scris un eseu de intenție, iar în decembrie am fost la un interviu. Examentul l-am dat la Arad, dar pentru interviu am fost în Anglia”, a declarat Sergiu, pentru Lugojeanul.ro.

Anda Subțire, eleva de 10 tot de la “Brediceanu”, ne-a declarat că mai mult ca sigur va ajunge la Babeș-Bolyai Cluj, însă momentan nu este hotărâtă în privința facultății. “Trebuie să mă hotărăsc, însă cu siguranță nu plec din țară”, a spus Anda.

Primarul Francisc Boldea spune că va propune premierea celor doi elevi care au obținut media zece la Bacalureat. “Nu sunt mulțumit de rezultatele obținute de liceele din Lugoj, dar ei doi merită să fie premiați. Vor merge la universități de prestigiu și vor reprezenta Lugojul. I-am sunat și i-am felicitat și voi propune consiliului să-i premiem”, a declarat primarul Lugojului.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite