Connect with us

Lugoj

Lugojul, asa cum multi nu l-au vazut! Zeci de poze cu orasul din trecut, postate si apreciate pe internet

Publicat

în

lugoj imagini vechi oras timis municipiu anii 80 90 70 primarie prefectura comunism piete ana lugojana strand podul de fier centru (8)Fotografii din anii `70, `80 și `90 au fost publicate pe internet cu Lugojul, imaginile fiind total străine pentru tinerii din noua generație, care folosesc calculatorul în majoritatea timpului pentru orice altceva decât educare. Totuși, mulți dintre ei au văzut și apreciat aceste fotografii, în care ne este prezentat orașul în ipostaze inedite, clădiri care acum sunt complet reamenajate și locuri din oraș care nu mai există sau au fost schimbate în mod complet. De la Podul de Fier, care era traversat rar de câte o mașină, la străzi pe care mergeau pietoni, la parcuri, clădiri publice și alte locuri interesante, toate sunt parcă dintr-o altă lume, deși așa arătau în orașul nostru cu zeci de ani în urmă.

Crama Aramic

În fotografiile publicate pe grupul „Ești din Lugoj dacă… ” de mai mulți utilizatori putem vedea un parc al poștei bine îngrijit, la fel ca și cel de acum, dar care are o altă înfățișare. Primăria orașului este și ea prezentă în albumul de fotografii și, chiar dacă la acea vreme nu a câștigat niciun premiu pentru fațadă, este bine îngrijită și impozantă, la fel ca în zilele noastre. Malul Timișului, acolo unde se află și Colegiul „Brediceanu”, este un alt loc fotografiat, o singură mașină fiind surprinsă în trecere, având în vedere că la ore de vârf în zilele noastre este greu să găsești parcare în zonă.

Un alt loc interesant din trecut este platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, fără celebra scenă albastră, veche și distrusă de sutele de spectacole ce au avut loc pe podeaua acesteia. Zona în care tronează acum scena scoasă parțial din uz este acoperită în fotografiile din acei ani cu spațiu verde, la fel de curat ca și restul orașului. Într-una dintre fotografii ni se arată și locația unde se află acum Universitatea Europeană „Drăgan din Lugoj, pe atunci doar un simplu spațiu verde la rândul său.

Nici hotelul Dacia din oraș nu a scăpat de mâna fotografilor timpului, o poză cu acesta fiind de asemena publicată pe grupul lugojenilor. În imagine se poate observa terasa care funcționa de mult la restaurantul hotelului, dar și un medalion în care este prezentată o cameră cu două paturi din interior. De asemenea, în vecinătatea hotelului s-a realizat o fotografie cu o defilare de pe vremea regimului comunist, în care, de la o tribună, privesc către trecători oficialitățile vremii.

RETIM

Imaginile mai prezintă și alte locuri interesante din oraș de la acea vreme, cum sunt uzina I.U.R.T. de pe strada Timișorii, clădirea Prefecturii, Piața Victoriei cu vedere spre Colegiul „Hasdeu”, clădirea sediului poștei mari, o vedere de la ștrand și, bineînțeles, o imagine cu Hanul „Ana Lugojana” în vremea de glorie a restaurantului cu renume internațional aflat la câțiva kilometri de la ieșirea din oraș către Făget.

lugojeanul-news-everywhere,-everytime-banner

5 Comments

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Nu mai există cale de întoarcere. Începe un nou proces între angajați și Primăria Lugoj

Publicat

în

Consiliul Local al Municipiului Lugoj a respins plângerea prealabilă pe care sindicatul, care îi reprezintă pe o parte dintre angajații Primăriei Lugoj, a transmis-o împotriva hotărârii prin care au fost majorate salariile de bază pentru funcțiile publice și funcțiile contractuale din cadrul aparatului de specialitate al primarului și din instituțiile și serviciile publice din subordinea consiliului.

Crama Aramic

Motivul plângerii era, după cum am menționat (aici), faptul că, în timpul ședinței în care s-a aprobat hotărârea de majorare, primarul interimar Bogdan Blidariu ar fi intervenit și a cerut modificare proiectului, ceea ce a dus la o majorare mai mică decât cea discutată cu reprezentanții angajaților.

„Mergem în instanță, asta urmează”

În opinia sindicatului acest lucru nu era posibil decât dacă proiectul era retras și rediscutat cu toate părțile implicate. Liderul sindical, Tiberiu Negrei, spune că așteaptă să primească oficial comunicarea respingerii plângerii prealabile, după care va face pasul următor și va da Primăria și Consiliul local în judecată.

„Mergem în instanță, asta urmează! Domnul secretar a menționat n-am indicat temei legal? Păi tocmai asta am invocat. Și la funcțiile publice neechivalate ale polițiștilor, am invocat temeiul legal trebuia, din punctul nostru de vedere, potrivit prevederilor din codul administrativ, având în vedere primarul a făcut niște amendamente pe fond, adică nu de astea simple, a modificat proiectul inițial, trebuia fie retras proiectul, retrimis compartimentul de resort. Ori nu s-a întâmplat așa ceva”, spune Negrei.

RETIM

Nemulțumirea angajaților reprezentați de sindicat este faptul că primarul Bogdan Blidariu a solicitat, și Consiliul Local a aprobat, modificarea coeficienților de ierarhizare în timpul ședinței. Acesta fapt ar fi dus la majorare a salariilor mai mică decât cea convenită cu sindicatul.

Citiţi mai departe

Lugoj

Programul de lucru RETIM în data de 24 Ianuarie 2023, sărbătoare legală

Publicat

în

Compania RETIM informează clienţii şi colaboratorii săi din județul Timiș asupra programului de lucru valabil în data de 24 Ianuarie 2023, sărbătoare legală.

Crama Aramic

COLECTAREA DE DEŞEURI

Activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile din județul Timiș în care operează compania RETIM se va desfăşura la fel ca într-o ZI OBIȘNUITĂ. Astfel, dacă în ziua de marți, 24 ianuarie 2023, erau programate colectări de la adrese, acestea se vor face ca de obicei, compania RETIM asigurând permanența serviciului. Utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să scoată la stradă recipientele de colectare a deșeurilor, ca de obicei.

 

RETIM

BIROURI DE RELAŢII CLIENŢI ŞI CASIERII – Timișoara și Lugoj

Birourile de relaţii clienţi şi casieriile vor fi:

  • ÎNCHISE în ziua de 24 ianuarie 2023, sărbătoare legală.
  • DESCHISE din data de 25 ianuarie 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00

Compania RETIM recomandă utilizarea cu precădere a instrumentelor de plată electronice disponibile pe site-ul www.retim.ro , a sistemelor de plată rapidă PayPoint, Un-Doi, Self-Pay sau a aplicației mobile Pago. 

CENTRELE FIXE DE COLECTARE A DEŞEURILOR VOLUMINOASE, VEGETALE, DIN CONSTRUCŢII, DIN POLISTIREN ȘI CARTON PROVENITE DIN AMBALAJE DIN MUNICIPIUL TIMIŞOARA

Cele patru puncte de colectare a deşeurilor voluminoase, vegetale, din construcţii, din polistiren și carton provenite din ambalaje, centre deschise de către compania RETIM împreună cu Primăria Timişoara, vor avea următorul program:

  • ÎNCHISE în ziua de 24 ianuarie 2023, sărbătoare legală.
  • DESCHISE din data de 25 ianuarie 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00

Adresele și programele de funționare obișnuite ale celor patru puncte de colectare din Timişoara sunt:

  • Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Calea Moşniţei, nr 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Avram Imbroane, nr 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email contact@retim.ro si pagina oficială de Facebook.  De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Citiţi mai departe

Lugoj

Lansarea proiectului „Locuințe Sociale în construcție înșiruită în cartierul Herendești-Bocșei”

Publicat

în

Crama Aramic

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul nu va avea artificii sau concert la Revelion, pentru prima dată în istoria recentă într-un an fără restricții

Publicat

în

Crama Aramic

Orașul Lugoj nu va avea nici artificii, nici concert la Revelionul din acest an. Este pentru prima dată în istoria recentă când Lugojul nu va avea nici artificii, nici concert la trecerea dintre ani. Ultimul concert care va avea loc de sărbători este cel de pe 24 decembrie din Parcul George Enescu, pus la cale de către cei de la Asociația FOA în cadrul Târgului de Crăciun.

La Revelionul 2021, primăria condusă la acea vreme de către Claudiu Buciu a anulat evenimentele de anul nou, motivând restricțiile din pandemie pentru lipsa artificiilor și a concertelor. Chiar dacă primăria nu putea organiza concerte, artificiile nu au fost interzise la acea vreme pentru persoane juridice. La Revelionul 2022, situația a fost aceeași.

Anul acesta “tradiția” continuă, chiar dacă nu mai sunt restricții impuse de pandemie. Potrivit actualului primar interimar, nu vom avea nicio activitate de Revelion, edilul susținând că cele care au avut loc în cadrul târgului, de la 1 decembrie și până la ajun, sunt suficiente.

RETIM

foto: Florin Blaga

Citiţi mai departe

Cele mai citite