Connect with us

Cultură

Maria Voronca, propusă pentru titlu de Cetățean de Onoare, după scandalul retragerii de pe afișul unui spectacol

Publicat

în

RETIM

Consilierii PSD Lugoj vor solicita decernarea titlului de „Cetățean de onoare” al Lugojului pentru actrița Maria Voronca. Anunțul făcut de președintele organizației locale vine după ce capul de afiș al ultimelor zile a fost ținut de scandalul schimbării distribuției unei piese regizate de Voronca, fără ca aceasta să fie consultată.

Supărată, Maria Voronca a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care a cerut să fie scoasă de pe afișul spectacolului și a amenințat că părăsește teatrul lugojean și orașul. Subiectul a aprins spiritele pe rețeaua de socializare, iar în cele din urmă, reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului și-au cerut scuze printr-un mesaj, în care au explicat situația creată.

Autoliv angajează

„Colectivul CCTGL regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se dezice de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei, înțelegând că este o reacție fundamentată pe presupuneri și nicidecum discutată cu reprezentanții instituției, respectiv bazată pe păreri neavizate. CCTGL nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere. În tot parcursul nostru profesional, noi cei din colectivul CCTGL am dat dovadă de respect și prețuire față de doamna Maia, pavăza spuselor noastre fiind toate spectacolele minunate, turneele noastre de neuitat dar mai ales încununarea respectului pentru o carieră eclatantă ilustrată prin proiectul finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj, “Maria Voronca – O viață de teatru”.

Echipa CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, recunoscut pentru experiența sa și urmează cât de curând să demareze un proiect comun în vederea realizării unui spectacol premieră pentru stagiunea 2023/2024, dar, dacă starea de sănătate a doamnei Maria Voronca permite, ne-am bucura nespus să o avem într-un nou proiect, sau noi proiecte, pe care să le punem în scenă, evident cu un nou contract de prestări servicii, remunerat în consecință.

Ținem să menționăm și câteva aspecte juridice despre modul în care funcționează trupa de teatru a Lugojului în contextul piesei „Doctor fără voie”: • Actorii trupei de teatru sunt amatori, neplătiți, astfel nu au nicio obligație contractuală de a fi prezenți în fiecare reprezentație; • CCTGL a achitat contravaloarea contractului încheiat pentru adaptare text, scenografie și regie, doamnei Maria Voronca. Acest contract și-a încetat valabilitatea la 28.12.2022; • Costurile pentru producție au fost achitate integral de către CCTGL; • Odată achitate onorariile pentru producția respectivă, instituția are drept exclusiv de proprietate asupra acesteia și poate folosi acest produs în orice acțiuni întreprinse, fie că sunt acțiuni publice sau private.”

„Cetățean de onoare” al Lugojului

„Ne ținem de cuvânt – Maria Voronca, „Cetățean de onoare” al Lugojului! După 60 de ani pe scenă și o viață dedicată culturii, doamna Maia merită recunoștința întregii comunități. În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, consilierii PSD, reprezentanți în Consiliul Local Lugoj, au făcut demersurile necesare, urmând să solicite public ca Maria Voronca să primească oficial această distincție!”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Maria Voronca, născută în anul 1939 la Cernăuți, a trăit o viață marcată de artă și devotament pentru teatru. În urma conflictelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a refugiat împreună cu familia în România, în 1944. La scurt timp după, în anul 1945, s-au stabilit în Lugoj, unde tânăra Maria și-a început drumul în lumea spectacolului urmând Conservatorul Popular de 5 ani din Lugoj, specializarea actorie.

Maria Voronca și-a croit drumul către profesionism, debutând în anul 1964 la prestigiosul Teatrul de Stat din Turda. Acolo și-a pus amprenta asupra numeroaselor roluri și a câștigat inimile publicului. De-a lungul unei cariere artistice de excepție, Maria Voronca a jucat timp de 11 ani ca actriță la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi a revenit în locurile care i-au marcat începuturile, la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000), pentru ca în cele din urmă să se întoarcă acasă, la Lugoj.

Chiar și după mulți ani de activitate, Maria Voronca a continuat să împărtășească din pasiunea și talentul său generos, devenind îndrumătoare pentru viitoarele talente ale Școlii de Arte Lugoj. Recunoașterea meritelor sale nu a întârziat să apară, fiind laureată a numeroase premii pentru contribuția sa de-a lungul a peste jumătate de veac de carieră, în care a adus viață peste 100 de roluri memorabile pe scena teatrelor din România și protagonista unui film documentar „Maria Voronca… o viață în teatru”, semnat de Dan Mirea.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Filmul „Cazul inginerului Ursu” rulează la Lugoj cu participarea fiului inginerului, care va rămâne să susțină un dialog cu publicul

Publicat

în

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din ’77. Regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, Cazul inginerului Ursu este un documentar zguduitor despre căutarea dreptății într-un sistem care i se opune și a fost lansat în cinema în 29 martie. Trailer:  https://bit.ly/CazulIngUrsu

RETIM

În perioada 19 – 21 aprilie documentarul va fi proiectat în Banat, în prezența lui Andrei Ursu care va rămâne apoi să susțină un dialog deschis cu publicul prezent. Weekend-ul se deschide vineri, 19 aprilie, la Arad, unde Cazul inginerului Ursu va fi proiectat la Cinema ARTA, de la ora 19:00, intrarea fiind liberă. Următoarea proiecție are loc la Timișoara, sâmbătă 20 aprilie, de la ora 20:00, la Cinema Victoria, unde alături de Andrei Ursu va participa la discuție și dl. Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara – biletele au fost puse deja în vânzare: https://bit.ly/20apr_VictoriaTM. Călătoria lui Andrei Ursu prin Banat se încheie la Lugoj, duminică 21 aprilie, la ora 19:30, la Cinema Bela Lugosi – biletele se pot lua direct de la casieria cinematografului.

Produs de Kolectiv Film, în co-producție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, documentarul a mai avut o serie de proiecții speciale în cursul anului 2023, în București, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului Român și Grădina cu Filme, precum și în cadrul unor Festivaluri de Film din țară (TIFF Sibiu și Oradea, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov – FFIR, Fălticeni – Centenarul Monica Lovinescu) și în câteva orașe de pe traseul Caravanei TIFF. Majoritatea proiecțiilor speciale au fost însoțite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu și cei doi regizori, dar și alți invitați importanți (Germina Nagâț, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea – deputat în Parlamentul României, Ovidiu Șimonca – jurnalist).

Autoliv angajează

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu-l mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atît mai necesară.”, a declarat Liviu Tofan.

Preț de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de producție a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.

Prima proiecție a documentarului a avut loc anul trecut chiar cu câteva zile înainte de anunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În ciuda cazului meticulos construit, inculpații au fost achitați definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate și recunoaștere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

***Cazul inginerului Ursu este produs de Kolectiv Film în coproducție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA și al Agenției Naționale de Presă Agerpres.

Citiţi mai departe

Cultură

Spectacolul folcloric la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj. Locurile se pot rezerva online

Publicat

în

Casa de Cultură ,,Traian Grozăvescu’’ Lugoj organizează, în data de 25 aprilie 2024, de la ora 19:00, spectacolul folcloric ,,Ritmuri străvechi din izvoare vii: bucuria jocului și a cântului la români”.

RETIM

Evenimentul se va desfășura  în sala Teatrului Municipal ’’Traian Grozăvescu’’, iar elementul surpriză este dat de faptul că  în  cadrul acestui spectacol vor avea loc două premiere: una a Ansamblului Folcloric ,,Lugojana” și cealaltă a Orchestrei  Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu”, aflată la debutul său în fața publicului spectator.

Vor evolua instrumentiștii:  Marian Jarja, Silviu Drăgan, Ovidiu Drăgan, Septimiu Gîlea, Ioan Odoba, Cristi Bălteanu, Leonard Groza, Bogdan Munteanu, Leonard Borojan, Alberto Pauca, Raul Petrescu, Mateo Adriano, Andreias Homoșdean, Adrian Balla, Cristian Vețan, Marcel Sâpcu, Andrei Mezei, Tavin Logoș, Manuela Sâpcu și George Buboiu, conducerea muzicală fiind asigurată de Ionel Groza.

Autoliv angajează

În deschiderea spectacolului va evolua Formația Instrumentală de Tineret, alcătuită din tineri talentați, formați sub îndrumarea instrumentiștilor Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj. Scopul acestui eveniment artistic  este de a valorifica patrimonial cultural imaterial și  de a promova folclorul autentic românesc.

Ritmurile folclorice străvechi, dezvăluie într-o manieră sinceră și directă aspiraţiile şi sentimentele oamenilor, fiind strâns legate de viaţa şi istoria acestui popor. Dealtfel, folclorul exprimă caracterul, temperamentul, forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul neamului nostru.

Astăzi, dansul, alături de muzica și portul popular, reprezintă elementele culturii tradiționale, indicând atașamentul pe care românii  îl au față de propria lor istorie culturală.

Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Menționăm că, pentru prima dată, spectatorii își pot rezerva locurile online, pe https://www.entertix.ro/bilete/22139/ritmuri-stravechi-din-izvoare-vii-bucuria-jocului-si-a-cantului-la-romani-25-aprilie-2024-teatrul-municipal-traian-grozavescu-lugoj.html
De asemenea, invitațiile se pot ridica și de  la sediul Casei de Cultură ,,Traian Grozăvescu” Lugoj, Spl. C. Brediceanu, nr. 5.

Citiţi mai departe

Cultură

Începe cel mai important festival de artă din Lugoj. Cuprinde șase secțiuni, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, sculptură și fotografie

Publicat

în

Cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, în perioada 2 – 30 aprilie 2024, sub egida , în generoasele spații ale Galerie de Artă din Lugoj.
După succesul expozițional din anii anteriori, International Lugoj Art Festival a ajuns la cea de-a III-a ediție, cu sprijinul Primăriei Lugoj, Galeriei de Artă Lugoj, Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Lugoj și d-lui Dan Tudor Truică, curator independent, fondatorul TRUICART Events Brand. Proiectul propune publicului lugojean 6 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, sculptură și fotografie, manifestările fiind dublate de corespondențe muzicale prin realizarea unui concert de pian(prof. Eliana Zah).
Programul festivalului international debutează, marți, 2 aprilie 2024, ora 18.00, la Galeria de Artă Lugoj, cu vernisajul expoziției de pictură “Laszlo Botar“.
Manifestările continuă, miercuri, 3 aprilie 2024, ora 18.00, cu o altă expoziție personală de pictură “Iulian Mâță“.
În data de 4 aprilie 2024, ora 18.00, lugojenii sunt invitați la vernisarea a patru secțiuni expoziționale: expoziția de fotografie “Ioana Enescu Truică“, expoziția de sculptură “IN MEMORIAM MARIUS BACRIU“, “Maeștrii tapiseriei românești” dar și Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”(acesta reprezentând din 2008 până în prezent, un eveniment cu totul special, atât prin manifestarile de artă contemporană românească cât și prin caracterul său international, prin larga conexiune postmodernă dar și prin diversitatea artiștilor prezenți pe simezele lugojene; ajuns la cea de a XVII-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în peste 60 de orașe și în 120 de spații expoziționale).
Evenimentele vor fi prezentate de Daciana Vuia – directorul Muzeului Lugoj și Dan Tudor Truică – curator independent, fondator International Lugoj Art Festival.

RETIM

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul găzduiește primul spectacol dintr-un turneu unic, organizat de Filarmonica Banatul și Opera Națională din Timișoara

Publicat

în

Începând cu data de 5 aprilie, Banatul va fi martorul unei explozii de muzică și cultură, odată cu debutul turneului de promovare riTM în Banat, anunțat de către Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”.

RETIM

Acest turneu unic în regiune, conceput pentru a marca începerea celei de-a XLVIII-a ediții a festivalului, va oferi 11 recitaluri camerale susținute de talentații percuționiști ai Ansamblului Percutissimo al Facultății de Muzică și Teatru Timișoara, sub îndrumarea coordonatorului și solistului Doru Roman.

Programul turneului îi va purta pe iubitorii de muzică prin diverse locații pitorești din Banat, începând cu Lugojul pe 5 aprilie și încheindu-se la Recaș pe 28 aprilie. Între aceste date, recitalurile vor avea loc în diverse locații de la Casa de Cultură Buziaș până la Sala de conferințe a Primăriei Bocșa.

Autoliv angajează

Reprezentând o varietate impresionantă de compoziții, programul evenimentelor va satisface toate gusturile, inclusiv lucrări precum „Music of Pieces of Wood” de S. Reich, „Mambo Africano” de A. Gomez și „Joropo” de M. Moleiro.

Pentru cei interesați să participe la această călătorie sonoră de excepție, biletele sunt disponibile la prețul unic de 5 lei/persoană și pot fi achiziționate online de la adresa: https://shorturl.at/dxyKY

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” continuă astfel tradiția sa de a aduce muzică de înaltă calitate și cultură în inimile publicului.

Citiţi mai departe

Cele mai citite