Connect with us

Social

Nu s-a stins conflictul în cazul pasajului de pe Bocșei. Grindeanu i-a pasat problema lui Dobra, locuitorii cer audiență

Publicat

în

Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, una dintre cele mai mari investiții de infrastructură derulate de CFR și finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), întâmpină un obstacol la Lugoj. Aproximativ 500 de locuitori au semnat o petiție prin care cer modificarea soluției de infrastructură propuse pentru pasajul suprateran de pe strada Bocșei, invocând impactul negativ asupra calității vieții din zonă.

RETIM

Proiectul prevede construirea unui pasaj suprateran de 500 de metri lungime și 15 metri înălțime, destinat traversării căii ferate. Locuitorii susțin că această structură ar „îngropa” zona și ar crea o barieră vizuală, blocând accesul la lumina naturală pentru locuințele din apropiere. Ei argumentează că „pasajul nu fluidizează circulația, ci mai mult o îngreunează”, întrucât ieșirile acestuia se descarcă într-o intersecție deja aglomerată.

Primarul Călin Dobra a declarat că administrația va purta discuții cu constructorii pentru a găsi o soluție în beneficiul comunității. „Am discutat înainte de a avea ceremonia de învestire legat de situația cu pasajul de pe strada Bocșei. Cel mai important este să comunicăm. O să vedeți că intrăm într-o normalitate din punct de vedere al comunicării, pentru că cetățenii din Lugoj trebuie să fie informați despre ceea ce se întâmplă,” a afirmat Dobra.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la Lugoj, pe 19 octombrie, a subliniat că investițiile trebuie să fie în folosul oamenilor, nu să le creeze disconfort. „Aceste investiții au rost atâta timp cât ajută cetățenii, nu cât îi încurcă. Dacă facem investiții care duc la disconfort, înseamnă că nu sunt bune pentru oameni,” a spus Grindeanu, adăugând că ministerul este deschis la soluții alternative și cerându-i noului primar Călin Dobra să se întâlnescă cu toate părțile și să găsească o soluție.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Solicitare de audiență

Locuitorii au cerut o audiență la noul primar, Călin Dobra, pentru a discuta problema.

„Vă rugăm să ne acordați o audiență pentru a discuta problema edificării unui pasaj superior pe străzile Banatului și Bocșei, la intersecția cu calea ferată. Vă semnalăm faptul că, deși am trimis petiția „Lugojenii își doresc un pasaj subteran la intersecția cu calea ferată din str. Banatului și Bocșei”, semnată de 470 de persoane, arhitectului șef al Lugojului, domnul Dinel Mazilu, nu am primit niciun răspuns în termenul prevăzut de lege.

Menționăm faptul că Primăria Municipiului Lugoj, deși a emis un aviz favorabil (nr. 10541/10.04.2023) pentru demararea proiectului de modernizare a căii ferate Arad – Timișoara – Lugoj – Caransebeș, acesta nu conține nicio mențiune despre pasajul superior care ocupă aproximativ 8000 mp din domeniul public al Municipiului Lugoj, într-o zonă urbană cu funcțiune rezidențială, aflată la 500 de metri de centrul orașului. De altfel, în avizul primăriei se stipulează necesitatea organizării unei dezbateri publice pe această temă.

Construcția pasajului nu se încadrează în reglementările Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Lugoj. Nu există Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care să includă această construcție de mari dimensiuni și impactul major pe care îl are asupra mediului construit, respectiv asupra dezvoltării ulterioare a municipiului. Pasajul, în forma propusă de C.N.C.F.R. „C.F.R.”, nu fluidizează circulația, ci mai degrabă o îngreunează, deoarece în ambele sensuri descărcările se fac într-o intersecție și se continuă spre o altă barieră de cale ferată.

Considerăm că există și alte soluții, cum ar fi un pasaj subteran sau o trecere de cale ferată semaforizată inteligent, soluții pe care ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, a declarat, în vizita efectuată la Gara Lugoj (19.10.2024), că este dispus să le ia în considerare”, se arat{ ]n adresa transmisă primarului de către locuitori.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Ștafeta Veteranilor Invictus ajunge la Lugoj: eveniment în onoarea eroilor

Publicat

în

Ștafeta Veteranilor Invictus, un eveniment unic în România, va ajunge la Lugoj pe 20 octombrie, în jurul orei 15:30, în fața monumentului „Alfa și Omega”. Manifestarea de amploare, desfășurată sub spiritul INVICTUS, este dedicată promovării valorilor naționale și respectului pentru veteranii și eroii României, atât cei de ieri, cât și cei de azi.

RETIM

Traseul albastru al ștafetei va fi preluat de către comandantul garnizoanei Lugoj și echipa Invictus din cadrul Batalionului 691 Artilerie Antitanc „General Ion Dragalina”. Pe 21 octombrie, la ora 08:30, ștafeta va porni în alergare de la sediul batalionului spre garnizoana Buziaș, unde va fi transmisă unui alt grup de voluntari care o va îndrepta către Timișoara.

Aflat la a XI-a ediție, evenimentul organizat de Asociația Voluntarilor Invictus se desfășoară anual între 4 și 25 octombrie și reunește peste 1.000 de voluntari din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Participanții, alergători și cicliști, parcurg mai bine de 3.500 de kilometri, traversând 50 de localități din țară pe trei trasee – albastru, galben și roșu – care se vor reuni la Carei, județul Satu Mare.

Cursa simbolizează unitatea și respectul pentru eroi, culminând pe 25 octombrie la Carei, de Ziua Armatei Române și ziua de naștere a Regelui Mihai I, când voluntarii vor aduce un omagiu celor care au apărat România de-a lungul istoriei. Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al ASR Principelui Radu, care le-a înmânat participanților diplome de onoare la startul din fața Palatului Elisabeta.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Ștafeta Veteranilor Invictus este sprijinită de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și autoritățile locale, iar participanții sunt însoțiți pe traseu de echipaje de Poliție Militară.

Citiţi mai departe

Social

Un polițist lugojean i-a salvat viața unui bătrân

Publicat

în

Un polițist lugojean a demonstrat încă o dată importanța reacțiilor rapide în situații critice. Pe data de 9 octombrie 2024, în jurul orei 14:30, Cristian Dimofte, șeful Poliției Buziaș, aflat la finalul unei ședințe de tragere, a oprit în parcarea unei societăți comerciale pentru a-și lua de mâncare. În acel moment, a fost martor la un incident dramatic: un bărbat în vârstă de 70 de ani s-a prăbușit brusc la pământ.

RETIM

Fără a ezita, Cristian a intervenit prompt, oferindu-i primul ajutor și aplicând masaj cardiac. Eforturile sale au continuat până la sosirea echipajului medical de urgență, care l-a preluat pe bărbat conștient. Ulterior, pacientul a fost transportat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, unde a fost supus unei operații pe cord, iar în prezent starea lui este stabilă.

Intervenția promptă și decizia rapidă a polițistului au făcut diferența între viață și moarte. Cristian a demonstrat curaj și profesionalism, fiind lăudat pentru gestul său salvator.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Social

Covid XEC, o nouă tulpină a coronavirusului va ajunge și în România. Ce spun medicii

Publicat

în

Covid XEC, o nouă tulpină care se răspândește în Europa, ar putea deveni varianta dominantă a virusului în această toamnă. Iar până când va apărea în România este doar o chestiune de zile, a declarat pentru „Adevărul” dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog  în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Noua tulpină este foarte contagioasă.

RETIM

Un hibrid al subvariantelor Omicron, Covid XEC a apărut pentru prima oară în Germania, iar apoi a fost detectat în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania. „În curând, vom auzi despre el și În România”, a avertizat medicul epidemiolog Alexandru Coman. „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul.

Oamenii nu se mai testează

Conform sursei citate, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București a explicat că oamenii nu se mai testează. „În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”.

Medicul a spus însă că, deocamdată, această nouă tulpină nu ar trebui să ne dea motive de îngrijorare. „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.  Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”,  a mai precizat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Fără vaccin

Ce e de făcut? Cum ne putem, totuși, proteja? Căci există persoane care ar vrea să se vaccineze împotriva acestei noi tulpini, dar nu au cu ce.

„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent. Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.

Prin urmare, rămân valabile măsurile de protecție clasice, regulile de igienă pe care le cunoaștem cu toții. „Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia. Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.

 

Citiţi mai departe

Social

VIDEO Rotary Club și Interact Club Lugoj au promovat sănătatea prin evenimentul „Promenada Inimilor”

Publicat

în

Rotary Club Lugoj și Interact Club Lugoj s-au alăturat și în acest an evenimentului districtual „Promenada Inimilor”, organizat duminică, 29 septembrie 2024. Activitatea a avut loc pe malurile râului Timiș și a constat într-o plimbare menită să promoveze beneficiile mersului pe jos asupra sănătății inimii.

RETIM

Participanții la eveniment au primit pliante cu informații utile despre un stil de viață sănătos, fiind îndemnați să adopte obiceiuri benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Acțiunea a fost dedicată Săptămânii Mondiale a Inimii, subliniind importanța prevenției și a unui stil de viață activ.

Organizatorii vor să mai repete periodic astfel de acțiuni.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cele mai citite