Cultură
Lugojeanca Aura Twarowska, invitată la Ateneu să ţină cursuri pentru cântăreţi de operă din toată ţara
Filarmonica “George Enescu” în parteneriat cu Asociația culturală „Nirmal Art” organizează, în perioada 23 – 28 aprilie 2018, la Ateneul Român, cursurile de măiestrie vocală susținute de mezzosoprana Aura Twarowska. Concertul absolvenților va avea loc în data de 28 aprilie, ora 19.00.
“Încă de la începuturile carierei mele am fost invitată şi apreciată pe scena Ateneului. Am cântat nenumărate lucrări vocal-simfonice, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii G. Enescu, sub bagheta unor dirijori exceptionali: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Macelaru, Jin Wang, Cristian Badea. Acum, la invitaţia Filarmonicii “G. Enescu şi a Asociaţiei Culturale Nirmal Art voi susţine un Masterclass de Canto şi Interpretare Vocală. Participanţii înscrişi sunt artişti lirici ai Operei Naţionale Bucureşti, Operei Naţionale Timişoara, Filarmonicii G. Enescu, Radiodifuziunii Române etc.Masterclass-ul se desfaşoară pe durata unei săptămâni şi se va încheia cu o Gală a Participanţilor, sâmbătă 28 aprilie, la Ateneu Român”, a declarat Aura Twarowska, pentru Lugojeanul.ro
Aura Twarowska, carieră internaţională prestigioasă
Cariera internațională a mezzosopranei de origine română Aura Twarowska include colaborări cu importanți dirijori de operă, cum sunt Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Seiji Osawa, Donals Runickles, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Ernst Marzendorfer, Sebastian Weigle, Christian Badea sau Paul Nadler. A fost timp de zece 10 stagiuni solistă angajat al Operei de Stat din Viena. În acest teatru și în pe alte scene prestigioase, Aura Twarowska a fost partenerul de scenă al mai multor staruri internaționale: Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto, Samuel Ramey, Ramon Vargas, Simon Keenlyside, Bo Skovhus, Juha Uusitalo, Corneliu Murgu etc.
Vocea sa a fost aplaudată în teatrele din: Italia – Roma, Milano; Germania – München, Hamburg, Stuttgart, Manheim, Darmstadt, Düsseldorf, Heidelberg, Heilbronn; Spania – Barcelona, Madrid, Toledo, Cuenca; Franta – Paris, Orleans; Polonia – Varsovia, Radom; Bulgaria – Sofia, Russe; Slovenia – Maribor, Ljiubiana; Olanda – Haga, Rotterdam, Amsterdam; Cipru – Nicosia, Limassol; Asia – Shanghai, Singapore, Taipei, Seul, Tokyo.
A câștigat mai multe premii la concursurile internaționale de canto și a obținut Doctoratul cu teza „O viziune asupra structurilor teatrului muzical din perspectivă managerială”, în care sunt reflectate atât cunoștințele din domeniul muzical și economic (artista având și această specializare), dar și experiența sa în lumea internațională a operei.
Asociația „Nirmal Art” a organizat proiectele: Self Realization Tour, Romania 2012 şi 2013, 2013, anul Tagore. 100 de ani de la decernarea Premiului Nobel, Stagiunile de concerte Sangit Chamber Ensemble 2013-2017, Proiectele Glorie Mamei – 2015, a fost coorganizator pentru Atelier de meditaţie la Biblioteca Metropolitană, şi Junge Talent Masterclass, 2016 împreună cu Los Angeles – Moscow Music School şi Austrian Imperial Arts și cele mai importante și managerul Turneului Național Comorile Persiei, al Galei Muzicilor Tradiționale 2017 și Festivalul Internațional Primăvara Spiritului 2016 – 2018
Cultură
Primii locuitori de pe teritoriul Lugojului ar fi trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 5.000 de ani
Orașul Lugoj, situat în vestul României, este un loc cu o istorie fascinantă care se întinde pe parcursul a mii de ani. Cercetările arheologice au dezvăluit dovezi convingătoare cu privire la prezența umană în această zonă timp de aproximativ 5000 de ani. Aceste descoperiri au scos la iveală istorie culturală bogată și diversă, ilustrând evoluția comunităților umane de-a lungul mileniilor.
În cartea sa, „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”, istoricul lugojean Horațiu Suciu prezintă mai multe informații despre primii locuitori ai Lugojului.
„Cercetările arheologice au demonstrat că în zona orașului Lugoj oamenii locuiesc de circa 5000 de ani. Arheologii au descoperit, în urma unor săpături efectuate pe Dealul Viilor, unelte datând din mileniul IV-III î.Hr., printre care topoare de piatră şlefuite, cu orificiu de înmănuşare, tipice neoliticului. Din aceeaşi perioadă, au fost descoperite, la hotarul dintre Lugoj şi comuna Boldur, vestigii ceramice şi aşchii de cremene tipice unei așezări neolitice Starčevo-Criş. În urma cercetărilor efectuate, arheologii Petru Rogozea și Răzvan Pinca au descoperit pe Dealului Viilor o aşezare din epoca bronzului, specifică grupului cultural Balta Sărată, arată Suciu.
Podoabe celtice și dovezi ale Imperiului Roman
Nu numai epocile preistorice au lăsat urme în Lugoj, ci și perioada romană a adus contribuții semnificative la istoria locală. Pe suprafața orașului, s-au descoperit dovezi arheologice care se atribuie acestui mare imperiu. Aceste descoperiri ne dezvăluie că Lugojul a fost parte a rețelei de așezări romane, contribuind la procesul de romanizare a populației locale.
„Pe teritoriul fabricii „Mondial”, s-a descoperit un depozit de podoabe şi unelte de bronz: printre care un fragment celtic, o brăţară ovală masivă şi fragmente de brăţări spiralice, provenind de la o cultură a bronzului din prima jumătate a mileniului II î.Hr. În hotarul orașului s-au găsit urme arheologice aparţinând culturii Basarabi (secolele VIII-VII î.Hr.). Pe suprafața Lugojului se semnalează, de asemenea, descoperiri de epocă romană.Între 1988-1990, în urma cercetărilor (săpăturilor arheologice) întreprinse de Mircea Mare, s-a descoperit la 2 km S-E de Lugoj, pe malul pârâului Ştiuca Veche, un sit arheologic. Descoperirile de aici datează din secolele III-IV d. Hr. şi VII-VIII d.Hr”, scrie Suciu, în „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”
Cultură
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.
Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.
Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.
Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.
Cultură
Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului
Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, a anunțat că va cere colegiilor săi din Consiliul local Lugoj să propună acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” artistei Maria Voronca. Această decizie vine în recunoașterea contribuției excepționale pe care „Doamna Maia” a adus-o comunității lugojene și teatrului lugojean.
„Doamna Maia este un om de cultură, un om care a adus un plus comunității noastre și teatrului lugojean. Consider că astfel de valori trebuie promovate și acestor oameni trebuie să le purtăm o adâncă recunoștință. În semn de prețuire pentru întreaga dumneaei activitate, o să solicit colegilor PSD din Consiliul local să înainteze propunerea ca doamnei Maria Voronca să i se acorde titlul de ‘Cetățean de onoare’ al Municipiului Lugoj,” a declarat Dobra.
Maria Voronca, o adevărată legendă a teatrului românesc, a impresionat publicul cu peste 100 de roluri memorabile pe scenele teatrale din întreaga țară. S-a născut în anul 1939 la Cernăuți și, împreună cu familia sa, a căutat refugiu în România în 1944. Din anul 1945, s-a stabilit în Lugoj, unde a urmat Conservatorul Popular de 5 ani, secția actorie. Începând cu anul 1964, a devenit actor profesionist și și-a făcut debutul la Teatrul de Stat din Turda. A activat în industria teatrală timp de 11 ani, la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi s-a întors la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) și în cele din urmă, la Lugoj.
Cu o carieră care a durat peste jumătate de secol și peste 100 de roluri interpretate cu pasiune și talent, Maia Voronca rămâne sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj și o profesoră inspirațională la Școala de Arte Lugoj.
Cultură
Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”
Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.
Criterii de evaluare: Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.
- Cultură2 zile în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
- Cultură2 zile în urmă
Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului
- Sport2 zile în urmă
Primăria face o nouă încercare pentru transferul Sălii de Sport „I.K. Ghermănescu”, de la CSS la CSM Lugoj
- Divertisment2 zile în urmă
Două concerte, în acest an, în Peștera de la Românești. Proiecții de film cu Bela Lugosi și Johnny Weissmuller