Connect with us

Cultură

Imaginile unui fotograf celebru expuse de Muzeul din Lugoj la Cluj-Napoca

Publicat

în

Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a vernisat luni, 2 aprilie 2018, ora 16.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, expoziția „FOTOGRAFIE ETNOGRAFICĂ VECHE DIN COLECȚIA MUZEULUI DE ISTORIE LUGOJ – PORT POPULAR DIN SUBZONA ETNOGRAFICĂ LUGOJ-FĂGET“. Manifestarea aduce în prim-plan o parte din colecția de clișee pe sticlă deținută de instituția lugojeană (circa 16.000 de piese), din care aproximativ 8.000 sunt imagini etnografice şi  portrete.

Autorul acestui impresionant material este fotograful Ladislau Naschitz(1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde a sosit în anul 1893. Printre numeroasele distinctii primite (menţionate pe cartoanele fotografiilor),  cea mai importantă a fost aceea de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Împăratului Franz Jozsef şi al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obţinut acest titlu. O astfel de distincţie se acorda ca urmare a recunoşterii profesionalismului şi calităţii în arta fotografică.  După 1919, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”.

Imaginile lui Naschitz arată felul în care se îmbrăcau lugojenii

Prin atelierul fotografului L. Naschitz au trecut membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni din satelele din împrejurimile Lugojului, de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din această subzonă etnografică,  expoziţia de faţă fiind o mărturie în acest sens.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Costumele populare prezente în reproducerile fotografice propuse publicului clujean de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, impresionează prin bogăţia câmpurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe şi geometrice, prin intermediul ţesăturilor alese în război sau al broderiilor realizate în gherghef, cu fir metalic de aur şi argint dar şi cu mătase policromă.

RETIM

Piesele vestimentare cuprinse în expoziţia temporară, pe care Muzeul din Lugoj a realizat-o la Cluj-Napoca, reprezintă o etalare în faţa publicului ardelean, a manualităţii şi virtuozităţii industriei casnice feminine a Banatului de odinioară,  din subzona etnografică Lugoj-Făget. Insituția lugojeană a fost reprezentată la eveniment de muzeograful Gaidoș Cristian Oliviu. Pe această cale aducem multumiri colegilor noștri de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj care ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment: Consuela Bendea, Adriana Andrei, Ioan Bruchental și dr. Mircea Cîmpeanu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 2-20 aprilie.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cor de copii la Academia de Arte „Lugoj Clasic” din Lugoj. Participarea este gratuită

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația „Enthousiasmos” anunță lansarea Academiei de Arte “Lugoj Clasic”, în cadrul căreia va funcționa și corul de copii dirijat de maestra Claudia Crețiu. Proiectul a luat naștere la inițiativa mezzosopranei Aura Twarowska, artist de renume mondial, care a decis să dăruiască mai departe tinerilor din vasta experiență dobândită pe marile scene ale lumii.

„Invităm toți copiii, iubitori de cântec, să se înscrie pe website-ul www.enthousiasmos.ro sau la adresa de e-mail claudiacretiu@gmail.com. Mai multe informații puteți afla la nr de telefon: 0752677183. Repetițiile se vor desfășura în Lugoj, în cadrul următoarelor locații: la Casa Bredicenilor, pe strada V. V. Delamarina, nr.4 si la Clubul Copiilor, pe str. Comuna din Paris, nr.5. Reînviind spiritul tradiției corale al orașului de odinioară, maestra Claudia Crețiu va aduce în atenția lugojenilor momente unice, în atmosfera unei seri de concert ce va avea loc în luna septembrie, odată cu inaugurarea Academiei, scriind alături de cei implicați încă o filă în istoria muzicii locale și naționale. Participarea la cor este gratuită.”, spune Diandra David, purtătorul de cuvânt al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

Reprezentanții Academiei sunt de părere că pregătirea și competența Claudiei Crețiu își vor lăsa puternic amprenta asupra corului recent înființat.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Urmând secția dirijat Cor Academic, la clasa prof. univ. dr. Marin Constantin, în 1998 și Masterul în Stilistică Dirijorală, în 1999, la Academia de Muzică București, Claudia Crețiu a devenit artist liric corepertitor și apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră “Madrigal” și al Corului de Cameră “Da Capo”. În ceea ce privește activitatea desfășurată în urbea natală, a cântat în Corul Ion Vidu și a fost dirijor al: Corului “Armonii” al Școlii de Muzică “Filaret Barbu” (2001 – 2019) și al Corului Mixt al Bisericii „Harul”. În prezent, activează în calitate de profesor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”,

RETIM

„Tiberiu Brediceanu, Ion Vidu, Traian Grozăvescu, Sabin Drăgoi, Filaret Barbu sau Liviu Tempea sunt doar câteva nume cu rezonanță, care au adus mândrie Lugojului prin activitățile artistice remarcabil desfășurate. Întrucât momentul actual cere cu impetuozitate reluarea cursului firesc al istoriei, fiți pregătiți să scrieți o nouă pagină în tradiția corală lugojeană”, transmit reprezentanții  Academiei de Arte “Lugoj Clasic”.

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Fonduri nerambursabile de aproape un milion de lei, pentru cei care fac proiecte cultural-educative de interes local

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță deschiderea celei de-a doua sesiuni pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Lugoj, pentru activităţi nonprofit de interes local în anul fiscal 2022.

Banii se acordă de la bugetul local, în vederea desfăşurării de către persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, persoane juridice de drept public, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat prin bugetul autorităților administrației publice centrale sau, după caz, din bugetul local, cu excepția celor în subordinea cărora funcționează, precum și persoanele juridice de drept public, finanțate integral din venituri proprii, pentru realizarea unor programe, proiecte sau acțiuni culturale, cultural – educative, precum și pentru proiectele din domeniul culturii scrise.

Bugetul programului este 977.000 lei dintre care 847.000 lei, pentru evenimentele culturale și cultural-educative, iar 130 mii lei pentru proiectele din domeniul culturii scrise. Durata derulării proiectelor este perioada octombrie – decembrie 2022. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se poate procura de la sediul Primăriei Municipiului Lugoj, Biroul Relaţii cu Publicul, cam. 7, şi de pe site-ul instituţiei www.primarialugoj.ro.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Solicitanţii vor putea depune documentaţia prevăzută în ghidul solicitantului în original şi copie conformă cu originalul la registratura Primăriei Municipiului Lugoj. Data limită de depunere a proiectelor este 08.2022, respectiv 30 zile de la data publicării pe site-ul instituției.

RETIM

La încheierea procedurii de evaluare şi selecţionare se va afişa pe site-ul Primăriei Municipiului Lugoj, www.primarialugoj.ro şi se va comunica prin corespondenţă scrisă rezultatul selecţiei precum şi nivelul sumelor aprobate în vederea încheierii contractelor.

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Regal de artă plastică la Lugoj. Operele a peste 100 de artiști vor putea fi admirate la Galeria ProArte și Muzeu

Publicat

în

Lugojul va avea parte de o toamnă culturală bogată. În aceste zile se pregătesc ultimele detalii, pentru un festival internațional de artă, care va debuta în 29 septembrie. Cu această ocazie, vor fi inaugurate Galeria Pro Arte, închisă de mai bine de cinci ani, și noile spații expoziționale ale muzeului lugojean.

International Lugoj Art Festival” va prezenta operele a peste 100 de artiști plastici, din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Truicart Events Brand, Muzeul de Istorie și Etnografie și Primăria Lugoj.

„Pregătim cea mai mare manifestare de artă plastică românească, organizată la Lugoj, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie cât și în Galeria Pro Arte. Sunt spații care vor fi pregătite mulțumită colaborării dintre Truicart Events Brand, Primăria și Muzeul din Lugoj. Este o manifestare amplă, care presupune opt expoziții. Manifestările vor debuta cu Salonul național de artă plastică „Atitudini contemporane”, care, pentru prima dată, va avea loc la Lugoj, aflat la cea de-a 15 ediție. Vom continua cu expoziția retrospectivă Marcela Ciocoiței, avem expoziția personală Ioana Ionescu Truică, vom avea un dialog scenografic între Dumitru Popescu și Ion Truică, avem o altă secțiune, la Muzeu, unde vin maeștrii tapiseriei românești, vom avea o expoziție de sculptură, a lui Gheorghe Zaharia și expoziția de Grafică Dan Tudor Truică și Ioan Pompiliu Bălașa”, ne-a declarat Dan Tudor Truică, organizatorul evenimentului.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Evenimentele vor debuta în data de 29 septembrie. Zilnic va fi vernisată câte o expoziție, până în data de 6 octombrie și vor putea fi vizitate până la sfârșitul lunii.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Cântăreața comparată adesea cu Maria Tănase cântă la Lugoj, în acest weekend

Publicat

în

Lugojul va avea partea de un weekend întreg dedicat jazz-ului! Este vorba despre cea de-a doua ediție a Festivalului “𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐉𝐚𝐳𝐳”, care se va desfășura în perioada 𝟐𝟐-𝟐𝟒 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞, la Lugoj. Dacă prima ediție nu a fost cu noroc, organizatorii speră ca în acest an să reușească să refacă imaginea acestei manifestări. Pentru asta, artiștii invitați să concerteze sunt de un alt nivel. Fără îndoială, Maria Răducanu este capul de afiș al festivalului. Concertul ei va avea loc, duminică 24 iulie și va încheia cea de-a două ediție a acestui eveniment.

Pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor vor mai urca și alți artiști de valoare. Regăsiți întregul program, la finalul articolului.

Una dintre cele mai bune voci ale jazzului românesc ajunge la Lugoj

Organizatorii, de la Tribul Artistic, spun că șarmul Mariei Răducanu este absolut năucitor. O apariție care nu are cum să nu îți lase o amprentă pe suflet. Trăiește fiecare notă pe care o interpretează la nivel celular. Vocea-i asemănătoare cu a unei soprane te poartă când pe marile scene de operă ale lumii, când prin vechile restaurante de mahala. De la lin la puternic, de la strigăt la șoaptă, vocea Mariei Răducanu îți stârnește întreaga ființă precum un uragan. Atât de profundă este și atât de mult reușește să trasmită.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Măiestria și lejeritatea interpretativă îl fac pe cel căruia vocea-i distinsă a Mariei îi atinge urechile să se piardă și să se regăsească, să zâmbească și să se întristeze, să plutească printre îngeri și să se înrădăcineze din nou în pământ.

RETIM

Atunci când interpretează, Maria coboară în adâncul propriei ființe, scotocind până la ultima simțire, ca să aducă la suprafață, ca din miezul pământului, cele mai profunde trăiri. Diversitatea interpretărilor Mariei pornește de la jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și ajunge până la fado cu muzică populară românească. De altfel, cântă, în stilu-i unic, piese din repertoriul Mariei Tănase, cu care a fost comparată adesea.

Eveniment pentru toată familia

Evenimentul va avea loc pe platoul Casei de 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐠𝐨𝐣 și în împrejurimi. Vor fi amplasate două scene și vor fi amenajate o zonă de food court și una de expoziție cu vânzare de produse ale artizanilor locali. În plus, va exista un perimetru dedicat workshop-urilor susținute de artiștii participanți la festival și nu numai, o zonă pentru activități dedicate copiilor și una de relaxare.

„Un eveniment complet și complex, pentru că aduce la Lugoj nume mari ale jazzului din țară și din străinătate, dar și pentru că vor avea loc și altfel de activități, precum workshopuri muzicale susținute de artiștii care vor fi și pe scena festivalului. Evenimentul este dedicat întregii familii. Copiii vor avea parte de activități captivante, coordonate de animatori: atelier de pictat pe tricouri, concursuri pe echipe și face painting. Pentru că vom petrece mult timp împreună, vom avea posibilitatea să consumăm tot felul de bunătăți și băuturi de la standurile amenajate. Artizanii își vor găsi loc și ei în programul nostru. Vă așteptăm în număr cât mai mare, mai ales că, spre deosebire de anul trecut, restricțiile pandemice au fost eliminate”, ne-a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Tribul Artistic.

Accesul la festival este liber.

Pʀᴏɢʀᴀᴍᴜʟ ᴄᴏɴᴄᴇʀᴛᴇʟᴏʀ:

𝑽𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Lucian Crista Trio
Balkanamera
Bega Blues Band
VanDerCris

𝑺𝒂̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒂̆ 23 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Vali Ivănescu Springtime
Lucian Nagy Quartet
Nicolas Simion Trio
Éles Gábor Trió

𝑫𝒖𝒎𝒊𝒏𝒊𝒄ă 24 𝒊𝒖𝒍𝒊𝒆
19:00 – 23:00

Sárosi Péter&Azara
Cobzality
FanQbello
𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐑𝐀̆𝐃𝐔𝐂𝐀𝐍𝐔

Evenimentul este organizat de Asociația Trib’Art și finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite