Connect with us

Cultură

Lugojul este prins, pentru prima dată, într-un eveniment din proiectul “Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”

Publicat

în

Lugojul participă într-o expoziție din programul Timișoara Capitala Culturii Europene. Vernisajul expoziției va avea loc, miercuri, 21 decembrie, ora 18.00, la Bastionul Theresia din Timișoara. Participarea Lugojului, în cadrul expoziției colective “MEMORIA OBIECTELOR Și CULTURA URBANĂ ÎN VESTUL ȚĂRII” (22 dec. 2022 -23 feb. 2023), organizată de MUZEUL NAȚIONAL AL BANATULUI TIMIȘOARA se face prin eforturile muzeografului Oliviu Cristian Gaidoș, care este și un pasionat colecționar.

“La inițiativa colegului nostru, muzeograful MARIUS CORNEA de la MUZEUL NAȚIONAL AL BANATULUI, șase instituții muzeale (Timișoara, Lugoj, Reșita, Caransebeș, Jimbolia și Arad) și-au unit forțele pentru a realiza o expoziție deosebită, în care sunt redate aspecte inedite ale istoriei Banatului prin intermediul unor obiecte de patrimoniul atent selectate. În secțiunea aferentă Lugojului, am încercat prin cele 150 de piese expuse (25 din patrimoniul muzeului lugojean, iar restul din colecția personală) să evocăm: atmosfera cafenelelor lugojene de la începutul secolului XX (sticle bere,  etichete, cărți de joc, ziare locale, scrumieră Cafenea CORSO), Lugojul administrativ și cel cultural (reuniuni de muzică, insigne, sigilii, harta orașului din 1911, plăcuță stradală 1891, indicator localitate cu stema comitatului Caraș-Severin, telefon), vestimentația de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX (costum bărbătesc și rochie familia Pattyanszky, botine, reviste modă, mănuși, parfumuri, săpun trandafir etc.), obiecte de farmacie (VERTES) și cofetărie (SZIDON, cutii de bomboane din tablă), lumea meseriașilor lugojeni prin unelte de croitorie, tâmplărie, cizmărie sau cele pentru confecționarea pălăriilor. De asemenea, am utlizat un bogat material ilustrativ compus din reclame, cărți poștale și fotografii de epocă (portrete, magazine,firme). Sperăm, prin acest demers, să captăm atenția turiștilor care vor trece pragului muzeului timișorean în 2023, respectiv să îi facem să conștientizeze potențialul cultural al Lugojului nostru drag“, ne-a declarat muzeograful lugojean, Oliviu Cristian Gaidoș.

În urmă cu mai bine de doi ani, la Lugoj, a avut loc o întâlnire între primarul de atunci al Lugojului, mai mulți profesori universitari din Timișoara și oamenii de cultură, prin care se încerca o angrenare a municipiului în cadrul proiectului “Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”. Până acum, Lugojul nu a făcut parte din niciun program al proiectului.

RETIM

 

 

 

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

170 de ani de la apariția primului ziar la Lugoj. Momentul va fi marcat cu sprijinul Asociației „Caius Brediceanu”

Publicat

în

Lugoj, orașul cu o istorie bogată și înfloritoare, se pregătește să sărbătorească un moment deosebit în această săptămână. Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la apariția primului ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, lugojenii sunt invitați să participe la dezvelirea plăcii aniversare. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00.

Demersul a fost inițiat de către istoricul Oliviu Gaidoș, cel care a fost sprijinit de către Asociația Culturală „Caius Brediceanu” care a suportat costurile pentru  dezvelirea unei plăci aniversare.

„În contextul acestei aniversări importante, dorim să transmitem mulțumiri membrilor Asociației Culturale „Caius Brediceanu” din Lugoj, care au susținut financiar realizarea plăcii aniversare. Este un gest generos și apreciat, care evidențiază importanța promovării și conservării patrimoniului cultural local. Îi așteptăm pe toți lugojenii și pe cei interesați să se alăture acestui moment special de sărbătoare și comemorare a primului ziar din orașul nostru. Dezvelirea plăcii aniversare va fi un moment de rememorare a trecutului cultural și de recunoaștere a contribuției aduse de Carl Traunfellner în dezvoltarea presei și a industriei tipografice în Lugoj. Să ne adunăm cu toții sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00, pentru a sărbători și a onora această importantă aniversare a presei locale”, spune Gaidoș.

RETIM

Povestea primului ziar care a apărut la Lugoj

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, aspirațiile culturale ale burgheziei locale erau alimentate de ziarele apărute în marile orașe ale Monarhiei Austriece, precum Viena, Pesta, Ofen, Sibiu și Timișoara. Prin intermediul acestor periodice, locuitorii din Lugoj, care erau bine situați din punct de vedere financiar, se conectau la pulsul societății europene, ținându-se la curent cu evenimentele politice, viața mondenă, teatrul, muzica și literatura vremii.

Nu a durat mult până când aceștia și-au dat seama de necesitatea înființării unei tipografii locale care să deservească populația Lugojului. Cererile prezentate de comercianții Johann Liszka în 1848 și Constantin Udria în 1851 sunt dovada elocventă a dorinței lor de a avea acces la aceste publicații. Cu toate acestea, guvernul a acordat permisiunea de a-și exercita meseria de tipograf în Lugoj doar lui Carl Borromäus Traunfellner.

Născut în Timișoara în 1818, Carl s-a perfecționat în arta tipografică prin călătoriile pe care le-a făcut în calitate de calfă între anii 1838 și 1845 în diverse orașe din Ungaria, Austria, Germania și Elveția. După ce a obținut autorizația pentru tipografie pe 19 februarie 1852, Traunfellner s-a mutat cu familia la Lugoj și și-a deschis prima tipografie din oraș în luna iunie a aceluiași an. Oferta sa cuprindea o gamă largă de tipărituri și imprimate, printre care se numărau tabele, protocoale, înștiințări, chitanțe, necrologuri, invitații, registre contabile, cărți de breaslă (maestru, ucenic), borderouri, foi volante, afișe, cărți de diverse tipuri etc.

În anul următor, Carl și-a mutat tipografia în casa comerciantului de nasturi Franz Katona din strada Grânelor (Fruchtgasse, nr. 14, astăzi strada Someșului, nr. 3, conform Registrului de Nașteri al Bisericii Catolice). Aici, Carl Traunfellner a redactat primul ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, care a fost publicat pentru prima dată pe 4 iunie 1853. Din păcate, din cauza costurilor ridicate, ziarul și-a încetat apariția după doar 28 de numere în decembrie 1853.

Carl Traunfellner a condus tipografia până la moartea sa prematură, survenită la vârsta de doar 37 de ani, pe 28 noiembrie 1855, din cauza tuberculozei. Tipografia a fost preluată de soția sa, Margareta, care s-a recăsătorit în 1859 cu tipograful Johann Wentzely. Carl Traunfellner Senior (1818-1855) este fondatorul industriei tipografice din Lugoj și al unei dinastii de tipografi, reprezentată de cei doi fii ai săi: Carl Traunfellner Junior (1845-1902) și Johann Virány (1851-1902).

 

Citiţi mai departe

Cultură

A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului

Publicat

în

A murit Dan Haica, lugojeanul care și-a dedicat ultimii ani din viață culturii și frumosului. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de  către soția sa, Mirela. „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemarginită durere și un gol imens, cu mare durere anunț că s-a stins din viață Ing. Dan Haica. Înmormantarea va avea loc sâmbătă 03.06.23, la Cimitirul Evanghelic din Lugoj, la ora 13”

În Decembrie 2019, la Gala Premiilor Lugojene „Iosif Constantin Drăgan”, Dan Haica a primit premiul de excelență pentru felul cum s-a implicat în cultura Lugojului. Mai bine de zece ani, și-a transformat English Pub-ul într-un  un pol al evenimentelor culturale din oraș

„Știți foate bine, cultura e consumatoare de bani, nu generatoare de bani și mi-am dorit un loc în care să mă simt eu bine și să-mi găsesc prieteni de un anumit nivel, pentru că și muzica și arta și cărțile pe care le lansăm aici evident că triază lumea care vine. Și atunci am avut norocul să întâlnesc oameni excepționali din Lugoj pentru că fără ei, deși nu am făcut-o pentru ei, fără ei nu o puteam face. Asta e de fapt esența și mulțumirile mele”, spune la aceea vreme Dan Haica

RETIM

Vă lăsăm să urmăriți, mai jos, un scurt videoclip dedicat celui care a fost Dan Haica, cu ocazia Galei Premiilor Lugojene. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai importanți autori de istorie locală

Publicat

în

Orașul Lugoj se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai distinși savanți și autori de istorie locală, profesorul Heinrich Lay. Într-un eveniment special ce va avea loc sâmbătă, pe data de 3 iunie 2023, de la ora 15.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, locuitorii vor avea ocazia să aducă un omagiu acestui remarcabil cercetător.

Profesorul Heinrich Lay, în vârstă de 94 de ani la momentul trecerii sale în neființă în anul 2022, a fost un eminent profesor emerit și un autor prolific de studii și articole de istorie locală. Munca sa de cercetare a fost de neprețuit pentru înțelegerea istoriei regiunii și pentru valorificarea patrimoniului cultural lugojean.

Conferința ce va avea loc în sala mare de la etajul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj va reuni o serie de personalități din domeniul istoriei și al muzicii. Printre vorbitorii invitați se numără dr. Franz Metz, reputat muzicolog, care va susține o comunicare despre cultura muzicală lugojeană din secolele XVIII și XIX, evidențiind importanța lucrărilor istorice ale profesorului Heinrich Lay. De asemenea, muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș va prezenta reperele istoriografice ale lui Heinrich Lay, în timp ce dr. Constantin Tufan Stan, un alt cunoscut muzicolog, se va concentra pe relația acestuia cu toponimia lugojeană.

RETIM

Evenimentul comemorativ va include și marcarea a 170 de ani de presă lugojeană printr-o ceremonie specială. În curtea casei de pe Strada Someșului, numărul 3, va fi dezvelită o plăcuță aniversară în cinstea tipografului Carl Traunfellner, care a redactat primul ziar lugojean, intitulat Lugoser Anzeiger, în data de 4 iunie 1853. Acest săptămânal a reprezentat un pas important în dezvoltarea presei locale și a avut un impact semnificativ asupra comunității.

Manifestările vor fi încheiate într-un mod solemn și emoționant, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în memoria profesorului Heinrich Lay. Biserica romano-catolică din Lugoj va găzdui această slujbă religioasă la ora 19:00, iar pentru a onora și mai mult moștenirea muzicală a profesorului Lay, un concert susținut de corul EXULTATE al Domului din Timișoara va avea loc imediat după liturghie, fiind dirijat de Robert Bajkai-Fabian și acompaniat de dr. Franz Metz.

Citiţi mai departe

Cultură

Donație valoroasă pentru Muzeul din Lugoj, din partea unui important grafician lugojean

Publicat

în

Muzeul din Lugoj vă invită joi, 18 mai 2023, ora 14.00, la manifestarea prilejuită de donația(8 lucrări de artă) pe care o face instituției  graficianului Eugen Keri.

Eugen Keri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, este un grafician recunoscut la nivel european, datorită numeroaselor sale expoziții: München,Senden, Krumbach, Donauwörth, Wertigen, Aichach, Augsburg, Irsee, Marktoberdorf, Friedberg, Abraxas Augsburg, Kögelturn Aichach.

Eugen Keri s-a născut în 1946, la Lugoj.  A absolvit,  în orașul natal, Școala Populară de Arta(1964). Între anii 1964 – 1972 își finalizează studiile la Academia de Arte Plastice din Cluj-Napoca și susține examenul de stat în artă comercială, devenind profesor de desen.

RETIM

În perioada 1972 – 1990  creaza arta comercială, timbre, postere, brosuri, grafica de carte, design.

Ca o recunoaștere a profesionalismului sau, devine desenator la Muzeul Roman din Augsburg(1991-2011).

Participă, deopotrivă, la expoziții colective(Salonul de arta – Cluj-Napoca -1970,Salon Art & Decorativ Bucuresti -1973,Grafică – Artă și Design Bucureşti-1974, Poster & Design Bucureşti -1975, Grafica pentru targuri Bucureşti- 1978, Modele tur gresie Lugoj, 50 de ani mai târziu – artiști bănățeni München, Budapesta, Timisoara- 1995, Licitație de artă în beneficiul copiilor bolnavi de cancer -Galeria Ischernooy Aneige Augsburg- 1996,Tablouri  pentru alinarea pacienților pediatrici- în ajutorul Minenopterului Bosnia Arsenal Augsburg- 1996 etc), dar este și autorul a numeroase expoziții personale(Galeria Pro Arte Lugoj – 1969, ’69, ’71,’79, ’83, ’84, ’85, Cluj – 1968, 1971,București -Das Spie mit dem .Q. Graphik u. Kollagen-1974,Galeria Kneipe Augsburg -1995,Galeria Kneipe Augsburg- 1996- Fapte, Galeria “Pane e Vino” Augsburg- Licitație de artă- 1998, Atemporal Augsburg  Grafica – 2013).

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite