Connect with us

Educație

VIDEO Mamă agresată de primar, pentru că îi reproșează că nu există apă la grădiniță și copiii se spală la găleată

Publicat

în

RETIM

O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele trecute. Primarul din Bârna, Dumitru Pecora, vorbește foarte urât cu mama, care la rândul ei este destul de agitată, arată Ziare.com.

Pe filmare se vede chiar cum o îmbrâncește pe aceasta și vrea să o scoată cu forța din sediul primăriei.

Autoliv angajează

„Nu am avut apă în grădinița copilului din satul Pogănești, care aparține de comuna Bârna. În sat nu există apă curentă deloc. Ei s-au lăudat pe la televizor, au făcut reportaje despre cum noi avem acolo un foraj de apă minerală. De trei ani și rețeaua de apă minerală s-a stricat, pompa de foraj nu mai merge.La grădiniță a fost făcut un foraj, dar și pompa aceea s-a stricat de mai multe ori. Până acum am tot sesizat problemele, de fiecare dată cu scandal, pentru că altfel nu se rezolvă. Acum, când am sesizat problema, ni s-a răspuns că poate se va rezolva până la Paști”, spune Patricia Severa.

Femeia susține că a fost nemulțumită de răspunsul primit și i-a cerut primarului să vină la grădiniță să explice părinților de ce nu este apă. Primarul s-a dus la grădiniță, dar nu să îi aștepte pe părinți, ci să o certe pe educatoare.

„M-am dus la primărie și, noroc că am avut inspirația să pornesc telefonul, pentru că el oricum vorbește așa cu toată lumea și nu este prima dată. Eu mai am o înregistrare cu el de acum vreo 2 ani, când tot așa, îmi spune du-te în aia mea”, afirmă Patricia Severa.

@severea.patricia Atitudine de primar … Jigniri .. incapacitatea de a rezolva lucrurile … toate in Comuna Barna ! Amenintari ! #vremschimbare #vremfaptenuvorbe #vre#vremeducatieemscolicasiafara #gradinita#unitatepublicadeinvatamant #scoala#gradinita2024 #2024 #st#stirileprotvtiriromania #stirileprotvdeastazi #stirilekanald #stirileantena1 #stiriletiktok ♬ sunet original – Severea.Patricia

„Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?”

Primarul Dumitru Pecora, aflat la cel de-al cincilea mandat, spune că tot scandalul este unul politic, pentru că femeia ar fi pe listele unui partid. Despre situația de la grădiniță, susține că a fost temporară, dar s-a rezolvat deja.

„Vinerea trecută s-a ars pompa de la foraj, m-a sunat directorul de la școală. Eu am sunat la firma care face mentenanța. Nu mai putea să o repare, că în luna octombrie au mai reparat-o și au spus că nu mai prezintă garanție. Am solicitat să comande alta nouă. Nu puteau să comande decât luni. Pompa trebuia adusă din Polonia și au promis băieții că o aduc în trei zile. Nu au adus-o în trei zile, dar în patru au adus-o. Joi dimineață au adus pompa și au venit și au montat-o. Dar și în timpul când a fost pompa defectă, femeia de serviciu a adus apă pentru spălat pe mâini, la copii, la găleată, iar pentru băut fiecare copil și-a adus de acasă”, susține Pecora.

Despre comportamentul său față de femeie și despre faptul că ar fi lovit-o, primarul are propria părere.

„Dar dumneavoastră știți ce s-a întâmplat acolo? Pe filmare este doar ceea ce i-a convenit. A venit dimineață la primărie, în spate. Eu, de dimineață, de regulă, discut cu tot personalul despre problemele din ziua anterioară și ce facem în ziua respectivă. Era tot personalul acolo și a făcut un circ… Păi, vă dați seama, ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup, ce să fac, din moment ce a vorbit așa cu noi? Foarte vulgar”, declară primarul comunei Bârna.

Femeia care s-a certat cu primarul spune că a contactat deja un avocat și îl va da în judecată, pentru felul în care s-a comportat. Pe de altă parte, amenință că va sesiza și DSP Timiș, dacă se va mai întâmpla să fie puși copiii să se spele la găleată.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

RAPORT OFICIAL: Mai puțin de un sfert dintre copiii romi urmează studii liceale

Publicat

în

FOTO Salvați Copiii România

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale, comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%. Salvați Copiii România a accelerat programul de incluziune educațională și reducere a decalajelor pentru copiii vulnerabili.

RETIM

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în cazul accesului la învățământul liceal, unde regăsim mai puțin de un sfert dintre elevii romi (22%), comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%.[1]  În perioada martie 2021 – aprilie 2024, Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) și Primăria Bahna, a implementat proiectul “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educațională a copiilor romi, pentru a reduce decalajele sociale dramatice.

Principalele cauze pentru care tinerii romi părăsesc timpuriu școala sunt următoarele:

Autoliv angajează

  • rate mari de sărăcie și excluziune socială;
  • ponderea scăzută a ocupării formale;
  • condiții de locuire precară, discriminare, rasism instituțional.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din 4 localități de la nivelul județelor Neamț, Suceava, Timiș și Dolj. Prin desfășurarea activităților, am contribuit la construirea unei rețele de incluziune socială și luptă împotriva sărăciei, prin furnizarea de servicii integrate la nivel local, care acoperă domeniile: medical, social și educațional.

Copiii vulnerabili ajung să abandoneze școala, pentru că nu își permit costurile educației. Tocmai acești copii sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială. Perioadele de criză îi expun cel mai mult pe cei mai lipsiți de apărare, în acest caz copiii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Proiectul este cofinanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2014-2021,  prin Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apel Creșterea incluziunii și abilitarea romilor.

Date de context:

  • Două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit nici o clasă, fie au absolvit maxim studiile gimnaziale, o pondere de cinci ori mai ridicată decât cea a populației majoritare, arată datele unui studiu IRES (Studiu comparativ a nevoilor comunităților de romi în contextul stabilirii priorităților strategice de intervenție pentru incluziunea socială a acestora. Cluj-Napoca, 2018) .
  • Cele mai recente date de care dispune FRA ( European Agengy for Fundamental Rights), provenite de la 10 state membre ale UE, arată că, în 2021, patru din cinci (80%) romi, inclusiv copiii acestora, locuiau încă în gospodării expuse riscului de sărăcie și în condiții de deprivare materială severă (48%).
  • Datele colectate în cadrul sondajului FRA privind romii, publicate în 2022, arată că o mare parte a romilor trăiesc în locuințe inacceptabile, segregate și lipsite de cele mai elementare facilități, adesea chiar fără a avea acces la apă curată de la robinet.

Darian face parte dintr-o familie numeroasă compusă din 10 membri: părinții și cei 8 copii. Familia este de etnie romă și locuiește la periferia comunei în colonia de romi a satului. Tatăl lucrează zilier pentru a-și întreține familia, singurele venituri fiind ajutorul social, alocațiile de stat ale copiilor și veniturile ocazionale obținute din munca zilieră prestată de tată. Locuința este o casă degradată, fără apă curentă, compusă din două camere și o bucătărie improvizată. Darian este elev în clasa a III-a și de asemenea este beneficiar în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile” din septembrie 2021. Deși are o situație dificilă, Darian frecventează cu regularitate programul Școală după școală din cadrul proiectului, rezultând o îmbunătățire a situației școlare și de asemenea o dezvoltare pe plan socio-emoțional. 

Implicarea Salvați Copiii România și a partenerilor săi 

Cele patru comunități participante la proiect și-au îmbunătățit statutul de comunități marginalizate prin: numărul de copii care participă la programele educaționale, creșterea numărului de persoane încadrate pe piața formală a muncii, precum și prin reducerea inegalităților privind acoperirea cu servicii sociale și medicale.

Prin toate aceste efecte pozitive pe termen lung, proiectul a contribuit la întreruperea ciclului excluderii socio-economice și a cercului vicios al sărăciei și, implicit, la creșterea incluziunii și abilitarea romilor. Au fost oferite servicii integrate astfel:

  • 1512 persoane în situații de vulnerabilitate, din care 1349 de etnie romă, au beneficiat de acces la servicii sectoriale și integrate;
  • 698 de copii de etnie romă din sistemul preșcolar, primar și gimnazial au beneficiat de servicii educaționale;
  • 94 de copii cu vârsta 0-4 ani au beneficiat de servicii de sănătate;
  • 53 de tineri și adulți de etnie romă au beneficiat de servicii de ocupare;
  • 25 de persoane de etnie romă au beneficiat de sprijin în obținerea documentelor de identitate;
  • 14 persoane de etnie romă aflate în situații de vulnerabilitate au beneficiat de îmbunătățirea condițiilor de locuit;
  • 94 de părinți romi ai copiilor beneficiari ai serviciilor de educație din cadrul proiectului au beneficiat de programe de educație parentală;
  • 32 de specialiști și voluntari implicați în lucrul cu persoanele de etnie romă și-au îmbunătățit competențele pentru creșterea calității serviciilor oferite în comunitățile vizate de proiect;
  • 45 de experți și lideri de etnie romă au fost instruiți pentru apărarea drepturilor romilor.

 

Citiţi mai departe

Educație

Când începe și cât ține vacanța de Paște. Care este calendarul pentru acest an școlar, aprobat de Ministerul Educației

Publicat

în

Conform calendarulului aprobat de către Ministerul Educației, pentru anul școlar 2023-2024, elevii vor intra în vacanță vineri, 26 aprilie, după finalizarea cursurilor, și se vor întoarce în școli miercuri, 8 mai.

RETIM

Vacanța de vară va începe vineri, 21 iunie, imediat după finalizarea cursurilor.

Au fost stabilite și excepții pentru anumite categorii de elevi:

Autoliv angajează

  • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar va avea o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 7 iunie 2024.
  • Pentru clasa a VIII-a, anul școlar va avea o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 14 iunie 2024.
  • Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar va avea o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 28 iunie.

Aceste modificări sunt parte din eforturile Ministerului Educației de a asigura o structură coezivă a anului școlar și de a răspunde nevoilor specifice ale diferitelor categorii de elevi.

Citiţi mai departe

Educație

Copiii de la Școala „Eftimie Murgu” din Lugoj au înființat un solar în „Săptămâna Verde” FOTO

Publicat

în

Programul „Săptămâna Verde”, organizat de Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” din Lugoj a debutat cu un proiect inițiat în anul școlar trecut, deși a fost gândit pe termen multianual.

RETIM

Odată cu serbarea Zilei Pământului, solarul școlii a prins viață prin plantare și semănare. Activitățile didactice pot pleca din sala de clasă, atât la ciclul primar cât și la ciclul gimnazial, prin semănarea viitoarelor plante în ghivece.

Elevii vor urmări evoluția plantelor, florilor și legumelor și vor participa continuu la activități de întreținere și îngrijire.

Autoliv angajează

La realizarea acestui proiect au contribuit elevii școlii, cadre didactice, muncitorii școlii, părinții și nu în ultimul rând sponsorii. Structura metalică a serei a fost asigurată de Societatea D.A. Constantin, folia de la Societatea „Rural Plant” prin domnul Marcel Ardelean, material lemnos de la doamna Ana, pământul de la un cadru didactic al școlii noastre, iar îngrășământul a fost adus de frații Bun, elevi ai școlii, și turbă achiziționată prin Comitetul de Părinți. Solarul va fi util și în cadrul orelor de tehnologie și biologie.

Copiii sunt foarte mândri că au putut contribui la înfrumusețarea grădinii școlii.

„Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au participat la realizarea acestui proiect, sponsorilor amintiți precum și celor care au dorit să rămână anonimi prin susținerea oferită. În același timp, trebuie să amintesc și contribuția deosebită pe care a avut-o domnul profesor de educație tehnologică Vasi Puiu. Suntem recunoscători pentru faptul că elevii școlii noastre, îndrumați de cadrele didactice, vor avea ocazia de a desfășura activități practice pe tot parcursul anului în acest solar. Este un proiect de suflet, al nostru, al tuturor; suntem mândri și recunoscători pentru realizarea acestuia”, a spus Cristian Indricau, directorul școlii.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii și studenții pot obține bani pentru cumpărare unui calculator. Ce trebuie să facă până în 20 mai

Publicat

în

Guvernul României a anunțat că elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani au posibilitatea să depună cererile și dosarele pentru a primi un ajutor financiar în valoare de 200 de euro, destinat achiziționării de calculatoare sau laptopuri. Termenul limită pentru depunerea acestor documente este 20 mai.

RETIM

Conform Ordinului nr. 4.138, care a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, 10 aprilie, acest ajutor financiar este acordat conform unui calendar bine definit:

  • Stabilirea și numirea comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ – până la 10 mai
  • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 20 mai
  • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – până la 7 iunie
  • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – 10-11 iunie
  • Afișarea listei nominale a beneficiarilor pe portalul Ministerului Educației, aprobată prin ordin de ministru – 20 iunie
  • Afișarea listei beneficiarilor în fiecare unitate de învățământ – 25 iunie

Pentru a obține acest ajutor, beneficiarii trebuie să completeze o cerere-tip, conform Hotărârii nr. 1.294 din 13 august 2004, și să o depună la unitatea/instituția de învățământ la care sunt înscrise. Cererea trebuie să fie însoțită de anumite documente, inclusiv copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, adeverințe de la instituțiile de învățământ și alte acte doveditoare privind veniturile familiei.

Autoliv angajează

Această inițiativă urmărește să sprijine accesul la tehnologie al elevilor și studenților din România și să faciliteze educația digitală în rândul tinerilor.

Citiţi mai departe

Cele mai citite