Cultură
Episcopia Greco-Catolică marchează 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj organizează, în perioada 24-26 noiembrie 2023, programul aniversar dedicat împlinirii a 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj.
În programul acestor zile sunt cuprinse: momente de rugăciune (Te Deum), vernisaj de pictură, un cuvânt al Episcopului de Lugoj la ceas aniversar, conferinţe, un concert omagial de muzică clasică, expoziţie foto documentară. Aniversarea se va încheia cu Sfânta Liturghie Arhierească festivă în catedrala episcopală „Coborârea Spiritului Sfânt”.
Aniversarea reprezintă, pentru cler, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei de Lugoj un moment de bilanţ şi aducere-aminte a istoriei Eparhiei, de cinstire a memoriei înaintaşilor, mai cu seamă a Episcopilor care s-au succedat în scaunul episcopal de-a lungul celor 170 de ani.
Prin documentul „Apostolicum Ministerium”, semnat de Papa Pius al IX-lea la 26 noiembrie 1853, Eparhia de Lugoj a fost întemeiată ca sufragană Mitropoliei de Făgăraş şi Alba-Iulia cu sediul la Blaj. Eparhia se întindea pe teritoriul comitatelor Caraş, Severin, Timiş-Torontal, Hunedoara, Arad şi parţial Alba, păstorind și actualmente credincioșii din același teritoriu canonic.
Celebrările aniversare din 24-26 noiembrie 2023 sunt un motiv de mare bucurie şi prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru parcursul celor 170 de ani de istorie pe care a străbătut-o Eparhia de Lugoj, înfruntând vitregia timpurilor şi aducând multor generaţii lumina credinţei în Dumnezeu.
Biroul de Presă al Eparhiei de Lugoj
PROGRAM
Vineri, 24 noiembrie 2023
Ora 1700 – Vernisajul expoziţiei de pictură „Semnele suferinţei” – lucrări pr. Radu Vasile Roșu (Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj);
Sâmbătă, 25 noiembrie 2023
Ora 1000 – Te Deum (Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” – Lugoj);
Ora 1100 – Simpozion omagial la 170 de ani (Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” – Lugoj):
- Preasfinţia Sa Ioan, Episcop Greco-Catolic de Lugoj – Cuvânt la ceas aniversar;
- Luminiţa Wallner Bărbulescu – Considerații privitoare la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj;
- Oliviu Gaidoş – Rolul Episcopiei greco-catolice de Lugoj în cultivarea conștiinței naționale a românilor bănățeni (1853-1918);
- Dr. Constantin Tufan Stan – Societatea corală Lira;
- Moment artistic: minirecital – „Incanto Quartetto” (Opera Română Timişoara);
- Dr. Sergiu Soica – „Noi te-am ales Doamne” … în 1948;
- Arhg. Răzvan Ioan Pinca – Mărturii inedite din clandestinitate;
- Moment artistic: interpretare poezii scrise de Arhiepiscopul Ioan Ploscaru – recită actorul Constantin Goloșie;
- Preasfinţia Sa Ioan, Episcop Greco-Catolic de Lugoj – Cuvânt de încheiere;
Recepţie.
Pe parcursul simpozionului vor fi expuse în holul Teatrului Municipal atât unele obiecte care au aparţinut Fericitului Episcop martir Ioan Bălan (curator pr. Olariu Cristian) cât şi fotografii din istoria eparhiei de Lugoj (din colecția personală Oliviu Gaidoș).
Duminică, 26 noiembrie 2023
Ora 1030 – Sfânta Liturghie Arhierească aniversară, urmată de un Parastas pentru ierarhii, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei de Lugoj. (Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” – Lugoj).
Cultură
Turnul Sfântul Nicolae, cel mai vechi lăcaș de cult care se mai păstrează la Lugoj
Dacă tot sărbătorim astăzi Sfântul Nicolae, trebuie spus că în inima orașului Lugoj se află un monument de o valoare istorică deosebită, martor al vremurilor îndepărtate. Turnul bisericii „Sfântul Nicolae” reprezintă, potrivit informațiilor din cartea lui Horațiu Suciu, „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”, cel mai vechi locaș de cult care a rezistat în acest oraș.
„Despre momentul în care această biserică a fost ridicată există mai multe opinii. Unii cercetători consideră că a fost construită în aceeaşi epocă cu vechile vetre mănăstireşti din Banat: Vodiţa, Şemlac, Săraca, Partoş, Vărădia, adică din secolele XIII-XIV. Alţii consideră că ea a fost ridicată la începutul secolului al XV-lea, în 1402, de Cătălina (sau Ecaterina), soţia banului de Severin, Nicolae de Pereny (Perian). O tradiţie locală consideră că biserica a fost ridicată de călugări veniţi din Ţara Românească. Există istorici care consideră că, la origine, a fost biserica unei mănăstiri. Descrierea de către Dem Teodoru a unei fresce din Biserică, care reprezenta „portretul protopopului de atuncea Gavril, în veşminte semi-episcopale îmbrăcat, adecă: dolamă roşie, manta neagră cu căptuşeală vânătă, apoi camilacvă, metaniile şi bât cârn” demonstrează că acesta era un călugăr și că biserica făcea parte dintr-un complex mănăstiresc”, arată istoricul Horațiu Suciu.
Incendiul care a dus la dispariția bisericii
Biserica „Sfântul Nicolae” a trecut prin numeroase transformări de-a lungul secolelor. Un incendiu în iulie 1842 a afectat grav biserica, iar din lipsa de fonduri nu s-a mai putut restaura în mod corespunzător. Aceasta a condus la demolarea sa în 1879, păstrându-se doar turnul clopotniței.
Săpăturile arheologice din 1922 au relevat dimensiunile originale ale bisericii, precum și dovezi ale unor înmormântări nobile sub biserică. Basorelieful de pe frontispiciul turnului, reprezentând Sfântul Nicolae și blazonul lui Ioan Raț de Mehadia, adaugă un element de valoare artistică și istorică complexului.
„Săpăturile arheologice din anul 1922 au scos la lumină dimensiunile Bisericii „Mici”, straturi de cenuşă, vase de lut, resturi de oale, două mânere de săbii. În „gropniţa” de sub biserică s-au aflat osemintele risipite şi resturi de ţesături în fir, indicii că ar fi cripta unor nobili. O piatră funerară descoperită sub pardoseala de cărămidă a bisericii – aici a fost înmormântat Ioan Raţ de Mehadia, în august 1729. Biserica avea lungimea de 20 stânjeni, iar înălţimea turnului de 16 m. Zidurile erau din cărămidă (sau piatră), acoperişul fiind din ţiglă smălţuită de culoare verde. Pe frontispiciul Turnul Bisericii „Sfântul Nicolae” turnului se află un basorelief compus din două piese, una reprezentând imaginea Sfântului Nicolae, săpată în piatră de gresie şi colorată, a doua înfăţişând blazonul lui Ioan Raţ de Mehadia și, împrejur, stemele districtelor bănăţene a căror prefect suprem a fost. În partea inferioară a basoreliefului se află textul latin amintit”, arată Suciu.
Cum arăta biserica pe interior
Istoricul bănățean mai dezvăluie că inventarul întocmit în 1792, de protopopul Constantin Atanasievici ne dă o imagine a înfăţişării interioare a Bisericii Sfântului Nicolae din secolul al XVIII-lea: „tâmpla de zid până la cerime. Deasupra zugrăvită, pe tâmplă Răstignirea, la ocol 12 Proroci, mai jos 12 Apostoli, apoi 12 praznice împărăteşti şi 4 Evanghelişti de-a dreapta Domnului Hristos”. În pronaos se vedea portretul protopopului Gavril.
Un alt inventar din 20 ianuarie 1775 consemnează numele unora din cele 14 cărţi româneşti aflate în biserică: o evanghelie (1746), un liturghier (1768), un apostol (1743), o biblie (1688), o pravilă (1652), un octoih (1774), un nou testament (1648). Majoritatea acestor cărți proveneau din Ţara Românească. Acelaşi inventar mai enumeră odăjdii preoţeşti, vase din argint, lemn sau aurite, cruci ferecate și două clopote.
Astfel, Biserica „Sfântul Nicolae” din Lugoj nu este doar un lăcaș de cult, ci și o mărturie vie a istoriei locale și a schimbărilor sociale și religioase ce au avut loc în Banat de-a lungul timpului.
Cultură
Evenimentele lunii decembrie, la Lugoj: balet, recitaluri de pian și violoncel, teatru, serbări și târguri
Luna decembrie este, ca în fiecare an, bogată în evenimente. Vă prezentăm agenda manifestărilor la care puteți să participați. Evenimentele găzduite de Casa de Cultură “Traian Grozăvescu” Lugoj, în sala de spectacole a teatrului lugojean:
06 decembrie – Ora 11.00 Spectacol pentru copii de Moș Nicolae ”Hansel și Gretel”, susținut de Opera Națională Română din Timișoara – ansamblul de balet. Proiect Marea Muzică finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Organizator: Asociația Scena Muzicală.
Ora 17.00 Spectacol de Crăciun. Organizator: Clubul Copiilor Lugoj
07 decembrie – ora 17.00 Gala Talentelor Lugojene, ediția a IV – a. Organizator: Clubul Copiilor Lugoj
08 decembrie – ora 18.00 Concert de Colinde susținut de Corala Bărbătească ”Epifania” din Timișoara și Vasile Gondoci. Organizator: Vasile Gondoci.
10 decembrie – ora 19.00 Recital de Violoncele, susținut de Ansamblul CelloTim – Filarmonica Banatul Timișoara. Proiect Marea Muzică finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Organizator: Asociația Scena Muzicală.
13 decembrie – Serbare clasa a 3-a, Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” Lugoj
14 decembrie – Festival de Teatru, Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” Lugoj
15 decembrie – ora 17.00 Concert Caritabil ”Vremea Colindelor” și expoziție cu vânzare de icoane și ornamente. Eveniment organizat și susținut de Liceul Teoretic ” Coriolan Brediceanu” Lugoj.
16 decembrie – ora 18.00 Spectacol de dans – eveniment caritabil. Organizator: Asociația FOA
17 decembrie – ora 17.00 Concert de Colinde – Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caranșsebes, Grupul Vocal al Bisericii Ortodoxe din Dealul Viilor și Ansamblul Folcloric ”Lugojana”
19 decembrie – Serbarea ”Obiceiuri și tradiții de iarnă”, susținută de Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” Lugoj.
20 decembrie – ora 18.00 Concert coral de colinde și cântece de Crăciun, susținut de Corul Ion Vidu al Casei de Cultură ”Traian Grozăvescu” Lugoj, cu prilejul Zilei Lugojului și a Sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Organizator: Casa de Cultură ”Traian Grozăvescu” Lugoj.
21 decembrie – Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” Lugoj – Spectacol de Crăciun
Școala Gimnazială nr. 2 – Serbare cu prilejul sfârșitului de an și apropierea Sărbătorilor de Crăciun
22 decembrie Festival Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” Lugoj
GALERIA PRO ARTE:
08 decembrie (ora 17.00) – 15.01.2024 Salonul Artelor vizuale 2023 (30 de artisti invitați)
Cenaclul literar:
Sunt invitați la Gala Premiilor eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din România – Arad
Muzeu:
Expoziția în cinstea zilei de 1 decembrie – Arme de foc din colecția Muzeului Lugoj
FOA:
14 decembrie – Audiție de pian și canto la sediul FITT, sala de balet.
15 decembrie – ora 17.00 la Măguri – Festivalul ”Educație prin artă”, împreună pentru o comunitate colorată
18 decembrie – ora 18.00 Târg de Crăciun – eveniment caritabil (locația va fi stabilită în funcție de vreme – Piață sau Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu”)
Cultură
Cum va arăta muzeul celei mai mari colecții de biblii din România, ce aparține lugojeanului Ionel Tuțac
Ionel Tuțac, deținătorul celei mai impresionante colecții de biblii din România, anunță finalizarea proiectului pentru Muzeului Bibliei din Timișoara, un loc care va găzdui colecția personală a bănățeanului. Proiectul a fost coordonat de Antonia Șandru.
Colecția impresionantă a lui Ionel Tuțac, ce depășește 1.100 de exemplare și crește constant, se va bucura în curând de un adăpost în inima Timișoarei. Muzeul, aflat în faza de reabilitare a spațiului dedicat, se va deschide cel mai probabil la începutul anului viitor, în Piața Sfântul Gheorghe. Acesta va fi găzduit în locul unde până recent funcționa una dintre cele mai vechi frizerii din oraș.
Despre proiect, Ionel Tuțac declara recent: „Avem un spațiu acum în Timișoara, am început acolo, să zic așa, reabilitarea. Deocamdată doar demolăm. Cu toate că are doar 100 de metri pătrați, locația este bine poziționată, ceea ce va face din acest muzeu un punct important în inima Timișoarei.”
Muzeul Bibliei va aduce vizitatorilor o experiență captivantă prin tehnologie tridimensională, oferind informații detaliate despre istoria, răspândirea, traducerea Bibliei, limbile în care a fost scrisă, traducători, și societățile biblice. Spațiul va avea, de asemenea, destinație pentru evenimente culturale, inclusiv dezbateri despre Biblie, concerte și mini-evenimente, având o capacitate limitată la aproximativ 30-40 de persoane.
Cu o colecție ce cuprinde un manuscris al Bibliei din 1240-1250 și alte exponate rare, Ionel Tuțac devine protagonistul unei povești fascinante. Până la deschiderea oficială a Muzeului Bibliei, el continuă să organizeze expoziții itinerante cu o parte din colecție, aducând astfel frumusețea și valoarea culturală a acestor texte sacre în mai multe orașe din țară.
Cultură
Marea Muzică aduce în luna decembrie mai multe concerte și masterclass-uri la Lugoj
În spiritul sărbătorilor care se apropie cu pași repezi, Asociația Scena Muzicală anunță o nouă serie de evenimente muzicale în Lugoj, prin proiectul Marea Muzică.
Luna decembrie va fi marcată prin dorința de a le oferi tinerilor care aspiră să urmeze o carieră muzicală oportunitatea de a interacționa cu un muzician profesionist, precum și prin dorința de a aduce cât mai mulți lugojeni în sala Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” printr-o serie de concerte care ne vor purta prin lumea copilăriei și înapoi, în timpul prezent:
- 12, ora 11:00: Moș Nicolae va aduce în scenă pentru cei mici ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Timișoara, cu piesa Hänsel și Gretel;
Distribuția: Răzvan Grozăvescu – Peter (tată), Diana Chirilă – Gertrud (mama), Laura Mărginean – Hänsel, Daiana Vinars – Gretel, Ana Maria Stănoia – Vrăjitoarea, Georgiana Necșa (debut) – Piticul, Ildiko Hadar – Zâna
Regia artistică: Marina Emandi Tiron
Scenografia: Dumitru Popescu
Coregrafia: Hellen Ganser
Regia tehnică: Hellen Ganser
Pregătirea muzicală: Rareș Păltineanu
Sufleur: Eugenia Gyuris
Muzica: înregistrată din anul 2003 cu Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara, conducerea muzicală Ladislau Rooth.
- 12, ora 19:00: ansamblul CelloTim al Filarmonicii „Banatul” Timișoara va susține un recital uimitor, cu lucrări simfonice în aranjamentele lui Mladen Spasinovici pentru 10 violoncele – D. Popper, G. Mahler, A. Piazzola, A. Dvořák, G. Enescu, C. Orff, H. Berlioz, E. Elgar, D. Shostakovich.
Componență: Tereu Darius, Tereu Dumitrița Ioana, Ivașcu Diana, Lăzărescu Anca, Pascu Sebastian, Szekeres Andreea Irina, Maksay Csaba, Enache Dragoș, Stancu Marius și Chircă Beniamim.
Tot în această săptămână, elevii de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj s-au putut înscrie la 5 masterclass-uri de instrument, în cadrul cărora se vor desfășura atât lecții de grup, cât și sesiuni unu-la-unu cu fiecare participant în parte:
- Luni, 04.12 – masterclass de vioară cu Violeta Oșorhean, Concertmaestru al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, și masterclass de pian cu Sorin Dogariu, solist instrumentist în cadrul Filarmonicii de Stat Arad;
- Marți, 05.12 – masterclass de flaut cu Matei Ioachimescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, și masterclass de clarinet cu Cristian Miclea, muzician al Operei Naționale Române din Timișoara;
- Joi, 07.12 – masterclass de chitară susținut de Adrian Mardan, profesor la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara.
Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.
- Cultură4 zile în urmă
Succes la Viena, pentru corul de copii din Lugoj, Aura Twarowska și Liliana Laichici VIDEO
- Socialo săptămână în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Social5 zile în urmă
Tanti Emilia, din comuna Margina, a câștigat competiția culinară națională din emisiunea „La Măruță”
- Social3 zile în urmă
Sebastian Paul, bucătarul lugojean care vrea să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale