Cultura
INEDIT! Lansare de carte si expozitie de fotografie despre inima, transplant si donare la Lugoj
Vineri, 27 iunie, începând cu ora 17?00, la Galeria Pro Arte va avea loc lansarea volumului „Inimă, transplant, donare – abordare jurnalistică” al ziaristei timişorene Ramona Băluţescu. Absolventă a Facultății de Jurnalistică și Engleză din Timișoara, cu studii postuniversitare la Cambridge, Marea Britanie şi având o experienţă de peste 22 de ani în presă cu specializarea medicină şi culte, autoarea a adunat în acest volum articole publicate în ultimii cinci ani pe tema donării de sânge și organe precum și a transplantului.
Cu prilejul lansării cărţii va avea loc şi vernisarea unei expoziţii de fotografie cu tematică medicală. Este vorba de fotografii cu operații pe cord realizate la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și cu un transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Vor prezenta volumul medicul Erwin Floroni, chirurg șef la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj și dr. Marius Pop, preot greco-catolic, consilier episcopal la Eparhia Greco-Catolică Lugoj.
Cultura
Filmul Generației de Aur ajunge și la Cinema „Bela Lugosi”. Avanpremiera e la Timișoara
Miercuri, 28 februarie 2024, cu începere de la ora 19.30, la Cinema City (Iulius Mall Timișoara) are loc avanpremiera filmului dedicat Generației de Aur a României fotbalistice, echipa de excepție care ne-a dus în sferturi la Campionatul Mondial din 1994
Hagi, Popescu, Dumitrescu și coechipierii lor își spun povestea așa cum nu au mai spus-o niciodată și sunt actori în propriile lor roluri. Retrăim împreună momentele din urmă cu 30 ani în care fotbalul românesc era la un alt nivel, iar unitatea dintre echipa națională și suporteri se traducea în ieșiri în stradă cu miile până la orele dimineții.
Filmul ”Hai, România – Povestea Generației de aur” va începe să ruleze în cinematografe începând cu data de 1 martie. Programul complet al proiecțiilor și mai multe informații pot fi găsite pe site – https://hairomaniafilmul.ro/ sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/hairomania.filmul.
La avanpremieră vom avea parte și de o scurtă sesiune de discuții cu trei foști componenți ai echipei naționale a României: Emeric Dembroschi, Iosif Rotariu și Paul Codrea. Oameni care, deși au evoluat în perioade diferite, au făcut-o reprezentând cu mândrie fotbalul românesc la cel mai înalt nivel – Emeric Dembroschi marcând în poarta Braziliei lui Pele în 1970, Iosif Rotariu duelându-se la sânge cu Argentina lui Maradona la Mondialul italian din 1990 și Paul Codrea evoluând în toate meciurile României din grupă la turneul final european din 2008.
Cultura
Copilul unei soprane din Lugoj, debut la 10 ani pe scena Operei din Viena
Asael Dragoș, un talent extraordinar la doar 10 ani, a avut un debut spectaculos pe scena Operei de Stat din Viena în premiera operei „Wozzek” de Alban Berg. Asael, fiul sopranei Nicoleta Dragoș, și-a făcut intrarea în lumea operei cu o prestație impresionantă, confirmând astfel moștenirea muzicală și talentul incontestabil al familiei sale.
Fosta solistă a Operei din Viena, Aura Twarowska, mătușa tânărului talent, a fost extrem de mândră să împărtășească această veste cu comunitatea muzicală și cu prietenii săi virtuali de pe o rețea de socalizare. În postarea sa, Twarowska a subliniat că Asael Dragoș a debutat cu succes în rolul principal al operei „Wozzek”,
Asael Dragoș, născut în 2013 la Viena și locuind momentan în Vösendorf, este un copil minunat cu o pasiune contagioasă pentru muzică și artă. Frecventează Școala Gimnazială din Brunn am Gebirge și participă activ la cursurile de pian și trompetă la școala de muzică din Vösendorf, tânărul artist demonstrând o dedicație remarcabilă pentru dezvoltarea sa artistică.
Asael Dragoș este căpitanul echipei de fotbal la Clubul Sportiv din Vösendorf, dovedind că talentele sale nu se limitează doar la sfera artistică.
De la vârsta de 8 ani, Asael a început să cânte în Corul de Copii al Operei de Stat din Viena, ceea ce a contribuit la dezvoltarea sa artistică și la pregătirea sa pentru momentul mult așteptat al debutului ca solist.
Cultura
În urmă cu exact 175 de ani era cel mai important loc pentru români. Acum sunt doar bălării
Adunarea din urmă cu exact 175 de ani în urmă, în perioada 15-27 iunie 1848, de pe Câmpia Libertății, de la Lugoj, a fost un moment istoric important pentru mișcarea națională românească. În acea perioadă, peste 12.000 de români bănățeni s-au adunat pe câmpia de lângă Lugoj, pentru a-și exprima revendicările și aspirațiile în fața autorităților imperiale austriece și a revoluționarilor maghiari.
Adunarea a fost condusă de Eftimie Murgu, om politic care a devenit liderul mișcării pașoptiste bănățene. El a prezentat un document intitulat „A păstra frățietatea, patria și naționalitatea română” prin care se cerea: înființarea unei armate române ce va fi înarmată în 6 zile; numirea lui Eftimie Murgu ca suprem căpitan al Banatului; recunoașterea națiunii române; folosirea limbii române în administrație și armată.
Documentul a fost semnat de 30 de deputați care au fost trimiși să-l prezinte ministerului de la Pesta. Prin aceste revendicări, românii bănățeni își afirmau dreptul la autonomie și egalitate în cadrul imperiului, dar și solidaritatea cu celelalte provincii românești.
Adunarea populară de la Lugoj a fost una dintre cele mai mari și mai reprezentative manifestări ale românilor din Banat în timpul revoluției de la 1848. Ea a arătat că românii nu erau dispuși să accepte o dominație străină sau o asimilare forțată, ci își doreau să-și păstreze identitatea și cultura națională.
Evenimentul este uitat de autorități, ba mai mult Câmpia Libertății și statuia dedicată acestui moment sunt invadate de bălării. De ani de zile nimeni nu a mai făcut nimic ca să reabiliteze acest moment atât de important pentru istoria românilor.
Cultura
VIDEO Lugojeanul Freddy Stauber este primul artist român prezentat în seria „Artist Emigrant”
„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiști români contemporani, emigrați în străinătate. SHARE să ajungă serialul la cât mai mulți români din diaspora!
- Administrațieo săptămână în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Autostrada lipsă face din nou victime. Accident grav pe ruta Coșava-Margina