Connect with us


Administrație

Mesaj devastator pentru administraţia Boldea, de la un apreciat diplomat român

Publicat

în

Profesorul universitar Vasile Popovici, unul dintre diplomaţii apreciaţi ai României, a postat zilele trecute un mesaj devastator pentru administraţia condusă de Francisc Boldea. Diplomatul român spune că la rugămintea primarului unui oraş de lângă Paris, este în căutarea unei localităţi româneşti cu care să se înfrăţească. S-a gândit la Lugoj, însă ceea ce a găsit aici, l-a făcut să se răzgândească.

„Revenind din Transilvania, m-am abătut azi pe la Lugoj, pe care l-aș fi văzut înfrățit cu un oraș din Coroana Parisului, Garenne-Colombes, din vecinătatea cartierului de afaceri La Défense, la rugamintea primarului francez de a-i găsi o localitate românească potrivită. Aveam în minte farmecul orășelului de pe Timiș de acum douăzeci de ani. Am fost șocat (îmi măsor bine cuvintele) să descopăr o imensă dugheană orientală, cu o urbanizare hidoasă, cu plăgi ireparabile până și în centrul cochet de altădată. Două mandate pesediste au fost suficiente ca să lase urme de neșters. Dumnezeule mare și bun, unde sunt lugojenii? Cum au putut alege și realege ei un tembel de primar de asemenea proporții? Până și de pe „universitatea” securistului legionar Drăgan au căzut toate (!!) plăcile de marmură, ca solzii de pe un animal preistoric răpus de un cataclism cosmic. Oameni buni, ce faceți, ați orbit cu totul?! Unde e mândria voastră proverbială de lugojeni?! Unde e luciditatea voastră de oameni cultivați, cum vă știu și despre care vorbesc cărțile de literatură și istorie ale locului?!”, arată Popovici.

Cine este Vasile Popovici

Licențiat în filologie la Facultatea de filologie a Universității din Timișoara, secția limbă și literatura franceză – limbă și literatură română, doctor în Filologie al Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Vasile Popovici este profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.

Ambasadorul României în Portugalia 2011-2016  şi ambasadorul României în Regatul Maroc – 2006-2011, consilier de comunicare la Ambasada României la Paris – 2002-2015, consul General al României la Marsilia 1998-2002, deputat de Timiș și vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă Camera Deputaților 1992-1996.

Este critic literar, eseist, publicist, fiind autor unic al volumelor Marin Preda – timpul dialogului, București, Editura Cartea Românească, 1983, Eu, personajul, București, Editura Cartea Românească, 1988, Lumea personajului. O sistematică a personajului literar, Cluj-Napoca, Editura Echinox, 1997, și Rimbaud, Cluj-Napoca, Editura Echinox, 1997, apărut în ediția revăzută, la București, Editura Cartea Românească, 2006. De asemenea, este coautor în mai multe volume apărute în țară și în străinătate.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Situația incredibilă care aduce Lugojului amenzi de 6.000 de lei pe zi. Cum s-a ajuns aici

Publicat

în

Lugojul se află în momentul de față într-o situație incredibilă, din cauza stației de epurare. Primarul Claudiu Buciu a anunțat, imediat după preluarea mandatului, că de la 1 noiembrie, Apele Române vor aplica Lugojului amenzi de 6.000 de lei pe zi, din cauza apelor neepurate corespunzător, pe care le deversează în râul Timiș. S-a ajuns aici pentru că nu s-a respectat planul de măsuri, la care, operatorul de apă și canal, Meridian și fosta administrație locală s-au angajat pentru stația de epurare. Astfel, stația de epurare va fi încadrată de la 1 noiembrie, la alte reglementări, cu sancțiuni mult mai drastice.

Primarul Claudiu Buciu spune că Meridian nici nu ar fi putut să investească și pună în aplicare măsurile, din cauză că nu este decât operatorul, nu proprietarul stației, iar Curtea de Conturi nu îi permite să facă această investiție. Paradoxal, nici Primăria Lugoj nu mai poate să investească să remedieze problemele de la stația de epurare pentru că, fosta administrație a semnat recepția lucrărilor și investiția figurează funcțională.

“Începând cu 1 noiembrie, vom reveni la un normativ NTPA 2001, care este mult mai strict, cu privire la normele de poluare a râului Timiș și a altor ape, ceea ce va însemna pentru Lugoj, că vom ajunge la un nivel de amenzi de 6.000 de lei pe zi, adică 180 de mii de lei pe lună, practic falimentul sistemului de apă și a operatorului Meridian 22, firmă a Consiliului Local Lugoj. Meridianului i-a fost interzis de Curtea de Conturi să investească, pentru că este simplu operator. Nici Primăria Lugoj nu poate face investiții pentru că această lucrare figurează ca fiind recepționată fără obiecțiuni de către fosta administrație. Conform unor documentelor întocmite, din punctul nostru de vedere în mod fals, s-a constatat că lucrările de modernizare au fost făcute conform și integral. Deci, în prezent, nu se justifică să investim acolo, din punct de vedere al documentelor. Realitatea contrazice vădit documentele. Apele se deversează neepurate, fapt pentru care suntem penalizați de Apele Române”, a declarat Claudiu Buciu, pentru Lugojeanul.ro.

Primarul Lugojului spune că situația este foarte gravă și că se încearcă, în aceste zile, să se obțină bani de la Guvern  pentru remedierea problemelor de la stația de epurare.

Citiţi mai departe

Administrație

VIDEO Noul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a fost investit în funcție

Publicat

în

Noul primar de Lugoj, Claudiu Buciu, a fost investit în funcție joi dimineața. La ceremonia de depunere a jurământului a participat prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, precum și mai multe personalități politice sau din domeniile educației și culturii. Investirea primarului și a consilierilor în funcții a început la ora 10 dimineața, în Sala de Consiliu a primăriei.

Primii care au depus jurămintele au fost consilierii locali. Mai apoi, a fost rândul primarului să jure că va face tot ce îi stă în putință să îndrepte lucrurile la Lugoj. Edilul a numit fosta conducere a orașului una “de-a dreptul toxică”. Buciu nu s-a ferit din a spune lucrurilor pe nume, în primul său discurs ca și primar.

Am aflat unele lucruri incredibile zilele trecute, de exemplu că primarul i-a plătit abonamentul de telefon nepoatei sale, pentru opt ani de zile. Îmi cer scuze că vă dau acest exemplu, dar mă gândesc că dacă a fost în stare să facă asta, ce a făcut cu restul lucrurilor din oraș. Am fost și la o întâlnire la Apele Române unde mi s-a spus că, din cauza faptului că stația de epurare nu funcționează, deși s-au investit în ea 6 milioane de euro, și a fost recepționată în 2013, din 1 noiembrie vom primi penalități de 6000 de lei pe zi, 180000 pe lună”, au fost printre primele declarații ale noului primar în funcție.

Claudiu Buciu a fost ales de către peste 7000 din cei aproximativ 13000 de lugojeni care au ieșit la vot pe 27 noiembrie. Partidul Național Liberal, din care face parte Buciu, a câștigat alegerile și pentru consiliul local. 

Citiţi mai departe

Administrație

Boldea i-a surprins pe angajații din primărie. Ce a făcut în ultima zi ca primar al Lugojului

Publicat

în

Miercuri, 21 octombrie, este oficial ultima zi de mandat pentru primarul Lugojului, Francisc Boldea. Acesta a ajuns să conducă administrația locală din Lugoj în 2008, după ce a câștigat alegerile locale, ocupând funcția pe o perioadă de 12 ani. Ieri, Boldea și-a luat concediu pentru două zile, alegând să-și petreacă ultima zi ca primar acasă.

Șeful administrației locale lugojene, în vârstă de 72 de ani, spunea într-o declarație dată pentru Lugojeanul.ro că nu își dorește altceva decât să aibă mai multă grijă de sănătatea sa, la final de mandat, dar și să petreacă mai mult timp alături de familie.

Francisc Boldea și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le ocupa la PSD. După ziua de astăzi, edilul va ieși la pensie.

Citiţi mai departe

Cele mai citite