Connect with us

Cultură

Academie de Arte la Lugoj, sub conducerea mezzosopranei Aura Twarowksa

Publicat

în

La inițativa și sub direcția artistică a mezzosopranei Aura Twarowksa, Primăria Muncipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația Enthousiasmos inaugurează în acest an Academia de Arte “Lugoj Clasic”. Având o carieră apreciată la nivel internațional, Aura Twarowska a excelat de-a lungul timpului în arta cântului, susținând mai multe cursuri de perfecționare în tehnica vocală. Câștigând experiență în calitate de Director Artistic al Concursurilor Internaționale de Canto „Sabin V. Drăgoi” și „Tiberiu Brediceanu” și devenind o bună cunoscătoare a nivelului artistic și al problemelor care apar în rândul tinerilor, renumita mezzosoprană s-a decis să răspundă nevoilor actualei generații de muzicieni prin înființarea Academiei de Arte.

Proiectul se va desfășura în luna septembrie, în orașul străbătut de râul Timiș și va cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.

RETIM

Oraș cu puternică tradiție muzicală, Lugojul a dăruit marilor scene ale lumii voci de neegalat, instrumentiști și compozitori ce au marcat istoria muzicii la nivel mondial.

Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a crea artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Vrem să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Sunt recunoscătoare colegilor mei artiști, cât și personalităților invitate din alte domenii, care au acceptat să mi se alăture în acest proiect.” a declarat Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

Academia de Arte „Lugoj Clasic” oferă:

Masterclass-uri

 1. CANTO
 2. Măiestrie vocală și interpretativă

Aura Twarowska – mezzosoprană, Sorin Coliban – bas-bariton

 1. Expresie corporală

Marina Emandi – Tiron – regizor de operă 

Conferințe / prezentări 

 1. Pregătire pentru comunicarea Mass-Media / Dezinvoltură, Imagine, Dicție, Concentrare, Spontaneitate, Siguranță de sine – Claudia Robu, Producător Tv
 2. Educație vestimentară – designer Luciana Matei
 3. Lugojul, Florența Banatului – simbol al ecumenismului cultural – prof. Dr.Constantin-Tufan Stan, muzicolog
 4. Fiziopatologie vocală / Igienă vocală – Dr. Daniela Mihailovici, medic ORL
 5. Managementul carierei – Dr.Drd. Aura Twarowska, Sorin Coliban, Simona Birău
 6. Masterclass pian – adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”
 • univ.dr.habil. Manuela Iana Mihăilescu,
 • Dragoș Mihăilescu – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara
 1. Masterclass vioară, adresat elevilor Școlii Gimnaziale „Filaret Barbu”
 • Lucian Petrila, Filarmonica „Banatul” Timișoara
 1. Masterclass violoncel

– Alexandra Guțu

 1. Cor de copii

Prof. Claudia Crețiu

Perioada de desfășurare:

Prima ediție a Academiei se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2022, după cum urmează:

1-9 septembrie 2022, Masterclass Canto.

Gala finală – 9 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul “Traian Grozăvescu”.

12-16 septembrie 2022, Masterclass-urile de Pian și Vioară.

Gala finală – 16 septembrie, Școala Gimnazială Filaret Barbu

19-23 septembrie 2022, Masterclass violoncel.

Gala finală – 23 septembrie, Casa Bredicenilor

1-30 septembrie 2022, Corul de Copii.

Concert final 30 septembrie 2022, ora 18:00, Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan”.

Detalii despre înscriere

Pentru a vă înscrie la Masterclass-ul dorit, vă invităm să completați formularul postat pe site-ul Academiei sau să sunați la numărul de telefon: 0752677183.

Pentru Masteraclass-urile de CANTO va avea loc o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și o înregistrare audio sau video, de maximum 5 minute.

Fiind anul în care Academia de Arte ia naștere, participanții beneficiază de sprijinul finaciar al Primăriei Municipiului Lugoj, participarea la Masterclass-uri fiind gratuită. Cazarea se află în sarcina celor care se înscriu.

 

 

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

„Sarmale cu Dragoste”, de Dragobete, la Teatrul Municipal din Lugoj

Publicat

în

Victoria Dicu, câștigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriță în 2019, și Nicodim Ungureanu, recunoscut ca cel mai bun actor în 2016, vor da viață acestor personaje pline de farmec și excentricitate. Într-o distribuție ce promite să aducă zâmbetul pe buzele tuturor, cei doi vor naviga prin aventurile și peripețiile unei întâlniri neașteptate, unde picanteria se amestecă cu tandrețea și umorul.

Biletele sunt disponibile la prețul accesibil de 35 de lei și pot fi achiziționate atât de la casieria teatrului, cât și online pe https://eventbook.ro/the…/bilete-sarmale-cu-dragoste-lugoj

 

Citiţi mai departe

Cultură

Despre istoria celor mai importante locuri din Lugoj, de Ziua Mondială a Ghizilor de Turism

Publicat

în

La inițiativa Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism, Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită anual în întreaga lume la 21 februarie. În acest an, într-o manifestare deosebită, Asociația Ghidul Banatului, în colaborare cu Biblioteca Municipiului Lugoj și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, va marca această zi specială printr-un eveniment.

Miercuri, 21 februarie, la Casa Bredicenilor din Lugoj, se va desfășura un simpozion cu tema „Poduri, Piețe, Străzi și Splaiuri din Lugoj”. Henrieta Szabo, Adriana Weimer, Olivian Gaidoș, Ivan Bloch și Maria Rogobete și ghizii de turism locali, vor împărtăși publicului informații despre locuri importante din pitorescul oraș.

RETIM

În partea a doua a programului, cunoscutul interpret de muzică folk, Vasile Gondoci, va susține un recital ce promite să încânte audiența. Evenimentul începe la ora 17 și reprezintă o oportunitate perfectă pentru a descoperi și aprecia istoria orașului Lugoj într-o atmosferă culturală și relaxată. Manifestarea este coordonată de Terezia Berghe și Dan Timaru.

Citiţi mai departe

Cultură

Invitație la concert caritabil unplugged pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

Publicat

în

FOTO Gili Barbu

Asociația Culturală Caius Brediceanu, în parteneriat cu Road-Patrol MC Lugoj și Motocicliștii Lugoj, vă invită să vă alăturați evenimentului caritabil desfășurat sâmbătă, 24 februarie, la Clubhouse Road Patrol MC Lugoj. Alex Anka și Gili Barbu vor fi protagoniștii unui concert unplugged, oferindu-le tuturor celor prezenți ocazia de a se bucura de muzică și de a contribui la un scop nobil.

Banii strânși în cadrul acestui eveniment vor fi dedicați reabilitării centrului pentru copii cu Tulburări din Spectrul Autist – Innocent Minds. Aici, copiii vor avea acces la un spațiu sigur de joacă și relaxare, iar terapeuții vor introduce terapii indispensabile, care în prezent nu sunt disponibile în Lugoj. Aceste inițiative sunt menite să faciliteze viața părinților, care adesea fac sacrificii pentru a le oferi copiilor lor cele mai bune șanse.

RETIM

Invităm comunitatea să se alăture într-un număr cât mai mare acestui eveniment, pentru a se bucura de muzică de calitate și pentru a oferi o mână de ajutor celor din jur. Intrarea este liberă, însă se recomandă o donație de 30 de lei pentru susținerea cauzei. Să fim solidari și să contribuim împreună la un viitor mai bun pentru copiii cu TSA din comunitatea noastră!

Citiţi mai departe

Cultură

Primar al Lugojului, uitat de comunitate, în cimitirul din Recaș. În mandatele lui s-a construit Podul de Fier

Publicat

în

FOTO Oliviu Gaidoș

Omul care a condus destinul Lugojului timp de 22 de ani, Arpád Marsovszky (1889-1911), a fost adus din nou în centrul atenției odată cu descoperirea mormântului său în cimitirul romano-catolic din Recaș. Marsovszky a fost primarul respectat al orașului între anii 1889 și 1911, având un impact semnificativ asupra dezvoltării urbane a Lugojului.

Declarația istoricului lugojean Oliviu Gaidoș, care a participat la identificarea mormântului lui Marsovszky, subliniază importanța pe care un primar o are în comunitate și în istorie: „Unii primari rămân mereu în amintirea comunității prin ceea ce au făcut, pe când alții sunt aruncați de contemporani la coșul de gunoi al istoriei!…Cu toate că a fost primar în perioada dualismului austro-ungar, Marsovszky a reușit să conlucreze atât cu administrația centrală de la Budapesta, cât și cu reprezentanții românilor din Lugoj, pentru a sprijini evoluția edilitară a orașului (podul de fier, asfaltarea străzilor, curentul electric, ritmul accentuat al clădirilor noi etc.)„.

RETIM

În ciuda contextului politic și social al vremii, Marsovszky a reușit să navigheze cu abilitate printre frământările naționale și sociale, lucrând atât cu administrația centrală de la Budapesta, cât și cu reprezentanții românilor din Lugoj pentru a promova dezvoltarea urbană. Proiecte precum construcția Podului de Fier, asfaltarea străzilor sau introducerea curentului electric au fost doar câteva dintre realizările sale majore.

Cu toate că mormântul său modest nu amintește rolul crucial pe care l-a avut în evoluția Lugojului, descoperirea acestuia poate reînvia memoria și recunoștința față de unul dintre cei mai respectați primari ai orașului.

Citiţi mai departe

Cele mai citite