Connect with us

Cultură

Laura Gîrbovan joacă în orașul natal: “Pentru mine, teatrul este provocarea infinitului de care am nevoie”

Publicat

în

Diandra David în dialog cu Laura Gîrbovan, din seria interviurilor “Lugoj Clasic”

RETIM

Lugojul a dăruit timpului și lumii mari artiști; prin voci, opere dintre cele mai alese sau secvențe cinematografice care au făcut istorie. În prezent, orașul pare să nu-și fi uitat menirea generoasă, întrucât tinerele generații promit să continue cu responsabilitate și perseverență rețeta succesului ce a aparținut cândva predecesorilor lor.

Scopul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, printre multe altele, este și acela de a promova lugojenii talentați, al căror viitor pare încă de pe acum să fie unul promițător. În cadrul acestui dialog, din seria interviurilor „Lugoj Clasic”, îmi propun să vă surprind cu o tânără care m-a fascinat încă de la primele sale replici, rostite cu atât de multă convingere, pe scena Studioului Franciscan din Timișoara.

Autoliv angajează

Laura Gîrbovan este născută la Lugoj, fiind absolventă a Colegiului Național „Coriolan Brediceanu” și a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Cea mai mare pasiune i-a devenit și vocație, fiind apreciată pentru fidelitatea și ingeniozitatea prin care-și conturează fiecare rol. Experiența sa în teatru sau în film se remarcă prin diversitate; câștigând odată cu aplauzele publicului, și practica atât de necesară unui actor la început de drum. Lugojeanca se poate mândri cu mai multe roluri, printre care: Tisbea- 2021- Spectacol „Oaspetele de piatră” (Commedia dell’arte), regia Laura Avarvari, Claudia Ieremia, Desdemona – 2021- Spectacol „4/FOR/FOUR SHAKESPEARE” de William Shakespeare, regia Laura Avarvari, Claudia Ieremia, ambele în cadrul Teatrului Metropolis, Zinaida Savișna – “Ivanov”, regia Laura Avarvari, Claudia Ieremia, prezentat la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS). Și nu în ultimul rând, Dunia Avdotia Romanovna / Amalia Luvdigovna – Spectacolul „#dosztoievskij b@r” reopening, inspirat din opera lui Feodor Mihailovici Dostoievski, Crimă și pedeapsă, regia Levente Kocsárdi, dramaturgia Simona Donici, care va fi susținut miercuri, 26. Octombrie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Diandra David: Când suntem copii nu suntem încă de deplin conștienți de finalitatea călătoriei noastre în lume. Există un timp pentru descoperiri și trăiri; o perioadă de taină, după cum ar numi-o unii autori. Cum a început pasiunea ta pentru actorie?

Laura Gîrbovan: Încă de mică am fost un copil tare curios, cu sute de întrebări despre tot ce mă înconjura. Însă pot spune că am fost cu adevărat norocoasă să am niște părinți atenți, care au simțit înclinațiile mele artistice de la o vârstă fragedă. M-am îndrăgostit imediat de muzică și dans, dar mai ales de scenă și de teatru. De când am avut prima întâlnire cu scena, nu am încetat nici măcar o zi să îmi urmez pasiunea, teatrul. Pentru mine, teatrul este provocarea infinitului de care am nevoie.

Diandra David: Locul natal sădește în om o oarecare noblețe a minții și a spiritului, valorile sale fiind puternic înrădăcinate în leagănul copilăriei și al casei părintești. Ce amintiri îți leagă pasiunea de Lugoj?

Laura Gîrbovan: Multe amintiri îmi leagă pasiunea de Lugoj. Aici am copilărit, am legat primele prietenii, aici am jucat prima piesă de teatru. În Lugoj mi-am urmat vocația și tot aici am realizat că viața mea este scena. Pentru mine Lugojul este tot, este familia mea și pentru această familie mă voi dedica pe viitor. Sunt mandră că joc in orașul meu și că pot să împărtășesc dragostea mea pentru teatru lugojenilor mei. Vă aștept cu mare drag la un spectacol de suflet!

Diandra David: Asociația Culturală „Arte Factum” este o platformă de cultură contemporană care reușește prin intermediul artei să reînvie tot ce e mai bun și frumos din om. Negreșit, aș spune că este necesară astăzi mai mult ca oricând. Activitatea lor a răsunat puternic încă de la primul lor eveniment – Concertul José Carreras la Timișoara, 20 iulie, 2008 – luând amploare prin expoziții și seri expoziționale, concerte, producții teatrale independente cu texte/dramatizări după opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dali, Thomas Mann. Participând cu fascinație la spectacolele organizate de “Arte Factum” nu pot să nu mă întreb: cum a început colaborarea voastră?

Laura Gîrbovan: Colaborarea mea cu „Arte Factum” a început din anul al II-lea de facultate. Primul meu casting, în afara facultății, a fost pentru rolul Dunia Avdotia din romanul „Crimă și pedeapsă”. „Arte Factum” mi-a oferit șansa, din băncile facultății, de a interpreta o partitură atât de complexă. De 2 ani joc acest spectacol și pot spune că #dosztoievskijb@r# este unul dintre proiectele mele de suflet – o reinterpretare a romanului „Crimă și pedeapsă” scris de F. M. Dostoievski, piesă de teatru care pune în scenă un spectacol teatral despre conștiință, crimă și vinovăție. În cadrul acestui proiect am avut ocazia să cunosc persoane deosebit de pasionate și talentate de la care am învățat dedesubturile acestei meserii. În spectacol interpretez două roluri: Dunia Avdotia și Amalia Lipevehsel Ludvigovna. Pentru mine, două provocări pentru că trec dintr-un personaj în altul, diametral opuse, în același timp. Mulțumesc regizorului acestui spectacol, d-lui Levente Kocsardi, d-nei Mona Donici, dramaturga spectacolului dar și colegilor mei pentru toate momentele frumoase și pentru toată munca depusă.

Diandra David: Bucuria lugojenilor e cu atât mai mare, cu cât spectacolul „#dosztoievskij b@r” reopening din cadrul „Arte Factum” se va desfășura prin intermediul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic” și pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu”, tu – Laura Gîrbovan, tânără actriță, născută la Lugoj – interpretând rolurile Dunia Avdotia și Amalia Lipevehsel Ludvigovna. Ce emoții încearcă prima ta participare la “Lugoj Clasic”?

Laura Gîrbovan: Sunt mândră că particip în cadrul FILC pe scena Teatrului din Lugoj, unde în data de 26.10.2022 voi fi singura reprezentată a Lugojului. Am emoții pentru că voi juca în fața publicului lugojean, în fața prietenilor, a foștilor colegi, a voastră, a tuturor.

Diandra David: Dialogul nostru nu se încheie aici, ci va continua în sala teatrului; eu în calitate de spectator, tu în rolurile Dunia Avdotia și Amalia Lipevehsel Ludvigovna. Cu toate acestea, nu pot încheia acest interviu fără să-ți adresez întrebarea care stă pe buzele tuturor admiratorilor tăi: care sunt planurile de viitor ale Laurei Gîrbovan?

Laura Gîrbovan: În prezent fac masterul la Facultatea de Teatru și Muzică, secția Artele Spectacolului, iar în viitor, voi urma studiile doctorale în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Colaborez la proiecte de teatru și film cu Asociația TU ȘI EU, din Lugoj, dar în continuare voi participa la castinguri pentru a acumula experiență la proiecte din zona teatrului și a filmului. O să mă las surprinsă de ceea ce-mi rezervă soarta, care până acum nu m-a dezamăgit!

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Creațiile originale de Paște ale preșcolarilor și elevilor vor fi expuse la muzeul din Lugoj FOTO

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj se pregătește să îmbrace culorile și tradițiile pascale, prin intermediul unei expoziții speciale intitulate „Tradiții de Paște”. Directorul muzeului, Daciana Vuia, a anunțat că acest eveniment deosebit, ce are loc în parteneriat cu mai multe instituții de învățământ din Lugoj, este parte a proiectului Istorie și tradiție, menit să pună în valoare bogăția culturală și istorică a comunității locale.

RETIM

Expoziția va fi deschisă publicului lugojean în foaierul muzeului în data de 24 aprilie, începând cu ora 10:00. Aceasta va găzdui creațiile originale ale preșcolarilor și elevilor implicați în proiect, printre care ouă încovoiate, felicitări și desene inspirate din tradițiile pascale românești.

Profesorii coordonatori ai acestor ateliere de creație pentru copii, provenind din diverse instituții de învățământ partenere, au lucrat îndelungat alături de elevi pentru a da viață și frumusețe tradițiilor locale. Sub îndrumarea lor, copiii și tinerii lugojeni au realizat minunate colaje din materiale reciclabile, manifestându-și creativitatea și dragostea pentru tradițiile de Paște.

Autoliv angajează

„Profesorii coordonatori ai acestor adevărate ateliere de creație pentru copii, desfășurate sub genericul tradițiilor românești de Paște, sunt: de la Grădinița P.P Nr. 2 Lugoj – dir. Fanu Simona, Narghita Iorga, Steluța Pleșca, Bustescu Gabriela, Lelescu Monica, Maltin Ramona, Verba Ildoko, Toma Mihaela, Dumitrescu Ana, Watzlaweck Alina, Liea Aura,Constantin Ionela, Irimescu Alexandra, Subescu Larisa, de la Grădinița P.P Nr. 5 Lugoj – dir.Ciurescu Ramona, Nicoara Liliana, Guga Livia, Petre Mirela, Bleoju Rodica, Vug Adela, de la Școala Gimnazială ”Filaret Barbu”- Dir. Bidiviu Liliana, Adina Crișan, de la Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” Lugoj – Borca Andreea, Miclea Simona, de la Liceul Teoretic ”Harul” Lugoj – Torok Amalia, Linguraru Elena, Costean Loredana, Kozilec Loredana. Sub îndrumarea cadrelor didactice care le-au încurajat imaginația, elevii au realizat, cu iscusință minunate colaje din materiale reciclabile”, transmite Daciana Vuia

.

Muzeul îi invită pe toți cei interesați să viziteze expoziția în perioada 24 aprilie – 8 mai 2024, pentru a descoperi și aprecia talentul și munca celor implicați. Mai multe detalii despre activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect pot fi găsite pe pagina de Facebook a Muzeului Lugoj, unde sunt postate constant noutăți și imagini din workshop-uri. Este o ocazie deosebită pentru comunitatea locală de a celebra și perpetua frumusețea tradițiilor pascale, prin ochii creativi ai celor mai mici membri ai ei.

Citiţi mai departe

Cultură

Filmul „Cazul inginerului Ursu” rulează la Lugoj cu participarea fiului inginerului, care va rămâne să susțină un dialog cu publicul

Publicat

în

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din ’77. Regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, Cazul inginerului Ursu este un documentar zguduitor despre căutarea dreptății într-un sistem care i se opune și a fost lansat în cinema în 29 martie. Trailer:  https://bit.ly/CazulIngUrsu

RETIM

În perioada 19 – 21 aprilie documentarul va fi proiectat în Banat, în prezența lui Andrei Ursu care va rămâne apoi să susțină un dialog deschis cu publicul prezent. Weekend-ul se deschide vineri, 19 aprilie, la Arad, unde Cazul inginerului Ursu va fi proiectat la Cinema ARTA, de la ora 19:00, intrarea fiind liberă. Următoarea proiecție are loc la Timișoara, sâmbătă 20 aprilie, de la ora 20:00, la Cinema Victoria, unde alături de Andrei Ursu va participa la discuție și dl. Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara – biletele au fost puse deja în vânzare: https://bit.ly/20apr_VictoriaTM. Călătoria lui Andrei Ursu prin Banat se încheie la Lugoj, duminică 21 aprilie, la ora 19:30, la Cinema Bela Lugosi – biletele se pot lua direct de la casieria cinematografului.

Produs de Kolectiv Film, în co-producție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, documentarul a mai avut o serie de proiecții speciale în cursul anului 2023, în București, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului Român și Grădina cu Filme, precum și în cadrul unor Festivaluri de Film din țară (TIFF Sibiu și Oradea, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov – FFIR, Fălticeni – Centenarul Monica Lovinescu) și în câteva orașe de pe traseul Caravanei TIFF. Majoritatea proiecțiilor speciale au fost însoțite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu și cei doi regizori, dar și alți invitați importanți (Germina Nagâț, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea – deputat în Parlamentul României, Ovidiu Șimonca – jurnalist).

Autoliv angajează

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu-l mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atît mai necesară.”, a declarat Liviu Tofan.

Preț de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de producție a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.

Prima proiecție a documentarului a avut loc anul trecut chiar cu câteva zile înainte de anunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În ciuda cazului meticulos construit, inculpații au fost achitați definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate și recunoaștere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

***Cazul inginerului Ursu este produs de Kolectiv Film în coproducție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA și al Agenției Naționale de Presă Agerpres.

Citiţi mai departe

Cultură

Spectacolul folcloric la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj. Locurile se pot rezerva online

Publicat

în

Casa de Cultură ,,Traian Grozăvescu’’ Lugoj organizează, în data de 25 aprilie 2024, de la ora 19:00, spectacolul folcloric ,,Ritmuri străvechi din izvoare vii: bucuria jocului și a cântului la români”.

RETIM

Evenimentul se va desfășura  în sala Teatrului Municipal ’’Traian Grozăvescu’’, iar elementul surpriză este dat de faptul că  în  cadrul acestui spectacol vor avea loc două premiere: una a Ansamblului Folcloric ,,Lugojana” și cealaltă a Orchestrei  Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu”, aflată la debutul său în fața publicului spectator.

Vor evolua instrumentiștii:  Marian Jarja, Silviu Drăgan, Ovidiu Drăgan, Septimiu Gîlea, Ioan Odoba, Cristi Bălteanu, Leonard Groza, Bogdan Munteanu, Leonard Borojan, Alberto Pauca, Raul Petrescu, Mateo Adriano, Andreias Homoșdean, Adrian Balla, Cristian Vețan, Marcel Sâpcu, Andrei Mezei, Tavin Logoș, Manuela Sâpcu și George Buboiu, conducerea muzicală fiind asigurată de Ionel Groza.

Autoliv angajează

În deschiderea spectacolului va evolua Formația Instrumentală de Tineret, alcătuită din tineri talentați, formați sub îndrumarea instrumentiștilor Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj. Scopul acestui eveniment artistic  este de a valorifica patrimonial cultural imaterial și  de a promova folclorul autentic românesc.

Ritmurile folclorice străvechi, dezvăluie într-o manieră sinceră și directă aspiraţiile şi sentimentele oamenilor, fiind strâns legate de viaţa şi istoria acestui popor. Dealtfel, folclorul exprimă caracterul, temperamentul, forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul neamului nostru.

Astăzi, dansul, alături de muzica și portul popular, reprezintă elementele culturii tradiționale, indicând atașamentul pe care românii  îl au față de propria lor istorie culturală.

Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Menționăm că, pentru prima dată, spectatorii își pot rezerva locurile online, pe https://www.entertix.ro/bilete/22139/ritmuri-stravechi-din-izvoare-vii-bucuria-jocului-si-a-cantului-la-romani-25-aprilie-2024-teatrul-municipal-traian-grozavescu-lugoj.html
De asemenea, invitațiile se pot ridica și de  la sediul Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj, Spl. C. Brediceanu, nr. 5.

Citiţi mai departe

Cultură

Începe cel mai important festival de artă din Lugoj. Cuprinde șase secțiuni, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, sculptură și fotografie

Publicat

în

Cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, în perioada 2 – 30 aprilie 2024, sub egida , în generoasele spații ale Galerie de Artă din Lugoj.
După succesul expozițional din anii anteriori, International Lugoj Art Festival a ajuns la cea de-a III-a ediție, cu sprijinul Primăriei Lugoj, Galeriei de Artă Lugoj, Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Lugoj și d-lui Dan Tudor Truică, curator independent, fondatorul TRUICART Events Brand. Proiectul propune publicului lugojean 6 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, sculptură și fotografie, manifestările fiind dublate de corespondențe muzicale prin realizarea unui concert de pian(prof. Eliana Zah).
Programul festivalului international debutează, marți, 2 aprilie 2024, ora 18.00, la Galeria de Artă Lugoj, cu vernisajul expoziției de pictură “Laszlo Botar“.
Manifestările continuă, miercuri, 3 aprilie 2024, ora 18.00, cu o altă expoziție personală de pictură “Iulian Mâță“.
În data de 4 aprilie 2024, ora 18.00, lugojenii sunt invitați la vernisarea a patru secțiuni expoziționale: expoziția de fotografie “Ioana Enescu Truică“, expoziția de sculptură “IN MEMORIAM MARIUS BACRIU“, “Maeștrii tapiseriei românești” dar și Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”(acesta reprezentând din 2008 până în prezent, un eveniment cu totul special, atât prin manifestarile de artă contemporană românească cât și prin caracterul său international, prin larga conexiune postmodernă dar și prin diversitatea artiștilor prezenți pe simezele lugojene; ajuns la cea de a XVII-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în peste 60 de orașe și în 120 de spații expoziționale).
Evenimentele vor fi prezentate de Daciana Vuia – directorul Muzeului Lugoj și Dan Tudor Truică – curator independent, fondator International Lugoj Art Festival.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite