Connect with us

Lugoj

Lugojul, asa cum multi nu l-au vazut! Zeci de poze cu orasul din trecut, postate si apreciate pe internet

Publicat

în

lugoj imagini vechi oras timis municipiu anii 80 90 70 primarie prefectura comunism piete ana lugojana strand podul de fier centru (8)Fotografii din anii `70, `80 și `90 au fost publicate pe internet cu Lugojul, imaginile fiind total străine pentru tinerii din noua generație, care folosesc calculatorul în majoritatea timpului pentru orice altceva decât educare. Totuși, mulți dintre ei au văzut și apreciat aceste fotografii, în care ne este prezentat orașul în ipostaze inedite, clădiri care acum sunt complet reamenajate și locuri din oraș care nu mai există sau au fost schimbate în mod complet. De la Podul de Fier, care era traversat rar de câte o mașină, la străzi pe care mergeau pietoni, la parcuri, clădiri publice și alte locuri interesante, toate sunt parcă dintr-o altă lume, deși așa arătau în orașul nostru cu zeci de ani în urmă.

RETIM

În fotografiile publicate pe grupul „Ești din Lugoj dacă… ” de mai mulți utilizatori putem vedea un parc al poștei bine îngrijit, la fel ca și cel de acum, dar care are o altă înfățișare. Primăria orașului este și ea prezentă în albumul de fotografii și, chiar dacă la acea vreme nu a câștigat niciun premiu pentru fațadă, este bine îngrijită și impozantă, la fel ca în zilele noastre. Malul Timișului, acolo unde se află și Colegiul „Brediceanu”, este un alt loc fotografiat, o singură mașină fiind surprinsă în trecere, având în vedere că la ore de vârf în zilele noastre este greu să găsești parcare în zonă.

Un alt loc interesant din trecut este platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, fără celebra scenă albastră, veche și distrusă de sutele de spectacole ce au avut loc pe podeaua acesteia. Zona în care tronează acum scena scoasă parțial din uz este acoperită în fotografiile din acei ani cu spațiu verde, la fel de curat ca și restul orașului. Într-una dintre fotografii ni se arată și locația unde se află acum Universitatea Europeană „Drăgan din Lugoj, pe atunci doar un simplu spațiu verde la rândul său.

Autoliv angajează

Nici hotelul Dacia din oraș nu a scăpat de mâna fotografilor timpului, o poză cu acesta fiind de asemena publicată pe grupul lugojenilor. În imagine se poate observa terasa care funcționa de mult la restaurantul hotelului, dar și un medalion în care este prezentată o cameră cu două paturi din interior. De asemenea, în vecinătatea hotelului s-a realizat o fotografie cu o defilare de pe vremea regimului comunist, în care, de la o tribună, privesc către trecători oficialitățile vremii.

Imaginile mai prezintă și alte locuri interesante din oraș de la acea vreme, cum sunt uzina I.U.R.T. de pe strada Timișorii, clădirea Prefecturii, Piața Victoriei cu vedere spre Colegiul „Hasdeu”, clădirea sediului poștei mari, o vedere de la ștrand și, bineînțeles, o imagine cu Hanul „Ana Lugojana” în vremea de glorie a restaurantului cu renume internațional aflat la câțiva kilometri de la ieșirea din oraș către Făget.

lugojeanul-news-everywhere,-everytime-banner

5 Comments

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

IPJ Timiș anunță înscrieri pentru școlile de agenți de poliție. Ce trebuie să faci ca să ajungi polițist

Publicat

în

Începând cu 24 aprilie 2024, a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina.

RETIM

1.640 de locuri sunt pregătite pentru viitorii noștri colegi:

– 1.340 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Câmpina
– 300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan, Cluj-Napoca.

Autoliv angajează

Detalii privind organizarea și desfășurarea concursurilor:

– În perioada 24 aprilie – 14 mai 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@tm.politiaromana.ro;

– Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare – până la data de 21 mai 2024;

– Evaluarea psihologică a candidaților se realizează și se finalizează până la data de 21 mai 2024, conform planificării care va fi comunicată în timp util, pe site-ul IPJ Timiș, la secțiunea Carieră – Admitere instituții de învățământ.

– Susținerea probei de evaluare a performanței fizice – în perioada 25 – 31 mai 2024;

– Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor – 15 iunie 2024;

– Examinarea medicală se realizează în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

Detalii privind înscrierea, procesul de recrutare și susținerea examenelor găsiți aici:

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institutii-de-invatamant/concurs-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-aprilie-iulie-2024

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul a învins Brașovul și în cel de-al doilea meci și va juca pentru locul cinci

Publicat

în

Într-o confruntare decisivă din competiția feminină de volei, CSM Lugoj a închis disputa cu Corona Brașov în doar trei seturi și avansează pentru a juca pentru locul 5 în clasament. Meciul s-a desfășurat fără emoții pentru bănățence, care s-au impus cu un scor clar de 3-0 sub Tâmpa.

RETIM

În altă partidă a competiției, Dinamo a reușit să egaleze situația în duelul cu CSM București. Echipa Dinamo a reușit să refacă pasul greșit din primul meci și acum se pregătește pentru o întâlnire decisivă în Ștefan cel Mare. Meciul crucial va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17:00, unde se va decide echipa care va avansa în etapele ulterioare ale competiției.

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Lugoj

Ghidul siguranței în domeniul electric

Publicat

în

Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu cele trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului PPC (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat) au lansat Ghidul siguranței în domeniul electric, disponibil pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe website-ul companiilor de distribuție.

RETIM

În ceea ce privește siguranța în cadrul propriei locuințe, printre sfaturile specialiștilor se numără:

 • Folosește numai receptoare și aparate electrice omologate, nedeteriorate și nu le lăsa nesupravegheate sub tensiune;
 • Veri­fică periodic și/sau după un incident produs starea tehnică a instalației electrice de utilizare, cu ajutorul unui electrician autorizat;
 • Folosește protecții adecvate pe circuitele electrice. Ele pot salva viața în cazul în care izolația instalației este deteriorată sau când se ating involuntar părțile din instalație aflate sub tensiune;
 • Nu uita că apa și electricitatea sunt periculoase împreună; nu folosi dispozitive electrice neprotejate în medii umede sau dacă ești ud pe mâini sau transpirat;
 • Nu suprasolicita prizele; se poate produce un scurtcircuit și/sau un incendiu;
 • Nu folosi prelungitoare sau cabluri electrice în apropierea unor surse de căldură (aragaz, radiator, sobă etc.);
 • Veri­fică toate cablurile de alimentare ale aparatelor electrice pe care le folosești; nu le utiliza dacă sunt deteriorate.

În afara casei, specialiștii recomandă:

Autoliv angajează

 • Nu atinge tablouri electrice, fi­ride sau cutii de distribuție a energiei electrice;
 • Nu atinge stâlpii sau conductoarele (fi­rele), inclusiv cele căzute la sol;
 • Nu escalada stâlpii care susțin linii electrice aeriene;
 • Nu sustrage componente ale instalațiilor electrice de transport sau distribuție;
 • Nu manevra obiecte metalice (schele, scări, țevi, bare metalice etc.) sau nu folosi utilaje de ridicat în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • Respectă indicatoarele de securitate și avertizare specifi­ce domeniului electric, atunci când le întâlnești;
 • Folosește numărul de urgență 112 în toate cazurile în care ai văzut/identi­ficat o stare de pericol care are legătură cu funcționarea instalațiilor electrice sau care poate constitui o amenințare pentru trecători.

Aceste sfaturi, precum și alte recomandări utile sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro și aici –  https://bit.ly/4caIF0t .

Citiţi mai departe

Lugoj

Inundații nu departe de Lugoj. O familie a fost evacuată cu barca de pompieri

Publicat

în

Foto arhiva

Ciclonul mediteraneean care a făcut probleme în vestul Europei a ajuns și în România. Mai multe zone din țară au fost sub cod galben de ploi timp de câteva ore, iar în Timiș, 15 gospodării au fost inundate de o viitură, anunță PRO TV.

RETIM

Conform sursei citate, mai multe localități au fost miercuri, 6 martie, sub cod galben de ploi torențiale și au căzut peste 20 de litri pe metrul pătrat.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitatea Ohaba Română din Timiș, unde mai multe gospodării au fost inundate, iar proprietarul uneia a cerut ajutorul pompierilor. Două persoane au fost evacuate cu barca.

Autoliv angajează

Localitatea a mai fost sub ape în urmă cu cinci ani. Autoritățile spun că apa se scurge de pe dealuri atunci când plouă foarte mult, într-un timp scurt.

„În 2019 am avut în trei localități, dar acum s-a întâmplat ce vedeți că s-a întâmplat aici. A fost o viitură, că dacă nu era viitură nu era așa problemă. Apa a venit destul de multă”, a declarat Gigi Murărescu, primar Ohaba Lungă, pentru PRO TV.

Probleme au fost și în județul Arad, unde 13 localități au fost sub cod galben de vreme severă. Drumul ce leagă comuna Ususău de satul Pătârș a fost inundat pe mai multe porțiuni, după o rupere de nori cu grindină.

Citiţi mai departe

Cele mai citite