Connect with us

Cultură

Centrul Român pentru Educație Artistică Socială cere bani din PNRR, pentru un proiect la Lugoj

Publicat

în

Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică Socială (CREAS), din București, intenționează să desfășoare la Lugoj proiectul „Teatru pentru toți”, finanțat din PNRR cu 200.000 de lei.

Pentru ca această finanțare să fie alocată, Consiliul local Lugoj trebuie să suporte o cofinanțare de cel puțin 10%. În ultima ședință, consilierii locali și-au dat acordul pentru alocarea a 20 de mii de lei, pentru proiectul CREAS.

În cadrul programului, ce se va desfășura la Lugoj, va avea loc o piesă de teatru de păpuși, la care vor participa copiii de grădiniță și cei din ciclul primar și gimnazial, până la clasa a șasea. Vor mai fi organizate ateliere de lectură și jocuri teatrale, pentru elevii de gimnaziu, ateliere dedicate cadrelor didactice și un spectacol de teatru muzical dedicat liceenilor și publicului larg.

RETIM

Cine este CREAS

Asociația CREAS a luat naștere în 2011, pornind la inițiativa a doi artiști cu experiență în artele spectacolului, din dorința de a crea și de a promova noi forme de exprimare artistică în spațiul cultural românesc, precum teatrul muzical. Alegerea teatrului muzical ca instrument de realizare a misiunii asociației de a promova performanța artistică și de a atrage publicul tânăr, nu este întâmplătoare. Caracterul complex, dinamic, accesibil și contemporan al producțiilor de teatru muzical reprezintă un vector important care aduce publicul mai aproape de manifestarea cultural-teatrală.

O preocupare la fel de importantă a membrilor asociației constă în dezvoltarea unor programe de educație prin cultură pentru a contribui la combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și pentru prevenirea abandonului școlar.

Până în prezent, spectacolele pentru copii produse de Asociația CREAS au fost invitate la festivaluri de renume din țară, precum: Festivalul “Magie, Feerie și Povești” edițiile , Festivalul “Anima Tie” Târgoviște , Festivalul “Puppets Ocupy Street” Craiova  sau festivalul „Amintiri din Copilărie” organizat de către teatrul „Ion Creangă” din București sau la evenimente realizate de ARCUB și CreArt.Primul proiect câștigător al Asociației CREAS a fost Pinocchio merge la școală, un proiect de Educație prin Teatru finanțat prin programul „În s

tare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și co finanțat de AFCN ( Administrația Fondului Cultural Național) și s-a adresat unei nevoi tot mai pregnante a sistemului de educație din România – abandonul școlar.

Mai târziu a urmat proiectul cultural ”Teatru pentru Școală” care se adresează deopotrivă elevilor și cadrelor didactice și care a fost implementat în perioada februarie – noiembrie 2020 de către Asociația CREAS în parteneriat cu Teach for Romania. Proiectul vizează combaterea abandonului școlar si reducerea analfabetismului funcțional cu ajutorul educației prin  teatru și se adresează elevilor din școli situate în mediul rural, zone total defavorizate din punct de vedere al accesului la evenimente culturale dedicate copiilor și tinerilor.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului

Publicat

în

A murit Dan Haica, lugojeanul care și-a dedicat ultimii ani din viață culturii și frumosului. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de  către soția sa, Mirela. „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemarginită durere și un gol imens, cu mare durere anunț că s-a stins din viață Ing. Dan Haica. Înmormantarea va avea loc sâmbătă 03.06.23, la Cimitirul Evanghelic din Lugoj, la ora 13”

În Decembrie 2019, la Gala Premiilor Lugojene „Iosif Constantin Drăgan”, Dan Haica a primit premiul de excelență pentru felul cum s-a implicat în cultura Lugojului. Mai bine de zece ani, și-a transformat English Pub-ul într-un  un pol al evenimentelor culturale din oraș

„Știți foate bine, cultura e consumatoare de bani, nu generatoare de bani și mi-am dorit un loc în care să mă simt eu bine și să-mi găsesc prieteni de un anumit nivel, pentru că și muzica și arta și cărțile pe care le lansăm aici evident că triază lumea care vine. Și atunci am avut norocul să întâlnesc oameni excepționali din Lugoj pentru că fără ei, deși nu am făcut-o pentru ei, fără ei nu o puteam face. Asta e de fapt esența și mulțumirile mele”, spune la aceea vreme Dan Haica

RETIM

Vă lăsăm să urmăriți, mai jos, un scurt videoclip dedicat celui care a fost Dan Haica, cu ocazia Galei Premiilor Lugojene. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai importanți autori de istorie locală

Publicat

în

Orașul Lugoj se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai distinși savanți și autori de istorie locală, profesorul Heinrich Lay. Într-un eveniment special ce va avea loc sâmbătă, pe data de 3 iunie 2023, de la ora 15.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, locuitorii vor avea ocazia să aducă un omagiu acestui remarcabil cercetător.

Profesorul Heinrich Lay, în vârstă de 94 de ani la momentul trecerii sale în neființă în anul 2022, a fost un eminent profesor emerit și un autor prolific de studii și articole de istorie locală. Munca sa de cercetare a fost de neprețuit pentru înțelegerea istoriei regiunii și pentru valorificarea patrimoniului cultural lugojean.

Conferința ce va avea loc în sala mare de la etajul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj va reuni o serie de personalități din domeniul istoriei și al muzicii. Printre vorbitorii invitați se numără dr. Franz Metz, reputat muzicolog, care va susține o comunicare despre cultura muzicală lugojeană din secolele XVIII și XIX, evidențiind importanța lucrărilor istorice ale profesorului Heinrich Lay. De asemenea, muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș va prezenta reperele istoriografice ale lui Heinrich Lay, în timp ce dr. Constantin Tufan Stan, un alt cunoscut muzicolog, se va concentra pe relația acestuia cu toponimia lugojeană.

RETIM

Evenimentul comemorativ va include și marcarea a 170 de ani de presă lugojeană printr-o ceremonie specială. În curtea casei de pe Strada Someșului, numărul 3, va fi dezvelită o plăcuță aniversară în cinstea tipografului Carl Traunfellner, care a redactat primul ziar lugojean, intitulat Lugoser Anzeiger, în data de 4 iunie 1853. Acest săptămânal a reprezentat un pas important în dezvoltarea presei locale și a avut un impact semnificativ asupra comunității.

Manifestările vor fi încheiate într-un mod solemn și emoționant, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în memoria profesorului Heinrich Lay. Biserica romano-catolică din Lugoj va găzdui această slujbă religioasă la ora 19:00, iar pentru a onora și mai mult moștenirea muzicală a profesorului Lay, un concert susținut de corul EXULTATE al Domului din Timișoara va avea loc imediat după liturghie, fiind dirijat de Robert Bajkai-Fabian și acompaniat de dr. Franz Metz.

Citiţi mai departe

Cultură

Donație valoroasă pentru Muzeul din Lugoj, din partea unui important grafician lugojean

Publicat

în

Muzeul din Lugoj vă invită joi, 18 mai 2023, ora 14.00, la manifestarea prilejuită de donația(8 lucrări de artă) pe care o face instituției  graficianului Eugen Keri.

Eugen Keri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, este un grafician recunoscut la nivel european, datorită numeroaselor sale expoziții: München,Senden, Krumbach, Donauwörth, Wertigen, Aichach, Augsburg, Irsee, Marktoberdorf, Friedberg, Abraxas Augsburg, Kögelturn Aichach.

Eugen Keri s-a născut în 1946, la Lugoj.  A absolvit,  în orașul natal, Școala Populară de Arta(1964). Între anii 1964 – 1972 își finalizează studiile la Academia de Arte Plastice din Cluj-Napoca și susține examenul de stat în artă comercială, devenind profesor de desen.

RETIM

În perioada 1972 – 1990  creaza arta comercială, timbre, postere, brosuri, grafica de carte, design.

Ca o recunoaștere a profesionalismului sau, devine desenator la Muzeul Roman din Augsburg(1991-2011).

Participă, deopotrivă, la expoziții colective(Salonul de arta – Cluj-Napoca -1970,Salon Art & Decorativ Bucuresti -1973,Grafică – Artă și Design Bucureşti-1974, Poster & Design Bucureşti -1975, Grafica pentru targuri Bucureşti- 1978, Modele tur gresie Lugoj, 50 de ani mai târziu – artiști bănățeni München, Budapesta, Timisoara- 1995, Licitație de artă în beneficiul copiilor bolnavi de cancer -Galeria Ischernooy Aneige Augsburg- 1996,Tablouri  pentru alinarea pacienților pediatrici- în ajutorul Minenopterului Bosnia Arsenal Augsburg- 1996 etc), dar este și autorul a numeroase expoziții personale(Galeria Pro Arte Lugoj – 1969, ’69, ’71,’79, ’83, ’84, ’85, Cluj – 1968, 1971,București -Das Spie mit dem .Q. Graphik u. Kollagen-1974,Galeria Kneipe Augsburg -1995,Galeria Kneipe Augsburg- 1996- Fapte, Galeria “Pane e Vino” Augsburg- Licitație de artă- 1998, Atemporal Augsburg  Grafica – 2013).

 

Citiţi mai departe

Cultură

Noaptea Muzeelor se ține și la Lugoj, cu un vernisaj pentru “170 DE PRESĂ LUGOJEANĂ” și alte surprize

Publicat

în

Cu ocazia evenimentului european NOAPTEA MUZEELOR, organizat anul acesta pe data de 13 mai 2023. Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, vernisează, cu începere de la ora 19.30, Expoziția temporară “170 DE PRESĂ LUGOJEANĂ”.

„Demersul nostru este prilejuit de aniversarea a 170  de ani de la tipărirea primului ziar în orașul de pe Timiș, săptămânalul de limbă germană Lugoser Anzeiger (4 iunie 1853). În prima parte a programului (ora 19.00) corul “Armonii” al Școlii gimnaziale de muzică “Filaret Barbu” din Lugoj, coordonat de doamna prof. Lavinia Furdui-Popeț, va susține, un concert”, au anunțat organizatorii.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 mai – 7 august. 2023. Instituția noastră va fi deschisă  publicului, sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 19.00 – 24.00.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite