Connect with us


Administrație

Administrația Dobra investește în învățământul special. Zeci de milioane de lei au fost alocate în ultimii trei ani în acest domeniu (P)

Publicat

în

Învățământul special din Timiș a beneficiat în ultimii trei ani și jumătate de o atenție deosebită din partea autorităților județene. Administrația condusă de Călin Dobra a investit aproape 20 milioane de lei în cele nouă unități de învățământ special din județ. Acest domeniu a fost și rămâne unul apropiat de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, care a considerat mereu că este unul prioritar, pe lângă sănătate și infrastructură.

Una dintre unitățile de învățământ special din Timiș, care a beneficiat de o adevărată infuzie de fonduri din bugetul Consiliului Județean, a fost Centru Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj. Aici, în ultimii trei ani și jumătate, au fost investite peste 5 milioane de lei. Călin Dobra a spus mereu că dacă nu se investește în educație, copiii ar fi condamnați la mediocritate, ori acest lucru nu este permis.

La școala specială din Lugoj a fost construit un corp nou de clădire, dotat cu toate materialele didactice necesare pentru un act educativ de calitate. S-au achiziționat centrale termince noi, au fost înlocuite conductele subterane de alimentare cu agent termic, au fost cumpărate accesoriile necesare pentru activitățile de logopedie, dar și instrumentele pentru psihoeducația copiilor. Tot pentru copiii de la Centru Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj a fost achiziționat și un microbuz nou iar din 2019 s-a început munca pentru construirea unui nou internat pentru cei mici. În acest scop, doar pentru anul în curs, a fost alocată suma de 6 milioane de lei.

Investițiile Consiliului Județean Timiș, condus de Călin Dobra, au continuat și în direcția celorlalte unități de învățământ speciale din județ. La Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, unul dintre cele șapte din întreaga țară cu acest profil, s-au alocat fonduri pentru reabilitare termică, dar și pentru modernizarea cantinei precum și pentru reabilitarea internatului în care locuiesc elevii. Proiectul este finanțat din fondurile Consiliului Județean, dar și din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 8 milioane de lei. După finalizarea lucrărilor, clădirea liceului Iris, contruită în 1974, va fi una modernă și primitoare, exact cu acești copii deosebiți, merită.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Paul Popescu Neveanu” din Timișoara este una dintre școlile speciale din subordinea Consiliului Județean Timiș care a beneficiat de o atenție specială în acest prim mandat al lui Călin Dobra. Au fost investite aici peste cinci milioane de lei, din bugetul Consiliului Județean Timiș. Cea mai mare parte din această sumă, aproximativ patru milioane de lei, a fost investită în reabilitarea unui corp de clădire, construit în 1860, care nu a beneficiar niciodată de o reabilitare totală. Astfel că, în iulie anul acesta, corpul de clădire a fost inaugurat iar copiii vor începe noul an școlar în condiții moderne.

Au fost realizate lucrări majore în cazul structurii de rezistență a clădirii, au fost reabilitate sălile de clase, podul și acoperișul, a fost reabilitată fațada. De asemenea, pentru asigurarea celor mai bune condiții de învățare, au fost cumpărate table inteligente, a fost schimbat mobilierul școlar, au fost create șase cabinete pentru logopedie, un cabinet de ludoterapie, unul de kinetoterapie, un cabinet de stimulare polisenzorială, trei cabinete pentru terapii specifice și o sală multifuncțională.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Păunescu” din Recaș a beneficiat în ultimii trei ani de peste trei milioane de lei pentru asigurarea unui climat educațional potrivit pentru copiii care învață acolo. Au fost făcute investiții în infrastructura școlară, dar și în dotări. A fost reabilitat complet un corp de clădire și s-a amenajat o sală multifuncțională, școala a beneficiat de fonduri pentru un sistem modern de alarmare în caz de incendiu și supraveghere video, au fost reabilitate aleile pietonale iar anul acesta au început demersurile pentru construcția unei cantine noi și dotarea claselor cu videoproiectoare, laptopuri și table inteligente.

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Dumitru Ciumăgeanu” din Timișoara, Consiliul Județean Timiș a alocat aproximativ un milion de lei. A fost achiziționat un microbuz pentru transportul elevilor, dar și echipamente medicale care să vină în sprijinul copiilor și profesorilor: masă de terapie kinetică, bicicletă ergonomică semiprofesională, traseu psihomotric pentru copiii cu C.E.S. sau sistem optimusic pentru terapii specifice copiilor cu C.E.S.

La Liceul Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara s-a investit peste un milion de lei în infrastructura școlară și în dotări. Consiliul Județean Timiș, condus de Călin Dobra a asigurat achiziția de echipamente de transport pentru cu nevoi speciale, condiții medicale optime pentru tratamentele dentare, echipamente pentru recuperare fizică dar și lucrări de reabilitare pentru internatul de băieți.

Învățământul special a beneficiat de un suport necondiționat în administrația Dobra pentru că este vorba despre copii. Copii care au nevoie de atenție și suport în permanență și care doar cu sprijinul autorităților pot să țină sub control deficiențele și să fie integrați în societate într-o manieră cât mai productivă pentru toți.

În viitorul mandat, Călin Dobra își propune să continue această formulă de sprijin pentru învățământul special din județ și să acceseze fonduri europene pentru un număr cât mai mare de unități de învățământ, pe care să le modernizeze precum și să creeze condițiile necesare pentru un act educativ cât mai performant.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Prefectul județului, apel de urgență către primarul Lugojului

Publicat

în

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, i-a solicitat noului primar al Lugojului, imediat după momentul învestirii acestuia, să aibă în vedere o lucrare care trebuie să fie executată urgent. Este vorba despre digul din interiorul orașului, care după inundațiile din iunie, anul acesta, s-a ales cu mai multe fisuri.
„După ce termin această ceremonie de învestire, mă voi duce cu cei de la Apele Banat, am o întâlnire cu ei, pe digurile din aval de Lugoj, ca să verificăm ce reparații s-au făcut acolo. Vreau și pe această cale, să-l rog și pe noul primar al Lugojului, să aibă foarte mare grijă cu digul din interiorul orașului, pentru că știu foarte bine că există niște fisuri și, în interiorul orașului, digul nu poate fi reparat de cei de la Apele Române pentru că ține de municipalitate”, a declarat Liliana Oneț.
Inundațiile din iunie au fost cele mai mari din istoria municipiului de pe Timiș. În 20 iunie, apa a fost la un pas să treacă peste podurile din oraș. Digul de pe malul stând a cedat în zona Pohalma și mai multe case și terenuri au fost inundate.
Citiţi mai departe

Administrație

Situația incredibilă care aduce Lugojului amenzi de 6.000 de lei pe zi. Cum s-a ajuns aici

Publicat

în

Lugojul se află în momentul de față într-o situație incredibilă, din cauza stației de epurare. Primarul Claudiu Buciu a anunțat, imediat după preluarea mandatului, că de la 1 noiembrie, Apele Române vor aplica Lugojului amenzi de 6.000 de lei pe zi, din cauza apelor neepurate corespunzător, pe care le deversează în râul Timiș. S-a ajuns aici pentru că nu s-a respectat planul de măsuri, la care, operatorul de apă și canal, Meridian și fosta administrație locală s-au angajat pentru stația de epurare. Astfel, stația de epurare va fi încadrată de la 1 noiembrie, la alte reglementări, cu sancțiuni mult mai drastice.

Primarul Claudiu Buciu spune că Meridian nici nu ar fi putut să investească și pună în aplicare măsurile, din cauză că nu este decât operatorul, nu proprietarul stației, iar Curtea de Conturi nu îi permite să facă această investiție. Paradoxal, nici Primăria Lugoj nu mai poate să investească să remedieze problemele de la stația de epurare pentru că, fosta administrație a semnat recepția lucrărilor și investiția figurează funcțională.

“Începând cu 1 noiembrie, vom reveni la un normativ NTPA 2001, care este mult mai strict, cu privire la normele de poluare a râului Timiș și a altor ape, ceea ce va însemna pentru Lugoj, că vom ajunge la un nivel de amenzi de 6.000 de lei pe zi, adică 180 de mii de lei pe lună, practic falimentul sistemului de apă și a operatorului Meridian 22, firmă a Consiliului Local Lugoj. Meridianului i-a fost interzis de Curtea de Conturi să investească, pentru că este simplu operator. Nici Primăria Lugoj nu poate face investiții pentru că această lucrare figurează ca fiind recepționată fără obiecțiuni de către fosta administrație. Conform unor documentelor întocmite, din punctul nostru de vedere în mod fals, s-a constatat că lucrările de modernizare au fost făcute conform și integral. Deci, în prezent, nu se justifică să investim acolo, din punct de vedere al documentelor. Realitatea contrazice vădit documentele. Apele se deversează neepurate, fapt pentru care suntem penalizați de Apele Române”, a declarat Claudiu Buciu, pentru Lugojeanul.ro.

Primarul Lugojului spune că situația este foarte gravă și că se încearcă, în aceste zile, să se obțină bani de la Guvern  pentru remedierea problemelor de la stația de epurare.

Citiţi mai departe

Administrație

VIDEO Noul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a fost investit în funcție

Publicat

în

Noul primar de Lugoj, Claudiu Buciu, a fost investit în funcție joi dimineața. La ceremonia de depunere a jurământului a participat prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, precum și mai multe personalități politice sau din domeniile educației și culturii. Investirea primarului și a consilierilor în funcții a început la ora 10 dimineața, în Sala de Consiliu a primăriei.

Primii care au depus jurămintele au fost consilierii locali. Mai apoi, a fost rândul primarului să jure că va face tot ce îi stă în putință să îndrepte lucrurile la Lugoj. Edilul a numit fosta conducere a orașului una “de-a dreptul toxică”. Buciu nu s-a ferit din a spune lucrurilor pe nume, în primul său discurs ca și primar.

Am aflat unele lucruri incredibile zilele trecute, de exemplu că primarul i-a plătit abonamentul de telefon nepoatei sale, pentru opt ani de zile. Îmi cer scuze că vă dau acest exemplu, dar mă gândesc că dacă a fost în stare să facă asta, ce a făcut cu restul lucrurilor din oraș. Am fost și la o întâlnire la Apele Române unde mi s-a spus că, din cauza faptului că stația de epurare nu funcționează, deși s-au investit în ea 6 milioane de euro, și a fost recepționată în 2013, din 1 noiembrie vom primi penalități de 6000 de lei pe zi, 180000 pe lună”, au fost printre primele declarații ale noului primar în funcție.

Claudiu Buciu a fost ales de către peste 7000 din cei aproximativ 13000 de lugojeni care au ieșit la vot pe 27 noiembrie. Partidul Național Liberal, din care face parte Buciu, a câștigat alegerile și pentru consiliul local. 

Citiţi mai departe

Cele mai citite