Iulius Mall

Maria Voronca, propusă pentru titlu de Cetățean de Onoare, după scandalul retragerii de pe afișul unui spectacol

Consilierii PSD Lugoj vor solicita decernarea titlului de „Cetățean de onoare” al Lugojului pentru actrița Maria Voronca. Anunțul făcut de președintele organizației locale vine după ce capul de afiș al ultimelor zile a fost ținut de scandalul schimbării distribuției unei piese regizate de Voronca, fără ca aceasta să fie consultată.

Publicitate

Supărată, Maria Voronca a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care a cerut să fie scoasă de pe afișul spectacolului și a amenințat că părăsește teatrul lugojean și orașul. Subiectul a aprins spiritele pe rețeaua de socializare, iar în cele din urmă, reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului și-au cerut scuze printr-un mesaj, în care au explicat situația creată.

„Colectivul CCTGL regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se dezice de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei, înțelegând că este o reacție fundamentată pe presupuneri și nicidecum discutată cu reprezentanții instituției, respectiv bazată pe păreri neavizate. CCTGL nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere. În tot parcursul nostru profesional, noi cei din colectivul CCTGL am dat dovadă de respect și prețuire față de doamna Maia, pavăza spuselor noastre fiind toate spectacolele minunate, turneele noastre de neuitat dar mai ales încununarea respectului pentru o carieră eclatantă ilustrată prin proiectul finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj, “Maria Voronca – O viață de teatru”.

Echipa CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, recunoscut pentru experiența sa și urmează cât de curând să demareze un proiect comun în vederea realizării unui spectacol premieră pentru stagiunea 2023/2024, dar, dacă starea de sănătate a doamnei Maria Voronca permite, ne-am bucura nespus să o avem într-un nou proiect, sau noi proiecte, pe care să le punem în scenă, evident cu un nou contract de prestări servicii, remunerat în consecință.

Ținem să menționăm și câteva aspecte juridice despre modul în care funcționează trupa de teatru a Lugojului în contextul piesei „Doctor fără voie”: • Actorii trupei de teatru sunt amatori, neplătiți, astfel nu au nicio obligație contractuală de a fi prezenți în fiecare reprezentație; • CCTGL a achitat contravaloarea contractului încheiat pentru adaptare text, scenografie și regie, doamnei Maria Voronca. Acest contract și-a încetat valabilitatea la 28.12.2022; • Costurile pentru producție au fost achitate integral de către CCTGL; • Odată achitate onorariile pentru producția respectivă, instituția are drept exclusiv de proprietate asupra acesteia și poate folosi acest produs în orice acțiuni întreprinse, fie că sunt acțiuni publice sau private.”

„Cetățean de onoare” al Lugojului

„Ne ținem de cuvânt – Maria Voronca, „Cetățean de onoare” al Lugojului! După 60 de ani pe scenă și o viață dedicată culturii, doamna Maia merită recunoștința întregii comunități. În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, consilierii PSD, reprezentanți în Consiliul Local Lugoj, au făcut demersurile necesare, urmând să solicite public ca Maria Voronca să primească oficial această distincție!”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Maria Voronca, născută în anul 1939 la Cernăuți, a trăit o viață marcată de artă și devotament pentru teatru. În urma conflictelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a refugiat împreună cu familia în România, în 1944. La scurt timp după, în anul 1945, s-au stabilit în Lugoj, unde tânăra Maria și-a început drumul în lumea spectacolului urmând Conservatorul Popular de 5 ani din Lugoj, specializarea actorie.

Maria Voronca și-a croit drumul către profesionism, debutând în anul 1964 la prestigiosul Teatrul de Stat din Turda. Acolo și-a pus amprenta asupra numeroaselor roluri și a câștigat inimile publicului. De-a lungul unei cariere artistice de excepție, Maria Voronca a jucat timp de 11 ani ca actriță la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi a revenit în locurile care i-au marcat începuturile, la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000), pentru ca în cele din urmă să se întoarcă acasă, la Lugoj.

Chiar și după mulți ani de activitate, Maria Voronca a continuat să împărtășească din pasiunea și talentul său generos, devenind îndrumătoare pentru viitoarele talente ale Școlii de Arte Lugoj. Recunoașterea meritelor sale nu a întârziat să apară, fiind laureată a numeroase premii pentru contribuția sa de-a lungul a peste jumătate de veac de carieră, în care a adus viață peste 100 de roluri memorabile pe scena teatrelor din România și protagonista unui film documentar „Maria Voronca… o viață în teatru”, semnat de Dan Mirea.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate