Connect with us

Cultură

„Napoleon” ajunge și la Lugoj. Avanpremiera va avea loc în 23 noiembrie

Publicat

în

notino.ro Încă puțin și putem vedea pe marile ecrane “Napoleon”, una dintre cele mai așteptate lansări cinematografice ale anului, în regia lui Ridley Scott, cu Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby în rolurile principale. Filmul are avanpremiera pe 23 noiembrie 2023, iar din 24 noiembrie va rula în cinematografele din toată țara. Biletele sunt disponibile spre vânzare încă din 13 noiembrie a.c.

RETIM

După memorabila interpretare din “Gladiator”, Joaquin Phoenix revine în echipa regizorului Ridley Scott pentru un nou film istoric, “Napoleon”, care prezintă ascensiunea la putere a împăratului, precum și relația cu Josephine de Beauharnais, iubirea vieții lui. Rolul lui Commodus îi adusese lui Phoenix o nominalizare la Oscar, urmată de o alta pentru “Walk The Line”, în care a intrat în pielea și vocea lui Johnny Cash, iar recunoașterea totală a venit odată cu performanța din “Joker”, soldată cu trofeul Academiei. La rândul său, Kirby alias Josephine are un premiu BAFTA pentru rolul secundar din celebrul serial britanic “The Crown” și o nominalizare la Oscar pentru interpretarea din “Pieces of a Woman”.

Abilitatea lui Phoenix de a intra în pielea personajelor l-au convins pe regizor că este protagonistul perfect. Iar Scott demonstrează, la rândul său, că are viziunea, experiența, măiestria necesare pentru a face din “Napoleon” un succes istoric și la box-office.

Un strateg strălucit, un împărat controversat, un lider glorios, reformator și vizionar, un amant pasional. Adorat și disprețuit, lăudat și hulit, Napoleon a oscilat între eliberator și tiran. Tacticile geniale l-au consacrat drept unul dintre cei mai inspirați strategi militari din istorie, demonstrând că “orice soldat poarta în raniță bastonul de mareșal”. Ambițios peste măsură, a înfruntat toate puterile europene ale vremii: Anglia, Austria, Prusia, Spania, Rusia. Șapte coaliții între diverse țări au fost necesare pentru a-i opri expansiunea. Ce l-a înfrânt, totuși? Propriul ego.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Dincolo de reușitele și eșecurile militare, Napoleon rămâne o legendă. Iar fascinația pentru istorie a regizorului Ridley Scott reușește din plin să transmită publicului atât măreția împăratului, cât și vulnerabilitatea bărbatului Bonaparte subjugat de iubirea pentru Josephine – femeia senzuală și tenace care l-a “îmblânzit” irevocabil. “Chimia” dintre Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby pe platourile de filmare și documentarea aprofundată realizată de scenaristul David Scarpa aduc o nouă perspectivă asupra vieții sentimentale a împăratului, cu luminile și umbrele sale.

Și scenele de acțiune ne țin cu sufletul la gură: bătăliile de la Toulon, Austerlitz, Waterloo, Borodino sunt redate în toată complexitatea, filmările cu până la 11 camere simultan, la 360 de grade, parcă ne teleportează în filele de istorie, iar echipa de profesioniști în scenografie, costume și efecte speciale creează o producție de proporții și o experiență memorabilă pentru publicul spectator. Ne convingem din 24 noiembrie 2023, la cinema!

Cu o durată de 158 de minute, producția Scott Free este prezentată de Columbia Pictures și Apple Original Films și se adresează audienței generale. În România, “Napoleon” este distribuit de InterComFilm Distribution și va rula pe marile ecrane în formatele 2D, IMAX 2D, 4DX și Dolby Atmos. Trailerul poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=GIWfKgF26c4.

Despre Sony Pictures Entertainment

Sony Pictures Entertainment (SPE) este o filială a Sony Entertainment Inc., la rândul ei o sucursală a Corporaţiei Sony din Tokio. Operaţiunile internaţionale ale SPE cuprind: producţia, achiziţia și distribuţia de filme; reţele de televiziune; crearea și distribuţia produselor digitale; operarea studiourilor de film; dezvoltarea unor noi produse de divertisment, servicii și tehnologii. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.sonypictures.com

Despre InterComFilm

InterComFilm Distribution S.A. a fost înființată în martie 2000, având drept obiect de activitate distribuția filmelor de cinema. Rădăcinile acesteia datează însă încă din anul 1992, când își începea activitatea GFR Distribution, primul distribuitor privat de film de pe piața românească. În 2000, InterCom RT a cumpărat 51% din acțiunile GFR, formând astfel o asociere, care întrunea aceeași pasiune și experiență în industria filmului. În prezent, compania este licențiată Sony Pictures și este unul dintre cei mai dinamici jucători de pe piața de distribuție a filmului în România. Detalii, pe www.intercomfilm.ro

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Înscrieri pentru cea de-a doua ediție a Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro

Publicat

în

Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu” este un eveniment dedicat pasionaților de fotografie, organizat de publicațiile Lugojeanul, Redeșteptarea și Ghidul Banatului.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fostului nostru coleg, fotoreporterul Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei. La prima ediție, desfășurată anul trecut, au fost înscrise în concurs peste 200 de fotografii, iar câștigător a fost Robert Scarlat, cu imaginea de mai jos:

RETIM

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.

Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare și trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 19 octombrie.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru:

  • Premiul I: 2.000 de lei
  • Premiul II: 1.500 de lei
  • Premiul III: 1.000 de lei
  • Două mențiuni speciale: câte 500 de lei fiecare

Criterii de evaluare:
Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică și originalitate.

Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Armi, de la Casa Armatei din Lugoj, începând din 31 octombrie, unde fotografiile câștigătoare și alte fotografii alese de juriu vor fi expuse publicului și prezentate în presa locală.

Citiţi mai departe

Cultură

BOR îl aniversează pe Patriarhul Daniel, născut lângă Lugoj, absolvent al „Liceului Coriolan Brediceanu”

Publicat

în

Pe 30 septembrie, Biserica Ortodoxă Română (BOR) marchează 17 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, un moment semnificativ în istoria recentă a BOR. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală va avea loc o Sfântă Liturghie, urmată de un Te Deum, conform anunțului Biroului de presă al Patriarhiei Române.

RETIM

Ceremonia va începe la ora 9:00, iar la ora 12:00, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, se va desfășura un moment festiv la care sunt așteptați membri ai Sinodului Permanent, oficiali guvernamentali și lideri ai cultelor religioase din România. Accesul va fi permis doar pe bază de invitație.

Dani Ilie Ciobotea, născut la Dobrești

Patriarhul Daniel, pe numele său de naștere Dan-Ilie Ciobotea, s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, din părinții Alexe și Stela Ciobotea. A urmat o educație riguroasă în domeniul teologiei, începând cu școala primară în satul natal și continuând cu gimnaziul în Lăpușnic. Între 1966 și 1970, a studiat la Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj.

Între 1970 și 1974, Patriarhul Daniel a studiat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, continuându-și educația cu cursuri de doctorat la București și studii în teologie protestantă și catolică în Franța și Germania. În 1979, a susținut teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, care a fost publicată ulterior.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Activitatea sa profesională a început în 1980, când a devenit lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția. În 1987, a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, unde a primit numele de Daniel. A fost hirotonit ierodiacon și, ulterior, ieromonah, fiind numit consilier patriarhal și director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic.

Pe 12 februarie 1990, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și, ulterior, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În 2007, a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor și Patriarh al BOR, iar ceremonia de întronizare a avut loc pe 30 septembrie 2007, în Catedrala Patriarhală din București. De atunci, Patriarhul Daniel a fost activ și ca profesor de Teologie Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București. Mai multe informații aici

Citiţi mai departe

Cultură

Sărbătoare mare pentru credincioșii din Episcopia Lugojului. 90 de ani de când a lăcrimat Icoana Maicii Domnului de la Scăiuș

Publicat

în

Comunitatea greco-catolică din satul Scăiuș, județul Caraș-Severin, va marca, la sfârșitul lunii septembrie, una dintre cele mai importante tradiții locale. Minunea Lăcrimării Icoanei Maicii Domnului. Evenimentul, care a avut loc în 1934, continuă să inspire credincioșii din întreaga țară și va fi comemorat printr-o serie de ceremonii religioase desfășurate la biserica parohială greco-catolică „Sanctuarul Marian Maica Domnului Apărătoarea Noastră”.

RETIM

Pe 27 septembrie, va avea loc o noapte de veghe, un moment de profundă rugăciune și reflecție, dedicat Maicii Domnului, pentru a marca acest eveniment spiritual. „Avem un motiv în plus să-i mulțumim Preacuratei Maria pentru dragostea ei maternă”, a declarat părintele Ilie Iulian Hașcear, preotul parohiei, invitând credincioșii să participe în număr cât mai mare la această noapte de veghe.

A doua zi, pe 28 septembrie, se va organiza o slujbă religioasă specială, având în vedere că ziua de 30 septembrie, când ar fi trebuit să se desfășoare comemorarea oficială, este o zi lucrătoare. La acest eveniment va participa Preasfințitul Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj, însoțit de un sobor de preoți, care vor cinsti împreună icoana miraculoasă a Maicii Domnului. Această slujbă reprezintă un moment de comuniune spirituală pentru credincioșii din întreaga regiune.

Minunea lăcrimării icoanei Maicii Domnului de la Scăiuș, care s-a petrecut în două rânduri în anul 1934, a fost confirmată de autoritățile bisericești și a devenit un simbol al prezenței divine în viețile credincioșilor. Prima lăcrimare a fost observată pe 30 septembrie 1934, când, în timpul vecerniei, o lacrimă s-a prelins din ochiul stâng al Fecioarei Maria. Sute de persoane au fost martore ale acestui fenomen, iar comunitatea locală a fost profund mișcată de eveniment. A doua lăcrimare a avut loc la două săptămâni distanță, pe 15 octombrie, când icoana a vărsat cinci lacrimi, care au fost colectate de preot într-un potir.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„Minunea a avut un impact profund asupra comunității noastre și a devenit un simbol al speranței și al rugăciunii. Continuăm să ne rugăm și să cerem ajutorul Maicii Domnului, care ne veghează cu iubire și milostenie”, a adăugat părintele Hașcear. Fenomenul lăcrimării icoanei a fost considerat de natură supranaturală după o anchetă amănunțită a Bisericii, fiind recunoscut ca un semn al prezenței divine și al intervenției Maicii Domnului.

În fiecare an, comunitatea din Scăiuș sărbătorește această minune prin ceremonii religioase dedicate, iar pelerinajele continuă să atragă numeroși credincioși din întreaga țară, care vin să se roage și să-și exprime recunoștința față de Maica Domnului. „Evenimentul rămâne o mărturie vie a credinței noastre și ne reamintește de puterea rugăciunii. Fiecare lacrimă a Fecioarei Maria a întărit credința și a oferit alinare celor care au avut nevoie de speranță”, a mai spus preotul.

Scăiuș, o localitate cu o istorie bogată și profund legată de tradițiile religioase, devine astfel, an de an, un loc de pelerinaj pentru toți cei care cred în miracole și caută o legătură mai profundă cu divinitatea. Evenimentele din acest an vin să reconfirme rolul important pe care icoana lăcrimătoare și biserica parohială îl joacă în viața spirituală a credincioșilor, oferindu-le un prilej de reflecție și de întărire a credinței.

Citiţi mai departe

Cultură

Talentata interpretă Paula Hriscu vine la Lugoj cu un concert special VIDEO

Publicat

în

RETIM

Pe 27 noiembrie, Paula Hriscu, talentata interpretă de muzică populară, va susține un concert special de colinde la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, începând cu ora 18:00. Evenimentul va oferi publicului ocazia de a se bucura de tradițiile și obiceiurile românești prin interpretările pline de emoție ale artistei originare din Brad, Hunedoara.

Paula Hriscu și-a câștigat recunoașterea datorită talentului său muzical și prin povestea sa impresionantă de viață. Artista a debutat într-un moment dramatic al vieții sale, când la doar 22 de ani a supraviețuit unei intervenții chirurgicale riscante din cauza unei hemoragii interne. Deși a trecut prin mari provocări, Paula a găsit în muzică refugiul și forța necesară pentru a renaște. Paula a studiat canto la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializându-se în folclor, un gen profund conectat cu amintirile și valorile copilăriei sale.

Concertul din Lugoj promite să fie o celebrare autentică a sărbătorilor de iarnă, iar biletele, la prețul de 100 lei, sunt disponibile pe platforma iabilet.ro. Evenimentul este dedicat iubitorilor de folclor autentic și colinde, Paula Hriscu aducând în prim-plan valorile și tradițiile moștenite de la bunica sa, cea care i-a insuflat dragostea pentru muzica populară. În interviurile sale, artista subliniază adesea că prin muzică reușește să conecteze prezentul cu trecutul, omagiind strămoșii și identitatea națională.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Deși a descoperit muzica târziu, în jurul vârstei de 22 de ani, Paula Hriscu a reușit să impresioneze rapid prin vocea sa puternică și tehnica vocală impecabilă, obținută prin ore intense de studiu. În cadrul concertului de la Lugoj, ea va interpreta o selecție de colinde tradiționale românești, fiecare piesă încărcată de o profundă emoție menită să apropie publicul de spiritul sărbătorilor de iarnă.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite