Connect with us

Cultură

Popasul lui Cuza la Lugoj, marcat în continuare greșit. Clădirea în care a fost găzduit nu este nici măcar monument istoric

Publicat

în

Istoricul Cristian Oliviu-Gaidoș semnalează o situație aberantă din Lugoj. Clădirea în carea a funcționat hanul „La Păunul de Aur” – „Zum goldenen Pfau”, în care a poposit domnitorul Al. Ioan Cuza (6 mart. 1866), nu este monument istoric! Istoricul lugojean atrage, din nou, atenția că trecerea domnitorului Al. Ioan Cuza prin Lugoj nu este nici acum corect marcată, placa fiind aplasată greșit, pe o altă clădire din oraș.

RETIM

„În timp ce avem o placa comemorativă, greșit amplasată, pe fațada fostei cofetării “Liliacul”, imobilul istoric în care a funcționat Hanul “Păunul de Aur”, nu este semnalat. Mai grav este faptul că imobilul, care nu este clasat ca monument istoric, poate fi oricând demolat. Spre surprindere noastră, clădirea împărțită în apartamente, încă își păstrează structura de han prin amenajarea interioară neschimbată de pe vremea lui Cuza: gangul carosabil boltit, scara de lemn, cu balustrada de fier (motivul ornamental al lirei), odăile de la etaj, dispuse de-a lungul unui coridor central, ancadramentele de lemn ale ușilor în stil Biedermeier (în ultimii ani o parte au fost înlocuite cu termopan!). Clădirea cu etaj (hanul propriu-zis ridicat în 1857) a fost completată, la începutul anilor 70 ai secolului al XIX-lea, cu sala restaurantului din colțul străzii (unde a funcționat Dinamo)”, mai spune Gaidoș.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Istoricul lugojean redă momentul sosirii lui Cuza la Lugoj, care, conform ziarelor vremii, a fost extrem de bine primit, chiar dacă abdicase în urmă cu câteva zile.

„La câteva zile după abdicare (11 feb.1866), familia Cuza a luat drumul exilului. Au făcut un popas în Lugoj, în noapte de 6 spre 7 martie 1866, fiind cazați la Hanul „Păunul de Aur” din Drumul Orșovei (astăzi Str. Nicolae Bălcescu, nr. 14, clădirea restaurantului „Dinamo” din perioada comunistă). Clădirea se afla în proprietate lui Peter Emmer și fusese renovată (etajată) in 1857. Domnitorul Cuza a fost întâmpinat de o mulțime românească entuziastă în pofida timpului ploios, evenimentul fiind descris succint de un corespondent în Gazeta Transilvaniei din 14/2 martie 1866:

Autoliv angajează!

<<Lugosiu 8 Martiu. Simțiului ruditu de multiamita și reverinti’a esita din acest’a se vediu manifestatu aici cu trecerea f. principe Cusa, care dimpreună cu famili’a sosindu aici intre 7 și 8 ore si descălecându la otelul “Paunulu de auru” pe longa tote, ca tempulu era forte ploiosu fu intempinatu de o multime asia mare de poporu in catu abia potu străbate prin strada la otelu, unde multi fruntasi i-au petrecut pana in odaile destinate. Cusa intorcânduse cu Domn’a Elena, dupa cum fu informatu, ei dice:« vedi draga. Domnialoru sunt toti romani » […] Miercuri în zori de diua multimea poporului, care doria a lu vede, nu se mai departa de pe strade, pana la 11 ore, si mulți se pregatea a-lu și saluta, pe când adiutantulu descoperii ca in starea, in care se afla nu pote primi neci o visita, insă le multumesce romaniloru din Lugosiu pentru reverinți’a aratata pentru densulu […] Cu buna sama, darulu ce se dede din Romani’a pentru cei cercetati de fomete in anii trecuti si instituțiunile egalitarie prochiamate pentru fratii loru au fostu motivulu acestei reverintie>>”, arată Gaidoș.

Acesta mai spune că obținerea statului de monument istoric pentru o clădire presupune realizarea unui dosar de clasare care sa fie inaintat Direcției Județene de Cultură Timiș. Aceasta, la rândui ei, inainteaza dosarul Ministerului Culturii. „Problema survine din faptul că nu exista dorința Primăriei Lugoj, în speță a Biroului de Urbanism, de a face documentația (cu toate costurile ce le implica) pentru a obține clasarea. Un moment istoric aduce cu sine o arie de protecție in jur, între 100 și 200 m. Dacă introduci casele care sunt monumente automat ai o rețea cu multe avize pentru orice se construieste. Adica REGLEMENTARE!!! Este un haos care convine unora”, e de părere Gaidoș.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

„Noaptea Muzeelor” nu se ține la Lugoj. Angajații protestează față de condițiile de muncă și veniturile mici

Publicat

în

Muzeul din Lugoj va fi închis, ca multe alte instituții de acest gen din întreaga țară, de „Noaptea Muzeelor”, chiar dacă în acest an s-ar fi marcat 20 de ani de existență a acestei manifestări. Angajații din muzee cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziție profesională, echilibrarea marilor inechități și discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

RETIM

„Ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veți observa că multe muzee din țară nu apar pe programul Nopții Muzeelor 2024, reprezentanții acestora putând fi găsiți și susținuți în Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoș Neamu, manager al evenimentului.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Directoarea muzeului din Lugoj spune că angajații s-au solidarizat cu celelalte muzee din țară și nu vor organiza niciun eveniment pe 18 mai.

„Din păcate, în acest an nu vom organiza Noaptea Muzeelor, pentru că acestea se bazează, după cum știți, pe participarea voluntară a angajaților din instituție. Și anul acesta suntem solidari cu colegii noștri, angajați ai muzeelor din Timișoara și din întreaga țară, vizavi de demersurile sindicatelor”, a declarat Daciana Vuia.

Autoliv angajează!

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis că respectă decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situații nefirești”, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu”, la înălțime. Coriștii lugojeni au făcut spectacol în avion VIDEO

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” a participat, în perioada 7-8 mai, la manifestările dedicate Ioanei d`Arc, care au avut în orașul francez Orleans, înfrățit cu Lugojul. Coriștii lugojeni au interpretat mai multe compoziții românești și internaționale, în  Biserica Saint Pierre du Martroi.

RETIM

„Au avut loc două concerte, unul după altul și ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții instituției.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

La întoarcere, coriștii lugojeni au fost din nou la înălțime, la propriu și la figurat. La bordul avionului Tarom, Paris – București au dat un adevărat concert.

Autoliv angajează!

Conform http://lugojcultural.3x.ro/ Corul “Ion Vidu” este înființat încă din 1810 (dacă nu chiar din 1808), când funcționa un cor al bisericii ortodoxe, cor care, extinzându-si activitatea si în sfera muzicii laice, se institutionalizează, obține un statut oficial sub denumirea Reuniunea de Cântari și Muzică. Venirea în fruntea formatiei, în 1889, a unei personalitati de talia lui Ion Vidu a însemnat propulsarea pe plan national a corului lugojan. În Banat, timp de decenii, „Corul lui Vidu”, cum era el unanim cunoscut, a fost o adevarată instituție-pilot pentru mișcarea corală din acest colț de țară.

Citiţi mai departe

Cultură

Mihai Mălaimare aduce pe străzile Lugojului un spectacol impresionant, cu costume, alegorii și marionete uriașe

Publicat

în

„Moștenirea – Paradă stradală” este cel mai recent proiect atipic, cu o puternică încărcătură vizuală și muzicală, realizat de Mihai Mălaimare la Facultatea de Muzică și Teatru – UVT.

RETIM

Inițiativa paradei stradale a luat naștere după succesul înregistrat de spectacolele cu statui vivante, prezentate de studenții Facultății de Muzică și Teatru din UVT la Timișoara și Sibiu, sub îndrumarea lui Mihai Mălaimare. Paradă stradală reprezintă un spectacol complex, care necesită mijloace de exprimare remarcabile și servește drept o soluție pedagogică extraordinară pentru studenții aflați la început de drum în această profesie.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Pentru realizarea acestui proiect, alături de creatorul spectacolului, Mihai Mălaimare, s-au implicat JTI, Fundația Masca și Gilda Lazăr, oferind publicului un spectacol impresionant, cu costume și alegorii, marionete uriașe și o recuzită extravagantă, care demonstrează că actorii sunt nu doar talentați, ci și inteligenți și pasionați de cercetare.

Primul spectacol din serie este programat pentru sâmbătă, 11 mai, în Piața Unirii din Timișoara, începând cu ora 18:00. Iată întregul calendar al spectacolelor:

Autoliv angajează!

– Sâmbătă, 11 Mai, ora 18:00, Piața Unirii, Timișoara;

– Duminică, 12 Mai, ora 16:00 și ora 18:00, Piața Unirii, Timișoara;

– Marți, 14 Mai, ora 11:00, C. S. E. I. „P. Popescu Neveanu”, Timișoara;

– Joi, 16 Mai, ora 11:00, Centrul de zi „Podul Lung”, Timișoara;

– Vineri, 17 Mai, ora 18:00, Lugoj;

– Vineri, 24 Mai, ora 16:00, Piața Victoriei, Timișoara;

– Luni, 27 Mai, ora 18:00, Piața Traian, Timișoara;

– Joi, 06 Iunie, ora 18:00, Cenad;

– În perioada 27-30 Iunie, spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

La realizarea acestui proiect au contribuit numeroși artiști talentați, printre care Dana Anca Florea, scenaristă inspirată, Anca Albani, scenografă valoroasă, Rǎzvan Diaconu, compozitor formidabil, Mirela Simniceanu, coregrafă extrem de pricepută, Mirela Vescan, profesionistă în machiaj, precum și profesorii facultății, Laura Avarvari, Lavinia Muzicas, Gabriel Muzicaș, Violeta Zonte și Patricia Nedelea.

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojenii sunt așteptați la tradiționalul concert al Corului „Ion Vidu”

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, sub bagheta dirijorului Alexandru Șuca, va prezenta duminică, 12 mai 2024, de la ora 18.00, tradiţionalul Concert de Paşti, eveniment găzduit de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj.

RETIM

Înscris sub semnul Sărbătorilor Pascale, concertul, intitulat “Ziua învierii”, va avea un repertoriu amplu şi va cuprinde lucrări religioase ale unor celebri compozitori români precum Gavriil Musicescu, Paul Constantinescu, Ioan D. Chirescu, Gheorghe Danga, Anton Pann, Gheorghe Mandicevski sau Nicolae Lungu.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Vă invităm, așadar, dragi lugojeni, să celebrăm împreună Învierea Mântuitorului nostru Isus Hristos, graţie înălțătoarelor acorduri sacre în interpretarea artiștilor renumitului cor lugojean.

Solista concertului va fi soprana Ioana Mia Iuga. Intrarea este liberă.

Autoliv angajează!

Concerte de succes, în Franța, la Orleans

În această perioadă, corul lugojean se află la Orleans, unde a avut două concerte cu compoziții românești și internaționale, la Biserica Saint Pierre du Martroi.

„Ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite