Connect with us

Administrație

Erwin Floroni: „Credeți că de prost strig de atâția ani că avem nevoie de spital nou!?”

Publicat

în

Foto Arhiva

Tragedia de la Piatra Neamț și două mesaje, postate la sfârșitul săptămânii trecute de către primarul Claudiu Buciu, au readus în prim plan situația spitalului din Lugoj. Buciu a atras atenția că nici spitalul din Lugoj nu are autorizație ISU.

RETIM

„Spitalul din Lugoj nu mai are autorizație de securitate la incendiu de peste 20 de ani! A făcut cineva, ceva? Au pus camere video peste tot pe unde au putut, au pus becuri în parcul spitalului, ori bariere la poarta de la intrare, însă nimic pentru a crea condițiile legale de siguranță în exploatare. Care era prioritatea? A trebuit să facem, la propriu, scandal pentru ca spitalul să fie dotat cu aparatura. Este oare firesc? Nici măcar apa caldă la robinete nu avem…Vom verifica, începand de luni, toate clădirile publice și toate activitățile private (care dețin autorizatie de funcționare eliberată de primărie) din punct de vedere al respectării normelor de securitate la incendiu”, a scris primarul Lugojului, pe pagina sa de Facebook.

Într-o altă postare pe tema spitalului, Claudiu Buciu a arătat că a primit multe mesaje prin care a fost informat că e frig în spital și nu merge căldura. Erwin Floroni, directorul spitalului din Lugoj a explicat care este situația.

„90 la sută din spitalele din România nu au autorizație ISU. Pentru că aceste autorizații se obțin la construirea unei clădiri, iar atunci când s-au construit nu exista această reglementare. Toate spitalele depun documentații pentru aviz ISU, că autorizare nu mai ai cum să o primești dacă clădirea a fost construită. Unele primesc avizul, altele nu primesc. Avizele ISU se dau pentru instalațiile electrice, pentru ieșirile de urgență, lift în clădirile cu etaj și așa mai departe. E clar că nu pot să obțin aviz ISU pentru toate clădirile din spital. În momentul de față, avem autorizație ISU pentru Urgență, pentru că s-a construit după introducerea acestei reglementări și vom avea pentru Ginecologie, care are aviz favorabil, dar vom obține autorizație pentru că a fost construită după introducerea acestor reglementari. În rest, tot ce am făcut reabilitări nu sunt cu autorizație de la ISU, pentru că nu am avut nevoie de autorizație de construcție și astfel nu primim autorizație de la ISU. Toate astea au fost băgate de ISU după problemele de la Colectiv, doar ca ei să iasă basma curată. Dacă se vorbește atât că nu au spitalele autorizații de la ISU, din Neamț sau unde s-au mai întâmplat nenorociri, atunci de ce ne dă aviz de funcționare. Să închidă șandramaua!”, spune Floroni, managerul spitalului lugojean.

Floroni spune că spitalul nou este extrem de necesar, pentru că nici la Lugoj și nici în alte orașe spitalele construite de 100 de ani nu mai pot răspunde la standardele actuale.

„Noi am schimbat rețeaua electrică centrală și rezistă. Rețelele de interior sunt aceleași ca acum 100 de ani, nu am ce să le fac. Sunt clar subdimensionate toate. Aparatura e tot mai multă. La ATI am reușit să schimbăm rețeaua electrică, pentru că l-am renovat. Dar pe pavilionul 1, de exemplu, nu am de unde să știu cum va rezista, acolo clar că avem o problemă. Eu de ce strig de ani de zile că trebuie spital nou? Credeți că de prost? Eu știu construcții, mai ales că am terminat un liceu de profil, la electro, eu știu de ce strig că avem nevoie de spital nou. Pentru că acest spital, la felul cum arată acum, nu ai cum să-l reabilitezi, să-l faci la standardele actuale. Ar trebui să-l spargi tot și să-l refaci de la zero, refăcute toate instalațiile electrice, de apă, de canal”, afirmă Erwin Floroni.

Directorul spitalului a lămurit și problema căldurii în spital.

„Am dat drumu la căldură în spital, dar nu putem să dăm 24/24 pentru că încă este cald afară. Merge căldura de seara de la 18.00, până a doua zi la 12.00. O să fie foare cald în clădire, pentru că temperaturile nu sunt scăzute afară. Dar dacă așa se dorește. O să stea oamenii cu geamurile deschise. O mare parte din oameni spun deja că e foarte cald în spital. În mod normal, într-o încăpere de spital trebuie să fie maxim 22 de grade. Unii sunt învățați acasă și cu 30 de grade. Alora le va fi frig în spital și la 29 de grade și mereu vor avea de comentat”, a mai spus Floroni.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Lugojul începe cu stângul etapa a doua de vaccinare. Centrul e gata, echipamentele sanitare și vaccinul lipsesc

Publicat

în

RETIM

Anunțată cu surle și trâmbințe, etapa a doua de vaccinare începe cu stângul la Lugoj, la fel cum se întâmplă și în restul județului Timiș. La Timișoara, din 17 centre de vaccinare anunțate inițial, vor funcționa într-o primă fază doar două. La Lugoj, centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor “Lavinia Miloșovici” de pe strada Caransebeșului este aproape gata.

“Ca și amenajare, centrul va fi gata până miercuri. Referitor la dotări, am cumpărat tot, pereți despărțitori pentru fluxurile de imunizare, frigidere, scaunele acelea speciale, canapele pentru zona post-vaccinare. Acum urmează să primim materiale sanitare și echipamente de protecție, care vin de la minister, sau le cumpărăm noi dacă ni se spune. Avem patru puncte de vaccinare, am gândit în aceeași locație două centre, dar s-ar putea să fie un centru cu patru puncte. Important este că pot fi vaccinați mai mulți oameni deodată. De miercuri încolo poate fi folosit”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Blocajul apare la Ministerul Sănătății, care deși vineri, 15 ianuarie, dă startul etapei a doua de vaccinare, nu a trimis spre Lugoj seringi, echipamente sanitare și de protecție pentru cei care vor vaccina populația, precum nici doze de vaccin. Până la rezolvarea impasului, în etapa a doua de vaccinare lugojenii se pot imuniza la centrul funcțional de la Spitalul Municipal “Dr. Teodor Andrei” din oraș.

Cei care fac parte din grupele care se pot vaccina în a doua etapă, se pot programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, orele 15, la această adresă. În etapa a doua de vaccinare se pot imuniza următoarele persoane:

Populația cu grad ridicat de risc:

 • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
 • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

 • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
 • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
 • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
 • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
 • Personalul poștal și din servicii de curierat;
 • Personalul cultelor religioase;
 • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
 • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Citiţi mai departe

Administrație

Soluții pentru „intersecția morții” și cea de-a doua autostradă care ajunge la Lugoj. Primarul cere sprijinul Ministerului Transporturilor

Publicat

în

Intersecția șoselei de centură cu strada Tapiei, acolo unde s-au înregistrat mai multe accidente grave, este de mai mult timp în atenția Primăriei Lugoj. Claudiu Buciu a anunțat că va cere sprijin de la Ministerul Transporturilor pentru a schimba soluția gândită în această intersecție.

RETIM

„Nu am ajuns până acum la Ministerul Transporturilor, dar vrem să mergem la noul ministru să-l rugăm să ne ajute. Din ce știm, la această oră, s-au făcut documentațiile pentru a se face semaforizare acolo. Eu consider că nu este soluția potrivită și că acolo ar fi nevoie de un sens giratoriu”, a declarat Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului spune că mai există o situație pentru care a solicitat o întâlnire cu noul ministru. Este vorba despre o aberației de infrastructură rutieră, care nu ajută Lugojul sub nicio formă.

„A doua problemă, pentru care dorim să cerem sprijinul ministrului, este legată de traseul viitoarei autostrăzi sau viitorului drum expres dintre Lugoj și Severin (fosta autostradă A6), care are finanțare asigurată deja. În mod surpinzător i-a fost schimbat traseul, care trecea pe sub Lugoj, pe deasupra orașului. Cumva deasupra centurii actuale. Și la noi, și la Caransebeș s-a adoptat aceeași soluție. Cred că este ilogic și cel mai eficient ar fi să treacă pe sub oraș, pentru ca Lugojul și Caransebeșul să scape de traficul de mare tonaj. Sper că o să găsim înțelegere, pentru că noul ministru e un om care are înțelegere pentru acest lucru. Pentru noi ar fi o chestiune extraordinară, pentru că intenționăm să scoatem traficul greu din oraș, să mai rămână doar mașinile de aprovizionare și cele care transportă materiale de construcții acolo unde se construiește”, a mai spus Buciu.

Citiţi mai departe

Administrație

O companie din București va audita iluminatul public din Lugoj, unul dintre eșecurile administrației Boldea

Publicat

în

Lugojul ramas in bezna de Ora Pamantului - Martie 2013

RETIM

Străzi lăsate în beznă cu lunile, becuri neschimbate cu anii, dar și alte probleme cum ar fi bani plătiți cu sacul pentru servicii care nu au mai venit. Toate s-au întâmplat la Lugoj în timpul administrației Boldea, în ultimii 12 ani, după care iluminatul public din oraș a rămas de izbeliște.

Noua administrație a început intervenția în acest sector prin angajarea unei companii specializată în domeniu, care va realiza la Lugoj un audit. În urma acestuia, compania cu sediul în București va întocmi un raport, pe care primăria îl va folosi pentru a readuce la viață iluminatul public din oraș.

Potrivit licitației, atribuită firmei Amiras Green Proiect, în valoare de 75.000 de lei (15.340 euro) se va realiza o auditare energetică a sistemului de iluminat public, evaluarea consumatorilor, inventarierea SIP, după care se vor face propuneri de reducere a consumului prin creșterea eficienței energetice.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite