Cultură
Povestea lugojeanului care este bariton la Opera Națională din Timișoara
Baritonul Dan Patacă s-a născut la Lugoj în anul 1960. Aici a urmat cursurile școlii primare și liceul. La vârsta de zece ani a început să studieze vioara cu profesoara Maria Blum, iar șapte ani mai târziu studiază canto cu profesoara Rodica Rădulescu Konig. La îndemnurile acesteia, Dan Patacă participă la un concurs de preselecție pentru corul Operei din Timișoara.
Este selecționat și în anul 1982 este angajat în corul Operei Naționale Române din Timișoara.
Între anii 1993 – 1998, Dan Patacă, în cadrul Universității de Vest studiază canto la clasa profesorului Alexandru Moisiuc. Vocea sa deosebită precum și farmecul personal constituie atuurile prin care artistul a devenit un nume de succes. Cântăreții de operă fascinează nu numai prin ambitusul vocii, ci și prin încărcătura emoțională pe care aceștia o pot transmite auditoriului.
În anul 1993 a debutat în rolul „Belcore” din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, rol cu care a dat și concursul pentru ocuparea postului de solist la Opera Română din Timișoara.
Întreaga poveste a carierei lugojeanului o puteți urmări în podcastul de mai jos, realizat de către colega noastră Daniela Decean.
Cultură
Lugojeanul care a fost unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie
Pe 25 aprilie 1879, în familia avocatului Coriolan Brediceanu din Lugoj, se naște Caius Brediceanu, al doilea prunc al unei familii cu tradiție și aspirații înalte. Educat cu grijă sub îndrumarea tatălui său, Caius a fost inițiat în lumea cunoașterii încă din fragedă pruncie. Informațiile care urmează sunt preluate din articolul semnat de Nicoleta Demian, intitulat „Portrete ale Bredicenilor din Lugoj de Anton Rudolf Weinberger”, publicat în Banatica.
Dornic să-și pună amprenta în lumea academică, Caius Brediceanu începe studiile la Viena în toamna lui 1896, îndreptându-se inițial către Facultatea de Medicină. Totuși, destinul său nu era legat de halatele albe, iar după o perioadă de contemplare, renunță și se înscrie la Facultatea de Drept. În ciuda acestui schimb de direcție, Caius nu se depărtează de atmosfera academică și continuă să-și împărtășească cunoștințele, frecventând cursurile de filosofie la Paris și obținând doctoratul în drept internațional și științe politice în 1902.
Devenind un membru activ al scenei politice, Caius Brediceanu se implică în campania electorală a tatălui său și, ulterior, își încearcă norocul în propriile aventuri politice. Cu toate acestea, nu obține succesul dorit în alegerile din 1910. O serie de încercări și înfrângeri politice nu îl descurajează, iar viața îl conduce pe frontul Primului Război Mondial, unde se distinge prin implicarea sa în organizarea Gărzii Naționale a României de la Pola.
Primul bănățean care ocupă o funcție de ministru
Momentul decisiv în cariera sa are loc în perioada postbelică, când participă la Marea Adunare de la Alba Iulia și devine membru al Marele Sfat Național. În 1919, reprezintă Banatul în delegația română la Conferința de Pace de la Paris, având o contribuție semnificativă la această importantă reuniune internațională.
Reîntors în țară, Caius Brediceanu devine ministru, marcând o premieră prin poziția sa ca prim bănățean care ocupă o astfel de funcție în România reîntregită. Apoi, în 1927, la cererea lui Nicolae Titulescu, intră în corpul diplomatic al României și servește ca ministru plenipotențiar în Argentina, Brazilia și Chile. Misiunile diplomatice îl poartă în diverse colțuri ale lumii, de la Rio de Janeiro la Vatican și Helsinki.
Cu toate aceste realizări notabile, ultimii ani din viața lui Caius Brediceanu sunt marcați de dificultăți financiare și de pierderea dreptului la pensie în contextul naționalizării proprietăților familiei sale de către comuniști. Umilit până în clipa morții, Caius se stinge din viață la Sibiu, pe 19 iunie 1953. Cu eforturi considerabile, autoritățile vremii au încercat să șteargă orice amintire despre neamul Bredicenilor, dar povestea și contribuțiile lui Caius Brediceanu rămân vii în paginile istoriei României.
Cultură
Lugojenii sunt așteptați de 1 Decembrie la expoziție de caricaturi, semnate de Cristinel Vecerdea CRIV
Cultură
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
Cultură
Lugojeanca EMAA, printre vedetele invitate la închiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
EMAA, artista născută la Lugoj, a fost invitată să concerteze sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul manifestării „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vor mai avea concerte artiști internaționali și naționali importanți, cum ar fi: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și Delia.
EMAA are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Este o artistă care își ademenește ascultătorii într-un univers unic, cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground.
Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce lansări precum “Sufletul Imun” și “Zburătorul” s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale și locale. Artista a scris muzica pentru show-uri TV precum „Spy Master” si “Hackerville”. Vocea specială a artistei i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.
„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.
Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.
- Administrațieo săptămână în urmă
Autostrada Sudului: Proiectarea lotului 4 Caransebeș-Lugoj se va anula!
- Actualitate5 zile în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură4 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Administrație5 zile în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani