Connect with us

Administrație

Erwin Floroni: „Credeți că de prost strig de atâția ani că avem nevoie de spital nou!?”

Publicat

în

Foto Arhiva

Tragedia de la Piatra Neamț și două mesaje, postate la sfârșitul săptămânii trecute de către primarul Claudiu Buciu, au readus în prim plan situația spitalului din Lugoj. Buciu a atras atenția că nici spitalul din Lugoj nu are autorizație ISU.

Meniul zilei Octavian

„Spitalul din Lugoj nu mai are autorizație de securitate la incendiu de peste 20 de ani! A făcut cineva, ceva? Au pus camere video peste tot pe unde au putut, au pus becuri în parcul spitalului, ori bariere la poarta de la intrare, însă nimic pentru a crea condițiile legale de siguranță în exploatare. Care era prioritatea? A trebuit să facem, la propriu, scandal pentru ca spitalul să fie dotat cu aparatura. Este oare firesc? Nici măcar apa caldă la robinete nu avem…Vom verifica, începand de luni, toate clădirile publice și toate activitățile private (care dețin autorizatie de funcționare eliberată de primărie) din punct de vedere al respectării normelor de securitate la incendiu”, a scris primarul Lugojului, pe pagina sa de Facebook.

Într-o altă postare pe tema spitalului, Claudiu Buciu a arătat că a primit multe mesaje prin care a fost informat că e frig în spital și nu merge căldura. Erwin Floroni, directorul spitalului din Lugoj a explicat care este situația.

„90 la sută din spitalele din România nu au autorizație ISU. Pentru că aceste autorizații se obțin la construirea unei clădiri, iar atunci când s-au construit nu exista această reglementare. Toate spitalele depun documentații pentru aviz ISU, că autorizare nu mai ai cum să o primești dacă clădirea a fost construită. Unele primesc avizul, altele nu primesc. Avizele ISU se dau pentru instalațiile electrice, pentru ieșirile de urgență, lift în clădirile cu etaj și așa mai departe. E clar că nu pot să obțin aviz ISU pentru toate clădirile din spital. În momentul de față, avem autorizație ISU pentru Urgență, pentru că s-a construit după introducerea acestei reglementări și vom avea pentru Ginecologie, care are aviz favorabil, dar vom obține autorizație pentru că a fost construită după introducerea acestor reglementari. În rest, tot ce am făcut reabilitări nu sunt cu autorizație de la ISU, pentru că nu am avut nevoie de autorizație de construcție și astfel nu primim autorizație de la ISU. Toate astea au fost băgate de ISU după problemele de la Colectiv, doar ca ei să iasă basma curată. Dacă se vorbește atât că nu au spitalele autorizații de la ISU, din Neamț sau unde s-au mai întâmplat nenorociri, atunci de ce ne dă aviz de funcționare. Să închidă șandramaua!”, spune Floroni, managerul spitalului lugojean.

RETIM

Floroni spune că spitalul nou este extrem de necesar, pentru că nici la Lugoj și nici în alte orașe spitalele construite de 100 de ani nu mai pot răspunde la standardele actuale.

„Noi am schimbat rețeaua electrică centrală și rezistă. Rețelele de interior sunt aceleași ca acum 100 de ani, nu am ce să le fac. Sunt clar subdimensionate toate. Aparatura e tot mai multă. La ATI am reușit să schimbăm rețeaua electrică, pentru că l-am renovat. Dar pe pavilionul 1, de exemplu, nu am de unde să știu cum va rezista, acolo clar că avem o problemă. Eu de ce strig de ani de zile că trebuie spital nou? Credeți că de prost? Eu știu construcții, mai ales că am terminat un liceu de profil, la electro, eu știu de ce strig că avem nevoie de spital nou. Pentru că acest spital, la felul cum arată acum, nu ai cum să-l reabilitezi, să-l faci la standardele actuale. Ar trebui să-l spargi tot și să-l refaci de la zero, refăcute toate instalațiile electrice, de apă, de canal”, afirmă Erwin Floroni.

Directorul spitalului a lămurit și problema căldurii în spital.

„Am dat drumu la căldură în spital, dar nu putem să dăm 24/24 pentru că încă este cald afară. Merge căldura de seara de la 18.00, până a doua zi la 12.00. O să fie foare cald în clădire, pentru că temperaturile nu sunt scăzute afară. Dar dacă așa se dorește. O să stea oamenii cu geamurile deschise. O mare parte din oameni spun deja că e foarte cald în spital. În mod normal, într-o încăpere de spital trebuie să fie maxim 22 de grade. Unii sunt învățați acasă și cu 30 de grade. Alora le va fi frig în spital și la 29 de grade și mereu vor avea de comentat”, a mai spus Floroni.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

RETIM preia gratuit deșeurile periculoase în cadrul unei noi campanii trimestriale de colectare

Publicat

în

RETIM 2020, Timisoara, Timis, Miercuri 1 Iulie 2020, ©Cornel Putan

ATENȚIE! Deșeurile periculoase abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrează-le în gospodărie și debarasează-te legal de ele în cadrul campaniilor trimestriale de colectare organizate de RETIM și ADID Timiș.

Meniul zilei Octavian

În perioada 19 aprilie-3 iunie se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor periculoase în zona 0 a judeţului Timiş. Sunt incluse localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Costeiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina.

CINE poate preda deşeuri periculoase

Cetățenii din localităţile menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

RETIM

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

DEŞEURILE PERICULOASE sunt:
⦁ ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
⦁ ambalaje metalice care conţin o matrica poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte),
⦁ materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase
⦁ vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii
⦁ solvenţi, acizi, alcali
⦁ uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
⦁ detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase,
⦁ pesticide
⦁ deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

⦁ NU se preiau alte categorii de deșeuri : reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale,voluminoase
⦁ NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase

Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 

Citiţi mai departe

Administrație

La sat da, la Lugoj ba. De ce rămâne închisă piața de vechituri a orașului

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Piața de vechituri sau ocico din Lugoj rămâne deocamdată închisă, anunță primăria municipiului. Asta după ce mai mulți lugojeni au cerut explicații având în vedere deschiderea pieței publice din Bethausen, care va funcționa în fiecare joi, la fel ca cea din Balinț, acolo unde piața de vechituri are loc la fiecare a doua joi.

Primarul Claudiu Buciu a declarat pentru Lugojeanul.ro că “La ei, rata de incidență permite deschiderea pieței. La noi încă nu. Nu putem lua decizii fără să ținem cont de legislația în vigoare”.

Piața de vechituri a orașului, deși în aer liber, a fost printre primele locuri închise acum mai bine de un an, când la Lugoj apăreau primele cazuri de infectare cu SARS-CoV 2. De atunci, piața mai fost deschisă o singură dată, până autoritățile au luat decizia de a o închide pe o perioadă nedeterminată.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

În 2021, Primăria Lugoj a cumpărat servicii de consultanță și studii de aproape 1 milion de lei

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

În primele trei luni și jumătate de activitate din 2021, primăria din Lugoj a plătit 984.150 de lei pe studii de fezabilitate, servicii de consultanță, studii energetice și proiecte de mobilitate urbană. Suma este rezultată din adunarea tuturor serviciilor achiziționate prin SEAP de către administrația locală, care are legătură cu domeniul consultanței sau a studiilor de orice fel.

Un exemplu este studiul pentru PMUD, pentru care Primăria Lugoj cheltuie 117.000 de lei, pe servicii de consultanță unei firme care, în 2016, a prestat aceleași servicii către administrația locală din Lugoj. Este vorba despre FIP Consulting, o firmă care a oferit documentație pentru Planul de Mobilitate Urbană a Lugojului acum 5 ani. Găsiți știrea aici.

Pe 1 aprilie, Primăria Lugoj a cumpărat un nou studiu, de această dată pentru o mai bună gestionare a deșeurilor. Este vorba despre un un serviciu de elaborare a strategiei locale privind dezvoltarea și optimizarea gestionării deșeurilor. Potrivit SEAP, firma contractată este una din București. Aici am relatat despre achiziție.

RETIM

Toate achizițiile realizate de către administrația locală lugojeană le găsiți pe site-ul SEAP.

Citiţi mai departe

Administrație

Zeci de străzi din Lugoj vor intra în reparații, în perioada următoare

Publicat

în

FOTO Arhivă

Primăria Lugoj a semnat un contract de lucrări pentru plombările necesare pe străzile din oraș, cu Societatea de Drumuri Timișoara, care aparține Primăriei Timișoara. Execuția este programată să înceapă de marți, 13 aprilie. Zeci de străzi vor intra în reparații, în perioada următoare.

Meniul zilei Octavian

„Cu toate că iarna nu a fost foarte grea, au apărut foarte multe gropi în asfalt. Ne cerem scuze lugojenilor pentru disconfortul creat, dar, din păcate, este consecința lucrărilor făcute foarte prost în ultimii ani. Mai mult, nici nu mai avem garanție pentru aceste drumuri. Am semnat un contract, în scopul efectuării reparațiilor în zonele unde e nevoie de intervenție urgentă. Am stabilit ca primele lucrări să se desfășoare în zona centrală: pe str. 20 Decembrie, Podul de Beton, Coloman Wallis, Bucegi, Cuza Vodă, Episcop Bălan, Nicolae Bălcescu, Podul De Fier, Unirii, Victor Vlad Delamarina, Narciselor, 13 Decembrie, pentru ca ulterior să intervenim pe Cloșca, Someșului, Ion Vidu, Microraion 1, 2,3, Stadion 1 și 3, zona benzinăriei Mol, Țesătorilor, Gh. Lazăr, Timișoarei, Banatului, Mihai Viteazul, la sfârșit urmând pe Titulescu, Pasajului Buziașului, str. Buziașului și cartierul IC Drăgan”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite