Connect with us

Social

Imagine din spitalul lugojean: „Mașina cu care se transportă pacienții duce și gunoiul”

Publicat

în

Un lugojean, aflat la Spitalul „Teodor Andrei”, ne-a trimis o fotografie cu mașina care transportă bolnavii, încărcată cu saci cu deșeuri. „Mașina cu care se transportă pacienții duce și gunoiul. Doamne ajută că nu-i duce împreună”, ne-a scris lugojeanul.

Contactat de către Lugojeanul.ro, Lucian Cocoș, directorul unității medicale ne-a spus că ceea ce se vede în fotografie nu sunt deșeuri menajere.

„Nu e gunoi. Sunt produse biologice în saci sterili, exact așa cum trebuie să fie. Sunt transportate la Psihiatrie, în spate, în depozit. După ce le transportă, se dezinfectează de fiecare dată mașina, ca și după fiecare pacient. Gunoiul menajer se cară cu tomberoanele. Ce apare în fotografie nu sunt gunoaie. Prin produse biologice nu înțelegem doar sânge sau țesuturi, ar putea să fie și așternuturile”,  afirmă directorul spitalului lugojean.

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Gem de Crăciun cu mere, rom și scorțișoară făcut la Coșteiu. Iarna aceasta se poartă cadourile mâncabile

Publicat

în

Un producător local din Coșteiu, județul Timiș, a creat o ediție limitată de 20 de borcane de gem de Crăciun, cu scorțișoară și un strop de rom. A pus în borcane un amestec delicios de mere de casă, scorțișoară bio din Sri Lanka și un strop de rom spiced gold. 

„Am creat 20 de borcane de gem cu un gust de nedescris. E gemul pe care îl mănâncă toată familia, în seara de Ajun, pe pită prăjită și cu o cană de ceai alături. Are gustul iernilor de altădată, cu ulițele ninse și cu focul făcut la sobă. Mireasma este ca o îmbrățișare a binelui” au explicat cei de la Gem Boss.

Merele 

Producătorul local a folosit mere doar din grădina proprie. Din cei trei meri de pe cărare, a adunat 25 de kilograme de mere. Gospodinele le-au decojit, dat pe răzătoarea mare, după care le-au pus la oală cu puțin zahăr.

Romul 

Pentru un pic de extra savoare, Gem Boss au adăugat un deget de rom spiced gold la toată rețeta. Scopul romului este să lege toate ingredientele, să scoată dulceața din mere și să parfumeze gemul.

Scorțișoara

Aceasta a fost cumpărată de la un magazin de specialitate din Timișoara. A venit sub formă de batoane, de la o plantație de arbori 100% ecologică din Sri Lanka.

Cadoul perfect 

Gemul a fost gândit ca un cadou special de Crăciun, cu care să faci furori. Anul acesta, se poartă cadourile gata de mâncat. De aceea, a fost ambalat într-un borcan mare, de 580 de mililitri, iar mai apoi într-o cutie de cadou premium. Nu ai cum să dai greș cu un asemenea dar.

Comanda ta 

Comandă produsul printr-un mesaj privat pe rețelele sociale, folosind formularul de comandă, sau sunând la 0763 651 571. Livrarea este gratuită în Timișoara sau Lugoj, iar pentru cei care comandă din restul țării, costul livrării este de 10 lei cu plata online în avans.

Citiţi mai departe

Social

171 de ani de la întemeierea Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj

Publicat

în

Anul 2024 marchează un moment deosebit de importanță în viața Bisericii Greco-Catolice din Banat: sărbătorirea a 171 de ani de la înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, o eparhie cu o istorie măreață, care a însoțit, de-a lungul decadelor, evoluția religioasă, culturală și socială a regiunii. Această dată simbolică ne reamintește nu doar de demersurile istoricilor și ierarhilor din trecut, dar și de jertfa și devotamentul celor care, cu inima plină de credință, au muncit pentru înființarea acestei episcopii care a devenit un pilon spiritual în Banat.

Întemeierea Eparhiei de Lugoj, în 1853, a avut la bază nu doar o nevoie administrativă, ci și o dorință profundă a comunității românilor greco-catolici din Banat de a-și întări identitatea și de a-și păstra tradițiile religioase, în pofida presiunilor externe. La început, Eparhia cuprindea 283 de parohii și filii, având 50.466 de credincioși, un număr semnificativ care reflecta vitalitatea Bisericii Greco-Catolice în această zonă. Alegerea Lugojului ca sediu episcopal nu a fost întâmplătoare: orașul era deja un centru economic și cultural deosebit de important în Banat, cu o comunitate românească majoritară și o burghezie vibrantă, care sprijinea activ viața religioasă.

Cuvintele psalmistului David din Psalmul 15, „Lotul meu căzut-a în locul cel mai bun, Da! Moștenirea mea este prea frumoasă!”, reflectă perfect sentimentul de bucurie și mulțumire pe care orice preot al Eparhiei de Lugoj îl poate simți astăzi, privind la misiunea de păstorire a unei comunități atât de frumoase și binecuvântate. Fiecare colț al Banatului, de la Retezat până la Dunăre, de la Timiș până la Tisa, este marcat de istoria și spiritualitatea Bisericii Greco-Catolice, iar Eparhia de Lugoj a avut întotdeauna o legătură profundă cu aceste locuri sacre.

În ciuda vicisitudinilor istorice, cum ar fi perioada de clandestinitate din perioada comunistă, Eparhia a rămas fidelă misiunii sale. La sfârșitul anului 1948, înainte de perioada de represiune, Eparhia de Lugoj număra 213 biserici și capele, 220 de preoți și aproape 128.000 de credincioși. Astăzi, Eparhia de Lugoj continuă să fie un far de lumină pentru comunitățile din Banat, cu 113 preoți activi și 123 de parohii.

Un moment deosebit în istoria Eparhiei de Lugoj îl reprezintă primul său episcop, Alexandru Dobra, care a fost numit în această funcție în anul 1854 și care a slujit până la moartea sa, în 1870. Alegerea Lugojului ca sediu episcopal a fost confirmată de Papa Pius al IX-lea, iar episcopul Dobra a fost instalat în Catedrala din Lugoj în 1856. Rămășițele sale pământești se odihnesc acolo, ca o mărturie a începuturilor acestei eparhii și a lucrării sale deosebite.

Astăzi, în sărbătorirea celor 171 de ani de la înființare, privim cu recunoștință la cei care au avut rolul de a pune piatra de temelie a acestei eparhii. De la episcopii de Oradea, Vasile Erdely și Ștefan Bercean, care au avut un rol crucial în consolidarea Bisericii Greco-Catolice în Banat, până la preoții și credincioșii care au păstrat vie credința în vremuri grele, Eparhia de Lugoj este un simbol al dăruirii și al perseverenței în fața provocărilor.

În acest moment aniversar, este important să nu uităm că Eparhia de Lugoj nu este doar un teritoriu geografic, ci un loc sacru al spiritualității, al culturii și al tradiției românești. De la începuturile sale, Eparhia a fost o păstrătoare a credinței și a valorilor naționale. Ea a fost un loc în care preoții și credincioșii au reînnoit legătura cu Dumnezeu și au construit o comunitate unită, solidă în fața încercărilor istorice.

În aceste zile de celebrare, să ne aducem aminte cu recunoștință de toți cei care au contribuit la înființarea și dezvoltarea Eparhiei de Lugoj și să ne angajăm să păstrăm și să transmitem această moștenire prețioasă și frumoasă, cu aceeași dăruire și iubire față de credință și față de locurile noastre sacre.

 

Citiţi mai departe

Social

Focar de gripă aviară într-un sat din apropiere de Lugoj

Publicat

în

O primărie dintr-o localitate de lângă Lugoj a anunțat, printr-o postare pe rețelele sociale, că a fost descoperit un focar de gripă aviară. Este vorba despre administrația din Balinț, care a postat despre un focar descoperit la Cutina.

„Vă informăm că în localitatea Cutina din județul Timiș a fost confirmat un focar de Gripă Aviară (conform notificării oficiale DSVSA nr. 15678 și 15682 din 22.11.2024). În urma acestui eveniment, au fost instituite:

O zonă de protecție de 3 km care include localitățile Cutina, Bodo și Bethausen.

O zonă de supraveghere de 10 km care include, printre altele, și comuna Balinț.”

Ce măsuri trebuie să respecte populația?

Nu lăsați păsările libere! Este obligatoriu ca acestea să fie ținute în spații închise sau acoperite, astfel încât să fie izolate de păsările sălbatice.

Evitați contactul direct cu păsările sălbatice și raportați imediat orice caz suspect (păsări moarte sau bolnave).

Respectați măsurile de igienă și dezinfectați echipamentele folosite pentru păsări.

Ce riscuri există?

Gripa aviară este extrem de contagioasă pentru păsări și poate afecta grav populațiile din gospodării.

Monitorizarea și prevenirea răspândirii virusului este esențială pentru siguranța sanitar-veterinară a comunității.

Perioada de monitorizare este de 30 de zile. Vă rugăm să cooperați cu autoritățile și să respectați recomandările pentru a preveni extinderea focarului.

Citiţi mai departe

Social

Pericol de inundații pe mai multe râuri din vestul țării. Lugojul este expus din cauza digului avariat

Publicat

în

După inundațiile din 2020, digul de la Lugoj a fost avariat. Nu este reparat nici în prezent FOTO Arhivă

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă de vineri, 22 noiembrie, ora 16:00, până sâmbătă, 23 noiembrie, ora 10:00, pentru trei bazine hidrografice din vestul țării.

Conform avertizării, ploile prognozate și propagarea lor pot provoca scurgeri semnificative pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide și creșteri de debite și niveluri ale râurilor. Aceste fenomene pot duce la depășirea cotelor de atenție în următoarele bazine hidrografice:

  • Mureș: afluenții sectorului aval confluență cu râul Strei – amonte S.H. Radna (județele Hunedoara și Arad);
  • Bega: bazinul amonte S.H. Făget și afluenții sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (județul Timiș);
  • Timiș: bazinul amonte S.H. Sadova și afluenții sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (județele Caraș-Severin și Timiș).

Autoritățile recomandă monitorizarea atentă a evoluției situației hidrometeorologice și aplicarea măsurilor din regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

CITESTE ȘI: Lugojul poate fi inundat în orice moment. Digul de protecție este puternic avariat și nereparat de trei ani de zile

Citiţi mai departe

Cele mai citite